| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 2 / 2
First pagePrevious page1Next pageLast page
1.
Analiza rezultatov kmetijskih gospodarstev v Sloveniji obdelanih po FADN metodologiji
Darija Trpin Švikart, 2016, master's thesis/paper

Abstract: Na osnovi baze podatkov, ki jih zagotavlja mreža knjigovodskih podatkov s kmetij (ang. kratica FADN) smo preučevali medsebojne korelacije med izbranimi spremenljivkami. Moč korelacij med posameznimi spremenljivkami (število polnih delovnih moči, obseg kmetijskih zemljišč v uporabi, obseg skupnega prihodka, bilanca tekočih subvencij in davkov, dohodek kmečke družine in bruto dodana vrednost) smo preučevali s pomočjo Spearmanovega koeficienta. Ugotovili smo potrditev pričakovanega, in sicer, da višanje vrednosti izbranih spremenljivk vpliva na višjo vrednost odvisne spremenljivke (bruto dodane vrednosti). Signifikantno korelacijo z najnižjo vrednostjo Spearmanovega koeficienta sta izkazali spremenljivki število polnih delovnih moči in obseg kmetijskih zemljišč, kar je nekoliko presenetljivo, saj bi pričakovali, da obe spremenljivki igrata pomembno vlogo pri vplivu na odvisno spremenljivko. Tako, da bi bila natančnejša preučitev teh dveh spremenljivk lahko izziv za nadaljnje raziskave tudi zaradi očitka Evropske unije (EU), da je v Sloveniji preveč polnih delovnih moči glede na efektivnost kmetijskih gospodarstev. V nadaljevanju smo za potrditev zgoraj zapisanega, in sicer, da neodvisne spremenljivke (višanje njihove vrednosti) vplivajo na odvisno spremenljivko (bruto dodano vrednost), izvedli robustno regresijo in metodo najmanjših kvadratov. Slednja se je izkazala za manj primerno, zaradi prisotnosti osamelcev, ki jih vsebuje baza FADN podatkov. Istočasno je izračunana visoka vrednost popravljenega determinacijskega koeficienta (0,97 in več), potrdila, da je bila izbira metode robustne regresije s cenilko MM pravilna. V magistrskem delu smo delali z dvema skupinama, vzorčna kmetijska gospodarstva, kot kontrolna skupina, ker je deležna strožjih logičnih kontrol, in obvezniki, kot testna skupina. Da smo lahko na teh dveh skupinah izračunali Cohenov d indeks, smo predhodno izračunali nekatere mere opisne statistike. V več kot polovici primerov se porazdelitvi obravnavanih spremenljivk testne in kontrolne skupine skoraj v celoti prekrivata, in tako smo delno potrdilo drugo hipotezo.
Keywords: ekonomika, FADN, velikost učinka, signifikantnost, vzorčniki, obvezniki
Published: 06.09.2016; Views: 973; Downloads: 131
.pdf Full text (2,78 MB)

2.
OPCIJSKO MODELIRANJE IN MERJENJE VELIKOSTI UČINKA ZA PODPORO ODLOČANJU V AGROŽIVILSTVU
Matej Kolenko, 2015, doctoral dissertation

Abstract: Osnovni namen raziskave je bil prikaz aplikacije metod realnih opcij v kmetijstvu in kot pomembno dopolnilo k temu merjenje velikosti učinka s Cohenovim d indeksom. Rezultati tradicionalne CBA s parametrom (NSVt) so pokazali, da je najsmotrnejša proizvodnja posušene čebule (NSVt = 518.066 €). Za oceno realnih opcij investicijskih projektov predelave čebule sta bila nadalje uporabljena Black-Scholesov model in binomski model. Opcijske vrednosti (OV) tako pri Black-Scholesovem (BS) modelu kot tudi pri binomskem modelu kažejo pozitivne vrednosti za vse tri vrste predelave čebule (zamrznjena čebula, čebulni obročki, posušena čebula). Kot najbolj smotrna investicija se je izkazala predelava čebule v posušeno čebulo. Vrednost opcije po Black-Scholes metodi je znašala 39.798 € in pri binomskem modelu 77.561 €. Realne opcije imajo pomembno vrednost, saj se tradicionalne metode naložbene analize tako nadgradijo tudi z metodami, ki upoštevajo realne opcije tudi s stohastičnega vidika. S pomočjo Cohenovega d indeksa smo merili velikost učinka med spletno in terensko anketo pri obravnavanih vprašanjih. Ugotovitve kažejo, da je pri vseh vprašanih 76 % rezultatov med obema skupinama identičnih, kar pomeni, da imamo opravka z majhnim učinkom, 20 % ima srednje velik učinek, 4 % predstavljajo velik učinek.
Keywords: CBA analiza, realne opcije, Black-Scholesov model, binomski model, velikost učinka, Cohen d indeks, predelava čebule
Published: 12.06.2015; Views: 1211; Downloads: 209
.pdf Full text (2,09 MB)

Search done in 0.06 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica