| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 5 / 5
First pagePrevious page1Next pageLast page
1.
Steganografski algoritem za skrivanje podatkov v digitalnem videu
Jan Henčič, 2020, master's thesis

Abstract: V magistrskem delu predstavimo moderno steganografsko metodo za shranjevanje skrivnih podatkov v video vsebine ter omogočimo skrivanje poljubnih sporočil v izbrane odseke video posnetka. Posnetek najprej pretvorimo v frekvenčno domeno s pomočjo diskretne kosinusne transformacije, kamor se nato shranijo podatki s pomočjo metode F5. Skrivni podatki so pred shranjevanjem dodatno zaščiteni s kriptiranjem. Stisnjeni posnetki se nato v pretočni obliki preko mreže pošljejo prejemniku. Prejemnik izvede inverzni postopek in izloči skrivna sporočila. Pri steganografiji je bistveno, da ostane obstoj komunikacije prikrit. Zaradi tega je v delu izvedena tudi primerjava podobnosti izvornih posnetkov s tistimi, ki imajo v sebi skrite podatke. V rezultatih pokažemo, da večja količina skritih podatkov bolj vpliva na kvaliteto, kar je bolj opazno pri animacijah in posnetkih nižje ločljivosti. Najbolj primerni za shranjevanje podatkov so naravni posnetki višjih ločljivosti.
Keywords: skrivanje podatkov, steganografija, frekvenčna domena, video vsebina
Published: 09.03.2020; Views: 495; Downloads: 74
.pdf Full text (5,34 MB)

2.
ORODJA ZA ZAJEMANJE VSEBINE RAČUNALNIŠKEGA ZASLONA ZA PODPORO UPORABNIKOM
Matija Logar, 2015, undergraduate thesis

Abstract: Zaradi vse boljše tehnologije, hitrejšega interneta in hitrejših računalnikov, je priprava video vsebin postala zelo enostavna in zelo priljubljena. Uporabnikom ki si vsebine ogledajo, ta tehnologija omogoča zelo enostavno učenje, z ogledi različnih videoposnetkov in analiziranjem podane snovi, prikazane na teh videoposnetkih. V okviru diplomskega dela bomo preučili različna orodja za izdelavo in pripravo video vsebin, ki temeljijo na zajemanju in snemanju zaslona računalnika. Najprej si bomo pogledali, čemu je snemanje in zajemanje zaslona namenjeno, pregledali orodja, poiskali najboljše in s tremi različnimi orodji vsebino tudi izdelali in s tem prikazali še praktične razlike med njimi.
Keywords: zaslon, screencast, video, zajemanje, vsebina, podpora, uporabniki
Published: 22.05.2015; Views: 981; Downloads: 63
.pdf Full text (2,62 MB)

3.
PROCESI DIGITALIZACIJE VSEBIN
Janez Filej, 2011, undergraduate thesis

Abstract: Procesi digitalizacije vsebin so v porastu, saj poteka pospešena digitalizacija različnih vrst analognih kulturnih vsebin, kot so stari zvočni posnetki, videoposnetki, fotografije in dokumenti. Procesi digitalizacije so pri ohranjanju kulturne dediščine ključni, saj omogočajo enostaven digitalen dostop do vsebin, ki so se primarno izdelale in se primarno hranijo v analogni obliki. V diplomski nalogi, ki lahko služi kot pomoč posameznikom in različnim organizacijam pri izvedbi procesov digitalizacije vsebin, smo pregledali in analizirali različne vrste e-vsebin: zvočne, slikovne, video in vsebine dokumentov. Procesi digitalizacije potekajo neodvisno za vsako od navedenih vsebin in so v diplomi prikazani z BPMN modeli in s tekstovnim opisom poteka posameznega procesa.
Keywords: digitalizacija, zvok, slika, video, dokument, e-vsebina, BPMN
Published: 26.05.2011; Views: 1610; Downloads: 262
.pdf Full text (6,43 MB)

4.
SODOBNI NAČINI PRENOSA AVDIO IN VIDEO VSEBIN
Borut Bencik, 2010, undergraduate thesis

Abstract: V zadnjih letih smo priča hitremu razvoju tehnologij, ki poenostavljajo prenos takšnih ali drugačnih multimedijskih vsebin. Trenutno je v Sloveniji digitalizacija klasične televizije v polnem teku. Prav tako se pospešuje razvoj širokopasovnih tehnologij, ki vse bolj prednjačijo po priljubljenosti pred klasično televizijo. V diplomski nalogi smo opravili pregled tehnologij od analogne do digitalne televizije. Primerjali smo različne načine zagotavljanja sprejema TV-programov, navedli prednosti in pomanjkljivosti. V nadaljevanju smo se osredotočili na pregled nekaterih spletnih strani z avdio in video vsebinami. Predstavili smo postopke, kako ustvariti lastno spletno stran, na katero je mogoče namestiti avdio in video vsebine.
Keywords: analogna televizija, digitalna televizija, oddajanje, bitna hitrost, video vsebina, spletna stran, spletna domena
Published: 30.03.2010; Views: 2160; Downloads: 363
.pdf Full text (4,95 MB)

5.
INOVATIVEN MODEL ZASNOVE VIDEO PORTALA
Marko Jelen, 2009, undergraduate thesis

Abstract: Razvoj sodobnih tehnologij omogoča uporabnikom svetovnega spleta nove video izkušnje. S porastom širokopasovnih povezav in razvojem videa na zahtevo je uporabnikom dano, da si ogledajo video vsebino kjerkoli, kakorkoli in kdajkoli si želijo. S tem se odpira možnost nastanka novih spletnih storitev, ki omogočajo video na zahtevo. V diplomski nalogi smo naredili pregled internetnih video tehnologij in analizirali že obstoječe video portale, ki nudijo bogate video vsebine. S tem smo pridobili informacije, na podlagi katerih smo vsebinsko zasnovali inovativen model video portala. Predstavili smo idejo, podali smo osnovna izhodišča video portala, izdelali smo diagrame primera uporabe ter za konec še grafično naredili prototip spletnega video portala.
Keywords: Video portal, video na zahtevo, pretočna tehnologija, spletno video oglaševanje, internetni video, video vsebina
Published: 24.09.2009; Views: 10813; Downloads: 208
.pdf Full text (4,28 MB)

Search done in 0.16 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica