| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 10 / 14
First pagePrevious page12Next pageLast page
1.
2.
3.
OSNOVNI PRERAČUN VETRNE TURBINE Z OCENO EKONOMSKIH KAZALCEV
Franjo Skuber, 2010, undergraduate thesis

Abstract: Vetrna energija se iz dneva v dan vse bolj izkorišča zato predstavlja vedno večji delež na trgu z električno energijo, s tem namenom se gradi vedno več vetrnih elektrarn. Če hočemo izdelati in postaviti vetrno elektrarno, moramo preračunati vetrno turbino, ugotoviti kolikšen je izkoristek, koliko električne energije lahko pridela, kdaj se investicija povrne in ravno s tem smo se ukvarjali v naši diplomski nalogi. Približati smo skušali sam postopek preračuna vetrne turbine in prikazati ekonomičnost investicije v vetrne elektrarne. Prišli smo do sklepa, da je prikazan postopek preračuna dovolj za dobro oceno parametrov vetrne turbine, vendar je za točne podatke potrebnega veliko več. Ugotovili smo tudi, da je investicija v vetrne elektrarne ekonomična in predstavlja poslovno priložnost.
Keywords: Vetrna turbina, obnovljivi viri energije, energija vetra, vetrna elektrarna, preračun rotorja vetrne turbine, koeficient moči.
Published: 09.06.2010; Views: 3899; Downloads: 574
.pdf Full text (1,19 MB)

4.
DIMENZIONIRANJE STEBRA VETRNE ELEKTRARNE
Rene Červek, 2011, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu je predstavljen in opisan postopek dimenzioniranja stolpa manjše vetrne elektrarne. Prikazan je postopek izračuna obremenitev na konstrukcijo. Obtežbe, ki delujejo na stolp vetrne elektrarne, so določene s pomočjo standarda Evrokod 1. Na podlagi izračunanih obremenitev je s pomočjo metode končnih elementov izvedena trdnostna analiza, za katero je bil uporabljen programski paket za preračun jeklenih konstrukcij Scia Engineer 2010.
Keywords: strojništvo, vetrne turbine, konstrukcije, obtežbe, dimenzioniranje
Published: 07.10.2011; Views: 2112; Downloads: 377
.pdf Full text (3,31 MB)

5.
KONSTRUIRANJE GONDOLE MALE VETRNE TURBINE
Dejan Čuček, 2011, undergraduate thesis

Abstract: Cilj moje diplomske naloge je bil prikazati celoten potek konstruiranja gondole male vetrne turbine od zasnove do virtualnega modela. Začetna poglavja diplomskega dela podajajo zgodovino vetrnih elektrarn ter krajšo analizo sestavnih elementov. Ta poglavja služijo za smernice pri kasnejšem vsebinskem delu, ki podrobneje prikazuje konstruiranje in preračun posameznih sestavnih elementov gondole male vetrne turbine. V zadnjem delu je predstavljen tudi CAD model, ki sem ga modeliral s programskim paketom Pro/ENGINEER in prikazuje rezultat diplomskega dela.
Keywords: vetrna elektrarna, obnovljivi viri energije, konstrukcije in naprave, gondola vetrne turbine
Published: 13.10.2011; Views: 1891; Downloads: 213
.pdf Full text (2,41 MB)

6.
DIMENZIONIRANJE PODPORNE KONSTRUKCIJE MALE VETRNE ELEKTRARNE
Gregor Adamič, 2011, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu je predstavljen celoten postopek dimenzioniranja palične podporne konstrukcije male vetrne elektrarne, vse od ideje, pa do potrebne dokumentacije za izdelavo. Po krajši predstavitvi tematike, je delo povsem usmerjeno k podpornim konstrukcijam. Prikazana je idejna zasnova konstrukcije, celoten preračun obtežb z dokazi o nosilnosti in ustreznosti, virtualni model ter tehniška dokumentacija. Obtežbe, ki delujejo na podporno konstrukcijo, so določene s pomočjo standardov SIST EN 1991, SIST EN 1993 in ISO 12494. Za dokaze je uporabljen programski paket za preračun jeklenih konstrukcij SCIA Engineer 2010. Virtualni model in tehniška dokumentacija, pa sta kreirana v programskem paketu Pro/ENGINEER Wildfire 5.0. Na koncu je vidna tudi groba kalkulacija cene izdelave celotne konstrukcije.
Keywords: male vetrne turbine, konstrukcije, obtežbe, dimenzioniranje
Published: 12.01.2012; Views: 1908; Downloads: 245
.pdf Full text (1,87 MB)

7.
8.
"Manj je več" tudi na področju vetrnih turbin
Andrej Predin, 2012, preface, afterword

Keywords: vetrne turbine, oplaščenje
Published: 05.06.2012; Views: 1125; Downloads: 44
URL Link to full text

9.
VETRNA TURBINA S HORIZONTALNO OSJO IN DRUGAČNO POSTAVITVIJO LOPATIC
Samir Hodžić, 2012, undergraduate thesis

Abstract: V diplomski nalogi je predstavljena nova tehnologija vetrnih turbin, ki se imenuje Gedayc tehnologija. V nadaljevanju bomo vidli da so Gedayc turbine zelo izboljšane od navadnih trikrkakih. Nov dizajn vključuje podoben izgled deteljici z rezili in zmaju z podobnimi veznimi členi. Nekaj smo povedali in o sami zgradbi, tudi in delovanju vetrnih elektrarn. Rezultati ki jih podaja Gedayc vetrna turbina so veliko boljši od trikrakih in zaradi tega lahko rečemo, da so tiste turbine, vetrne turbine prihodnosti.
Keywords: aero-dinamika, vetrne turbine, gedayc, generator, lopatice
Published: 07.12.2012; Views: 1884; Downloads: 158
.pdf Full text (2,92 MB)

10.
MOŽNOST IZGRADNJE MALE VETRNE ELEKTRARNE NA ŽITNEM SILOSU INTES
Matjaž Knuplež, 2012, undergraduate thesis

Abstract: Diplomsko delo obravnava možnost izgradnje male vetrne elektrarne na žitnem silosu Intes v Mariboru. V začetnih poglavjih diplomskega dela so predstavljeni zgodovina vetrnih elektrarn, meteorološki pogoji in energija vetra. Prikazani sta prirast hitrosti vetra z višino in hrapavost okolice za predvideno lokacijo. Predstavljene so razmere in stanje na področju obnovljivih virov v Sloveniji. Obravnavane so tudi različne vrste in izvedbe vetrnih turbin. Podane so karakteristike izbrane vetrne turbine. Drugi del diplomske naloge vsebuje tehnični izračun moči, analizo stroškov in na koncu še finančno analizo projekta. Izvedeni so štirje primeri izračuna z različnimi pogoji, ki pokažejo, v katerem primeru je postavitev vetrne elektrarne najbolj ekonomična.
Keywords: male vetrne turbine, energija vetra, obnovljivi viri, ekonomska upravičenost, električna energija.
Published: 16.11.2012; Views: 2212; Downloads: 284
.pdf Full text (4,44 MB)

Search done in 0.17 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica