SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 2 / 2
First pagePrevious page1Next pageLast page
1.
PREHRANJEVALNE NAVADE ZAPOSLENIH V SPLOŠNI BOLNIŠNICI MURSKA SOBOTA
Metka Lipič Baligač, 2012, master's thesis

Abstract: Namen raziskave je bil s pomočjo standardiziranega vprašalnika raziskati in prikazati prehranjevalne navade zaposlenih v Splošni bolnišnici Murska Sobota ter ugotoviti, v kolikšni meri znanje o zdravi prehrani vpliva na njihov življenjski slog in ali je način prehranjevanja povezan z zdravstvenim stanjem. Zanimali so nas njihovo poznavanje vegetarijanske prehrane in podatki o tem, v kolikšni meri se je poslužujejo. V magistrskem delu so prikazani posamezni dejavniki tveganja in njihov vpliv na zdravje med zaposlenimi v eni od slovenskih regionalnih bolnišnic. Metodologija raziskovanja Izvedli smo presečno pregledno populacijsko epidemiološko raziskavo, ki je bila narejena na vzorcu 279 zaposlenih v Splošni bolnišnici Murska Sobota. Raziskavo smo izvedli s prirejenim vprašalnikom CINDI »Z zdravjem povezan vedenjski slog«. Raziskava je temeljila na samoporočanju o njihovih prehranjevalnih navadah, življenjskem slogu in njihovem zdravju. Podatke smo analizirali z različnimi statističnimi metodami. Rezultati Ugotovili smo, da sta med zaposlenimi v Splošni bolnišnici Murska Sobota način prehranjevanja in življenjski slog povezana s stopnjo izobrazbe. 50 % zaposlenih pozna načela zdrave prehrane in jih v svoji prehrani tudi upošteva. Ugotovili smo, da je med zaposlenimi anketiranci 3,2 % vegetarijancev in da so razlike deležev vegetarijancev med stopnjami izobrazbe statistično značilne. Sklep Zdrava prehrana je pomemben del našega vsakdanjega in zdravega načina življenja. S pravilno načrtovano dnevno prehrano ne preprečujemo samo deficitarnih bolezni, temveč tudi ohranjamo zdravje oziroma preprečujemo obolevnost in prezgodnjo umrljivost. Z uravnoteženo prehrano lahko vplivamo tudi na boljšo moč in delovno storilnost.
Keywords: zdrava prehrana, prehranjevalne navade, življenjski slog, vegetarijanska prehrana, zdravstvena nega.
Published: 07.06.2012; Views: 1901; Downloads: 449
.pdf Full text (1,23 MB)

2.
PREHRANJEVALNE NAVADE IN ZNANJE O HRANI NA OSNOVNI ŠOLI IVANA SKVARČE ZAGORJE OB SAVI
Katarina Jahn, 2014, undergraduate thesis

Abstract: V pričujočem diplomskem delu z naslovom »Prehranjevalne navade in znanje o hrani na Osnovni šoli Ivana Skvarče Zagorje ob Savi« se zaokroženo dopolnjujeta teoretični in praktični del. V teoretičnem delu predstavljamo različne načine prehranjevanja in se posebej osredotočimo na alternativno prehrano. V empiričnem delu diplomske naloge pa predstavljamo raziskavo izpeljano med 154 učenci OŠ Ivana Skvarče v Zagorju ob Savi. V izsledkih raziskave ugotavljamo, da anketirani učenci dobro poznajo termine vegetarijanec, presnojedec in podobno; da skoraj vsi anketirani otroci jejo meso, vendar so mnenja, da je zelenjava bolj zdrava, zato jo tudi visok delež anketirancev uživa vsaj trikrat ali večkrat na teden; ter da veliko anketiranih učencev uživa nekatera zdrava živila, vendar še vseeno slabo poznajo mnoga druga, zelo zdrava in kakovostna živila.
Keywords: zdrava prehrana, alternativna prehrana, vegetarijanska prehrana, osnovna šola
Published: 25.09.2014; Views: 684; Downloads: 133
.pdf Full text (2,02 MB)

Search done in 0.05 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica