| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 10 / 16
First pagePrevious page12Next pageLast page
1.
Virtualna resničnost kot sodobni učni pripomoček pri predstavitvi umetnostno zgodovinskih in arhitekturnih del
Lea Lipnik, 2020, master's thesis

Abstract: Virtualna resničnost se v povezavi s tehnologijo že zadnjih nekaj let pojavlja v raznovrstnih oblikah pri prikazovanju prostora in ima velik potencial pri nadaljnjem razvoju v prihodnosti. S pomočjo sodobne virtualne resničnosti si lahko ogledamo prostor, se hkrati potopimo vanj, z dodatnimi napravami za zvočne efekte in sledenje gibanju telesa pa se lahko počutimo, kot da bi se nahajali prav tam. Virtualna resničnost temelji na treh temeljnih načelih: potopitev, interakcija in sodelovanje uporabnikov z okoljem in pripovedjo ter ponuja zelo velik potencial, da postane učenje z njo bolj motivirano, atraktivno in interaktivno. Poudarja tudi, da učno gradivo, ki temelji na virtualni resničnosti, ne more popolnoma nadomestiti klasičnih učnih pripomočkov, temveč deluje kot dopolnilna, a hkrati enakovredna izkustvena metoda. V sklopu tehnologije virtualne resničnosti na primeru Cerkve sv. Trojice v Hrastovljah sem izdelala učno aplikacijo. S pomočjo programske opreme »Unity Engine«, virtualnih očal »Oculus Rift 2016« in kamere »Samsung Gear 360« prikazuje aplikacija 360-stopinjskih fotografski sprehod po Cerkvi sv. Trojice v Hrastovljah, ki je dodatno nadgrajen z izobraževalnim besedilom, zvokom in interakcijo preko haptičnih ročk. Izdelana aplikacija, opisana v magistrski nalogi, je namenjena prikazu umetnostnozgodovinskega virtualnega prostora kot učno gradivo v javnih izobraževalnih ustanovah. S tem odpira nove možnosti raziskav in uporabe na področju izobraževanja, hkrati pa definira področje uporabe tovrstnih učnih orodij ter možnosti njihove vsesplošne razširitve.
Keywords: virtualna resničnost, tehnologija, izobraževanje
Published: 20.11.2020; Views: 350; Downloads: 51
.pdf Full text (4,32 MB)

2.
Razvoj igre za navidezno resničnost
Žiga Aman, 2020, undergraduate thesis

Abstract: Diplomsko delo zajema teoretični opis izdelave igre in predstavitev uporabljene programske opreme. Na kratko so opisana tudi očala za navidezno resničnost Oculus Rift. Glavni del diplomskega dela zajema razvoj igre. Gre za igro preživetja, ki je prilagojena virtualni resničnosti. Skozi diplomsko delo spoznamo nastanek igre, implementacijo igralčevih potreb (lakota, žeja, energija in telesna temperatura) in njegovih interakcij z okoljem ter uporabo trgovine sredstev programa Unity. Rezultat diplomske naloge je igra, izdelana v pogonu Unity, namenjena igranju z očali za navidezno resničnost.
Keywords: Unity, navidezna resničnost, virtualna resničnost, igra, preživetje
Published: 03.07.2020; Views: 892; Downloads: 153
.pdf Full text (1,48 MB)

3.
Uporaba programov Simio in Autodesk Factory Design za optimizacijo proizvodnje z uporabo virtualne resničnosti
Danijel Šešerko, 2019, master's thesis

Abstract: Magistrsko delo predstavlja možnosti optimizacije proizvodnje z uporabo simulacijskih paketov Simio in Autodesk Factory Design. V začetnih poglavjih so podane teoretične osnove obravnavane problematike. Jedro naloge predstavlja uporaba diskretnih simulacij. Optimizirali smo popolnoma avtomatizirano proizvodno linijo, kjer smo glede na podatke, ki smo jih dobili v podjetju, izdelali simulacijski model proizvodnega procesa na liniji. S simulacijskim modelom smo nato eksperimentirali po različnih scenarijih in jih primerjali z referenčnim scenarijem. Dobili smo rezultate, ki podjetju podajajo informacije, kako lahko izboljšajo produktivnost, kje so ozka grla, kakšna je zasedenost strojev in naprav. Posebnost naloge je uporaba virtualne resničnosti. S tem želimo prikazati, da lahko navidezno resničnost uporabimo tudi za optimizacijo proizvodnje.
Keywords: simulacija, simulacijska paketa Simio in Autodesk, simulacijski scenariji, optimizacija proizvodnje, virtualna resničnost
Published: 26.04.2019; Views: 776; Downloads: 76
.pdf Full text (1,75 MB)

4.
Evalvacija predstavitve vsebin s pomočjo virtualnih očal
Saša Šimičić, 2018, master's thesis

Abstract: Razvoj informacijskih tehnologij napreduje zelo hitro in težko mu sledimo. Virtualna resničnost ponuja možnost hitrejšega razumevanja kompleksnih konceptov in nov način interakcije med uporabnikom in vsebino. V magistrskem delu smo testirali količino podatkov, ki so si jo testiranci zapomnili v predstavljeni vsebini. Vsebino smo predstavili na tri različne načine: besedilo z dodatno ponazoritvijo (slika in fotografija), videoposnetek in virtualna resničnost. Cilj magistrskega dela je bil ugotoviti, ali obstajajo razlike v uspešnosti predstavitve vsebine v izbranih medijih. Kot primarno metodo raziskovanja smo izbrali eksperiment, s katerim smo primerjali zapomnitev predstavljene vsebine na različnih medijih. Uporabljali smo kombinacijo kvantitativnih (eksperiment in test) in kvalitativnih metod (vprašalnik SUS). Pri analizi rezultatov smo uporabljali test ANOVA in opisno statistiko. Rezultati eksperimenta so pokazali, da so virtualna očala z vidika uporabnosti dosegla visoko naklonjenost testirancev. Zanimivo pa je dejstvo, da so kljub uporabnosti virtualna očala dosegla najslabše rezultate v prav vseh kategorijah. Čas reševanja testov je bil najdaljši pri virtualnih očalih, sledil je papir, testiranci pa so teste v najkrajšem času rešili pri osebnem računalniku. V kategoriji doseženih točk semantičnega in vidno-prostorskega spomina so virtualna očala v povprečju dosegla najmanj točk. Tokrat je na drugem mestu osebni računalnik, največ točk pa je dosegla predstavitev s papirjem.
Keywords: virtualna resničnost, spomin, virtualna očala, semantični, vidno-prostorski
Published: 21.12.2018; Views: 429; Downloads: 76
.pdf Full text (7,20 MB)
This document has many files! More...

5.
Virtualno pomerjanje oblačil
Iris Kečkeš, 2018, undergraduate thesis

Abstract: Virtualne, povečane in mešane resničnosti so tehnologije, ki pridobivajo večji pomen iz dneva v dan. Tako so proizvajalci teh tehnologij opazili priložnost za nov tehnološki trend kateremu pravimo »fashion mirror«. Strokovnjaki so začeli programirati programe, z pomočjo prej omenjenih resničnosti ter ustvarili programsko opremo, ki nam omogoča da virtualno pomerjamo oblačila. V tem diplomskem projektu se bomo prvo osredotočili na predstavitev virtualnega pomerjanja oblačil. Opisali bomo različne vrste resničnosti, ki to izkušnjo omogočajo, predstavili primer ter kasneje v diplomski nalogi pospeševanje prodaje iz vidika virtualnega pomerjanja oblačil kot orodja za pospeševanje prodaje. Cilj tega diplomskega projekta je predvsem ozavestiti bralce ter udeležence v empiričnem delu tega projekta o obstoju takšnega načina pomerjanja. Na podlagi zastavljenih ciljev ter hipotez smo oblikovali anketni vprašalnik, v katerem je sodelovalo 100 anketiranih, in na podlagi njihovih odgovorov potrdili ali ovrgli vnaprej zastavljene hipoteze. Pomemben cilj diplomskega projekta je bil tudi ugotoviti ali bi si sodelujoči v raziskavi takšnega načina pomerjanja želeli ali ne. V empiričnem delu smo po analizi pridobljenih odgovorov in podatkov ugotovili, da smo dosegli prej omenjeni cilj, saj je večina odgovorila, da bi si takšnega načina pomerjanja želeli. Uvedbo takšnega načina pomerjanja oblačil prodajalnam svetujemo, saj je zelo dobro orodje pospeševanja prodaje, ker predstavlja nekaj novega, zanimivega, interaktivnega ter zabavnega. Ljudje se tudi na neki ravni povežejo med seboj, kajti takšno pomerjanje oblačil je javno, kjer drugi lahko opazujejo uporabnike pri ustvarjanju novega videza.
Keywords: virtualna resničnost, povečana resničnost, pospeševanje prodaje, virtualne garderobe.
Published: 26.11.2018; Views: 632; Downloads: 36
.pdf Full text (620,86 KB)

6.
Vpliv virtualne resničnosti na dojemanje prostora in nakupne odločitve pri izbiri stanovanjske hiše
Tjaša Fekonja, 2018, diploma project paper

Abstract: Projektna naloga opisuje virtualno resničnost kot eno izmed možnosti vizualizacij stanovanjskih objektov in njen vpliv na dojemanje prostora ter nakupne odločitve pri izbiri stanovanjske hiše. V začetku so pojasnjeni osnovni pojmi na temo vizualizacije ter značilnosti posameznih tipov dvodimenzionalnih načrtov. V nadaljevanju je opisana zgodovina in razvoj virtualne realnosti ter vsa potrebna oprema, ki omogoča prikaz 3D modelov v virtualni resničnosti. Naloga zajema tudi opis izvedene raziskave obravnavane tematike z analizo rezultatov in spoznanj ter končnimi sklepi.
Keywords: virtualna resničnost, vizualizacija
Published: 11.09.2018; Views: 834; Downloads: 144
.pdf Full text (2,58 MB)

7.
Porajanje virtualnega globalnega trga in njegovi vplivi na mednarodni marketing
Milan Jurše, 1999, original scientific article

Abstract: Kljub zaenkrat še relativno manjšemu obsegu svetovne trgovine prek interneta v primerjavi s konvencionalno mednarodno trgovino postaja svetovni splet ena od ključnih inovacij sodobne informacijske tehnologije, ki nakazuje novo obdobje v razvoju paradigme trženja na prehodu v 21. stoletje in napoveduje temeljne spremembe v načinu organiziranosti poslovnih procesov in konceptih menedžmenta podjetij. Internet ustvarja kontekst za globalni virtualni trg z aktivnimi in suverenimi porabniki, katerih položaj na trgu se močno krepi zaradi neoviranega dostopa do informacij o trgu in tržni ponudbi, zato lahko v procesu menjave okrepijo svojo pogajalsko pozicijo nasproti dobaviteljem, s tem pa paradigma konvencionalnega množičnega trženja polagoma prehaja v trženje, ki temelji na interaktivnem izgrajevanju neposrednih odnosov z vsakim posameznim porabnikom in ustvarjanju drugačnih (partnerskih, uravnoteženih, trajnejših, donosnih v daljšem obdobju) odnosov med dobavitelji in odjemalci na trgu. Internet ni zgolj le eden od novih distribucijskih in komunikacijskih kanalov. temveč postaja očitno precej več. Nakazuje spreminjanje temeljne paradigme trženja, ki tudi malim podjetjem omogoča učinkovit vstop na svetovni trg. Zaradi interaktivnosti v komuniciranju pa vpliva tudi na spremembo tradicionalnega razmerja moči med tržnimi udeleženci in vzpostavlja nove odnose med njimi, tako da s porajanjem novega poslovnega modela fizične razdalje med trgi in s tem tudi med kupci in dobavitelji izgubljajo pomen, podjetjem pa se ponuja učinkovit model za razvoj trženja na globalnem trgu. Posledica vsega tega je spreminjanje tradicionalnih konceptov in nastajanje novih pravil uspešnega trženja. Ker se s tem oblikujejo tudi nov okvir za razvoj trženjskega koncepta in novi pristopi za razvijanje trženjskih strategij podjetij, bodo morala slovenska podjetja v bodoče pogumneje in bolj agresivno umestiti internet v koncept bodočega razvoja svoje trženjske in celotne poslovne strategije.
Keywords: mednarodno trženje, globalizacija, svetovna trgovina, informacijska tehnologija, virtualna resničnost, elektronsko poslovanje, Internet, razvoj, ekonomska rast, svetovni trg, mala podjetja, trženje, strategija trženja, komuniciranje, distribucija
Published: 10.07.2015; Views: 1039; Downloads: 45
URL Link to full text

8.
9.
10.
Search done in 0.17 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica