| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 10 / 13
First pagePrevious page12Next pageLast page
1.
REKONSTRUKCIJA ŠERBECOVE VILE V MURSKI SOBOTI, ARHITEKTA FRANCA FERIJA NOVAKA
Miha Domjan, 2012, undergraduate thesis

Abstract: Rekonstrukcija objekta Vile Šerbec v M. Soboti bi za mesto pomenila ne le novo-staro arhitekturo z možnostjo uporabe objekta, ampak tudi novo kulturno-turistično točko. Novakova arhitektura je do leta 1960 oblikovala razvoj mesta iz urbanističnega in arhitekturnega vidika. Vila Šerbec je bila zasnovana v obdobju Novakovega izobraževanja pri arhitektu Le Corbusierju v Parizu. Zgradba je zaradi spremembe namembnosti (poslovni prostori) v celoti spremenila podobo. Pritličje, ki je bilo povsem odprto, so uporabili za sprejem strank, streha se je nadzidala v mansardo. Deli prvotne stavbe pa so vidni še danes – nosilni stebri, kamnita stena, balkon in podaljšano okno. Naloga predstavlja arhitekturno rešitev celotne rekonstrukcije objekta.
Keywords: rekonstrukcija, Vila Šerbec v Murski Soboti, arhitek Franc Feri Novak
Published: 25.09.2012; Views: 2406; Downloads: 241
.pdf Full text (10,74 MB)

2.
KIPARSKA DELA NA HISTORISTIČNIH ZGRADBAH V MARIBORU
Nika Vaupotič, 2013, undergraduate thesis

Abstract: Diplomsko delo obravnava arhitekturno plastiko na historističnih zgradbah v Mariboru, pri tem se osredotoča na figuralno arhitekturno plastiko, tj. kipe in reliefe, omenjena pa je tudi dekorativna arhitekturna plastika. Zaradi boljšega razumevanja teme je na začetku predstavljeno obdobje historizma in pojasnitev pojma arhitekturna plastika. Sledi predstavitev desetih izbranih historističnih zgradb in opis kiparskih del, ki se pojavljajo na fasadah teh zgradb: Slovensko narodno gledališče Maribor (1864), Pošta Maribor (1894), Prva gimnazija Maribor (1871─1873), Srednja šola za gostinstvo in turizem Maribor (1913/14─1916), OŠ bratov Polančičev Maribor (1895), OŠ Prežihovega Voranca Maribor (1905), gospodarsko stanovanjsko poslopje (1896) na Partizanski c. 77, večstanovanjska hiša (1899) na vogalu Aškerčeve ul. 2 in Ul. Heroja Staneta 18, Friedrigerjeva vila oz. vila Transilvanija (1910) na Mladinski ul. 45 (1927) ter stanovanjska vila na Kosarjevi ul. 41. Diplomsko delo se osredotoča na prepoznavanje in interpretacijo kipov in motivov, upodobljenih na reliefih, ter na povezovanje teh kiparskih del z vlogo oz. funkcijo posamezne stavbe ali njenim naročnikom. Nadalje ugotavlja stanje raziskav in primerja mariborsko historistično arhitekturno plastiko z ostalimi po Sloveniji. Dotika se tudi vprašanja avtorjev in izvajalcev kiparskih del ter morebitnih vzorov.
Keywords: arhitekturna plastika, historizem, Prva gimnazija Maribor, Pošta Maribor, Slovensko narodno gledališče Maribor, vila Transilvanija, Srednja šola za gostinstvo in turizem Maribor, OŠ Prežihovega Voranca Maribor, OŠ bratov Polančičev Maribor, večstanovanjska hiša, gospodarsko stanovanjsko poslopje, stanovanjska vila
Published: 11.09.2013; Views: 1354; Downloads: 252
.pdf Full text (4,81 MB)

3.
VEČSTANOVANJSKA STAVBA NA VOGALU TRUBARJEVE IN SLOVENSKE ULICE V MARIBORU
Barbara Erjavec, 2013, master's thesis

Abstract: Na vogalu Trubarjeve in Slovenske ulice v Mariboru smo načrtovali večstanovanjsko stavbo tipologije vila blok 21. stoletja. Izbrana lokacija tvori zazidavo v obliki nedokončanega kareja. Načrtovana stavba zaključi kare z zgornjim volumnom, medtem ko spodnji volumen, ki predstavlja pritlični javni program, dopušča odprt vogal. Zunanja, urbanistična ureditev lokacije omogoča sproščen in atraktiven način bivanja v mestnem središču, kateremu omogočimo tudi nadstandardna stanovanja. Historičnemu centru mesta, kjer primanjkuje kvalitetnih stanovanj, damo svež pridih novega bivanjskega tipa visoke kakovosti. K temu pripomore tudi nova materialiteta zgradbe, to je prosojna kovinska mreža. Znotraj te se lahko prostori poljubno prilagajajo (večajo, manjšajo). Na ta način dobimo v mestnem središču fleksibilne prostore, kjer si stanovalci poljubno kreirajo svoj bivanjski prostor.
Keywords: Vila blok, vogal, nadstandard, mestno središče, prosojna mreža.
Published: 07.12.2012; Views: 1820; Downloads: 298
.pdf Full text (237,35 MB)

4.
PREDLOG SANACIJE VILE
Andrej Delopst, 2013, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu analiziram obstoječe stanje objekta Vila »Breda« v Topolšici. Prikazan je opis dejanskega stanja objekta po posameznih sklopih. V drugem delu zastavim predlagano programsko zasnovo objekta oziroma njegov nov namen in uporabo. Sklicujem se na predpise, ki nam jih narekujejo posamezne stroke. Zaradi kulturne zaščite objekta, je pri obnovi veliko odvisno tudi od predpisov Zavoda za varstvo kulturne dediščine. Tretji del opisuje različne tehnologije posameznih faz izgradnje, ki se uporabljajo pri podobnih objektih. V zadnjem delu je opisan predlog sanacije po posameznih fazah s popisom gradbeno–obrtniških del. V prilogi so načrti iz leta 1932 in novi načrti, ki sem jih izdelal za predlog rekonstrukcije objekta.
Keywords: sanacija, rekonstrukcija, kulturna dediščina, vila Breda
Published: 25.04.2013; Views: 1481; Downloads: 150
.pdf Full text (7,59 MB)

5.
Prenova vile Panajotopulo
Tabita Jerant, 2013, diploma project paper

Abstract: Cilj projektne naloge je izdelati celovit predlog za prenovo Vile Panajotopulo. Vila je obravnavana kot del kulturne dediščine, ki s svojim historičnim ozadjem predstavlja veliko nacionalno vrednost. Naloga je razdeljena na analitični in projektni del. V analitičnem delu smo analizirali zgodovinska izhodišča in obstoječe stanje ter na podlagi pridobljenih ugotovitev prišli do zaključka, da je arhitekturni kompleks nujno potreben celovite prenove. Z ustanovitvijo nove namembnosti in funkcije bosta objekt in okolica zaživela ter tako pridobila na prepoznavnosti in simboliki samega kraja in okoliša.
Keywords: prenova, arhitektura, kulturna dediščina, patricijska vila, graščina Panajotopulo, prvotni izhodiščni tloris
Published: 06.09.2013; Views: 1949; Downloads: 298 
(1 vote)
.pdf Full text (86,63 MB)

6.
7.
Prenova vile Rafut
Sandi Premrl, 2014, diploma project paper

Abstract: Osrednja naloga projektne naloge je prenova vile Rafut z vratarnico. Vila je zaradi avtorja – arhitekta Laščaka izrednega pomena za ožjo in širšo okolico. Je tudi edinstven primer neoislamske arhitetkture v slovenskem prostoru. V projektni nalogi na podlagi analiz prostora podajamo predlog fukcionalne ureditve celotnega rafutskega kompleksa. Nekoč eksotični vrt pred vilo smo združili z zahodnim, trenutno še neurejenim delom parka. Tako smo pridobili kvalitetno zeleno površino, ki bi lahko postala mestni park, kar bi pripomoglo k izboljšanju kvalitete življenja med prebivalci obeh Goric. Z umestitvijo turističnega centra v vratarnico in Laščakove spominske sobe bi obogatili turistično ponudbo mesta. Zunanjost vile smo zaradi neprimerne sanacije poškodb iz 2. sv. vojne sanirali v prvotno stanje, notranjost pa prilagodili novi uporabi. Na vzhodni, delno vkopani fasadi smo predvideli dodatne prostore za potrebe nove namembnosti. V vilo smo umestili javno funkcijo, ki omogoča njeno prezentacijo in ohranjanje.
Keywords: Vila Rafut, prenova, Anton Laščak [Antonio Lasciac], rafutski kompleks, egipčanska arhitektura, neoislamska arhitektura.
Published: 07.08.2014; Views: 1344; Downloads: 198
.pdf Full text (77,38 MB)

8.
Obnova in revitalizacija vile Ružička na Dobrni
Anja Cimerman, 2014, diploma project paper

Abstract: Diplomsko delo obravnava obnovo in revitalizacijo vile Ružička na Dobrni. Namen diplomskega dela je podati predlog za obnovo in revitalizacijo vile, ki ga sestavlja analitični del, v katerem sta predstavljeni analiza zgodovine objekta ter analiza oblike in trenutnega stanja objekta. V projektnem delu pa je prikazan predlog celovite obnove in revitalizacije objekta. Vila Ružička predstavlja pomemben del nepremične kulturne dediščine, ki že kar nekaj časa propada, zato sem si zastavila cilj obnoviti vilo ter ji povrniti namembnost in nekdanji ugled.
Keywords: arhitektura, obnova, revitalizacija, kulturna dediščina, Vila Ružička, Dobrna
Published: 10.09.2014; Views: 2147; Downloads: 308
.pdf Full text (52,05 MB)

9.
Vzpostavitev programa naravoslovnega izobraževanja v Vili Mayer, Šoštanj
Špela Sovič, 2015, master's thesis

Abstract: V učnih načrtih za osnovne šole je predpisano število ur/dni dejavnosti. Te dneve delimo v 4 skupine: naravoslovni dnevi, športni dnevi, tehniški dnevi in kulturni dnevi. V Šoštanju v Vili Mayer smo želeli vzpostaviti naravoslovno pedagoški program za osnovno šolo. S tem smo poleg že ponujenih kulturnih in družboslovnih dni povečali ponudbo ter pripravili nekaj zanimivega, poučnega in koristnega za učence. Pripravili smo več delavnic zasnovanih na z učnimi načrti predpisanih ciljih predmetov - Spoznavanje okolja, Naravoslovje 6 in 7, Kemija in Biologija. Raziskavo smo izvedli tako, da smo pripravili en naravoslovni dan in dve delavnici. Učencem smo pripravili delovne liste, ki smo jih analizirali s stališča kakovosti pridobljenega znanja. Ugotovili smo, da so učenci bolje reševali delovni list v tisti delavnici, ki so jo obiskali najprej. Kasneje pa sklepamo, da je najbrž padala koncentracija in so delovni list reševali manj zbrano. Kljub temu pa so bili listi v večini rešeni pravilno in dosledno. Z evalvacijskimi listi, ki so jih učenci rešili ob koncu izpeljanega naravoslovnega dne, smo pridobili podatke, kakšen je njihov odnos do učenja zunaj šolskega razreda. Ugotovili smo, da učenje zunaj šolskega razreda učence zanima, jih veseli, jim je zanimivo, ga ne prezirajo in jih ne žalosti. Prav tako smo za mnenje povprašali še učitelje spremljevalce. Z izvedenim naravoslovnim dnem so bili zadovoljni, delavnice so bile razumljive za učence, zanimive in imele so ustrezno didaktično izvedbo. Delavnice bomo tržili v prihodnje še naprej. Z novim šolskim letom bomo povečali ponudbo in pripravili še nekaj vsebin, ki so atraktivne za šole ter hkrati promovirajo Vilo Mayer in jo predstavljajo širši okolici.
Keywords: Dan dejavnosti, naravoslovni dan, naravoslovne delavnice, učenje zunaj razreda, Vila Mayer
Published: 06.10.2015; Views: 911; Downloads: 98
.pdf Full text (3,78 MB)

10.
REVITALIZACIJA OBJEKTA HARTNERJEVA VILA V MURSKI SOBOTI
Miha Domjan, 2015, master's thesis

Abstract: Hartnerjeva vila je meščanska vila, ki stoji na Grajski ulici 2 v mestu Murska Sobota. Zgradba je zaradi fizičnih in kemičnih procesov degradirana. Ko se nekdanji lastniki med drugo svetovno vojno zapustili državo, je novo lastništvo po denacionalizacijskih postopkih prešlo na Mestno občino Murska Sobota. Zgradbo so uporabljali v različne namene, nazadnje je bila v njej Pokrajinska in študijska knjižnica Murska Sobota. Danes objekt ni v uporabi, vendar je zaradi lege in zgodovinske vrednosti izjemno zanimiv za Mestno občino Murska Sobota. Namen magistrskega dela je revitalizacija objekta. Revitalizacija Hartnerjeve vile je večplasten proces, ki je obsegal analizo objekta in možnosti postopkov sanacije stare stavbe ter implementacijo novih vitalnih vsebin v objekt in prostor, ki je zanimiv za Mestno občino Murska Sobota.
Keywords: Revitalizacija, sanacija, obnova, implementacija, vila, Murska Sobota
Published: 02.10.2015; Views: 1444; Downloads: 174
.pdf Full text (27,56 MB)

Search done in 0.18 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica