| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 10 / 58
First pagePrevious page123456Next pageLast page
1.
2.
3.
Konsolidacija strežnikov : diplomsko delo visokošolskega strokovnega študija
Primož Bizilj, 2008, undergraduate thesis

Keywords: konsolidacija, strežnik, virtualizacija
Published: 07.01.2009; Views: 2032; Downloads: 140
.pdf Full text (2,61 MB)

4.
KONSOLIDACIJA STREŽNIŠKIH SISTEMOV NA SLOVENSKIH ŽELEZNICAH
Matjaž Strmšek, 2009, undergraduate thesis

Abstract: Strežniški sistemi Slovenskih železnic so v zadnjih treh letih doživeli korenito prenovo v smislu zamenjave zastarele in dotrajane računalniške strojne opreme. Ves ta čas so se, z večanjem informacijske podpore poslovnim procesom dela, nabavljali tudi novi strežniki. Z rastjo informacijske podpore pa je sočasno naraščalo tudi samo število fizično postavljenih strežnikov, ki so gradili tradicionalno IT okolje. Tako je naraščala tudi potreba po večjem številu sistemskih administratorjev, potreba po večjem hlajenju, povečala se je poraba električne energije itd. Svetovni trend informacijske tehnologije je že nekaj časa konsolidacija strežniških sistemov podjetij. S hitrim razvojem strojne in programske opreme so se izboljšale tudi možnosti za konsolidacijo strežniških sistemov in podatkovnih centrov ter povezav med njimi. Eden od tipov konsolidacije strežniških sistemov je tudi virtualizacija, ki smo jo uporabili v lastnem prispevku v petem poglavju, z namenom, da bi zmanjšali nadaljnjo širitev tradicionalnega IT okolja.
Keywords: informacijska tehnologija, strežniki, centralizacija, konsolidacija, virtualizacija, diskovna polja
Published: 18.05.2009; Views: 2265; Downloads: 194
.pdf Full text (1,70 MB)

5.
IZBIRA ORODJA ZA VIRTUALIZACIJO RAČUNALNIŠKEGA CENTRA
Dušan Uranič, 2009, undergraduate thesis

Abstract: Želja vsakega podjetja je poslovati s čim manjšimi stroški. Velik del stroškov v podjetjih predstavlja tudi računalniška infrastruktura. Stroške predstavljajo: nakup nove strojne in programske opreme, vzdrževanje te opreme, poraba električne energije za napajanje in hlajenje opreme itd. Stroške računalniške infrastrukture lahko zmanjšamo z uporabo navideznih sistemov v računalniških centrih kot na delovnem mestu. Na eno strojno opremo oz. na en fizični strežnik lahko namestimo več navideznih strežnikov, s tem zmanjšamo stroške nabave, stroške pogojene z napajanjem in hlajenjem opreme ter tudi stroške vzdrževanja in upravljanja takšnega navideznega okolja. Na trgu je več ponudnikov orodij oz. produktov za virtualizacijo. Mi se bomo v diplomski nalogi bolj posvetili virtualizaciji računalniških centrov, orodja za virtualizacijo delovnega mesta pa bomo preleteli bolj na hitro. Ogledali si bomo tri trenutno najaktualnejša orodja ter skušali s pomočjo orodja za podporo odločanju priti do informacije o tem, kateri produkt oz. orodje za virtualizacijo najbolj ustreza našim zahtevam. Rezultat naloge naj bi nam bil v pomoč pri odločitvi izbire najboljšega oz. najprimernejšega orodja za virtualizacijo računalniškega centra.
Keywords: navidezni sistemi računalniški center virtualizacija
Published: 22.07.2009; Views: 1967; Downloads: 184
.pdf Full text (2,31 MB)

6.
KOMPARATIVNA ANALIZA VIRTUALNIH OKOLIJ
Zmago Fluks, 2009, undergraduate thesis

Abstract: Diplomsko delo obravnava tematiko računalniške virtualizacije in primerjavo med različnimi virtualnimi okolji. Cilj diplomske naloge je predstaviti virtualizacijo in njene tehnologije ter izvesti performančne teste za boljšo predstavo, kolikšen potencial prinaša določeno virtualno okolje v dani situaciji. V diplomskem delu se bomo osredotočali na dve različni perspektivi v virtualizaciji. Ena perspektiva je, kot jo vidi uporabnik sam in kaj mu prinaša virtualizacija. Druga perspektiva so podjetja ter njihov pogled na poslovanje, oz. kakšne so sploh pozitivne posledice uporabe virtualnih sistemov. Namreč oba vidika sta si dokaj različna in zato so tudi virtualizacijske tehnologije temu prilagojene. Vsekakor virtualizacija je tehnologija sedanjosti in prihodnosti, zaradi česar je toliko bolj pomembno posvetiti pozornost temu področju.
Keywords: virtualizacija, paravirtualizacija, xen, kvm, qemu, linux, benchmarking
Published: 08.12.2009; Views: 2007; Downloads: 230
.pdf Full text (4,99 MB)

7.
PRESKUS VMWARE TEHNOLOGIJE V RAZVOJU PROGRAMSKE OPREME
Janko Rous, 2009, undergraduate thesis

Abstract: V diplomski nalogi smo preskusili tehnologijo VMware za potrebe virtualizacije računalniške infrastrukture razvojnega oddelka v podjetju Hermes SoftLab d.o.o. Podane so teoretične osnove virtualizacije. Preskus je obsegal vzpostavitev strojne in mrežne opreme ter namestitev celotne infrastrukture VMware. Prikazani so ključni koraki pri namestitvi posameznih rešitev, potrebne nastavitve za vzpostavitev povezav v virtualni infrastrukturi in definiranje osnovnih procesov uporabe. Predstavljene so glavne funkcionalnosti VMware VirtualCenter in Lab Manager ter potencialne koristi uporabe le-teh v konkretnem podjetju.
Keywords: virtualizacija, VMware, strežnik ESX, VirtualCenter, Lab Manager
Published: 07.01.2010; Views: 1994; Downloads: 196
.pdf Full text (2,29 MB)

8.
RAČUNALNIŠTVO V OBLAKU IN VIRTUALIZACIJA
Zlatko Glavač, 2009, undergraduate thesis

Abstract: Priča smo največji revoluciji na področju informacijske tehnologije (IT) po pojavitvi Interneta, to je model računalništva v Oblaku. Napovedi IT sektorja za leto 2010 ga umeščajo v vodilno strateško tehnološko področje. V nalogi smo raziskali pojem, o kakšnem modelu je govora in odgovorili na vprašanji zakaj govorimo o revoluciji in zakaj se je pojavila sedaj ter z opredelitvijo pojma virtualizacija določili vlogo virtualizacijskih tehnologij v modelu računalništva v Oblaku. Posebno pozornost smo posvetili produktu Microsoft Azure, ki je bil izdan z oznako "platforma za računalništvo v Oblaku" in ga raziskali na praktičnih primerih.
Keywords: računalništvo v Oblaku, virtualizacija, Azure
Published: 05.01.2010; Views: 3589; Downloads: 761
.pdf Full text (2,20 MB)

9.
ŠTUDIJA PRIMERA VIRTUALIZACIJE
Uroš Šlegel, 2010, undergraduate thesis

Abstract: V nalogi raziskujemo integracijo virtualizacije v obstoječo informacijsko infrastrukturo. Gre za sodoben in napreden sistem s poudarkom na boljšem izkoristku obstoječih sredstev in zmanjšanju stroškov obratovanja. Z analizo obstoječega informacijskega sistema smo ugotovili, da strojna oprema ni optimalno izkoriščena in ni dovolj prilagodljiva potrebam podjetja. Na podlagi idejne zasnove in simulacije smo prišli do rezultatov, ki so zadostili našim željam in potrebam. Nadgradnja sistema in njegova posodobitev je močno povečala njegov izkoristek in zelo hitro povrnila stroške investicije. Analiza celotnega posodobljenega sistema nam je potrdila tezo, da je sistem sedaj veliko bolj homogen, izkoriščen, potrebnih je veliko manj resursov za vzdrževanje in nadzor delovanja, kar nam predstavlja velik prihranek pri porabljanju časa. Izpostavili smo probleme, šibke točke, želje in jih v procesu prenove uspešno rešili.
Keywords: virtualizacija vmware prihranek
Published: 07.06.2010; Views: 1561; Downloads: 200
.pdf Full text (2,34 MB)

10.
VIRTUALIZACIJA RAZVOJNEGA OKOLJA
Andraž Valjavec Hvalica, 2010, undergraduate thesis

Abstract: V razvojnem oddelku podjetja, kjer sem zaposlen, smo se soočali s slabo izkoriščenostjo strojne opreme, hkrati pa smo imeli težave z zagotavljanjem potrebnih testnih okolij. Zato smo se odločili za virtualizacijo razvojnega okolja, v diplomski nalogi pa je opisan postopek odločanja za virtualizacijsko rešitev. Z izbrano rešitvijo sem tudi izvedel virtualizacijo ključnih strežnikov, rezultat pa je razvojno okolje, ki je hitrejše od prejšnjega stanja, hkrati pa je zaradi virtualizacije udejanjenje novih potrebnih strojev izredno hitra. V novem okolju bodo vse nadgradnje lahko preizkušene v okolju povsem enakem produkcijskemu, kar zelo zmanjšuje možnost nedelovanja vseh ključnih aplikacij zaradi programskih težav.
Keywords: Strežnik, virtualizacija, odločanje, razvojno okolje
Published: 03.06.2010; Views: 1459; Downloads: 109
.pdf Full text (1,26 MB)

Search done in 0.13 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica