| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 10 / 11
First pagePrevious page12Next pageLast page
1.
Prenova skladiščnega sistema za učinkovito poslovanje v podjetju Dolinšek transport d. o. o. : diplomsko delo visokošolskega strokovnega študijskega programa
Martin Dolinšek, 2022, undergraduate thesis

Abstract: Predstavljeno diplomsko delo se navezuje na področje skladiščnih procesov, skladišč ter na prikaz rešitev v skladišču podjetja Dolinšek transport d. o. o. V diplomskemu delu v prvem delu obravnavamo skladiščne procese in vrste skladišč. Poleg tega opredelimo tudi teoretične vsebine glede sistema skladiščnih regalov v zaprtih skladiščih. V drugem delu diplomskega dela analiziramo izziv neučinkovitih skladiščnih procesov v podjetju Dolinšek transport d. o. o., ki onemogočajo nadaljnji razvoj ter izboljšanje poslovnih rezultatov v primerjavi z drugimi logističnimi podjetji. Podjetje se poleg neučinkovitega načina skladiščenja spoprijema tudi z izzivom pomanjkanja skladiščnih površin. Prenova procesov skladiščenja v podjetju bi povečala produktivnost in dobiček ter skrajšala zamude tovornih vozil. Predlog prenove procesov vključuje tudi okoljevarstveni vidik pri uvedbi električnega viličarja in električnega industrijskega dvigala, kar bi povečalo produktivnost skladišča. Poleg tega bi uvedli tudi paletne regale, s katerimi bi dosegli boljšo organiziranost in preglednost v skladiščnem prostoru.
Keywords: skladišče, skladiščna oprema, skladiščni procesi, paletni regali, električni paletni viličar, industrijsko dvigalo, analiza učinkovitosti
Published in DKUM: 02.11.2022; Views: 531; Downloads: 66
.pdf Full text (2,27 MB)

2.
Koncipiranje in snovanje prekucnika box-palet za uporabo na viličarju : diplomsko delo
Jure Koželj, 2022, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu je opisan potek koncipiranja in snovanja naprave, ki omogoča prekuc BOX palete v skrajni položaj in nazaj s pomočjo hidravličnega krmilja na viličarju. V uvodnem delu so predstavljeni delovanje stroja, faza koncipiranja, snovanja in načrtovanja. Sledijo predstavitev viličarja in njegovih tehničnih podrobnosti, ter tovor, za katerega se prekucnik potrebuje, in predstavitev BOX palete. Obenem so v diplomskem delu zajeti še opis poteka konstruiranja in opisi vseh metod, ki so pripomogle, da so bile izpeljane faze razvoja izdelka, kar je pripeljalo do končnih rezultatov in rešitev. Nazadnje pa so predstavljeni 3D-model prekucnika ter standardne komponente, ki so uporabljene in vgrajene v 3D-modelu prekucnika. Rezultat je izdelan 3D-model konstrukcije prekucnika, ki omogoča izpraznjevanje namenskih BOX palet.
Keywords: prekucnik, BOX paleta, viličar, koncipiranje, zasnova, 3D-model
Published in DKUM: 01.04.2022; Views: 759; Downloads: 153
.pdf Full text (2,73 MB)

3.
Preureditev centralnega skladišča v podjetju Dobnik Trade, d.o.o.
Teja Črešnik, 2021, bachelor thesis/paper

Abstract: V diplomskem delu smo obravnavali obstoječe stanje centralnega skladišča v podjetju Dobnik Trade, d.o.o. Predstavili smo izzive, ki smo jih zaznali med izvajanjem praktičnega usposabljanja v omenjenem podjetju, ter zanje poiskali tudi rešitve. Pri tem nam je bil v pomoč vzročno-posledični diagram. Vse zaznane probleme ter poiskane rešitve smo tudi teoretično podkrepili. V prvem delu diplomske naloge smo se posvetili teoretičnim osnovam. Opredelili smo, kaj je skladiščenje, opisali smo naloge, namen in cilje skladiščne dejavnosti ter predstavili vse štiri temeljne skladiščne procese – prevzem blaga, uskladiščenje, komisioniranje in odpremo blaga. Opisali smo tudi kategorije, po katerih lahko ločujemo skladišča, kot zadnje pa smo opisali črtno kodo ter natančneje opredelili črtni kodi EAN-13 in ITF-14, saj smo ju predlagali kot rešitev problema. Za lažjo predstavo o skladišču ter z njim povezanimi problemi smo v drugem poglavju predstavili podjetje in opisali centralno skladišče ter regale, palete, viličarja, transportne poti in izdelke, ki se v njem nahajajo. S pomočjo vzročno-posledičnega diagrama smo izdelali kritično analizo, s katero smo ugotovili, da so štiri glavne kritične točke centralnega skladišča nepregleden skladiščni prostor, slaba informacijsko-tehnološka podpora, uporaba izključno ročnega paletnega viličarja in nedokončana razsvetljava. Zaznane kritične točke smo skušali oblažiti v zadnjem poglavju. Zapisali smo rešitve, ki jih predlagamo, zanje smo izračunali približne stroške, nato pa podali tudi oceno učinkovitosti predlaganih rešitev.
Keywords: logistika, skladiščenje, paletni regal, črtna koda, viličar, logistična analiza
Published in DKUM: 04.11.2021; Views: 802; Downloads: 70
.pdf Full text (990,86 KB)

4.
Preureditev skladišča surovin v podjetju swatycomet d.o.o.
Katja Štefane, 2018, bachelor thesis/paper

Abstract: Z učinkovitim skladiščenjem podjetje premosti časovne zamike med prejetjem surovin in njihove porabe. Za podjetje je to pomembno, saj lahko proizvodnja nemoteno obratuje ves dan, mesec oziroma dokler zalog popolnoma ne zmanjka. Do tega primera v podjetju naj ne bi prišlo, saj obstajajo varnostne zaloge. Glavni proizvodi podjetja Swatycomet so izdelki za brušenje ter rezanje kovinskih in nekovinskih izdelkov. Podjetje ima proizvodne obrate na štirih lokacijah. Podjetje ima težave s slabo izkoriščenostjo skladišča surovin, kar je posledica rastoče proizvodnje. Predlog za rešitev te težave je reorganizacija skladišča surovin.
Keywords: skladišče, surovine, preureditev, kapaciteta, visokoregalni viličar
Published in DKUM: 28.02.2019; Views: 1033; Downloads: 128
.pdf Full text (1,78 MB)

5.
Model regeneracije energije pri delu visokoregalnega viličarja
Žiga Janežič, 2015, master's thesis/paper

Abstract: Namen magistrskega dela je predstaviti model računanja regeneracije energije in s tem vzpodbuditi razmišljanje o pogostejši uporabi regenerativnega zaviranja v notrajnem transportu, kot je le-to uporabljeno v zunanjih transportnih sredstvih. V prvem delu je za lažje razumevanje predstavljenih nekaj teoretičnih osnov o transportu in notranjih transportnih sredstvih ter katere sile in upori nastanejo pri njihovem gibanju. Predstavljeno in razloženo je tudi delovanje regenerativnega zaviranja in zavor. V drugem delu bo najprej predstavljen kinematični in dinamični model vožnje transportnega sredstva. Nato sledi glavna tema, ki je izračun regeneracije energije pri obratovanju visokoregalnega viličarja. Posamezno je izračunana povprečna porabljena moč viličarja pri vožnji v vodoravni smeri in regeneracijo energije pri zaviranju viličarja. Prav tako sta podana izračuna o porabi moči viličarja pri dvigu dvižnih vilic skupaj z TSE in regeneracijo energije pri spustu dvižnih vilic v vertikalni smeri. Izračunan je tudi potreben čas za opravljanje enojnega delovnega cikla. Potem je bil napravljen izračun za porabljeno in regenerirano energijo na leto pri obratovanju viličarja. Sledila je analiza rezultatov, po kateri je bilo napravljeno še razmerje med porabljeno in regenerirano letno energijo. Na koncu so bile podane ugotovitve glede dobljenih rezultatov, vpliv regeneracije energije na zeleno logistiko in možne rešitve za uporabo regenerirane energije
Keywords: regeneracija energije, poraba moči, viličar, sile, upori, gibanje, zavore
Published in DKUM: 26.11.2015; Views: 1629; Downloads: 200
.pdf Full text (2,00 MB)

6.
Razvoj večnamenskega traktorskega dvigala
Peter Golob, 2015, master's thesis

Abstract: Na tržišču se iz dneva v dan pojavljajo nova orodja in delovni pripomočki za pomoč pri delu na kmetijah, v vinogradih in sadovnjakih. Razvoj naprav poteka v smeri vedno večjih in zmogljivejših priključkov, ki na starejših tipih traktorjev ne delujejo. Eden takšnih priključkov je tudi traktorsko dvigalo. Najpogostejši predstavnik je traktorski viličar, ki potrebuje za krmiljenje posameznega hidravličnega cilindra delovni in povratni vod hidravličnega sistema. Starejši tipi traktorjev imajo le eno hidravlično cev, zato je potrebno poiskati alternativni pogon in delovanje traktorskega priključka. Rešitev zadanega problema mora omogočati enostaven in zanesljiv dvig ter zajetje in spust transportiranega materiala. Izkaže se, da je najprimernejša rešitev z uporabo hidravlične energije, katero zagotavlja hidravlična črpalka, gnana preko izstopne gredi traktorja. Večnamensko traktorsko dvigalo je priključeno na tritočkovno priključno drogovje. Večnamensko uporabo zagotavlja priključna konzola, ki omogoča enostavno priključitev in zamenjavo priključkov. Zaradi modulne gradnje so lahko priključki cenejši, z manjšimi modifikacijami konstrukcije pa je mogoče zagotoviti delovanje na novejših tipih traktorjev.
Keywords: razvoj, traktor, traktorski priključek, večnamensko dvigalo, traktorski viličar
Published in DKUM: 29.09.2015; Views: 3061; Downloads: 441
.pdf Full text (12,95 MB)

7.
8.
Učinkovita uporaba viličarjev v izbranem skladišču
Jernej Hrastnik, 2013, undergraduate thesis

Abstract: Za vsa trgovska podjetja je zelo pomembno skladišče, saj si z zalogami zagotavljajo nemoteno poslovanje. V diplomskem delu je podrobneje predstavljeno skladiščno poslovanje podjetja Slovenijales. Podjetje se ukvarja s prodajo raznega gradbenega materiala, pohištva, ponujajo pa tudi natančne razreze raznih ivernih, gradbenih plošč. Glavni problem, ki pa smo ga opazili je bil, da podjetje nima primernega viličarja za dobro in hitro delovanje v skladišču. Drugi problem pa smo opazili s prostorom v skladišču in neurejenost. Naš glavni cilj je poizkusiti poiskati najbolj primerne rešitve za podjetje in poiskati viličarja, ki bi bil primeren tako za notranjo kot tudi zunanjo uporabo. Ne sme izpuščati škodljivih plinov in mora biti dovolj močan. Drugi cilj pa je urediti skladišče in pridobiti še kaj dodatnega prostora z drugačno postavitvijo.
Keywords: skladiščno poslovanje, viličar, komisioniranje, regalno skladišče.
Published in DKUM: 19.12.2013; Views: 1864; Downloads: 402
.pdf Full text (1,22 MB)

9.
Reorganizacija skladiščne dejavnosti v podjetju Cinkarna Celje, d.d.
Jure Jambrek, 2012, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu je podrobneje predstavljena reorganizacija skladiščne dejavnosti v Centralnem skladišču Marketing. Najprej je predstavljeno obstoječe stanje skladiščnega poslovanja, nato pa so s pomočjo kritične analize predstavljeni predlogi za izboljšanje obstoječega stanja. Predlagana je postavitev skladiščnih regalov in s tem optimalen izkoristek prostora, saj bi se palete z Big bag vrečami titanovega dioksida, ki se trenutno skladiščijo izključno na talnih lokacijah, lahko skladiščile v regalih. S postavitvijo regalov pa bi se odprla tudi potreba po visokoregalnem viličarju. Na podlagi načrtovanja regalnega skladišča ter nakupu visokoregalnega viličarja je predstavljena tudi kalkulacija oz. ocena vrednosti investicije v omenjenem podjetju. V diplomskem delu je predstavljen teoretičen in praktičen vidik skladiščnega poslovanja v podjetju.
Keywords: Reorganizacija skladišča, postavitev regalne konstrukcije, visokoregalni viličar, skladiščno poslovanje.
Published in DKUM: 21.12.2012; Views: 1760; Downloads: 206
.pdf Full text (2,87 MB)

10.
SIMULACIJA VILIČARJA
Simon Lušenc, 2011, bachelor thesis/paper

Abstract: Diplomska naloga predstavi delovanje in razvoj simulacije viličarja. Najprej se seznanimo z viličarjem na splošno. Predstavimo njegovo zgradbo in opišemo osnovni princip delovanja. Pred razvojem opišemo programsko orodje Blender in zakaj smo ga izbrali. Seznanimo se tudi z igralnim pogonom Blender Game Engine in uporabo programa. Nato opišemo celoten razvoj simulacije od izgradnje modelov do končne implementacije.
Keywords: simulacija, viličar, računalniška grafika, 3D, fizikalni pogon
Published in DKUM: 25.09.2011; Views: 2636; Downloads: 248
.pdf Full text (2,04 MB)

Search done in 6.75 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica