| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 10 / 24
First pagePrevious page123Next pageLast page
1.
PWM KRMILJENJE MOTORJEV Z FPGA RAZVOJNO PLOŠČO NANOBOARD 3000XN
Emil Grmšek, 2010, bachelor thesis/paper

Abstract: Diplomsko delo opisuje vgrajeno nacrtovanje FPGA sistemov z razvojno plošco NanoBoard 3000XN. Jedro sistema je FPGA cip družine Xilinx Spartan 3AN XC3S1400AN. Nacrtovanje sistema je izvedeno na visoki abstraktni ravni z uporabo razvojnega orodja Altium Designer Summer 09. Na zacetku je predstavljena splošna razdelitev programirljivih vezij, med katere spada tudi FPGA vezje. Sledi opis in predstavitev uporabljene razvojne plošce, na kateri je izveden sistem. Jedro opisuje zasnovo in realizacijo FPGA sistema za krmiljenje enosmernih motorjev preko serijske povezave RS232. Glavni namen modula je pošiljanje podatkov preko serijske povezave na mikroprocesor, kjer se podatki obdelajo in ustrezno krmilijo PWM izhod, ter izhodne releje. Cilj diplomske naloge je bil, da s pridobljenim znanjem prikažemo postopek nacrtovanja FPGA vgrajenih sistemov z razvojno plošco NanoBoard 3000XN in orodjem za nacrtovanje. Tako smo preslikali del do sedaj zasnovanega vezja nadzornega robota AIPCT v FPGA vezje in pustili možnost za nadaljnji razvoj.
Keywords: Nacrtovanje vgrajenih sistemov, vgrajen sistem, RISC procesor, FPGA vezje, RS232 komunikacija, pulzno širinska modulacija
Published: 16.09.2010; Views: 2269; Downloads: 230
.pdf Full text (6,79 MB)

2.
VGRAJEN SISTEM ZA AVDIO PREDOJAČEVALNIK
Martin Kanič, 2012, undergraduate thesis

Abstract: Namen diplomskega dela je izdelati vgrajen sistem za upravljanje funkcij predojačevalnika, vključno z atenuatorjem za regulacijo glasnosti. Odločili smo se, da izdelamo predojačevalnik z najmanjšim možnim številom elementov na poti avdio signala in se povsem izognemo uporabi polprevodniških elementov. Želeli smo, da so vse funkcije dostopne tudi preko daljinskega upravljalnika. Zato se preklopi avdio vhodov, kot tudi regulacija glasnosti izvajajo s pomočjo relejev. Slednjo smo izvedli kot petstopenjski zaporedno vezani delilnik napetosti. Vse funkcije krmili mikrokrmilnik, ki z enotami v sistemu komunicira preko podatkovnega vodila I2C.
Keywords: vgrajen sistem, predojačevalnik, atenuator, daljinsko upravljanje, podatkovno vodilo I2C, mikrokrmilnik
Published: 26.11.2012; Views: 914; Downloads: 71
.pdf Full text (2,38 MB)

3.
VGRAJEN SISTEM ZA ZAJEM SLIKE S POSPEŠKOMETROM
Jan Krivec, 2012, undergraduate thesis

Abstract: Diplomsko delo obravnava in podaja pregled nad številnimi področji, ki so potrebna za izgradnjo vgrajenih sistemov. Izdelava zajema razvoj novega sistema, ki je zgrajen iz Atmelovega mikrokrmilnika z AVR-jedrom. Sistem zajema mikrokrmilnik, ki je jedro sistema, kamero, s katero bomo zajemali slike, pospeškometer za merjenje pospeška ter spominsko kartico. Za komunikacijo med mikrokrmilnikom ter kamero smo uporabili univerzalni standardni zaporedni vmesnik, za pospeškometer smo uporabili analogno-digitalni pretvornik, za spominsko kartico pa smo uporabili vmesnik za zunanje serijske naprave SPI. Sistem ima možnost nadgradnje z dodatnimi priključki in dovolj prostora v programskem pomnilniku
Keywords: vgrajen sistem, mikrokrmilnik, pospeškometer, slika, kamera
Published: 26.11.2012; Views: 1015; Downloads: 67
.pdf Full text (2,47 MB)

4.
VGRAJEN SISTEM MIKROVALOVNEGA DETEKTORJA GIBANJA NA OSNOVI DOPPLERJEVEGA POJAVA
Jernej Ženko, 2013, undergraduate thesis

Abstract: Namen diplomskega dela je bil izdelati vgrajen sistem mikrovalovnega detektorja gibanja s pomočjo Dopplerjevega pojava. Detektor je lahko uporabljen kot samostojna enota s povezavo z računalnikom ali kot del opreme pametnih prometnih znakov. Detektor je sestavljen iz štirih delov, in sicer senzorja, prilagoditvenega vezja, mikrokrmilnika in programske opreme z grafičnim vmesnikom, ki teče na računalniku. Program, ki teče na mikrokrmilniku, je napisan v programskem jeziku C, medtem ko je program, ki teče na računalniku, napisan v višje nivojskem jeziku C#. Detektor smo izvedli s pomočjo različnih programskih paketov za računalniško podprto načrtovanje. S programskim paketom Altuim designer smo začrtali tiskano vezje, s programskim paketom Atmel studio 6 smo izvedli vgrajeno programsko kodo mikrokrmilnika, LT-spice se je uporabil za simulacije elektronskih vezij, ter programski paket Visual studio za izvedbo programske kode, ki se izvaja na računalniku, in grafični vmesnik za prikaz meritev. Želeli smo tudi, da je lahko detektor samostojna enota za detekcijo gibanja, zato je bila ena od zahtev mobilnosti, da se celoten sistem napaja preko računalnika s pomočjo USB vodila.
Keywords: vgrajen, sistem, mikrovalovi, detektor, gibanje, Doppler
Published: 20.09.2013; Views: 1009; Downloads: 126
.pdf Full text (2,23 MB)

5.
SISTEM NAPAJANJA INDUSTRIJSKIH SENZORJEV
Tomaž Vidovič, 2014, undergraduate thesis

Abstract: Namen diplomskega dela je bil razvoj sistema za napajanje industrijskih senzorjev na osnovi digitalno nastavljivega in baterijsko napajanega enosmernega pretvornika kot nadgradnja brezžičnega komunikacijskega modula, ki zagotavlja nastavljivo napajalno napetost za različne industrijske senzorje. Pretvorba baterijske napetosti na nastavljivo izhodno napetost je bila narejena s stikalnim pretvornikom navzgor, kateremu je bil v povratno vezavo priključen digitalni potenciometer. Za nastavljanje upornosti digitalnega potenciometra (in s tem izhodne napetosti) je bil uporabljen mikrokrmilnik. Izdelana je bila Windows aplikacija, s pomočjo katere je možno preko Bluetooth povezave komunicirati z brezžičnim modulom. Iz rezultatov opravljenih meritev je bilo zaključeno, da realiziran pretvornik navzgor v večji meri ustreza predpisanim karakteristikam v projektnih zahtevah. Na koncu so bile podane morebitne izboljšave in nadgradnje izdelanega sistema.
Keywords: vgrajen sistem, pretvornik navzgor, digitalni potenciometer, Bluetooth
Published: 19.02.2015; Views: 756; Downloads: 90
.pdf Full text (2,30 MB)

6.
VGRAJEN SISTEM ZA ODDALJENO SPREMLJANJE ČEBELJEGA PANJA
Nejc Robnik, 2014, undergraduate thesis

Abstract: Cilj diplomskega dela je zasnovati vgrajen sistem, ki bo omogočal oddaljeno preverjanje stanja čebeljega panja na osnovi merjenja faktorjev, kot so teža, temperatura, vlaga, aktivnost, frekvenca in amplituda brnenja; po določenem času pa tudi analitično določanje faktorjev stanja na podlagi statistične obdelave. Sistem bo sestavljen iz petih modulov, in sicer: Določanje temperature in vlage bo zasnovano na podlagi senzorja temperature in vlage; teža na podlagi Wheatstonovega mostička, katerega signal bo ojačen z diferenčnim ojačevalnikom; frekvenca in amplituda brnenja na podlagi mikrofonskega vezja z dovolj velikim ojačenjem, podatki pa se bodo prenašali na strežnik ali k lastniku panja preko GSM omrežja. Ves sistem bo koordiniral mikrokrmilnik podjetja Atmel. Na osnovi vseh teh podatkov bomo lahko natančno določili stanje čebeljega panja in lastnika opozorili na morebitne probleme v njem. Sistem smo zasnovali s pomočjo različnih programskih paketov. Program mikrokrmilnika smo zasnovali s programskim okoljem Atmel Studio, sámo vezje pa je bilo načrtovano v programu Eagle. Uporabili smo tudi program RealTerm, s katerim smo preko serijske komunikacije komunicirali z mikrokrmilnikom in preverjali pravilnost izvajanja programske kode.
Keywords: vgrajen, sistem, oddaljenost, spremljanje, čebele, panj
Published: 19.02.2015; Views: 655; Downloads: 101
.pdf Full text (1,58 MB)

7.
VGRAJEN SISTEM ZA ZAJEM GIBANJA IN BIOMETRIČNIH PODATKOV
Jernej Ženko, 2015, master's thesis/paper

Abstract: Današnja sodobna informacijska družba je prepletena z najrazličnejšimi senzorji in vgrajenimi sistemi, ki beležijo, nadzirajo in vrednotijo svet okrog nas. Preko spletnih storitev so ti podatki dostopni praktično povsod. Ob poplavi tovrstnih podatkov, ki nas obdajajo, smo se osredotočili na zajemanje gibanja in biometričnih podatkov subjekta z namenom kasnejše analize zajetih podatkov na osnovi iskanja korelacij med aktivnostjo subjekta v obliki gibanja in biometričnih podatkov, kot so temperatura, srčni utrip in koncentracija kisika v krvi. Cilj magistrskega dela je izdelati baterijsko napajano nosljivo napravo, ki bo omogočala digitalno zajemanje teh podatkov. Identificirali smo primerne elektronske komponente in senzorje za pretvorbo iskanih fizikalnih veličin v električne ter jih primerno prilagodili za pretvorbo v digitalno obliko. Pri tem ločimo senzorje za zajemanje gibanja, ki morajo omogočati hitro zajemanje vzorcev, od biometričnih senzorjev za zajemanje temperature, srčnega utripa in oksidacije krvi, pri katerih ni potrebe po visoki vzorčni hitrosti zajemanja podatkov. Pri zajemanju gibanja smo se osredotočili na 6 prostostnih stopenj, ki vključujejo 3 linearne (translacijske) osi pomikov in 3 kotne (rotacijske) osi pomikov. Zajete podatke smo lokalno shranili in implementirali njihov prenos na osebni računalnik ali mobilno napravo za kasnejšo analizo. Tovrstne podatke lahko uporabimo v športne ali rehabilitacijske namene, za pomoč starejšim v smislu poziva pravočasne pomoči in podobno. Nabor njihovih aplikacij pa bo nedvomno sovpadal z njihovim razvojem in dostopnostjo.
Keywords: vgrajen sistem, biometrični podatki, merilnik linearnega pospeška, merilnik rotacijskega pospeška, srčni utrip, oksidacija krvi, temperatura
Published: 22.05.2015; Views: 820; Downloads: 97
.pdf Full text (3,88 MB)

8.
Brezžična komunikacija kratkega dosega za povezavo z mobilnimi napravami
Jernej Izak, 2015, undergraduate thesis

Abstract: Namen diplomskega dela je raziskati brezžično tehnologijo kratkega dosega NFC in izdelati vgrajen sistema, ki bo prikazal možnosti uporabe omenjene tehnologije v praksi. Izdelan sistem bo združeval tehnologijo NFC in mobilno napravo in bo namenjen omogočanju ter nadzoru dostopa v prostor. Sistem deluje na podlagi prenosa šifriranih uporabnikovih podatkov iz Android mobilne naprave preko vgrajenega sistema na osebni računalnik, na katerem se preverja njihova pravilnost, s tem pa se omogoči nadzorovan dostop v prostor preko elektronske ključavnice. V diplomskem delu je opisano teoretično ozadje posameznih sklopov sistema, njegova izvedba in uporabljene tehnologije ter na koncu še možne izboljšave in nadgradnje sistema.
Keywords: vgrajen sistem, NFC, brezžična konunikacija, ISO/IEC 14443
Published: 20.10.2015; Views: 1087; Downloads: 261
.pdf Full text (3,43 MB)

9.
BREZŽIČNI SENZORSKI MODUL ZA INTERNET STVARI
Marko Fekonja, 2015, undergraduate thesis

Abstract: Namen diplomske naloge je bil načrtovati in izdelati brezžični senzorski modul za koncept Interneta stvari, ki je izvedljiv za izjemno nizko ceno in zagotavlja preprost način nastavljanja parametrov preko dodatne brezžične komunikacije kratkega dometa. V sklopu projekta sta bila razvita tudi preprost strežnik TCP za operacijski sistem Windows in aplikacija za operacijski sistem Android, katere namen je prenos začetnih parametrov preko brezžične komunikacije kratkega dometa na modul. Vključena je teoretična utemeljitev izbire vsake komponente, postopek izdelave modula ter meritve ključnih parametrov.
Keywords: vgrajen sistem, senzor, internet, brezžična komunikacija, baterijsko napajanje
Published: 29.10.2015; Views: 922; Downloads: 137
.pdf Full text (2,79 MB)

10.
VGRAJEN SISTEM UPRAVLJANJA VRAT NA DALJAVO
Aleš Stojak, 2016, undergraduate thesis

Abstract: V danem diplomskem delu je bil razvit in izveden vgrajen sistem za upravljanje vrat na daljavo. Za ta namen je uporabljen 32-bitni mikrokrmilnik. Kateri služi kot spletni strežnik in upravlja z vhodno/izhodnimi moduli. Vgrajen sistem vključno s kamero je razvit za uporabo v 12 V in 24 V sistemih motoriziranih vrat in alarmnih sistemih. Spletna stran ponuja funkcije, katere omogočajo upravljanje vrat, alarmnega sistema in konfiguracijo vgrajenega sistema. Ogled slike v živo je vgrajen v spletno stran z uporabo odprtokodne knjižnice podjetja VideoLAN. Konfiguracija vgrajenega sistema je zaščitena z geslom. Omogoča konfiguracijo kamere, dodajanje in brisanje uporabnikov, nastavitve mrežnega naslova IP in terminalno okno za izpis stanja vgrajenega sistema.
Keywords: vgrajen sistem, lokalno omreţje, spletna stran, internet, kamera
Published: 07.07.2016; Views: 796; Downloads: 74
.pdf Full text (3,14 MB)

Search done in 0.17 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica