| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 10 / 28
First pagePrevious page123Next pageLast page
1.
Poškodbe zdravstvenih delavcev pri opravljanju nenujnih reševalnih prevozov
Mitja Zebec, 2021, undergraduate thesis

Abstract: Diplomsko delo predstavlja problematiko poškodb zdravstvenih delavcev pri izvajanju nenujnih reševalnih prevozov in njihovo razširjenost. Raziskava temelji na kvantitativni metodologiji dela. Kot merski instrument je bil uporabljen anketni vprašalnik. V vzorec smo vključili 50 zdravstvenih delavcev, ki opravljajo nenujne reševalne prevoze na področju Spodnjega Podravja. Ugotovili smo, da je dobra polovica anketiranih utrpela poškodbo pri delu. Pri slabi polovici so se poškodbe pri delu začele pojavljati v starostni skupini med 26 do 35 let, prevladujejo pa predvsem poškodbe v ledvenem predelu hrbtenice. Največ poškodb pri delu so zdravstveni delavci utrpeli pri prenašanju pacientov po stopnicah in pri rokovanju bolnikov s prekomerno telesno težo. Tretjina anketiranih ima ponavljajoče se težave s poškodovanim delom telesa. Večina anketiranih je po poškodbi pri delu začasno opravljala lažja fizična dela ali pa so bili razporejeni na drugo delovno mesto. Prav tako jih večina meni, da se pri mnogih primerih ob prenašanju težkih bremen ni mogoče izogniti poškodbam pri delu. Za varno opravljanje nenujnih reševalnih prevozov v smislu prestavljanja, nošenja, dvigovanja, se zdravstveni delavci najpogosteje odločajo za pomoč reševalcev drugih ekip in svojcev. Pojavnost poškodb pri delu je procentualno največje v kategoriji 1. stopnje debelosti.Rezultati opozarjajo na najpogostejše pojavnosti poškodb in možnosti za njihovo preprečevanje, kajti ravno preprečevanje le-teh je ključnega pomena za kakovostno oskrbo pacientov ter za zagotavljanje zdravega delovnega okolja.
Keywords: poškodbe pri delu, reševalci, varstvo pri delu, preventiva, hrbet in hrbtenica, poškodbe zdravstvenih delavcev, ZZZS, ergonomija, nenujni reševalni prevozi
Published: 04.06.2021; Views: 159; Downloads: 28
.pdf Full text (774,41 KB)

2.
Posebna policijska enota in soočenje z migrantsko krizo
Matjaž Berkopec, 2016, undergraduate thesis

Abstract: Evropa se je leta 2015 soočila z migrantsko krizo, ko je več sto tisoč ljudi preko Vzhodne Evrope in Sredozemskega morja poskušalo priti v Evropo. Po odločitvi madžarskih oblasti o zaprtju meje s Hrvaško, se je migrantski tok usmeril preko Slovenije po Balkanski poti. Za obvladovanje migrantskega toka je bil angažiran celoten varnostni sistem države. Policija kot izvršna veja oblasti, je izvajala evropsko zakonodajo na področju državne meje in tujcev. Sklicana je bila tudi posebna policijska enota, pred katero je bil velik izziv. V diplomskem delu ugotavljamo, kako se je enota soočila z migrantsko krizo. Pregledali smo naloge, ki so jih opravljali med migrantsko krizo, primernost organiziranosti enote, ki ni profesionalna ‒ temveč se skliče po potrebi, odnos pripadnikov do migrantov in preverili, kako je bilo poskrbljeno za pripadnike enote, ki so v težkih fizičnih in psihičnih pogojih spremljali skoraj pol milijona migrantov preko Slovenije, vsak s svojo zgodbo. Pripadniki posebne policijske enote so zavarovali mejne prehode in zeleno mejo, upočasnjevali so migrantski tok in ga usmerjali na mejne prehode, kjer je bila opravljena mejna kontrola. V sprejemnih in namestitvenih centrih so skrbeli za javni red in mir, ves čas so nesebično pomagali migrantom. Delili so jim svoje malice in vodo, jih reševali iz deroče reke Sotle in tudi iz gorečih šotorov v Brežicah, zato jim je Slovenska policija podelila medalje za hrabrost. Pri kakovostni oskrbi in zagotavljanju reda in miru so pripomogli tudi pripadniki Slovenske vojske, Civilne zaščite, gasilci, Karitas, Rdeči križ Slovenije, ostala humanitarna društva in nevladne organizacije. Veliko so prispevali tudi prostovoljci.
Keywords: policija, policijsko delo, posebna policijska enota, prisilna sredstva, psihosocialna pomoč, varstvo pri delu, migrantska kriza, diplomske naloge
Published: 14.11.2016; Views: 1474; Downloads: 237
.pdf Full text (987,04 KB)

3.
Standardizacija na področju obdelovalnih in preoblikovalnih strojev
Uroš Vodeb, 2015, undergraduate thesis

Abstract: Diplomsko delo predstavlja postopek poenotenja in prilagajanja nacionalnih standardov v Evropski uniji na področju obdelovalnih in preoblikovalnih strojev. Osrednji del diplomskega dela prikazuje namen in uporabo standardov z vidika natančnosti strojev in varstva ter zdravja pri delu. Zaradi direktive novega pristopa je prišlo do povečanja nadzora in varnosti pri delu s stroji. V zaključnem delu diplomskega dela je predstavljen praktični primer skladnosti obdelovalnega stroja.
Keywords: proizvodnja, standardi, varnost obdelovalnih strojev, varstvo in zdravje pri delu, skladnost stroja
Published: 26.05.2015; Views: 1305; Downloads: 254
.pdf Full text (2,81 MB)

4.
Proces varstva pri delu kot osnova preprečevanja poškodb pri delu v gradbeništvu
Damjanca Hrastnik, 2014, bachelor thesis/paper

Abstract: Zagotavljanje varnih in zdravih delovnih pogojev je ena temeljnih obveznosti delodajalca, ki jih določajo pravni predpisi, med katerimi je najpomembnejši Zakon o varnosti in zdravju pri delu. Z zagotavljanjem varnosti in zdravja pri delu se preprečujejo nezgode in odpravljajo vzroki poškodb. V diplomskem delu bomo predstavili, kako se zagotavlja varstvo pri delu v gradbeni dejavnosti. Navedli bomo dolžnosti delodajalcev – zagotavljanje usposabljanja za delo, ki ga opravljajo delavci, zagotavljanje brezhibne delovne opreme in ustrezne osebne varovalne opreme. Prav tako bomo opredelili tudi dolžnosti delavcev, ki morajo dosledno upoštevati predpise in navodila za varno izvajanje del. V gradbeni panogi se je nemogoče izogniti delu na višini, pri katerem lahko hitro pride do nezgode. Zato se bomo osredotočili na varno izvajanje dela na različnih vrstah odrov in lestvah.
Keywords: varstvo in zdravje pri delu, osebna varovalna oprema, tveganje, poškodbe pri delu
Published: 23.01.2015; Views: 990; Downloads: 166
.pdf Full text (741,45 KB)

5.
Varnost in varovanje v izbranem podjetju : diplomsko delo univerzitetnega študija
Živa Vandot, 2013, undergraduate thesis

Abstract: Varnost je ključna spremljevalka naših življenj, saj je občutek varnosti pogoj za kakovost našega obstoja in vsakdanjega delovanja. Naloga obravnava gradbeno podjetje, ki je zaradi slabe organizacije varnosti utrpelo precejšnje izgube. V začetnem poglavju je predstavljeno podjetje, njegovo delovanje in procesi vodenja sistema kakovosti. Naslednje poglavje je poglavje varnosti in varovanja v podjetju, ki vsebuje opis varnosti treh ključnih segmentov, ki bi morali biti v vsakem podjetju ustrezno zavarovani. Varnost objektov je bila odvisna predvsem od fizičnega in tehničnega varovanja, v podjetju so ju izvajali zaposleni, skupaj z varnostno službo. Varnost zaposlenih obsega kadrovsko politiko, preverjanje zaposlenih in njihovo usposabljanje s področja varnosti. Kadrovska politika je z izborom in sprejemanjem ustreznih posameznikov na določena delovna mesta, izobraževanjem in strokovnim usposabljanjem zaposlenih, vplivala na varnost zaposlenih, čeprav se pri procesu zaposlovanja, posameznikov ni dodatno varnostno preverjalo, izobraževanje in usposabljanje zaposlenih pa ni vključevalo področja varnosti objektov, oseb in podatkov. Področje varstva podatkov se dotika poslovne skrivnosti, ki je opredeljena kot zaupen podatek o gospodarski dejavnosti, ki je znan le določenemu krogu oseb. Zaupno naravo so imeli v podjetju tudi osebni podatki, ki so bili na podlagi zakona ustrezno zavarovani z internim predpisom. Interni predpisi so določali pravila za preprečevanje zlorabe osebnih podatkov. Osebni podatki, poslovne skrivnosti in drugi občutljivi poslovni podatki pa so bili tudi ustrezno dokumentirani in arhivirani, za njihovo varnost je bil zaščiten tudi informacijski sistem v podjetju. Podjetje je bilo zaradi narave dela, obvezano, da v skladu z ustreznimi standardi zagotavlja varnost in zdravje pri delu ter varstvo okolja. Ti dve področji sta obširneje opisani v zadnjem poglavju o varstvu, ki zajema še področja požarne varnosti, eksplozivov in miniranja. Področje eksplozivi in področje miniranja sta v poglavje vključena kot izjemi, ki prikazujeta postopke ravnanja z izredno nevarnimi sredstvi. Da bi dosegla svoj pravi namen in preprečevala škodo, ki vpliva tako na uspešnost poslovanja, kot tudi na položaj delavcev, bi morala biti varnost zaokrožena celota, profesionalno vključena v vse funkcije delovanja podjetja.
Keywords: podjetja, zaposleni, podatki, varnost, varovanje, varstvo pri delu, požarna varnost, diplomske naloge
Published: 31.05.2013; Views: 1349; Downloads: 311
.pdf Full text (544,32 KB)

6.
7.
8.
9.
10.
Search done in 0.18 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica