| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 5 / 5
First pagePrevious page1Next pageLast page
1.
2.
VARNOST ELEKTRONSKIH PLAČILNIH SISTEMOV
Lucija Buser, 2009, undergraduate thesis

Abstract: V diplomski nalogi smo predstavili pojem elektronsko bančništvo, njegov razvoj in delovanje, ter opredelili prednosti in slabosti, ki so za uporabnike takšnega načina poslovanja pomembne. Vsako podjetje oziroma posameznik, ki uporablja takšen način poslovanja mora poskrbeti za varnost le tega, saj se z razvojem predvsem internetnega bančništva, pojavljajo različni načini škodljivih programov kot so: virusi, črvi, trojanski konji, logične bombe. Zato smo podrobneje predstavili varnostne mehanizme kot so: šifriranje, elektronski podpis, požarni zid, pametne kartice, protokoli za varni prenos, ki jih banke uporabljajo, da ustrezno zaščitijo računalniške sisteme. Na koncu same naloge pa smo še podrobneje opredelili management varnosti elektronskega plačilnega sistema in njegova tveganja. Kljub učinkoviti zaščiti in varnostni elektronskega plačilnega sistema, se moramo zavedati, da ne glede na vse, še vedno obstaja možnost, da pride do zlorab, zato je zelo pomembno, da smo pri uporabi e-bančništva kar se da previdni.
Keywords: elektronsko bančništvo, računalniški virusi, črvi, varnost, varnostni mehanizmi, šifriranje, digitalni podpis, digitalno potrdilo, požarni zid, varnostni protokoli, elektronski plačilni sistem.
Published: 30.11.2009; Views: 2046; Downloads: 210
.pdf Full text (600,04 KB)

3.
SPLETNI VARNOSTNI PROTOKOLI
Klemen Vezjak, 2013, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu so predstavljeni protokoli za varovanje podatkov pri pošiljanju po spletu. Na začetku je predstavljeno delovanje samega pošiljanja podatkov preko spleta in sestava ISO/OSI modela. Nato so predstavljeni različni protokoli za zaščito podatkov ter tehnologija digitalnega podpisa. Izbrani protokoli so razdeljeni v dve skupini, in sicer v točkovno varnost ter varnost na ravni sporočil. Sledi ocenitev izbranih protokolov, da lahko lažje izberemo primeren protokol za posamezni problem. Na koncu sledi teoretični problem, na podlagi katerega je izbrana prava kombinacija protokolov glede na zahteve.
Keywords: spletni varnostni protokoli, varovanje podatkov, SSL/TLS, HTTPS
Published: 12.09.2013; Views: 1844; Downloads: 286
.pdf Full text (2,10 MB)

4.
Varnost internetnega bančništva v NLB
Gašper Kralj, 2016, undergraduate thesis

Abstract: V diplomski nalogi smo se posvetili varnosti internetnega bančništva v NLB. V teoretičnem delu smo predstavili internetno bančništvo ter njegove prednosti in slabosti. Opisali smo škodljivo programsko opremo, ki je nevarna internetnemu bančništvu, metode za zagotavljanje varnosti pri poslovanju s spletno banko in varnostne elemente spletne banke NLB Klik. V empiričnem delu diplomskega dela smo s pomočjo vprašalnika, pri katerem je sodelovalo 137 naključno izbranih uporabnikov spletne banke NLB Klik, raziskali in analizirali stopnjo ozaveščenosti varne uporabe internetnega bančništva med komitenti. Rezultati kažejo na to, da precej uporabnikov uporablja nizko obliko zaščite, kar se kaže tako pri uporabi orodij za zaščito zasebnosti, kot tudi pri uporabi varnostnih elementov v spletni banki NLB Klik. Uporabniki menijo, da znajo poskrbeti za svojo varnost pri poslovanju s spletno banko NLB Klik, vendar večina med njimi ni prepričana, da je dovolj ozaveščena o varni uporabi interneta. Uporaba spletne banke NLB Klik pa se jim ne zdi varnejša od uporabe mobilne banke Klikin.
Keywords: elektronsko bančništvo, spletno bančništvo, tveganje, varnost, varnostni protokoli, primeri, diplomske naloge
Published: 02.11.2016; Views: 1037; Downloads: 95
.pdf Full text (953,63 KB)

5.
Analiza varnosti omrežij WiFi v Mariboru
Matjaž Jakopič, 2017, undergraduate thesis

Abstract: Ob nenehnem naraščanju števila brezžičnih omrežij WiFi postaja varnost pri povezovanju v njih in pri izmenjavi podatkov preko takih omrežij kritičnega pomena. V začetnih poglavjih diplomskega dela so podane osnove delovanja in varnosti, prav tako so predstavljene nekatere grožnje pri povezovanju v brezžična omrežja WiFi. V nadaljevanju je predstavljena izvedba terenskega skeniranja dostopnih točk WiFi omrežij (wardriving) na izbranem območju v Mariboru. Podatke, ki smo jih pri tem zajeli, smo analizirali in na njihovi podlagi podali oceno varnosti WiFi omrežij, upoštevajoč teoretično ozadje varnosti, opisano v prvem delu. Izvedli smo še vizualizacijo podatkov v obliki zemljevidov dostopnih točk.
Keywords: WiFi, varnost, varnostni protokoli
Published: 30.03.2018; Views: 775; Downloads: 98
.pdf Full text (2,45 MB)

Search done in 0.09 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica