| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 10 / 10
First pagePrevious page1Next pageLast page
1.
Analiza dostopa videovsebin v Sloveniji
Jure Pokeržnik, 2018, undergraduate thesis

Abstract: Razlike med standardno televizijo in spletnimi platformami so vse bolj zamegljene. Videovsebine lahko spremljamo prek različnih naprav. Pametni televizorji nam omogočajo spremljanje različnih tipov vsebin, tudi video na zahtevo. Med zelo popularne tuje spletne platforme spada YouTube, med slovenske pa TViN in Voyo. Uporabnikom sta pri spletnih platformah najpomembnejša takojšnji dostop in preprosta uporaba. V Sloveniji veliko uporabnikov prenaša vsebine s piratskih strani, saj so brezplačne, dostop pa je hiter. Piratstva ni nujno preganjati, temveč uporabnikom ponuditi lažje in legalne poti do vsebin, če te ne obstajajo.
Keywords: video na zahtevo, videoplatforme, televizija, dostopnost videovsebin, piratstvo
Published: 19.10.2018; Views: 511; Downloads: 100
.pdf Full text (1,73 MB)

2.
Razvoj in učinki novih storitev IP televizije: Analiza primera družbe za telekomunikacije
Tadej Križovnik, 2016, master's thesis

Abstract: Internetna televizija (IPTV) je od komercialnih začetkov v 2002-2005 v Sloveniji danes postala prevladujoč način distribucije TV signala. Resnično vrednost IPTV-ju dajejo dodatne funkcionalnosti/storitve, ki uporabnikom omogočajo večji nadzor nad vsebino predvajanja. Razvoj storitev gre naprej v smeri mobilnih rešitev in pametnih naprav. Uporabniki želijo takojšen in vseobsežni dostop do svojih vsebin, ne glede na to ali so doma pred televizorjem, v službi pred osebnim računalnikom ali v lokalu s pametnim telefonom v roki. Živimo v času konvergence omrežij, storitev in naprav, prav tako pa v času ko se morejo operaterji zaradi izzivov trga združevati in vedno znova optimizirati svoje poslovanje. Magistrsko delo oriše razvoj na področju telekomunikacij v zadnjih dveh desetletjih in opozori na izzive, s katerimi se soočajo operaterji. Analizira razvoj novih produktov/storitev in presoja učinke razvojnih in poslovnih odločitev.
Keywords: telekomunikacije, dodatne storitve IPTV, konvergenca, fiksne in mobilne storitve, časovni preskok, video na zahtevo, razvoj novega produkta
Published: 03.10.2016; Views: 671; Downloads: 34
.pdf Full text (2,23 MB)

3.
KAKO UPORABA DRUŽBENIH OMREŽIJ SPREMINJA ODNOS UPORABNIKOV DO TRADICIONALNIH MEDIJEV
Tjaša Cavnik, 2015, undergraduate thesis

Abstract: Storitev video na zahtevo se v Evropi čedalje bolj razvija. V dioplomskem delu smo se osredotočili na analizo dveh slovenskih tovrstnih storitev (RTV 4D in VOYO). Takšne storitve gledalcem omogočajo ogled sicer linearnih vsebin za nelinearno gledanje. Izbrane vsebine si lahko ogledajo kjerkoli in kadarkoli. Primerjali smo enostavnost uporabe, zahteve in pogoje za uporabo, dostopnost sistema, dostopnost arhiva in posledice uporabe obeh sistemov. Storitev video na zahtevo je pomembem element pri prehodu tradicionalne televizije v netradicionalno. Netradicionalna televizija spreminja navade gledalcev. Obe televizijski hiši smo spremljali na družbenem omrežju Facebook in nato ugotavljali kako njihove objave spreminjajo odnos uporabnikov do tradicionalne televizije, njihovo vsakdanje življenje in navade.
Keywords: video na zahtevo, linearno spremljanje televizije, nelinearno spremljanje televizije, družbena omrežja
Published: 30.10.2015; Views: 846; Downloads: 134
.pdf Full text (868,88 KB)

4.
VIDEO NA ZAHTEVO S STORITVIJO OTT
Anja Poznič, 2015, undergraduate thesis

Abstract: Danes živimo v svetu, kjer je razporeditev časa vse bolj pomembna. Pred kakšnim desetletjem so se začele razvijati storitve, ki so uporabnikom na spletu na različnih napravah ter kjerkoli in kadarkoli omogočale izbiro in ogled vsebin. Video na zahtevo s storitvijo OTT predstavlja sistem, pri katerem so vsebine s strani OTT-ponudnika ponujene preko internetnega omrežja neposredno uporabniku. Storitve VOD, ki delujejo s pomočjo storitve OTT, se šele dodobra razvijajo in uveljavljajo na trgu. Medtem ko so storitve v ZDA že dokaj dobro pozicionirane, so veliki svetovni ponudniki, med katerimi so Netflix, Hulu, Amazon Instant Video in HBO Now, šele pred kratkim pričeli s ponujanjem storitev v Evropi in drugod. Na slovenskem trgu sta kot samostojna VOD OTT ponudnika prisotna Voyo in Pickbox. Število uporabnikov OTT storitev strmo narašča in v prihodnosti se pričakuje večje število različnih ponudnikov, izboljšanje vsebinske ponudbe, ki bo temeljila na izvirnem programu ter vse večji denarni vložki.
Keywords: video na zahtevo, OTT-storitve, splet
Published: 14.10.2015; Views: 1075; Downloads: 218
.pdf Full text (1,83 MB)

5.
6.
SPREMLJANJE GLEDANOSTI TELEVIZIJSKIH VSEBIN S POMOČJO ORODIJ POSLOVNEGA POROČANJA
Janja Kolarič, 2014, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu so predstavljeni načrtovanje, izgradnja podatkovnega skladišča ter uporaba podatkov vsebin internetne televizije na prenosnikih, pametnih telefonih in tablicah. V uvodnem delu so predstavljene internetna televizija in njene sorodne storitve. Osrednji predmeti dela so prikaz pridobivanja in obdelave podatkov za internetno televizijo, izgradnja podatkovnega skladišča ter uporaba pridobljenih podatkov. Predstavljena so programska orodja in orodja za poslovno poročanje, ki nam pomagajo pri obdelavi in uporabi pridobljenih podatkov.
Keywords: internetna televizija, video na zahtevo, ETL, dimenzijski model, podatkovno skladišče.
Published: 16.12.2014; Views: 1407; Downloads: 149
.pdf Full text (1,72 MB)

7.
RAZVOJ SISTEMA VIDEO NA ZAHTEVO
Jernej Bule, 2011, undergraduate thesis

Abstract: Diplomska naloga podrobno predstavlja vse gradnike, ki so potrebni za razvoj sistema »video na zahtevo«. V teoretičnem delu diplomske naloge smo predstavili celoten sistem »video na zahtevo«, ter njegovo funkcionalno vlogo v sistemu IPTV. Predstavili smo tako samo arhitekturo sistema »video na zahtevo«, kot tudi posamezne komponente znotraj sistema. Podrobneje smo opisali tudi standarde tehnologij za prenos, komunikacijske protokole za pretakanje vsebin, ter standarde za ustrezno pripravo avdio in video vsebin. V praktičnem delu smo predstavili sam razvoj lastne rešitve sistema »video na zahtevo«, ter orodja in programske pakete, ki smo jih uporabili pri implementaciji. Predstavili smo komunikacijo »od konca do konca« in sicer med odjemalcem, strežnikom podatkovne baze in video strežnikom. Za dodajanje vsebin v podatkovno bazo smo razvili namensko spletno aplikacijo, ki smo jo implementirali s pomočjo programskega jezika C#. Programska oprema na strani odjemalca je multimedijska platforma XBMC, za video strežnik pa smo uporabili Darwin Streaming Server platformo.
Keywords: televizija, video na zahtevo, sistem IPTV, sistem VOD, strežnik VOD, protokol RTSP
Published: 12.01.2011; Views: 2371; Downloads: 278
.pdf Full text (2,79 MB)

8.
ZASNOVA MOBILNE APLIKACIJE VIDEO NA ZAHTEVO
Dejan Cencelj, 2009, undergraduate thesis

Abstract: Diplomska naloga obravnava opis vseh gradnikov, ki so potrebni za implementacijo mobilne rešitve aplikacije videa na zahtevo. Teoretični del diplomske naloge opisuje sistem videa na zahtevo in tehnologije na katerih temelji zasnovana arhitekture sistema. Opisani so standardi prenosnih tehnologij, protokoli za pretakanje vsebin, standardi za pripravo video in zvočnih vsebin in orodja, ki smo jih uporabili pri praktičnem delu. Praktični del opisuje celovito rešitev uporabe programske arhitekture za vzpostavitev komunikacije od konca do konca med mobilno napravo (mobilnim telefonom) in spletno aplikacijo, ki dostopa do podatkovne baze ter komunikacijo z video strežnikom. Arhitektura je implementirana s pomočjo programskega jezika Java. Spletno aplikacijo in poslovno logiko poganja aplikacijski strežnik GlassFish, ki predstavlja vsebnik za aplikacije, ki bazirajo na tehnologiji Java EE. Mobilno aplikacijo pa lahko namestimo na pametnem telefonu, ki ga poganja operacijski sistem Symbian S60. Podatki se na mobilni telefon prenašajo preko protokola TCP/IP z uporabo brezžičnega vmesnika, ki je lahko GPRS, UMTS, HSPDA oziroma hitra brezžična mrežna povezava - WLAN.
Keywords: Video na zahtevo, Pretakanje, Telekomunikacije, Java EE, J2ME, Pametni telefon
Published: 08.12.2009; Views: 1761; Downloads: 203
.pdf Full text (1,77 MB)

9.
INOVATIVEN MODEL ZASNOVE VIDEO PORTALA
Marko Jelen, 2009, undergraduate thesis

Abstract: Razvoj sodobnih tehnologij omogoča uporabnikom svetovnega spleta nove video izkušnje. S porastom širokopasovnih povezav in razvojem videa na zahtevo je uporabnikom dano, da si ogledajo video vsebino kjerkoli, kakorkoli in kdajkoli si želijo. S tem se odpira možnost nastanka novih spletnih storitev, ki omogočajo video na zahtevo. V diplomski nalogi smo naredili pregled internetnih video tehnologij in analizirali že obstoječe video portale, ki nudijo bogate video vsebine. S tem smo pridobili informacije, na podlagi katerih smo vsebinsko zasnovali inovativen model video portala. Predstavili smo idejo, podali smo osnovna izhodišča video portala, izdelali smo diagrame primera uporabe ter za konec še grafično naredili prototip spletnega video portala.
Keywords: Video portal, video na zahtevo, pretočna tehnologija, spletno video oglaševanje, internetni video, video vsebina
Published: 24.09.2009; Views: 10828; Downloads: 209
.pdf Full text (4,28 MB)

10.
Search done in 0.18 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica