| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 6 / 6
First pagePrevious page1Next pageLast page
1.
SISTEM UPRAVLJANJA VAROVANJA INFORMACIJ KOT DEL SISTEMA VODENJA PODJETJA DRAVSKE ELEKTRARNE MARIBOR D.O.O.
Samo Fekonja, 2014, undergraduate thesis

Abstract: Cilj diplomske naloge je bil praktično prikazati uspešno integracijo različnih mednarodnih standardov v celovit sistem vodenja s poudarkom na varovanju informacij in neprekinjenemu poslovanju družbe Dravske elektrarne Maribor, d.o.o. Proizvodnja električne energije iz obnovljivih virov je panoga, od katere se zahteva visoka obratovalna pripravljenost, ob izvajanju optimalne in skupne politike vzdrževanja proizvodnjih objektov. Sistem upravljanja varovanja informacij je v družbi prisoten že nekaj let, je dobro vzdrževan in prinaša pozitivne učinke na samo poslovanje kot tudi na ugled družbe. Nenehna izobraževanja in delo z zaposlenimi ter poslovnimi partnerji nam zagotavljajo, da z vpeljavo tehnoloških rešitev obvladujemo precej zahtevno področje upravljanja varovanja informacij. Z vpeljavo načrta neprekinjenega poslovanja smo si zagotovili povečano obratovalno pripravljenost ter na enem mestu združili postopke in naloge zaposlenih ob izrednih razmerah. Šele s pretekom nekaj let bomo lahko z gotovostjo trdili, da je bila vpeljava omenjenega načrta uspešna. Strategije in testiranja bodo na preizkušnji ob vsakem večjem incidentu ali izpadu proizvodnega objekta. Oba sistema, upravljanje varovanja informacij in neprekinjeno poslovanje, smo v družbi uspešno integrirali v obstoječi sistem vodenja, s čimer smo omogočili poslovodstvu, da z uporabo znanih mehanizmov uspešno vodi podjetje.
Keywords: varovanje informacij, sistem upravljanja varovanja informacij, neprekinjeno poslovanje
Published: 06.11.2015; Views: 846; Downloads: 121
.pdf Full text (4,34 MB)

2.
BANČNA TAJNOST(PRIMERJALNO PRAVNI VIDIK)
Aleš Potočnik, 2012, undergraduate thesis

Abstract: Bančna tajnosti ima v nekaterih državah daljnosežne kulturne korenine in je temeljna predpostavka vsakega stabilnega bančnega sistema. Pojem bančna tajnost pomeni pravno dolžnost bank, da varujejo podatke o premoženjskem stanju njihovih strank in da zavrnejo vsakršne zahteve tretjih oseb po posredovanju teh informacij. Izjeme od dolžnosti varovanja podatkov so lahko le zakonsko določene, podatki pa se lahko razkrijejo tudi po nalogu stranke, na katero se ti podatki nanašajo. Komitenti ne bi naložili denarja v banko in ji tako zaupali podatke o premoženjskih razmerjih, če banka ne bi mogla zagotoviti zaupnosti bančnih poslov.. Tako bi lahko rekli, da je bančna tajnost izvorno nastala iz pogodbenega razmerja med banko in komitentom. Kasneje pa je bila v številnih državah utrjena z zakoni, ki so varovali osebnostne pravice in premoženjska razmerja. Bančna tajnost je v Sloveniji urejena le v osnovi in sicer z ZBan-1 in bančnim kodeksom, ki govorita o zaupnih podatkih. Obligacijski in Kazenski zakonik pa specifičnih določb o bančni tajnosti ne vsebujeta, urejata jo le posredno v povezavi s poslovno skrivnostjo. Bančna tajnost ima v Švici staro tradicijo in mistični prizvok, temu primerno pa je podrobneje urejena. Posebni položaj glede na ostale evropske države ima tudi Avstrija, saj ima njena bančna tajnost neke vrste ustavni karakter. V zadnji polovici stoletja se je pokazalo, da nezadosten dostop do bančnih podatkov ovira davčno upravo in davčno izvršbo. Koliko pa otežen dostop do informacij dejansko olajša obid davčnih zakonov je težko natančno oceniti. Enaka težava nastopi pri ocenjevanju obsega pranja denarja. Varovanje bančnih podatkov se tako neizogibno navezuje na davčno utajo in na pranje denarja. Zaradi pomena, ki ga ima bančna tajnost za stabilnost bančnega sistema posamezne države, naj bi dostop davčnih organov do bančnih informacij naj ne bil neomejen. Posredovanje bančnih informacij o komitentu za davčne namene, se izvede ob upoštevanju vseh varnostnih ukrepov in se tako zagotovi, da bodo te informacije služile le za namen, s katerim so bile pridobljene.
Keywords: bančna tajnost, varovanje podatkov, davčna utaja, izmenjava informacij, OECD, sporazumi, direktiva, razkritje bančne tajnosti
Published: 14.06.2012; Views: 5009; Downloads: 524
.pdf Full text (727,29 KB)

3.
4.
ZAGOTAVLJANJE VARNOSTI INFORMACIJ
Maja Gams, 2011, undergraduate thesis

Abstract: Informacije so eden temeljnih virov sodobnega poslovanja in ključno orodje za odločanje. Dostop pravim osebam do pravih informacij ob pravem času prinaša ne le konkurenčno prednost, ampak lahko tudi omogoča osnovno preživetje organizacije. V dobi informacijske družbe smo z razvojem informacijskih tehnologij priče vedno novim grožnjam in tveganjem, ki zahtevajo velike napore za njihovo obvladovanje. Podjetje se lahko loti upravljanja varnosti informacij na več načinov. Na voljo je veliko orodij, kot so standardi, navodila, predpisi. Žal pa popolne varnosti ni. Varovanje informacij je nenehen proces in ne zgolj enkratno opravilo.
Keywords: informacija, informacijski sistem, informacijska tehnologija, varnost, varovanje informacij, SUVI – sistem upravljanja varovanja informacij, politika varovanja informacij, varnostna politika, BS 7799
Published: 18.05.2011; Views: 2781; Downloads: 339
.pdf Full text (1,30 MB)

5.
VZPOSTAVITEV SISTEMA UPRAVLJANJA VAROVANJA INFORMACIJ V NLB, D.D.
Uroš Matičič, 2010, undergraduate thesis

Abstract: Diplomska naloga obravnava vzpostavitev sistema upravljanja varovanja informacij (SUVI) v Novi Ljubljanski banki d.d. in merjenje učinkovitosti kontrol. V prvem delu diplomske naloge so podane teoretične osnove s področja varovanja informacij. Opisani so standardi in primeri dobre prakse, ki jih organizacije lahko uporabijo v pomoč pri doseganju učinkovitega varovanja informacij. V drugem delu je predstavljena organizacija Nova Ljubljanska banka d.d. Predstavljena je organiziranost projektnega sistema Nove Ljubljanske banke d.d. in življenjski cikel projektov. V nadaljevanju je opisan projektni pristop k vzpostavitvi in upravljanju SUVI, katerega aktivnosti so razvrščene po posameznih fazah Demingovega kroga, tako da je razvidno, v kateri fazi se Nova Ljubljanska banka d.d. nahaja in katere aktivnosti morajo biti še izvedene. Potem je predstavljen model merjenja učinkovitosti kontrol, s katerim se je ocenjevala skladnost z zahtevami po izobraževanju zaposlenih s področja varovanja informacij. Opisan je sam postopek zasnove modela merjenja učinkovitosti, kjer so opisno in grafično predstavljeni tudi rezultati merjenja.
Keywords: Sistem upravljanja varovanja informacij, SUVI, Varovanje informacij, Vzpostavitev
Published: 13.01.2011; Views: 2558; Downloads: 440
.pdf Full text (1,88 MB)

6.
Search done in 0.23 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica