| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 10 / 25
First pagePrevious page123Next pageLast page
1.
Vizualizacija vodenja hidravličnega cilindra
Dubravko Žolek, 2020, master's thesis

Abstract: Vsebina magistrskega dela se nanaša na avtomatizacijo hidravličnega procesa z enim cilindrom. Opisan je postopek izdelave krmilja PLC (Programmable Logic Controller) z vizualizacijo vodenja hidravličnega cilindra. Vodenje hidravličnega cilindra je izvedeno s krmilnikom Siemens S7-1200, ki je povezan z elektrohidravličnim potnim ventilom in senzorji. Vizualizacija je izvedena z uporabo programske opreme EasyBuilder PRO. Nadzor procesa je izveden preko vizualizacijskega okna, kjer proces poteka v dveh načinih. Prvi način je avtomatski, kjer se s pritiskom na gumb izvede celotni proces. Drug način je ročni, kjer s pritiskom na virtualno končno stikalo pripeljemo cilinder v želeno pozicijo.
Keywords: vizualizacija, hidravlični cilinder, industrijski krmilnik, EasyBuilder PRO, potni ventil
Published: 15.06.2020; Views: 333; Downloads: 41
.pdf Full text (3,14 MB)

2.
Sprememba sestavnih delov izpušnega ventila vodne črpalke kavnega avtomata
Denis Mastnak, 2020, undergraduate thesis

Abstract: Cilj diplomskega dela je spoznati tehnološki in ekonomski vidik proizvodnje izpušnih ventilov in potem vgrajevanje le-teh na vodne črpalke, kar imenujemo podsklop. Glavni problem je nedoseganje norm, in sicer zaradi slabih izpušnih ventilov, kar pripelje do nepravilnega delovanja celotnega podsklopa. Posledice nepravilnega delovanja so zavrnitev in vračilo podsklopov nazaj v dobaviteljsko podjetje. Glavni problemi so torej nedelujoči podsklopi, nedoseganje norme delavcev in poraba dodatnega časa za popravilo. Posebno pozornost smo posvetili preoblikovanju izpušnega ventila, kar reši naše probleme. V diplomskem delu pa so predstavljeni tudi ekonomski izračuni za izdelavo starega in novega izpušnega ventila ter tudi ekonomski izračuni za izdelavo podsklopa črpalka in izpušni ventil. Predstavljena so tudi delovna mesta v proizvodnji ter polizdelki, ki jih naročniško podjetje kupi in katerega proizvede sam. Na podlagi končnih rezultatov je bilo ugotovljeno, da se sestavni deli izpušnega ventila lahko spremenijo in s tem odpravimo težavo nepravilnega odpiranja, kar se je kasneje tudi zgodilo. Zaradi zaupnih podatkov podjetja so vsi stroški za izdelavo in zmanjšanje slabih serij izpušnih ventilov predstavljeni približno.
Keywords: Espresso, izpušni ventil, kavni avtomat, podsklopi, vodna črpalka
Published: 21.05.2020; Views: 438; Downloads: 46
.pdf Full text (1,37 MB)

3.
Razvoj in izdelava polnilnega ventila za polnjenje različnih pijač v steklenice
Matej Kapun, 2020, undergraduate thesis

Abstract: Računalniško podprta orodja imajo v današnjem času zelo pomembno vlogo v proizvodnji, saj podjetja ohranjajo na konkurenčnem trgu. Takšna orodja so z razvojem zmeraj bolj zastopana v proizvodnji. V diplomski nalogi bodo predstavljene polnilne linije, njihovo delovanje ter potek ciklusa polnjenja. Predstavljeno bo CAD modeliranje dveh najpomembnejših elementov polnilnega ventila za katera bo pripravljena tehnologija izdelave in za katera bodo narejeni CNC programi. Določene bodo operacije za obdelavo ter uporabljena orodja. Predstavljena bo sestava polnilnega ventila ter praktično testiranje. Na koncu bo napravljena analiza in primerjava računalniško podprtih orodij z načinom 2D načrtovanja in ročnega pisanja programov na krmilja CNC strojev.
Keywords: Točenje pijač v steklenice, polnilni ventil, izdelava, uvajanje računalniško podprte konstrukcije in izdelave.
Published: 06.03.2020; Views: 504; Downloads: 115
.pdf Full text (1,50 MB)

4.
Vizualizacija vodenja hidravličnega cilindra
Ivan Novak, 2019, master's thesis

Abstract: V okviru magistrske naloge je izdelan hidravlični sistem s položajnim in avtomatičnim vodenjem pomika batnice vertikalnega hidravličnega valja z aktivnim nastavljanjem hitrosti. Vodenje je izvedeno s pomočjo računalnika z ustreznim programskim vmesnikom in industrijskem krmilnikom . Izdelana je vizualizacija celotnega procesa katera omogoča njegov popolni nadzor. Poleg hidravličnega valja in računalnika, ključne komponente pri izvedbi sistema predstavljajo elektrohidravlični proporcionalni potni ventil in inkrementalni dajalnik. V smiselnem zaporedju je prikazana zasnova in izvedba celotnega sistema, ki vsebuje načrte električne priključitve naprav z industrijskim krmilnikom Siemens S7-1200. Celotnemu sistemu je dodan še brezstični način vodenja z mobilno aplikacijo »S7 PLC HMI«, katera uporablja Wi-Fi usmerjevalnik za komunikacijo med mobilnim telefonom in krmilnikom. Potek programiranja krmilnika je bil prilagojen vizualizacijskem okolju in mobilni aplikaciji, da se omogoči vzporedno vodenje celotnega procesa.
Keywords: vertikalni hidravlični valj, krmilnik, vizualizacija, inkrementalni dajalnik, elektrohidravlični proporcionalni potni ventil, mobilna aplikacija, PLK.
Published: 27.09.2019; Views: 475; Downloads: 82
.pdf Full text (5,03 MB)

5.
Priprava za montažo elektromagnetnega ventila
Tomaž Kuhar, 2017, undergraduate thesis

Abstract: Diplomsko delo obravnava postopek konstruiranja priprave, ki bo omogočal hitrejšo in natančnejšo montažo elektromagnetnega krmilnega ventila prikolice v serijski proizvodnji. Prvi del diplomskega dela se nanašana na zgodovino podjetja AGIS TECHNOLOGIES in dejavnosti s katerimi se podjetje ukvarja. Opisano je delovanje elektromagnetnega krmilnega ventila prikolice in sestava celotnega ventila po korakih, kjer je natančneje predstavljen tretji korak. V nadaljevanju so opisane teoretične osnove konstruiranja, kateri sledi postopek računalniško podprtega konstruiranja priprave za montažo elektromagnetnega krmilnega ventila prikolice.
Keywords: priprava za montažo, montaža, pnevmatski ventil, postopek montaže, konstruiranje, modeliranje, elektromagnetni krmilni ventil prikolice.
Published: 08.12.2017; Views: 488; Downloads: 10
.pdf Full text (3,39 MB)

6.
VODENJE VERTIKALNEGA HIDRAVLIČNEGA VALJA Z INDUSTRIJSKIM KRMILNIKOM
Tilen Semenič, 2017, undergraduate thesis

Abstract: V okviru diplomske naloge je izdelan hidravlični sistem z avtomatičnim vodenjem pomika batnice vertikalnega hidravličnega valja. Vodenje je izvedeno s pomočjo industrijskega krmilnika. Poleg hidravličnega valja ključno komponento pri izvedbi predstavlja elektrohidravlični proporcionalni potni ventil. V smiselnem zaporedju je prikazana zasnova in izvedba mehanskega dela hidravličnega sistema, ki vsebuje tudi načrt električne priključitve naprave z industrijskim krmilnikom Siemens S7-200 in zunanjimi napravami. Programiranje krmilnika je smiselno predstavljeno pri metodi avtomatizacije hidravličnega sistema.
Keywords: vertikalni hidravlični valj, proporcionalni ventil, industrijski krmilnik
Published: 19.09.2017; Views: 633; Downloads: 93
.pdf Full text (6,56 MB)

7.
Pozicioniranje vertikalnega hidravličnega valja z industrijskih krmilnikom
Davor Repatec, 2017, undergraduate thesis

Abstract: V okviru diplomske naloge smo izdelali avtomatično zvezno vodenje vertikalnega hidravličnega valja z industrijskim krmilnikom. Hidravlični pogon je poleg napajalnega agregata sestavljen iz proporcionalnega ventila z vgrajeno regulacijo odprtja ventila in vertikalnega hidravličnega valja. Izdelali smo dokumentacijo za izdelavo in nabavo manjkajočih delov. Zasnovali smo proces za pozicioniranje hidravličnega valja, ki lahko služi za preoblikovanje kovin ter proučili uporabo inkrementalnega dajalnika z uporabo hitrega števca.
Keywords: Hidravlični valj, proporcionalni ventil, pozicioniranje, PLC, hitri števec
Published: 19.09.2017; Views: 456; Downloads: 79
.pdf Full text (4,81 MB)

8.
Simulacije napak med preverjanjem anestezijske delovne postaje
Polona Stramec, 2017, undergraduate thesis

Abstract: Izhodišča: Anestezijska delovna postaja dovaja bolniku natančno mešanico kisika, zraka, dušikovega oksidula ter hlapnih anestetikov. Preverjanje delovne postaje je potrebno opraviti redno, pred vsako operacijo, saj s tem ugotavljamo in odpravljamo napake, ki se lahko pojavijo. Namen diplomskega dela je bil simulirati napake ter ugotavljati, ali jih anestezijska delovna postaja zazna ter kako se odzove. Raziskovalne metode: V eksperimentalni študiji smo na delovni postaji Dräger Primus v kontroliranem simulacijskem okolju izvedli scenarije različnih napak. Simulirali smo neustrezno dostavo kisika, neustrezno nameščen hlapilnik in na dihalnem sistemu smo sprožili puščanje dihalnih plinov na cevki za vzorčenje plinov. Razbremenilni ventil smo med preverjanjem delovne postaje postavili na napačne vrednosti tlaka. Rezultati: Pridobljeni rezultati kažejo, da lahko simuliramo tako napake na instalaciji centralnih plinov kot napake na dihalnem sistemu. Nismo uspeli simulirati napake na ventilatorju. Diskusija in zaključek: Ugotavljamo, da anestezijska delovna postaja večinoma zazna napake. Žal še vedno prihaja do situacij, kjer avtomatski kontrolni seznam odpove, zato ima zdravstveno osebje pomembno vlogo med preverjanjem delovne postaje.
Keywords: anestezijska delovna postaja, simulacija napak, preverjanje, dihalni sistem, hlapilnik, APL ventil
Published: 13.09.2017; Views: 514; Downloads: 69
.pdf Full text (2,07 MB)

9.
PREVERJANJE PREPUŠČANJA IZOLACIJSKIH VENTILOV ZADRŽEVALNEGA HRAMA
Tomaž Knez, 2016, master's thesis

Abstract: Zadrževalni hram v nuklearnah elektrarnah je zadnja pregrada pred morebitnim izpustom radioaktivnih snovi v okolje, zato je potrebno preverjati njeno tesnjenje. Zaključno delo vsebuje opis elektrarne in vrste ventilov. V razčlenitvi meritev puščanj, ki se izvajajo po zahtevah iz ameriške zakonodaje, so opisi in zahteve vseh vrst in načinov puščanja s primerom iz prakse.
Keywords: jedrska elektrarna, zadrževalni hram, ventil, puščanje
Published: 24.10.2016; Views: 983; Downloads: 87
.pdf Full text (3,86 MB)

10.
Regulacija pozicije elektro-hidravličnega premočrtnega servo-sistema z industrijskim krmilnikom
Aljaž Jerenko, 2016, undergraduate thesis

Abstract: V diplomski nalogi je preučeno zaprtozančno vodenje servo-hidravličnega pogona s pomočjo industrijskega krmilnika; izpeljana sta matematični model in računalniška simulacija dinamičnega obnašanja. Izvedena je analiza procesa in izbira regulatorja. Eksperimentalni rezultati kažejo, da lahko s pomočjo krmilnika Siemens S7-1200 ob ustrezni razširitvi zadovoljivo izvedemo regulacijo pomika elektro-hidravličnega servo-sistema, čeprav krmilnik v osnovi temu ni namenjen.
Keywords: elektro-hidravlični servo-sistem, servo-ventil, regulacija, Siemens S7-1200
Published: 06.09.2016; Views: 875; Downloads: 108
.pdf Full text (2,53 MB)

Search done in 0.3 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica