| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 10 / 29
First pagePrevious page123Next pageLast page
1.
Vgrajen sistem za razpoznavo bakterijskih kolonij na osnovi strojnega vida : magistrsko delo
Andraž Vergles, 2023, master's thesis

Abstract: Magistrsko delo opisuje zasnovo prototipnega vgrajenega sistema za avtomatsko prepoznavo bakterijskih kolonij v petrijevkah. Razvoj je potekal s pomočjo razvojne plošče, s katero smo zajemali vzorčne slike. Algoritme za razpoznavo smo najprej razvili na osebnem računalniku, nato pa jih prenesli na vgrajen sistem. Pomagali smo si z odprtokodnimi knjižnicami, ki imajo večino potrebnih algoritmov za obdelavo slik že implementiranih. Pri prenosu pa je bilo te algoritme potrebno implementirati v obliki, primerni za izvajanje na vgrajenem sistemu. Da smo dobili slike, primerljive s tistimi, kot bi jih v inkubatorju, smo izdelali maketo z osvetlitvijo. Izmerili smo nekatere optične parametre kamere — popačenje leče in modulacijsko prenosno funkcijo
Keywords: Vgrajen sistem, strojni vid, kamera, petrijevka, štetje kolonij
Published in DKUM: 05.10.2023; Views: 245; Downloads: 28
.pdf Full text (16,81 MB)

2.
Vgrajen sistem za spremljanje prisotnosti starostnikov v postelji v domu starejših občanov : magistrsko delo
Daniel Felkar, 2022, master's thesis

Abstract: Domovi za starejše občane so vedno bolj naseljeni, zato se pojavlja pomanjkanje zdravstvenega osebja za oskrbo starejših občanov. Za izboljšanje odzivnosti zdravstvenega osebja se v domovih za starejše občane vgrajujejo razni sistemi za spremljanje in analiziranje aktivnosti starejših občanov v domovih. Kritična kontrola je v nočnih urah, saj zdravstveno osebje hodi na obhode, pri katerih morajo odpreti sobe in motiti spanec starostnikov. V sklopu tega problema se je razvil senzor kot vgrajen sistem za integracijo v obstoječe sisteme sestrskih klicev. Senzor se postavi pod vzmetnico postelj starejših občanov in spremlja prisotnost na postelji. Na tak način omogoča opozarjati zdravstveno osebje, v kateri sobi je nezaželeni vzorec odsotnosti stanovalca, s tem pa razbremeni zdravstveno osebje, kar izboljša nego v domovih za starejše občane.
Keywords: vgrajen sistem, spremljanje prisotnosti v postelji, dom za starejše občane
Published in DKUM: 26.10.2022; Views: 696; Downloads: 0

3.
Vgrajen sistem za večkanalni zajem analognih veličin z velikim dinamičnim območjem : magistrsko delo
Rok Ficko, 2021, master's thesis

Abstract: V magistrskem delu je opisan razvoj vgrajenega sistema za večkanalni zajem analognih veličin, katerega naloga je merjenje električne napetosti na več vzporednih kanalih z velikim dinamičnim območjem. Po korakih je opisano načrtovanje strojne opreme, vgrajene programske opreme za krmiljenje programirljive logike in programske opreme računalniškega vmesnika. Podrobno so predstavljene in analizirane meritve opravljene na prototipnem izdelku, s katerimi je overjeno delovanje končnega produkta.
Keywords: merilni sistem, analogno-digitalna pretvorba, FPGA, vgrajen sistem
Published in DKUM: 18.10.2021; Views: 798; Downloads: 43
.pdf Full text (2,68 MB)

4.
Vgrajen sistem za orientacijo v prostoru na osnovi inercijske merilne enote in sprejemnika GNSS : magistrsko delo
Uroš Burjek, 2020, master's thesis

Abstract: V magistrskem delu je opisan razvoj sistema za natančno določanje položaja in orientacije. Sistem temelji na nizkocenovnih in lahko dostopnih komponentah. Za določanje položaja smo uporabili sprejemnik GNSS, ki ga za izboljšanje določitve položaja s pomočjo kalmanovega filtra, združujemo z inercijsko merilno enoto. Inercijsko merilno enoto sestavljajo pospeškometer, žiroskop in magnetometer. S pomočjo žiroskopa in magnetometra določamo orientacijo merilne enote, na ta način pretvorimo pospeške izmerjene s pospeškometrom v koordinatni sistem sprejemnika GNSS. V delu je predstavljeno delovanje sistema GNSS in Kalmanovega filtra. Hkrati so v delu zajeti različni koordinatni sistemi, ki jih potrebujemo za pravilno delovanje sistema. Opisano je tudi delovanje vgrajene programske opreme in njen razvoj. V zadnjem delu magisterskega dela so predstavljene meritve in delovanje merilnega sistema.
Keywords: GNSS, inercijska merilna enota, Kalmanov filter, vgrajen sistem
Published in DKUM: 03.11.2020; Views: 1034; Downloads: 109
.pdf Full text (3,95 MB)

5.
Načrtovanje in izdelava elektronskega krmiljenja hitrosti enosmernega motorja brez ščetk : diplomsko delo
Jan Dominc, 2020, undergraduate thesis

Abstract: Namen diplomskega dela je načrtovati in izdelati vgrajen sistem, s pomočjo katerega lahko vodimo enosmerni motor brez ščetk. Razvili smo tiskano vezje, ki vsebuje mikrokrmilnik in vse potrebne komponente za vodenje motorja. Na začetku diplomske naloge smo opisali elektromotorje, kjer smo natančneje opisali enosmerne motorje brez ščetk in način vodenja motorjev. V nadaljevanju te naloge smo s pomočjo predhodnih raziskav lotili izbire komponent, izdelave tiskanega vezja in programiranja mikrokrmilnika. Na koncu smo vezje preizkušali s izbranim motorjem.
Keywords: vgrajen sistem, enosmerni motor brez ščetk, mikrokrmilnik, tiskano vezje
Published in DKUM: 02.11.2020; Views: 1351; Downloads: 72
.pdf Full text (2,85 MB)

6.
Vgrajen sistem za odkrivanje in javljanje požarov : diplomsko delo
Matjaž Plavec, 2019, undergraduate thesis

Abstract: Diplomsko delo opisuje razvoj in izdelavo vgrajenega sistema za odkrivanje in javljanje požarov, ki s pomočjo optičnega senzorja zazna začetni požar in nas na to opozori preko zvočnega signala in sms sporočila preko gsm vmesnika. Glavna naloga sistema za odkrivanje in javljanje požarov je, da uspešno in učinkovito zazna potencialen požar v čim bolj zgodnji fazi požara in nas na to v čim krajšem času opozori, da je moč še uspešno ukrepati in preprečiti katastrofo. V diplomskem delu so na kratko predstavljeni nekateri osnovni pojmi za razumevanje in uspešno načrtovanje javljalnika požara. Opisano je celotno načrtovanje vgrajenega sistema ter nekateri glavni elementi sistema.
Keywords: vgrajen sistem, požar, odkrivanje in javljanje požara, gsm vmesnik, optični senzor
Published in DKUM: 11.12.2019; Views: 1568; Downloads: 305
.pdf Full text (1,69 MB)

7.
Vgrajeni sistem za spremljanje okoljskih parametrov v prostoru : diplomsko delo
Blaž Kukovec, 2019, undergraduate thesis

Abstract: Dandanes se vedno bolj ukvarjamo z onesnaženostjo zraka v notranjih prostorih. Ker se problematike bolj zavedamo, smo izdelali vgrajeni sistem, ki meri okoljske parametre v notranjih prostorih. Izmerjene parametre sistem beleži in pošilja na oblačno storitev preko brezžične povezave. Naprava omogoča vizualno indikacijo kakovosti zraka z uporabo svetlobnih indikatorjev. Parametri, ki jih sistem meri, so temperatura, vlažnost, koncentracija trdih delcev, nasičenost ogljikovega dioksida in skupnih hlapnih organskih plinov. V diplomskem delu je opisano, kako smo sistem zasnovali in izvedli. Na koncu so opravljene meritve okoljskih parametrov na dveh različnih lokacijah.
Keywords: okoljski parametri, stikalni napajalnik, ESP-WROOM-02, merjenje parametrov, vgrajen sistem.
Published in DKUM: 22.11.2019; Views: 1635; Downloads: 133
.pdf Full text (2,44 MB)

8.
Vgrajen sistem za spremljanje poštnih pošiljk na osnovi pospeškometra in brezstične komunikacije z mobilno napravo
Uroš Burjek, 2018, diploma project paper

Abstract: V delu je opisan razvoj ter delovanje vgrajenega sistema, ki z pomočjo pospeškometra omogoča beleženje pospeškov, dovedenih poštnim pošiljkam med transportom ter z pomočjo NFC komunikacije omogoča nastavljanje parametrov ter pridobivanje podatkov iz vgrajenega sistema z mobilno napravo. Pri izdelavi prototipnega sistema so bile izvedene meritve, ki so v delu predstavljene ter analizirane.
Keywords: Vgrajen sistem, spremljanje poštnih pošiljk, brezstična komunikacija NFC
Published in DKUM: 05.02.2019; Views: 691; Downloads: 135
.pdf Full text (4,08 MB)

9.
Digitalni brezžični sistem za akustično kitaro
Tomaž Vidovič, 2017, master's thesis

Abstract: Cilj magistrskega dela je bila izdelava vgrajenega sistema, ki omogoča enostavno in neinvazivno pretvorbo akustične kitare v elektroakustično kitaro. Sistem je bil sestavljen iz oddajnega in sprejemnega modula, med katerima je potekala digitalna brezžična komunikacija na nelicenčnem ISM -pasu 864 MHz. Na oddajnem modulu je bil za pretvorbo akustičnega signala v električni signal uporabljen magnetni odjemnik zvoka, katerega izhod je bil prilagojen z načrtanim avdio predojačevalnikom. Za pretvorbo prilagojenega analognega zvočnega signala v digitalno obliko je bil uporabljen 24-bitni AD -pretvornik. Za napajanje oddajnega modula je bila uporabljena LiPo -polnilna baterija. Na sprejemnem modulu je bil za pretvorbo digitalnega zvočnega signala v analogno obliko uporabljen 24-bitni DA -pretvornik, katerega izhod je bil namenjen priključitvi na ozvočenje oziroma ojačevalec. Na njem je bila tudi implementirana digitalna obdelava zvočnega signala za kontrolo glasnosti in tripasovnega avdio izenačevalnika. Vgrajena programska koda za realno-časovno zajemanje oziroma predvajanje in brezžično pošiljanje zvočnega signala ter koda celotnega digitalnega brezžičnega komunikacijskega protokola je bila izvedena na mikrokrmilniku oddajnega in sprejemnega modula. Iz rezultatov opravljenih meritev prototipnih vezij oddajnega in sprejemnega modula je bilo zaključeno, da realizirani sistem v večji meri ustreza predhodno določenim projektnim zahtevam. Na koncu so bile podane morebitne izboljšave in nadgradnje realiziranega sistema.
Keywords: vgrajen sistem, akustična kitara, digitalna brezžična komunikacija, digitalna obdelava signalov, avdio predojačevalnik
Published in DKUM: 29.11.2017; Views: 1553; Downloads: 205
.pdf Full text (5,66 MB)

10.
Vgrajen sistem za vodenje nastavljive mize na ergonomsko višino
Daniel Felkar, 2017, undergraduate thesis

Abstract: Po višini nastavljive mize pomagajo ljudem doseči boljše zdravje in povečati koncentracijo pri delu. Z napredkom sistemov po višini nastavljivih miz so se izboljšali pogoji, pod katerimi ljudje delajo. Dodatni vgrajeni senzorski sistemi z avtomatiziranim procesom merjenja in vodenja mize na ergonomsko višino pomagajo človeku doseči boljšo držo in izboljšati zdravje. Iz relacij med deli človeškega telesa se lahko izračuna višina mize, ključni podatek pa je uporabnikova višina telesa, ki jo izmeri vgrajen senzorski sistem s pomočjo vodenja nastavljive mize po višini. Tako se lahko nastavi miza na ergonomsko višino, ki izboljša držo telesa uporabnika.
Keywords: vgrajen sistem, nastavljiva miza po višini, ergonomska višina.
Published in DKUM: 24.10.2017; Views: 1522; Downloads: 48
.pdf Full text (2,36 MB)

Search done in 2.83 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica