| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 10 / 16
First pagePrevious page12Next pageLast page
1.
Obvezna in priporočljiva cepljenja v Sloveniji
Katarina Stagoj, 2009, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu so predstavljena obvezna in priporočljiva cepljenja v Sloveniji. Opisane so vse bolezni, ki jih lahko preprečujemo s cepljenjem. Poseben del je namenjen vlogi medicinske sestre pri delu s cepivi in zdravstveno vzgojno delovanje medicinske sestre pri cepljenju ter način aplikacije cepiva po procesni metodi dela. V empiričnem delu so predstavljeni rezultati raziskave, ki je bila izvedena na Fakulteti za zdravstvene vede v letu 2009 med študentkami. Podatke smo zbirali s pomočjo anonimnega anketnega vprašalnika. V raziskavi je sodelovalo petdeset študentk. Želeli smo ugotoviti osveščenost študentk o cepljenju proti okužbam s humanimi virusi papiloma (HPV) ter pridobitev različnih mnenj o cepljenju. Bistvene raziskave so pokazale, da večina študentk ve kaj je HPV, vendar so mnenja da o tej okužbi ni dovolj dostopnih informacij. Ugotovitve so tudi pokazale, da se zdi študentkam cepljenje proti HPV predrago in bi se strinjale z obveznim cepljenjem proti HPV. Mnenja so tudi, da je zdravstvena vzgoja pri cepljenju zelo pomembna.
Keywords: cepljenje, cepiva, medicinska sestra, zdravstvena vzgoja, humani virus papiloma
Published: 05.11.2009; Views: 3181; Downloads: 548
.pdf Full text (896,48 KB)

2.
VARNOSTNA POLITIKA INTERNETNEGA POSLOVANJA
Polona Lipovšek, 2009, undergraduate thesis

Abstract: Elektronsko poslovanje prinaša podjetjem in ostalim udeležencem takšnega poslovanja veliko koristi, kot so zniževanje, stroškov nabave, prodaje, trženja, in zniževanje obsega zalog, hitrejše pošiljanje in sprejemanje naročil ter hitrejše odzive trga. E-poslovanje omogoča tudi dostop do globalnega tržišča, večjo konkurenčnost, dodatno možnost oglaševanja. Prednosti, ki so jih deležni potrošniki so več različnih, cenejših storitev, hitrejša odzivnost na potrebe in želje kupca ipd. Vendar pa ima elektronsko poslovanje tudi pomanjkljivosti, te so pomanjkanje dovolj usposobljenega in izobraženega kadra za uvajanje in integracijo e-poslovanja, visoki stroški izobraževanja. Pri potrošnikih so težave, saj so prepričani, da je e-poslovanje drago in tvegano. Problem so tudi pravne pomanjkljivosti, kot so pravna podlaga pogodb itd. Predstavljene so nevarnosti, ki se pojavljajo, če poslujemo elektronsko. Te so kriminal na internetu, pri katerem ljudje vdirajo v računalniške sisteme. Vdore povzročajo skupine ljudi, kot so hekerji, krekerji in frikerji. Ostale nevarnosti internetnega poslovanja so trojanski konj, računalniški virus, časovna bomba, logična bomba, računalniški črv, skrivna vrata, razni vohunski in vsiljivi oglaševalski programi, moteča e-poštna sporočila, zloraba HTTP- piškotkov. Vendar pa se pred nevarnostmi lahko tudi zaščitimo, in sicer z varnostnimi mehanizmi, kot so npr. požarni zid, močna gesla, šifriranje, certifikat, elektronski podpis. Slovenska podjetja vedno več uporabljajo elektronsko poslovanje. Internet uporabljajo na različne načine — od enostavne predstavitve podjetja na spletni strani do postavitve strani, ki podpirajo poslovanje podjetja na internetu. Vendar pa mala in srednje velika podjetja zaostajajo za tovrstnimi podjetji v EU pri e-nakupovanju ter pri e-prodaji, zato pa slovenska podjetja intenzivneje uporabljajo storitve e-uprave.
Keywords: Kriminal na internetu, trojanski konj, računalniški virus, časovna bomba, logična bomba, računalniški črv, skrivna vrata, zloraba http-piškotkov, požarni zid, gesla, certifikat, elektronski podpis.
Published: 28.06.2010; Views: 1903; Downloads: 259
.pdf Full text (297,95 KB)

3.
Osveščenost devetošolcev o Aids-u
Tadeja Podstenšek, 2010, undergraduate thesis

Abstract: Vsebina predstavlja aids in virus HIV. V okviru poglavja aids je predstavljena zgodovina aidsa, potek in simptomi bolezni, svetovanje, testiranje, preprečevanje in okužba z virusom HIV. Predstavljeni so tudi statistični podatki o okuženih z virusom HIV za leto 2008 in pomen zdravstveno—vzgojnega delovanja medicinske sestre pri preprečevanju okužb s HIV. V empiričnem delu so predstavljeni izsledki raziskave, s katero smo želeli ugotoviti osveščenost devetošolcev na Koroškem, o prenosu in zaščiti pred okužbo z virusom HIV in primerjati rezultate, pridobljene z raziskavo v letu 2005. Raziskava je bila opravljena na treh osnovnih šolah na Koroškem, in sicer na osnovni šoli Slovenj Gradec, Dravograd in Muta. Anketiranje je bilo izvedeno ob koncu meseca januarja 2010. Rezultati raziskave so pokazali, da devetošolci vedo, kako se zaščititi pred samo okužbo z virusom HIV in da vedo, da se virus HIV prenaša preko spolnih odnosov, pozabljajo pa prenos virusa HIV preko krvi in preko posojanja igel. Glede na primerjave rezultatov iz leta 2010 in 2005 pa lahko rečemo, da so osnovnošolci leta 2010 v nekaterih vprašanjih napredovali, npr. v osveščenosti, v nekaterih pa ne.
Keywords: devetošolci, aids, virus HIV, zaščita, testiranje, zdravstvena vzgoja.
Published: 06.10.2010; Views: 1845; Downloads: 289
.pdf Full text (3,26 MB)

4.
VARNOST INFORMACIJSKIH SISTEMOV IN RAČUNALNIŠKE ZLORABE
Tom Erznožnik, 2012, undergraduate thesis

Abstract: Informacijske tehnologije v poslovnem svetu omogočajo hitrejše in bolj kvalitetno poslovanje. Praktično informacijske tehnologije srečujemo na vsakem koraku. Vsaka organizacija pa mora za svoje potrebe izbrati prilagojen IS, glede na njeno velikost, panogo v kateri posluje in njihovo naravo dela. Informatika je v organizaciji pomembna predvsem zaradi hrambe in obdelave velike količine podatkov, na podlagi katerih lahko sprejemajo bolj racionalne odločitve. IS v organizaciji je zelo pomemben zaradi hitre prilagodljivosti. Danes prihaja v poslovnem svetu do hitrih sprememb na trgu, zato je zelo pomembno, da lahko IS hitro prilagodimo potrebam. IS lahko prav tako zagotavlja ključne prednosti pred konkurenco. IS lahko tudi integriramo s telekomunikacijami, kar nam omogoča boljšo komunikacijo in nadzor znotraj in zunaj organizacije. Glede na to, da IS upravlja z veliko količino podatkov, je potrebno zagotoviti njihovo varnost. Organizacije se poskušajo zavarovati na različne načine, vendar v večini primerov je dovolj le nekaj nepazljivosti in že lahko pride do izgube podatkov. Izguba podatkov lahko pomeni veliko finančno izgubo, kot tudi izgubo zaupanja strank do organizacije. S hitrim razvojem informacijsko komunikacijskih tehnologij se je množično razmahnil tudi računalniški kriminal. Računalniški kriminal se pojavlja se v mnogih oblikah, zato ga je zelo težko zajeziti oziroma odkriti. Napadalci lahko praktično izvedejo napad od koderkoli, kjer le imajo dostop do interneta, zato niso omejeni le na eno lokacijo. Prav to otežuje odkrivanje napadalcev. Napadalci se velikokrat odločijo tudi za pridobivanje informacij od zaposlenih. Napadalci se izdajajo za nekoga drugega, da od zaposlenih pridobijo informacije, ki jih potrebujejo za vdor v IS. Poznamo več orodij in tehnik, ki nam pomagajo pri izboljšanju varnosti IS. Tako kot se pojavljajo nova orodja in tehnike, tako tudi napadalci iščejo vedno nove načine, da pridejo do želenih podatkov, zato je potrebno nenehno posodabljanje programske in strojne opreme. Človek je še vedno ključen dejavnik pri varnosti IS, saj je najbolj nepredvidljiv. Uporabnik mora torej sam paziti, da napadalcu ne omogoči enostavnejšega vdora v informacijski sistem.
Keywords: Informacijski sistem, Varnost podatkov, Kriptografija, Digitalni podpis, Digitalno potrdilo, Računalniški kriminal, Internetni kriminal, Socialni inženiring, Virus, Črv, Trojanski konj, Prekrivanje identitete, Protivirusna zaščita, Zaščita pred vohunskimi progami, Izobraževanje uporabnikov, Požarni zid.
Published: 17.12.2012; Views: 2834; Downloads: 316
.pdf Full text (782,99 KB)

5.
SPREMLJANJE GIBANJA VIRUSA HIV V SLOVENIJI IN SVETU V OBDOBJU MED LETOMA 2000 IN 2012
Jelena Šarić, 2014, master's thesis

Abstract: V magistrskem delu je predstavljena bolezen HIV/AIDS. Namen magistrskega dela je bil analizirati novejše statistične podatke v obdobju med letoma 2000 in 2012 o spremljanju gibanja virusa HIV/AIDS v Sloveniji in po svetu.
Keywords: virus HIV, AIDS, prevalenca, vloga medicinske sestre, okužba
Published: 01.12.2014; Views: 888; Downloads: 141
.pdf Full text (1,06 MB)

6.
Osveščenost osnovnošolk o cepljenju proti okužbi s humanimi papiloma virusi
Nina Trstenjak, 2014, undergraduate thesis

Abstract: Teoretična izhodišča: Okužba s humani papilomskimi virusi (HPV) je ena najpogostejših okužb v svetu in pri nas, saj se kar polovica ljudi, ki so spolno aktivni, enkrat v življenju okuži z njimi. Namen raziskave je bil ugotoviti, koliko so osnovnošolke v 6. razredu osveščene o cepljenju in okužbi s humanimi papiloma virusi. Metode:. V teoretičnem delu je uporabljena metoda analize literature. Raziskava je temeljila na kvantitativni metodologiji. Podatke smo dobili s pomočjo anketnega vprašalnika, ki je vseboval 50 vprašanj zaprtega tipa. Anketirali smo šestošolke, stare 11 let, v Zdravstvenem domu Ljutomer, na sistematičnem pregledu. Rezultati: Rezultati raziskave so pokazali, da šestošolke izraz human papiloma virus poznajo, o virusu in okužbi katerega le-ta povzroča, pa ne vedo veliko. Prav tako ne vedo dovolj o samem cepljenju proti okužbi. Diskusija in zaključki: Ugotovili smo, da šestošolke o cepljenju niso dovolj poučene, zato bi bilo potrebno več predavanj tako v šoli kot tudi v okviru sistematičnega pregleda na temo spolnosti in osveščanja o življenjskem stilu mladih.
Keywords: human papiloma virus, cepljenje, zdravstvena vzgoja, osveščenost osnovnošolk
Published: 12.01.2015; Views: 919; Downloads: 128
.pdf Full text (661,43 KB)

7.
SPOLNO VEDENJE IN SPOLNE ZNAČILNOSTI DEVETOŠOLCEV CELJSKE REGIJE
Nataša Valh Kukovič, 2015, master's thesis

Abstract: Spolna vzgoja v osnovnih šolah ni del formalnega izobraževanja. Namen magistrske naloge je analizirati problematiko spolnega vedenja in ostalih značilnosti v zvezi s spolnostjo ter vedenjem v času mladostništva pri devetošolcih celjskih osnovnih šol. Zanima nas, kje in kdaj učenci dobijo prve informacije o spolnosti, kakšen odnos imajo do pornografskih vsebin, časa menarhe, kolikšen je delež cepljenih deklet proti HPV (Humani papiloma virus), ter nenazadnje delež spolno aktivnih devetošolcev v celjski regiji. Raziskovalna metodologija. Raziskava temelji na kvantitativni metodi dela. Podatke smo zbrali s pomočjo strukturiranega anketnega vprašalnika. V raziskavi je bilo vključenih 146 devetošolcev iz naključno izbranih osnovnih šol celjske regije. Rezultate anket smo obdelali s pomočjo Hi-kvadrat kalkulatorja in programa Microsoft Office Excel 2007. Rezultati. Na podlagi rezultatov smo ugotovili, da se zgodnja spolna dejavnost pred petnajstim letom nekoliko umirja, saj nam podatek o spolni aktivnosti iz naše raziskave kaže, da je bilo spolno aktivnih 9 % devetošolcev, od tega statistično pomembno več dečkov kot deklet (77 % proti 23 %, p = 0,04), ki so v 85 % kot zaščitno metodo uporabili kondom. Po naših podatkih je bila precepljenost devetošolk v šestem razredu 60 %. Na odločitev za cepljenje stopnja izobrazbe staršev ali skrbnikov ne vpliva (p ˃ 0,05). Je pa zaskrbljujoč podatek, da se dekleta in njihovi starši v 40 % niso odločili za cepljenje zaradi slabe ozaveščenosti o prednostih cepljenja proti virusom HPV. V naš raziskavi je 62 % vprašanih menilo, da so informacije o spolnosti pridobili pravi čas in da ne bi bilo potrebno, da bi jih dobili prej, vendar pa jih 68 % meni, da je teh informacij količinsko premalo. Značilne razlike med spoloma ni bilo opaziti (p ˃ 0,05). Sklep. Spolnost je neizogiben segment odraščanja, zato je pomembno, da je posamezniku predstavljena ob primernem času, na ustrezen način.
Keywords: spolnost, adolescenca, spolne značilnosti, spolno vedenje, humani virus papiloma
Published: 15.04.2015; Views: 795; Downloads: 88
.pdf Full text (1,31 MB)

8.
9.
10.
OSVEŠČENOST DIJAKOV O GENITALNEM HERPESU
Martina Grebenc, 2015, undergraduate thesis

Abstract: Teoretična izhodišča: Nekateri povzročitelji spolno prenosljivih bolezni ostanejo v našem telesu za vedno, zato je pomembno, da se znamo pravilno pred njimi zaščititi ter, da se izogibamo tveganim spolnim odnosom, pri katerih se lahko okužimo. Z raziskavo smo želeli ugotoviti ali so dijaki dovolj osveščeni o spolno prenosljivi bolezni genitalni herpes, ali poznajo možnosti za prenos okužbe ter, če poznajo zaščito pred njo. Raziskovalna metodologija: Raziskava je temeljila na kvantitativni metodologiji. Podatke smo pridobili s pomočjo anketnega vprašalnika, ki je vseboval 20 vprašanj. V raziskavi je sodelovalo 80 dijakov. Rezultati: Ugotovili smo, da dijaki nekaj znanja zagotovo imajo. Poznajo, da je genitalni herpes spolno prenosljiva bolezen in, da se lahko okužijo z nezaščitenim spolnim odnosom. Večina pozna kako se pravilno zaščititi pred okužbo, vendar sami kot zaščitno sredstvo pri spolnih odnosih ne uporabljajo samo kondoma, ampak še druge oblike, ki okužbe z genitalnim herpesom ne preprečujejo. Sklep: Pomembno je osveščati dijake še preden začnejo s spolnimi odnosi, da pridobijo znanje, kako pravilno zaščititi sebe in svoje partnerje. Zdravimo lahko samo znake genitalnega herpesa, zato je boljše okužbo preprečevati. Če pa pride do okužbe, je pomembno skrbeti za imunski sistem, saj je le ta tisti, ki okužbo omeji.
Keywords: virus herpesa simpleksa, genitalni herpes, spolno prenosljiva bolezen, okužba, imunski sistem
Published: 07.12.2015; Views: 699; Downloads: 93
.pdf Full text (944,80 KB)

Search done in 0.17 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica