| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 10 / 10
First pagePrevious page1Next pageLast page
1.
2.
3.
Računalniški simulatorji umetne ventilacije
Kristina Mlinar, 2009, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu smo raziskali, kateri računalniški simulatorji so na voljo za učenje umetne ventilacije. Največ ustreznih simulatorjev smo našli na spletnih straneh proizvajalcev ventilatorjev. Opisali smo simulacijo ventilatorja EVITA 4, proizvajalca Dräger. Za simulacijo smo se odločili zaradi tega, ker je ventilator prisoten v mnogih kliničnih okoljih po državi. Ugotovili smo, da simulator podpira večino funkcij, ki jih najdemo na realnem aparatu. Glede na pregled literature smo ugotovili, da simulatorji pripomorejo k bolj učinkovitem pridobivanju znanja.
Keywords: računalniške simulacije, učenje s pomočjo simulacij, simulacijska tehnologija, umetna ventilacija.
Published: 21.12.2009; Views: 2061; Downloads: 360
.pdf Full text (2,37 MB)

4.
Oskrba dihalne poti v prehospitalnem okolju
Matjaž Vaupotič, 2013, undergraduate thesis

Abstract: Dihanje je osnovna funkcija vsakega živega bitja. Pogoj za normalno dihanje je prosta dihalna pot, kadar pa je ta ogrožena je oskrba dihalne poti prvi in najbolj nujen ukrep pri vitalno ogroženem pacientu ali poškodovancu. Neuspešna sprostitev dihalne poti vodi v hipoksijo in posledično smrt. Namen diplomskega dela je s pregledom domače in tuje literature predstaviti pomen učinkovite oskrbe dihalne poti in predstaviti, ter opisati metode in pripomočke za oskrbo dihalne poti. V diplomskem delu smo predstavili anatomijo dihalne poti, kako prepoznati ogroženo dihalno pot, enostavne postopke in pripomočke za oskrbo dihalne poti, supraglotične pripomočke, endotrahealno intubacijo, ukrepe pri težavni oskrbi dihalne poti, ter oskrbo pacienta na umetni ventilaciji. Opisali smo vlogo medicinske sestre pri oskrbi dihalne poti v prehospitalnem okolju, katere postopke lahko izvaja samostojno in pri katerih nudi asistenco. Poudarili smo tudi pomen izobraževanja za medicinske sestre in opozoriti na neurejene kompetence v nujni medicinski pomoči.
Keywords: oskrba dihalne poti, medicinska sestra, endotrahealna intubacija, pripomočki za oskrbo dihalne poti, vitalno ogrožen pacient, umetna ventilacija
Published: 06.08.2013; Views: 1696; Downloads: 603
.pdf Full text (1,29 MB)

5.
KOMUNIKACIJA Z BOLNIKOM NA MEHANSKI VENTILACIJI
Marijana Debeljak, 2012, undergraduate thesis

Abstract: Teoretična izhodišča: Mehanska ventilacija je metoda s katero pomagamo bolnikom, ki zaradi različnih vzrokov ne morejo z lastnimi močmi zagotoviti zadostne spontane ventilacije. Komunikacija z bolniki, ki jih mehansko predihavamo, je pogosto motena zaradi vstavljene umetne dihalne poti, zato komunikacijo doživljajo kot oviro, ki jim otežuje bivanje v bolnišnici in zmanjšuje dobro počutje. Medicinska sestra, ki pozna in upošteva posebnosti takšnega bolnika, lahko s svojim znanjem in spretnostmi bistveno pripomore k bolj učinkoviti zdravstveni negi. Namen: Namen diplomskega dela je v teoretičnem delu predstaviti komunikacijo, bolnika na mehanski ventilaciji in opisati načine komunikacije s takim bolnikom, v empiričnem delu pa s pomočjo ankete ugotoviti znanje medicinskih sester in zdravstvenih tehnikov o komunikaciji s takimi bolniki in opredeliti težave, ki se pri tem pojavljajo. Metode: Uporabili smo deskriptivno (opisno) metodo dela. Podatke za raziskovalni del smo dobili s pomočjo anonimnega anketnega vprašalnika. Raziskavo smo izvedli med osebjem Enote intenzivne terapije Bolnišnice Topolšica. Rezultati in diskusija: Rezultati raziskave so pokazali, da osebje pozna načine komunikacije z bolniki na mehanski ventilaciji, da pa jim pogosto zmanjka časa za kakovostno komunikacijo ter da se želijo dodatno izobraževati. Najpogostejši težavi, ki se pojavljata sta: s strani osebja pomanjkanje časa, s strani bolnikov pa, da bolnik medicinske sestre ne razume. Iz raziskave je razvidno, da bi na izboljšanje komunikacije v veliki meri lahko vplivali z zadostnim številom osebja.
Keywords: bolnik, medicinska sestra, mehanska ventilacija, zdravstvena nega, komunikacija
Published: 23.02.2012; Views: 1911; Downloads: 379
.pdf Full text (1,29 MB)

6.
Umetna dihalna pot in mehanska ventilacija
Nataša Radovanović, 2012, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu smo opisali umetno dihalno pot in mehansko ventilacijo ter predstavili specifične naloge izvajalcev zdravstvene nege pri obravnavi bolnikov z umetno dihalno potjo in mehansko ventilacijo. Pri izdelavi diplomskega dela smo uporabili deskriptivno metodo dela. Pri tem nam je bila v pomoč slovenska in tuja literatura, s katero smo predstavili teoretična izhodišča. Raziskava je temeljila na kvantitativni metodologiji dela. Izvedli smo študijo, podatke smo zbrali s pomočjo anketnega vprašalnika. Anketirali smo izvajalce zdravstvene nege, ki so zaposleni na Oddelku za anestezijo, intenzivno terapijo in terapijo bolečin ter na Oddelku za internistično intenzivno terapijo Univerzitetnega kliničnega centra Maribor. Rezultati raziskave so potrdili, da izvajalci zdravstvene nege upoštevajo ukrepe za preprečevanje bolnišničnih okuţb povezanih z umetno dihalno potjo in mehansko ventilacijo ter standarde aktivnosti zdravstvene nege pri izvajanju zdravstvene nege ter da sta aspiracija sekreta iz dihalnih poti in nadzor nad umetno dihalno potjo najpomembnejši nalogi pri bolniku z umetno dihalno potjo in mehansko ventilacijo. Zapleti, povezani z umetno dihalno potjo in mehansko ventilacijo, se pojavljajo redko. Izvajalci zdravstvene nege so seznanjeni z uporabo vseh pripomočkov, namenjenih vzdrţevanju proste dihalne poti in mehanske ventilacije ter z najnovejšimi smernicami za vzdrţevanje umetne dihalne poti in mehanske ventilacije.
Keywords: umetna dihalna pot, endotrahealna intubacija, aspiracija, mehanska ventilacija, izvajalci zdravstvene nege.
Published: 02.10.2012; Views: 5455; Downloads: 1974
.pdf Full text (820,60 KB)

7.
MEHANSKO VENTILIRAN NOVOROJENČEK OKUŽEN Z RESPIRATORNIM SINCICIJSKIM VIRUSOM
Urška Gojič, 2015, undergraduate thesis

Abstract: Izhodišča. Okužba novorojenčka z respiratornim sincicijskim virusom (v nadaljevanju RSV) je resna respiratorna okužba, pri kateri lahko novorojenček zaradi poglabljanja dihalne stiske in znakov izčrpanosti potrebuje invazivno umetno ventilacijo, intenzivno zdravljenje ter 24-urno spremljanje zdravstvenega stanja. Raziskovalne metode. Raziskava je temeljila na kvantitativni metodi dela, podatke smo pridobili s pomočjo anketnega vprašalnika. Le-ta je vseboval 18 vprašanj zaprtega in odprtega tipa. V raziskavi je sodelovalo 15 medicinskih sester. Rezultati. Ugotovili smo, da imajo člani negovalnega tima dovolj znanj o osnovnih načinih umetne ventilacije. Ugotovili smo pomanjkljivo znanje o higienskih ukrepih za preprečevanje okužb z RSV, predvsem pri aspiraciji spodnjih dihalnih poti, kjer niti ena medicinska sestra ne uporablja zaščitnih očal kot zaščitno sredstvo pri preprečevanju okužb. Diskusija in zaključek. Medicinska sestra na enoti intenzivne nege in terapije je strokovnjakinja pri spremljanju in izvajanju negovalnih intervencij pri skrbi za novorojenčka, okuženega z RSV, na umetni ventilaciji. Hkrati je pa odgovorna tudi za izvajanje ukrepov za preprečevanje in širjenje okužb, zato potrebuje veliko strokovnega znanja in izkušenj, ki si jih pridobiva skozi kontinuirana strokovna izobraževanja.
Keywords: novorojenček, RSV, dihalna stiska, mehanska ventilacija, izolacija
Published: 04.06.2015; Views: 729; Downloads: 137
.pdf Full text (1,66 MB)

8.
VLOGA REŠEVALCA PRI ENDOTRAHEALNI INTUBACIJI V PREHOSPITALNEM OKOLJU
Jure Nežmah, 2016, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu je predstavljena vloga reševalca, ki sodeluje pri endotrahealni intubaciji v prehospitalnem okolju. Namen diplomskega dela je predstaviti endotrahealno intubacijo, vrste endotrahealne intubacije, umetno ventilacijo, ki je del endotrahealne intubacije in kakšno vlogo ima reševalec, ki v prehospitalnem okolju sodeluje pri endotrahealni intubaciji pacienta. Za pisanje diplomske naloge smo uporabili deskriptivno metodo dela. Vso zbrano literaturo, ki nam je bila v pomoč za izdelavo diplomskega dela smo natančno analizirali in pregledali. Spoznanja iz zbrane literature smo v diplomskem delu prikazali v strukturni obliki. Ugotovili smo kakšno vlogo ima reševalec pred, med in po endotrahealni intubaciji, s kakšnim namenom uporabimo BURP manever pri izvajanju endotrahealne intubacije, na koncu pa smo ugotovili katere naloge izvaja reševalec tudi v obdobju po intubaciji.
Keywords: endotrahealna intubacija, dihalna pot, oskrba dihalne poti, tubus, tesnilni mešiček, umetna ventilacija, prehospitalno okolje, vloga reševalca.
Published: 13.04.2016; Views: 655; Downloads: 248
.pdf Full text (917,59 KB)

9.
Zdravstvena nega bolnika na neinvazivni mehanski ventilaciji
Petra Kobilica, 2016, undergraduate thesis

Abstract: Vloga izvajalcev zdravstvene nege pri bolnikih z neinvazivno mehansko ventilacijo (NIMV)je izredno pomembna, saj morajo imeti ustrezna praktična in teoretična znanja, da bi zagotovili kakovostno in varno zdravstveno nego. Namen diplomskega dela je predstaviti zdravstveno nego bolnika na NIMV,opis in uporabo pripomočkov, ki jih potrebujemo za izvedbo NIMV, pomen nadzora bolnika, zapletov ki lahko nastanejo in ustrezno ter pravočasno ukrepanje ob nastanku le teh. Opisane so prednosti in slabosti neinvazivne mehanske ventilacije, kje vse jo uporabljamo, ter pri katerih bolnikih jo lahko izvajamo in pri katerih je kontraindicirana. Neinvazivna mehanska ventilacija je v zadnjih letih zelo napredovala saj so raziskave dokazale da je učinkovita varna predvsem pa ima dober vpliv na bolnike z akutno dihalno odpovedjo ali poslabšanjem kronične dihalne odpovedi. Postaja pa vse pomembnejša tudi iz ekonomskega vidika, saj se z neinvazivno ventilacijo izognemo intubaciji in z njo povezanim zapletom. Temu primerno se tudi hitreje izboljša stanje bolnika in skrajša bolnišnična oskrba.
Keywords: Neinvazivna mehanska ventilacija, zdravstvena nega, čelada in maska za neinvazivno predihavanje
Published: 12.10.2016; Views: 539; Downloads: 204
.pdf Full text (674,79 KB)

10.
Umetna dihalna pot in mehanska ventilacija pri otroku
Sabina Rojko, 2017, undergraduate thesis

Abstract: Izhodišča: V diplomskem delu je predstavljena umetna dihalna pot pri otroku. Pomen umetne dihalne poti je, da se s podporo mehanskega ventilatorja pljuča dobro predihajo, ter s tem zmanjšamo kasnejše zaplete zdravljenja. S stalnimi in učinkovitimi aspiracijami pa še pospešimo okrevanje otroka, ki je na mehanski ventilaciji. Metode: Za opis izbrane tematike smo uporabili deskriptivno metodo dela, pri čimer nam je bila v pomoč slovenska in tuja strokovna literatura. Ustrezno literaturo smo iskali po tujih bazah podatkov: Pub – Med, Chinal in Medline, kot tudi po bibliografskem sistemu COBISS.SI. Kriteriji za vključitev literature v podrobnejšo analizo so bili objavljeni članki v časovnem obdobju od 1999 do 2017, dostopnost člankov v polnih besedilih in strokovni članki, ki se nanašajo na umetno dihalno pot in mehansko ventilacijo pri otroku. Rezultati: V podrobnejšo analizo smo vključili različne članke v slovenskem in angleškem jeziku. Na podlagi zbrane in predelane literature smo z analizo literature (Pajnkihar, 1999) ugotovili, da je izbira pripomočkov, ki jih uporabljamo pri aktivnostih zdravstvene nege pri otroku ključnega pomena. Pomembno je, da s subglotično aspiracijo zmanjšamo pojav ventilacijske pljučnice, kar je ključnega pomena pri otroku, ki je mehansko ventiliran. Ugotovili smo, da je pri mehanski podpori otroka najprimernejša uporaba endotrahealnega tubusa s poliuretanskim mešičkom, v navezavi z aspiracijo z zaprtim sistemom, saj tako v veliki meri zmanjšamo možnost pojava aspiracijske pljučnice. Diskusija in zaključek: Medicinska sestra ima pomembno vlogo pri zdravstveni negi otroka na mehanski ventilaciji. Izvaja zdravstveno nego in opazuje otroka na mehanski ventilaciji. Oceni kdaj je potrebno otroka aspirirati, obračati, da se pljuča čim bolje predihajo in da je položaj udoben tudi za otroka. Pomembno je, da otrok dobi pravo terapijo, zdravljenje in zdravstveno nego ter oskrbo.
Keywords: umetna dihalna pot, ventilacija pri novorojenčku, dihanje pri otroku, intubacija otroka, aspiracija
Published: 19.07.2017; Views: 547; Downloads: 119
.pdf Full text (976,26 KB)

Search done in 0.33 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica