| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 5 / 5
First pagePrevious page1Next pageLast page
1.
IZBOLJŠAVE INFORMACIJSKEGA SISTEMA IN ORGANIZACIJE ZNANJA V PODJETJU EXOTERM-IT S POMOČJO SISTEMA ZA SKUPINSKO ODLOČANJE
Andraž Čevka, 2011, undergraduate thesis

Abstract: Diplomska naloga obravnava izboljšavo informacijskih sistemov in organizacije znanja v podjetjih s pomočjo sistemov za podporo skupinskemu odločanju. Ideje za izboljšavo informacijskih sistemov in organizacije znanja smo pridobili s pomočjo procesa viharjenja možganov z orodjem za podporo skupinskemu odločanju. Izvedena sta bila dva eksperimenta z dvema različnima skupinama. Prva skupina je bila skupina izrednih študentov s Fakultete za organizacijske vede v Kranju (UM FOV), drugo skupino pa je predstavljala skupina zaposlenih v podjetju Exoterm-IT iz Kranja. Po koncu vsakega eksperimenta so posamezniki v obeh skupinah izpolnjevali vprašalnik, ki je obsegal 50 vprašanj. Vprašalnik se je nanašal na delo z orodjem za podporo skupinskemu odločanju. S pomočjo rezultatov pridobljenih z orodjem za skupinsko odločanje in rešenih anket smo ugotavljali razlike pri uporabi tega orodja, glede na različno strokovno podkovanost in izkušenost posameznikov ločeno po skupinah. Ugotovili smo nekaj podobnosti in nekaj razlik med skupinama. Še posebno nas je zanimala dinamika zbiranja idej z orodjem za podporo skupinskemu odločanju, predvsem to, kako se je dinamika zbiranja idej razlikovala pri obeh eksperimentih.
Keywords: Sistemi za podporo skupinskemu odločanju, znanje v organizaciji, informacijski sistemi, odločanje, viharjenje možganov, dinamika procesa zbiranja idej
Published: 16.02.2012; Views: 1857; Downloads: 138
.pdf Full text (5,87 MB)

2.
RAZVOJ DALJINSKO VODENE KLJUČAVNICE DVOKOLESA
Aljaž Klasinc, 2011, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu je prikazan razvoj daljinsko vodene ključavnice dvokolesa. Opisani so posamezni postopki, ki so bili uporabljeni. Podrobno sem se posvetil začetnim fazam razvoja. Uporabljal sem metode generiranja idej, ki so tudi opisane v teoretskem delu diplomskega dela. Nato sem te ideje ocenil ter vstavil v morfološko matriko. V diplomskem delu, sem na koncu podal štiri variantne rešitve in s pomočjo ocene tehnične in ekonomske vrednosti izbral najboljšo.
Keywords: razvoj izdelkov, konstruiranje, ključavnica, daljinsko vodenje, viharjenje možganov, metoda 635
Published: 12.10.2011; Views: 1933; Downloads: 134
.pdf Full text (3,00 MB)

3.
METODE IN TEHNIKE SPODBUJANJA USTVARJALNOSTI IN INOVATIVNOSTI
Ines Satler, 2010, final seminar paper

Abstract: Vodje, ki želijo imeti uspešno podjetje, morajo iz svojih sodelavcev oblikovati ustvarjalni tim, ki bi sodeloval pri iskanju in odkrivanju rešitev za najrazličnejše probleme. Da pa bi to dosegli, morajo uporabljati metode in tehnike za spodbujanje ustvarjalnosti in inovativnosti. Pri spodbujanju ustvarjalnosti gre za nov način motiviranja ljudi ter preprečevanja zavor pri posameznikih in skupinah. Prav tako lahko omogoča spremembe v podjetju, ki se odražajo od izbire novih sodelavcev, klimi podjetja, sodelovanja med zaposlenimi in poslovnimi partnerji do razvoja novih izdelkov in storitev ter spremembi v organizacijski strukturi. Ustvarjalnost in inovativnost omogočata podjetju njegovo enkratnost. V diplomskem seminarju teče glavna beseda o ustvarjalnosti in inovativnosti ter o metodah in tehnikah, ki spodbujajo ustvarjalno in inovativno razmišljanje.
Keywords: ustvarjalno razmišljanje, inovativno razmišljanje, metode in tehnike za spodbujanje ustvarjalnosti, viharjenje možganov, metoda delfi, tehnike prisilnih povezav
Published: 22.12.2010; Views: 6307; Downloads: 2095
.pdf Full text (862,94 KB)

4.
METODE ZA VZPODBUJANJE USTVARJANJA IDEJ, INVENCIJ IN INOVACIJ V SUROVINI D.D.
Dejan Stupan, 2010, undergraduate thesis

Abstract: Globalna finančno gospodarska kriza je vplivala na vse sektorje gospodarstva v Sloveniji. Ob takšnih okoliščinah se je spremenilo lastništvo Surovine d.d., v podjetju je zavladalo vedno večje zavedanje, kako pomembna je inovativnost kot stalen proces in kot možnost doseganja konkurenčnosti na izbranem področju. Temu je sledila sprememba organizacijske kulture podjetja, ki teži k temu, da bi inoviranje postalo del vsakodnevnega poslovanja, kar pa ni lahka naloga. Skozi diplomsko delo smo opredelili idejo, ki jo potrebujemo za nastanek invencij, katere lahko s časom postanejo potencialne inovacije. Skozi komercializacijo potencialnih inovacij, preidejo v inovacije, katerih koristnost in uporabnost se pokaže v pozitivnem ali negativnem sprejetju odjemalcev. Ukvarjali smo se z vrstami in procesom ustvarjalnega mišljenja ter razvrstili in podrobno opisali metode in tehnike za ustvarjalno sodelovanje. Predstavili in opisali smo dejavnost podjetja Surovina d.d. v katerem smo izvedli anketno raziskavo o uporabi metod in tehnik za spodbujanje ustvarjalnega mišljenja. Anketni rezultati so pokazali, kakšna delovna klima prevlada v podjetju, kakšno delo zaposlenim ustreza ter kakšna stališča zavzemajo glede inoviranja. Ugotovili smo, da bi zaposleni sprejeli naš predlog prenovljenega procesa za ustvarjalno sodelovanje in delo. Podjetju smo tako predlagali in predstavili prenovljen proces ustvarjalnega sodelovanja in dela, katerega lahko vključijo v ustaljen način dela ter na vse organizacijske ravni.
Keywords: inoviranje, inovativnost, invencija, inovacija, ideja, ustvarjalnost, tehnike ustvarjalnega razmišljanja, viharjenje možganov, metoda USOMID, Šest klobukov razmišljanja, Surovina d.d., Gorenje Surovina d.o.o.
Published: 24.11.2010; Views: 3215; Downloads: 750
.pdf Full text (849,27 KB)

5.
Search done in 0.61 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica