| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 7 / 7
First pagePrevious page1Next pageLast page
1.
Validacija varnostnega dela krmilnega sistema stroja v podjetju I.H.S. d.o.o.
Andrej Špiler, 2020, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu bom predstavil pomemben vidik pri strojegradnji, to je varnost strojev. Uporabljal sem metode, skladne s standardoma EN ISO 13849-1 in EN ISO 13849-2, ki opisujejo varnostni del krmilnega sistema stroja. Prvotno sem predstavil teoretična izhodišča iz standardov, predstavil stroj in uporabljene varnostne komponente na stroju, izračunal sem raven zanesljivosti in na koncu izvedel validacijo. Zaradi hitrejšega načina izračuna ravni zanesljivosti sem uporabljal splošno dostopen program SISTEMA. Rezultati so predstavljeni kot pripete slike v diplomskem delu in kot poročilo, ki ga izda program, in je podano v prilogah. Stroj je z uporabljenimi varnostnimi komponentami dosegel vse zahteve, ki sta jih zahtevala kupec in zakonodaja za stroj.
Keywords: varnost strojev, EN ISO 13849-1, EN ISO 13849-2, SISTEMA, validacija, raven zanesljivosti, zahtevana raven zanesljivosti
Published: 10.09.2020; Views: 148; Downloads: 48
.pdf Full text (3,94 MB)

2.
Nadzorni sistem za izvajanje varnostnih testov stroja
Jernej Žolger, 2019, master's thesis

Abstract: Tematika magistrske naloge je razvoj in implementacija nadzornega sistema za izvajanje varnostnih testov stroja. Predstavljena je pot, kako priti do frekvence omenjenega izvajanja testov. Varnost strojev je v osnovi predpisana s standardom ISO 12100, ki daje generalne smernice za njihovo oblikovanje. Uporablja se tudi standard ISO 13849, ki predstavlja splošna načela za načrtovanje in validacijo varnostnih delov krmilnih sistemov. V delu je podrobno analiziran ta standard, saj poda smernice funkcionalne varnosti strojev, kar zajema tudi dodatna varnostna načela, med katera spada varnostni preizkus. Nadzorni sistem se izvaja z dvema PLC-jema, povezanima s HMI aplikacijo. V drugem delu sta opisana program in vizualizacija, ki služita za spremljanje varnostne opreme in izvajanje varnostnih testov stroja.
Keywords: PLC, HMI, varnost strojev, standardi, funkcionalna varnost, varnostni test
Published: 21.11.2019; Views: 285; Downloads: 66
.pdf Full text (3,86 MB)

3.
Standardizacija na področju obdelovalnih in preoblikovalnih strojev
Uroš Vodeb, 2015, undergraduate thesis

Abstract: Diplomsko delo predstavlja postopek poenotenja in prilagajanja nacionalnih standardov v Evropski uniji na področju obdelovalnih in preoblikovalnih strojev. Osrednji del diplomskega dela prikazuje namen in uporabo standardov z vidika natančnosti strojev in varstva ter zdravja pri delu. Zaradi direktive novega pristopa je prišlo do povečanja nadzora in varnosti pri delu s stroji. V zaključnem delu diplomskega dela je predstavljen praktični primer skladnosti obdelovalnega stroja.
Keywords: proizvodnja, standardi, varnost obdelovalnih strojev, varstvo in zdravje pri delu, skladnost stroja
Published: 26.05.2015; Views: 1237; Downloads: 246
.pdf Full text (2,81 MB)

4.
VARNOST STROJEV IN VZDRŽEVANJE GLEDE NA NOVE STANDARDE
Sandi Cimerman, 2011, undergraduate thesis

Abstract: Nova direktiva o strojih – 2006/42/ES določa bistvene zdravstvene in varnostne zahteve za stroje. Konec leta 2009 je v veljavo stopil tudi novi standard EN ISO 13849-1, ki upošteva tudi vgrajene komponente hidravlične in pnevmatične pogonsko krmilne tehnike, in je nadomestil starejši standard EN 954-1. Pri zasnovi stroja analiziramo tveganja in kjer je potrebno sprejmemo dodatne varnostne ukrepe za zaščito operaterjev. Tveganja lahko znižamo z varno zasnovo, tehničnimi varnostnimi ukrepi in informiranjem uporabnikov o preostalih tveganjih. Med vzdrževalnimi deli na strojih, moramo preprečiti njihov zagon ali nevarno gibanje.
Keywords: varnost strojev, ocena tveganja, direktiva o strojih, standard, vzdrževanje
Published: 08.04.2011; Views: 2087; Downloads: 541
.pdf Full text (2,43 MB)

5.
6.
7.
Search done in 0.21 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica