| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 10 / 14
First pagePrevious page12Next pageLast page
1.
Napoved energetske in ekonomske učinkovitosti vetrne turbine s programskim paketom RETScreen Expert
Patrik Ambrožič, 2018, undergraduate thesis

Abstract: Diplomska naloga obravnava energetsko in ekonomsko analizo vetrne elektrarne s programskim paketom RETScreen Expert. Analiza je sestavljena iz šestih korakov, ki jih omogoča program. Lokacija postavitve vetrne elektrarne je Lisca, ki je vrh nad Sevnico. Vetrno polje je sestavljeno iz petih turbin nemškega proizvajalca Enercon E53. Podatki so izbrani iz baze podatkov samega programa, hitrost vetra je vnesena po podatkih Agencije Republike Slovenije za okolje, odkupna cena električne energije iz vetrnih elektrarn pa je izbrana iz portala Energetika Ministrstva za Infrastrukturo. Na podlagi opravljene analize smo ugotovili, da bi se izgradnja vetrne elektrarne ne bi izplačala.
Keywords: vetrne elektrarne, vetrne turbine, vetrna energija, energetska učinkovitost, ekonomičnost, analiza učinkovitosti, programska podpora, Lisca, RETScreen Expert
Published: 12.10.2018; Views: 777; Downloads: 101
.pdf Full text (1,83 MB)

2.
Preračun geometrije lopatice vetrne turbine in prenos v cad sistem
Igor Ščuri, 2017, master's thesis

Abstract: Za magistersko nalogo smo izvedli proceduro za izračun geometrije lopatice vetrne turbine v Excelu. Izračun geometrije lopatice temelji na metodi »Blade element theory«, ki je del BEM metode. Razika med našo proceduro in omenejima metodama je le v tem, da je v omenjenih metodah geometrija lopatice vetrne turbine že dana. Preračunano geometrijo s pomočjo izvedenega programa prenesemo v program SolidWorks tako, da program najprej izriše krivulje profilov in jih podem s funkcijo »Loft« poveže v lopatico. Program izračuna optimalno geometrijo lopatice z upoštevanjem rotirajoče brazde, ki je modelirana v SolidWorksu. Geometrijo lopatice preračunamo le s kliki na gumbe v programu, prav tako jo s kliki na gumbe tudi modeliramo v SolidWorksu. V nalogi je natančneje predstavljeno delovanje programa.
Keywords: preračun, geometrija lopatice vetrne turbine, modeliranje
Published: 18.08.2017; Views: 1051; Downloads: 82
.pdf Full text (2,90 MB)

3.
NUMERIČNA DOLOČITEV INTEGRALNE KARAKTERISTIKE TRI-LOPATIČNE VETRNE TURBINE
Marko Pezdevšek, 2015, master's thesis/paper

Abstract: Namen zaključnega dela je numerično analizirati integralne karakteristike tri-lopatične vetrne turbine. Da bi preverili vpliv modela turbulentnega toka na integralne karakteristike, so bile izvedene 2D stacionarne simulacije aerodinamičnega profila NREL S826 za različne napadne kote. Dobljene koeficiente vzgona in upora smo primerjali z eksperimentalnimi rezultati iz literature. Pri 3D simulacijah vetrne turbine je bila kreirana blokovna strukturirana mreža, kjer smo pri mreženju področja blizu lopatice kot referenco uporabili mrežo iz 2D simulacij. Izvedene so bile stacionarne simulacije za vrtljaje vetrne turbine od 100 vrt/min do 2300 vrt/min. Koeficienta moči in aksialne sile smo nato primerjali z eksperimentalnimi rezultati iz literature. Ugotovljeno je bilo dobro ujemanje poteka koeficienta moči, medtem ko je bil koeficient aksialne sile konstantno nižji skozi celotno območje vrtljajev.
Keywords: Vetrne turbine, numerične simulacije, Ansys, SolidWorks
Published: 06.10.2015; Views: 1088; Downloads: 124
.pdf Full text (7,53 MB)

4.
VETRNA TURBINA S HORIZONTALNO OSJO IN DRUGAČNO POSTAVITVIJO LOPATIC
Samir Hodžić, 2012, undergraduate thesis

Abstract: V diplomski nalogi je predstavljena nova tehnologija vetrnih turbin, ki se imenuje Gedayc tehnologija. V nadaljevanju bomo vidli da so Gedayc turbine zelo izboljšane od navadnih trikrkakih. Nov dizajn vključuje podoben izgled deteljici z rezili in zmaju z podobnimi veznimi členi. Nekaj smo povedali in o sami zgradbi, tudi in delovanju vetrnih elektrarn. Rezultati ki jih podaja Gedayc vetrna turbina so veliko boljši od trikrakih in zaradi tega lahko rečemo, da so tiste turbine, vetrne turbine prihodnosti.
Keywords: aero-dinamika, vetrne turbine, gedayc, generator, lopatice
Published: 07.12.2012; Views: 2126; Downloads: 191
.pdf Full text (2,92 MB)

5.
PRIMERJAVA OBRATOVALNIH KARAKTERISTIK VETRNIH TURBIN Z RAZLIČNIMI OBLIKAMI ROTORSKIH LOPATIC
Igor Ščuri, 2012, undergraduate thesis

Abstract: V diplomski nalogi sem predstavil, kako je potekal razvoj vetrnih turbin in glavno skupino vetrnih turbin. To so vetrne turbine z vodoravno osjo in vetrne turbine z navpično osjo. Nato sem predstavil tipe vetrnih turbin vsake skupine in jih primerjal. Naredil sem še dva preračuna, da si lažje predstavljamo delovanje vetrnih turbin in vplive nanje. Na koncu sem še predstavil novi tip spiralnih lopatic in opisal, kakšen tip spiralne lopatice bi jaz naredil, ju primerjal ter podal svoje mnenje o obeh tipih.
Keywords: obratovalne karateristike, vetrne turbine, rotorske lopatice, primerjava
Published: 07.12.2012; Views: 1608; Downloads: 122
.pdf Full text (2,05 MB)

6.
MOŽNOST IZGRADNJE MALE VETRNE ELEKTRARNE NA ŽITNEM SILOSU INTES
Matjaž Knuplež, 2012, undergraduate thesis

Abstract: Diplomsko delo obravnava možnost izgradnje male vetrne elektrarne na žitnem silosu Intes v Mariboru. V začetnih poglavjih diplomskega dela so predstavljeni zgodovina vetrnih elektrarn, meteorološki pogoji in energija vetra. Prikazani sta prirast hitrosti vetra z višino in hrapavost okolice za predvideno lokacijo. Predstavljene so razmere in stanje na področju obnovljivih virov v Sloveniji. Obravnavane so tudi različne vrste in izvedbe vetrnih turbin. Podane so karakteristike izbrane vetrne turbine. Drugi del diplomske naloge vsebuje tehnični izračun moči, analizo stroškov in na koncu še finančno analizo projekta. Izvedeni so štirje primeri izračuna z različnimi pogoji, ki pokažejo, v katerem primeru je postavitev vetrne elektrarne najbolj ekonomična.
Keywords: male vetrne turbine, energija vetra, obnovljivi viri, ekonomska upravičenost, električna energija.
Published: 16.11.2012; Views: 2360; Downloads: 288
.pdf Full text (4,44 MB)

7.
"Manj je več" tudi na področju vetrnih turbin
Andrej Predin, 2012, preface, afterword

Keywords: vetrne turbine, oplaščenje
Published: 05.06.2012; Views: 1273; Downloads: 49
URL Link to full text

8.
9.
DIMENZIONIRANJE PODPORNE KONSTRUKCIJE MALE VETRNE ELEKTRARNE
Gregor Adamič, 2011, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu je predstavljen celoten postopek dimenzioniranja palične podporne konstrukcije male vetrne elektrarne, vse od ideje, pa do potrebne dokumentacije za izdelavo. Po krajši predstavitvi tematike, je delo povsem usmerjeno k podpornim konstrukcijam. Prikazana je idejna zasnova konstrukcije, celoten preračun obtežb z dokazi o nosilnosti in ustreznosti, virtualni model ter tehniška dokumentacija. Obtežbe, ki delujejo na podporno konstrukcijo, so določene s pomočjo standardov SIST EN 1991, SIST EN 1993 in ISO 12494. Za dokaze je uporabljen programski paket za preračun jeklenih konstrukcij SCIA Engineer 2010. Virtualni model in tehniška dokumentacija, pa sta kreirana v programskem paketu Pro/ENGINEER Wildfire 5.0. Na koncu je vidna tudi groba kalkulacija cene izdelave celotne konstrukcije.
Keywords: male vetrne turbine, konstrukcije, obtežbe, dimenzioniranje
Published: 12.01.2012; Views: 2110; Downloads: 257
.pdf Full text (1,87 MB)

10.
KONSTRUIRANJE GONDOLE MALE VETRNE TURBINE
Dejan Čuček, 2011, undergraduate thesis

Abstract: Cilj moje diplomske naloge je bil prikazati celoten potek konstruiranja gondole male vetrne turbine od zasnove do virtualnega modela. Začetna poglavja diplomskega dela podajajo zgodovino vetrnih elektrarn ter krajšo analizo sestavnih elementov. Ta poglavja služijo za smernice pri kasnejšem vsebinskem delu, ki podrobneje prikazuje konstruiranje in preračun posameznih sestavnih elementov gondole male vetrne turbine. V zadnjem delu je predstavljen tudi CAD model, ki sem ga modeliral s programskim paketom Pro/ENGINEER in prikazuje rezultat diplomskega dela.
Keywords: vetrna elektrarna, obnovljivi viri energije, konstrukcije in naprave, gondola vetrne turbine
Published: 13.10.2011; Views: 2037; Downloads: 224
.pdf Full text (2,41 MB)

Search done in 0.28 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica