| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 8 / 8
First pagePrevious page1Next pageLast page
1.
DETEKCIJA NAPAK V JEKLENIH ZVARIH Z ULTRAZVOKOM
Marko Pešić, 2016, undergraduate thesis

Abstract: V diplomski nalogi je predstavljena detekcija napak v jeklenih zvarih z ultrazvokom. V prvem delu naloge je opisana problematika pojava napak v jeklenih zvarih, kasneje pa so opisane simulacija nateznega preizkusa, metoda preverjanja zvarov z magnetoskopijo ter detekcija napak v zvarih z ultrazvočno napravo Krautkrämer.
Keywords: ultrazvok, visokotrdnostno jeklo, napake v materialu, energetske komponente, življenska doba
Published: 30.09.2016; Views: 1096; Downloads: 142
.pdf Full text (3,90 MB)

2.
DOLOČITEV UDARNE ŽILAVOSTI V KORENU ZVARA ENERGETSKE KOMPONENTE
Julijan Jan Salamunić, 2015, master's thesis

Abstract: V energetiki uporabljamo visokotrdnostna malolegirana konstrukcijska jekla za gradnjo visoko obremenjenih modernih konstrukcij. Najšibkejši člen varjene konstrukcije je zvarni spoj, v katerem se pojavljajo razpoke, ki lahko povzročijo nenadno porušitev. Zaradi navedenega gradimo zvarne spoje tako, da imajo zvari visoko udarno žilavost, ki lahko zadržijo nestabilno širjenje razpok. V raziskavi je predstavljena eksperimentalna določitev in analiza krivulj Charpyjeve udarne žilavosti v korenu zvara energetske komponente za različne dodajne materiale.
Keywords: visokotrdnostno jeklo, zvar, udarna žilavost, Charpyjev preizkus
Published: 15.09.2015; Views: 1585; Downloads: 162
.pdf Full text (3,50 MB)

3.
VLOGA IN NASTANEK KRHKIH MIKROSTRUKTUR V ZVARNIH SPOJIH VISOKOTRDNOSTNIH JEKEL ZA HIDRO OPREMO
Jernej Jazbec, 2012, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu so obravnavana visokotrdnostna jekla za gradnjo hidroopreme. Pri varjenju teh jekel se najpogosteje pojavljajo kritične mikrostrukture z izrazito krhkostjo v toplotno vplivanem področju. Zaradi navedenega moramo posebno pozornost posvetiti metalografski analizi nastalih realnih mikrostruktur zvarnega spoja in določitvi faktorja trdnostne neenakosti. Natančna določitev področij krhkih mikrostruktur predstavlja pomemben dejavnik pri varnosti energetske konstrukcije.
Keywords: Visokotrdnostno jeklo, zvarni spoji, krhke mikrostrukture, varjenje, varivost, hidrooprema
Published: 11.02.2013; Views: 1529; Downloads: 221
.pdf Full text (2,48 MB)

4.
TRDNOSTNA NEENAKOST ZVARNEGA SPOJA VISOKOTRDNOSTNEGA JEKLA
Matej Salmič, 2012, undergraduate thesis

Abstract: V zvarnih spojih visokotrdnostnih jekel za hidroopremo nastajajo heterogena področja, ki so posledica trdnostne neenakosti realnega zvarnega spoja, in sicer tako v zvaru kot v toplotno vplivanem področju. Trdnostna neenakost vpliva na orientiranje in razvoj nastalih razpok v zvarnih spojih, ki se jim pri gradnji ne moremo izogniti in ki lahko vodijo do porušitve konstrukcije. Zaradi zgoraj navedenega je določitev natančnega faktorja trdnostne neenakosti v zvarnem spoju ključnega pomena za varno obratovanje varjene konstrukcije. Predpostavljamo, da je zvarni spoj izrazito heterogena mikrostruktura z različnimi mehanskimi lastnostmi tako v zvaru kot v toplotno vplivanem področju. Omejitve bodo nastopile pri izvedbi eksperimentalnega dela naloge, saj bodo zaradi izrazito dragih metalografskih preiskav izvedene zgolj osnovne.
Keywords: visokotrdnostno jeklo, varjenje, varivost, trdnostna neenakost, zvarni spoj
Published: 29.10.2012; Views: 1489; Downloads: 98
.pdf Full text (4,40 MB)

5.
Ocenitev občutljivosti na razpokljivost v hladnem pri varjenju visokotrdnostnega jekla Niomol 490 K
Zdravko Praunseis, Vladimir Gliha, Inoslav Rak, 2000, original scientific article

Abstract: V članku je predstavljena analitična (z empiričnimi enačbami) in eksperimentalna (z Y-preizkusom) določitev temperature predgrevanja visokotrdnostnega jekla Niomol 490 K debeline 19 mm, pri kateri ne bo prišlo do pojava razpok v hladnem v zvarnem spoju. Ugotovljeno je, da je pri varjenju jekla Niomol 490 K z oplaščeno elektrodo EVB NiMo nastanku razpok v hladnem bolj podvržen var kot osnovni material. Z izračuni lahko dovolj natančno napovemo temperaturo predgrevanja jekla, vendar je treba dokazati temperaturo predgrevanja tudi z Y-preizkusom.
Keywords: visokotrdnostno jeklo, razpokljivost v hladnem, Y-preizkus, temperatura predgrevanja
Published: 01.06.2012; Views: 1458; Downloads: 80
.pdf Full text (756,66 KB)
This document has many files! More...

6.
PROBLEMATIKA VARIVOSTI JEKEL ZA HIDROOPREMO
Slavko Stritar, 2011, bachelor thesis/paper

Abstract: Diplomsko delo temelji na problematiki varivosti jekel za hidroopremo, možnosti izboljšav in rešitev. Prikazani so vsi možni škodljivi vplivi na gradnjo zvarnih spojev. Na osnovi eksperimentalnega dela je predpisana takšna tehnologija varjenja teh jekel, da ne pride do pojava škodljivih razpok in kolapsa zvarnega spoja oziroma celotne varjene konstrukcije. S pomočjo metalografske analize zvarnega spoja so odkrita kritična mesta toplotno vplivanega področja zvarnega spoja, kjer lahko nastanejo razpoke.
Keywords: visokotrdnostno jeklo, varjenje, varivost, varilni preizkusi, razpokljivost v hladnem, temperatura predgrevanja
Published: 13.04.2012; Views: 2129; Downloads: 289
.pdf Full text (5,93 MB)

7.
DOLOČITEV RAZPOKLJIVOSTI V HLADNEM PRI SPAJANJU VISOKOTRDNOSTNIH JEKEL
Matevž Balon, 2011, bachelor thesis/paper

Abstract: Podana je problematika varivosti modernih konstrukcijskih jekel z ozirom na fenomene, ki pri varjenju nastopajo. Posebna pozornost je namenjena razpokljivosti v hladnem, vplivu vodika, vrsti varivostnih preizkusov na hladno razpokljivost ter njenem preprečevanju. Na osnovi praktične izvedbe Y–preizkusa je določena temperatura predgrevanja visokotrdnostnega jekla MICRAL 690 debeline 40 mm, pri kateri ne bo prišlo do pojava razpok v hladnem zvarnem spoju. Ugotovljeno je, da lahko z izračuni približno ocenimo temperaturo predgrevanja jekla. Zaradi navedenega je potrebno realno temperaturo predgrevanja jekla določiti z Y–preizkusom.
Keywords: Visokotrdnostno jeklo, varjenje, varivost, varilni preizkusi, razpokljivost v hladnem, Y-preizkus, temperatura predgrevanja
Published: 28.10.2011; Views: 2524; Downloads: 382 
(2 votes)
.pdf Full text (5,60 MB)

8.
Search done in 0.24 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica