SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 10 / 18
First pagePrevious page12Next pageLast page
1.
2.
3.
4.
OSNOVNI PRERAČUN VETRNE TURBINE Z OCENO EKONOMSKIH KAZALCEV
Franjo Skuber, 2010, undergraduate thesis

Abstract: Vetrna energija se iz dneva v dan vse bolj izkorišča zato predstavlja vedno večji delež na trgu z električno energijo, s tem namenom se gradi vedno več vetrnih elektrarn. Če hočemo izdelati in postaviti vetrno elektrarno, moramo preračunati vetrno turbino, ugotoviti kolikšen je izkoristek, koliko električne energije lahko pridela, kdaj se investicija povrne in ravno s tem smo se ukvarjali v naši diplomski nalogi. Približati smo skušali sam postopek preračuna vetrne turbine in prikazati ekonomičnost investicije v vetrne elektrarne. Prišli smo do sklepa, da je prikazan postopek preračuna dovolj za dobro oceno parametrov vetrne turbine, vendar je za točne podatke potrebnega veliko več. Ugotovili smo tudi, da je investicija v vetrne elektrarne ekonomična in predstavlja poslovno priložnost.
Keywords: Vetrna turbina, obnovljivi viri energije, energija vetra, vetrna elektrarna, preračun rotorja vetrne turbine, koeficient moči.
Published: 09.06.2010; Views: 3026; Downloads: 540
.pdf Full text (1,19 MB)

5.
OBRATOVANJE VETRNE ELEKTRARNE Z DVOJNO NAPAJANIM ASINHRONSKIM GENERATORJEM
Marko Rebernik, 2010, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu je zajeta simulacijska analiza obratovanja vetrne elektrarne z dvojno napajanim asinhronskim generatorjem. Preizkušeno je delovanje sklopa turbina — generator, in sicer v primeru, ko je rotor generatorja kratko sklenjen, kar je najenostavnejša izvedba, ter v izvedbi dvojno napajanega asinhronskega generatorja. V diplomskem delu je izpostavljena in preizkušena teza, da lahko z ustreznim reguliranjem rotorskih tokov manipuliramo delovno točko vetrne turbine in na ta način pri enaki hitrosti vetra dosežemo večji izplen električne energije.
Keywords: asinhronski generator, vetrna turbina, dvojno napajanje
Published: 13.12.2010; Views: 1772; Downloads: 197
.pdf Full text (2,26 MB)

6.
Določitev preizkuševalne obremenitve za os veterne elektrarne
Primož Štefane, 2012, undergraduate thesis

Abstract: Vsebina diplomske naloge opisuje konstrukcijo vetrnih elektrarn. Podrobna obravnava se nanaša na os vetrne elektrarne z direktnim pogonom, obremenitve na os, ki so posledica delovanja vetra, in lastnosti materiala osi. Cilj naloge je kontrola osi na ekstremne obremenitve in življenjsko dobo ter določitev primerjalne obremenitve, ki jo simuliramo pri izvajanju materialnega preizkusa. Pri reševanju problema upoštevamo standarde s tehničnega področja.
Keywords: vetrna turbina, vetrna energija, os elise, obratovalna trdnost, obremenitveni spekter
Published: 20.11.2012; Views: 1124; Downloads: 182
.pdf Full text (2,46 MB)

7.
ELEKTRIČNI GENERATORJI ZA VETRNE ELEKTRARNE
Arnel Babić, 2012, undergraduate thesis

Abstract: Električni generatorji so naprave, ki pretvarjajo mehansko delo v električno energijo. Električne generatorje delimo glede na obliko napetosti na sponkah na izmenične in enosmerne. S pomočjo programskega paketa Matlab/Simulink smo analizirali izmenični asinhronski generator v sklopu vetrne elektrarne priključene na omrežje, ki nam je zagotavljalo jalovo moč potrebno za vzpostavitev magnetnega polja v generatorju. Pri analizi smo kot spremenljivko uporabili hitrost vetra, opazovali pa smo naslednje parametre: delovno, jalovo in navidezno moč generatorja, hitrost rotorja, električni in mehanski vrtilni moment, električno napetost, električni tok, ter spreminjanje kota lopatic vetrne turbine.
Keywords: energija, vetrna turbina, generator
Published: 23.08.2012; Views: 2789; Downloads: 379
.pdf Full text (1,86 MB)

8.
Postavitev male vetrne turbine v urbanem okolju
Blaž Orešnik, 2012, undergraduate thesis

Abstract: Diplomsko delo obravnava možnosti izkoriščanja arhitektonskih ovir za izboljšanje učinkovitosti vetrnih turbin v urbanem okolju. Izvedena je CFD simulacija s pomočjo programskega paketa Ansys. Določili smo optimalno mesto na zgradbi za postavitev male vetrne turbine in ocenili pribitke pridobljene energije. Izkazalo se je, da je možna učinkovita raba vetrne energije tudi v urbanem okolju. CFD simulacija je pokazala, da stavba na določenem mestu ugodno vpliva na hitrostne razmere in posledično na boljšo učinkovitost vetrnih turbin. Predstavljene so tudi določene težave in pomanjkljivosti.
Keywords: obnovljivi viri, urbano okolje, veter, vetrna turbina, numerična simulacija
Published: 21.11.2012; Views: 1485; Downloads: 162
.pdf Full text (3,56 MB)

9.
Razvoj lopatice 50 kilovatne vetrne turbine
Simon Podgrajšek, 2013, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu je predstavljen razvoj lopatice vetrne turbine. Lopatica vetrne turbine je del rotorja vetrne turbine, ki vetru zaradi svoje oblike odvzema energijo, katero kasneje izkoriščamo kot električno energijo. Razviti je potrebno lopatico vetrne turbine, katera bo imela boljši izkoristek oz. bo proizvedla več moči kot njena predhodnica. Na začetku naloge so opisane glavne lastnosti in metode ter napotki za razvoj učinkovite lopatice vetrne turbine. V nadaljevanju je prikazan postopek izračuna in dimenzioniranja nove lopatice, ki se konča s primerjavo rezultatov obstoječe lopatice in nove lopatice. Na koncu je geometrija nove lopatice prikazana z modelom v programskem paketu SolidWorks.
Keywords: vetrna turbina, lopatica, aerodinamični profil
Published: 12.06.2013; Views: 1272; Downloads: 59
URL Link to full text

10.
Numerična analiza toka okoli lopatičnega profila vetrne turbine
Janez Bitenc, 2013, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu je predstavljena primerjava tokovnih razmer pri obtekanju zraka okoli dvodimenzionalnega profila NACA 4421 z zaprtim izstopnim robom (običajna oblika profila) in novo obliko lopatice z odprtim izstopnim robom. Preračun je bil narejen s programskim paketom ANSYS CFX 14. Rezultati podajajo primerjavo izračunanih vrednosti vzgonskih koeficientov, ter diagrame tlačnih koeficientov in vektorjev hitrosti na profilu, za različne natočne kote. Pravilnost načina izračuna je bila potrjena s primerjavo izračunanih vrednosti koeficientov vzgona za primer zaprtega profila, z eksperimentalno pridobljenimi vrednostmi iz literature. Rezultati simulacij kažejo, da je smiselno nadaljevanje raziskav izboljšanja tokovnih razmer z uporabo lopatice z odprtim izstopnim robom.
Keywords: lopatični profil, numerična simulacija, vetrna turbina
Published: 13.05.2013; Views: 1220; Downloads: 102
.pdf Full text (32,14 MB)

Search done in 0.28 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica