| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 10 / 173
First pagePrevious page12345678910Next pageLast page
1.
Mikrofluidna absorpcijska celica z veliko aktivno dolžino : magistrsko delo
Tomaž Gregorec, 2022, master's thesis

Abstract: V sklopu magistrskega dela je bila zajeta izdelava sistema za izven-osno lasersko varjenje steklenih kapilar in izdelava absorpcijske celice z veliko aktivno dolžino. Varilnik kapilar omogoča izdelavo posebnih struktur, ki ponujajo nove možnosti pri izdelavi optičnih vlakenskih senzorjev. Absorpcijska celica omogoča meritev absorpcije svetlobe v majhnih volumnih tekočin brez uporabe kolorimetričnih reagentov. Delovanje absorpcijske celice je bilo preizkušeno na meritvi deleža izopropanola v vodi in meritvi koncentracije v vodi raztopljenih bakrenih ionov.
Keywords: optično vlakno, absorpcija, velika aktivna dolžina, mikrofluidna celica, varjenje steklenih kapilar
Published in DKUM: 25.10.2022; Views: 214; Downloads: 40
.pdf Full text (3,75 MB)

2.
Čiščenje in zaščita TIG zvarov iz avstenitnega nerjavnega jekla : magistrsko delo
Jure Verboten, 2022, master's thesis

Abstract: V magistrskem delu smo obravnavali čiščenje in zaščito avstenitnih nerjavnih jekel. O nerjavnih jeklih govorimo, ko njihova sestava vsebuje minimalno 10,5 % kroma. Pri TIG varjenju jekel v zvar vnašamo toplotne energije, zato se zgornja zaščitna plast poškoduje in oksidira - toplotno obarva. Ta plast je porozna in ne zaščiti osnovne kovine pred korozijo, zato jo je potrebno mehansko in/ali kemično odstraniti. Izbira postopka čiščenja je odvisna od zahtev naročnika, proizvodnje oz. od željene kvalitete končne površine. Pripravili smo dve različni obliki testnih zvarjencev. Test A je zvarjen soležno z neprevarjenim korenom, test B pa je zvarjen kotno pod kotom 60 ° iz obeh strani. Teste smo čistili z osmimi različnimi postopki čiščenja, na koncu primerjali hitrost čiščenja in ocenili kvaliteto očiščene površine.
Keywords: avstenitno nerjavno jeklo, TIG varjenje, kromov oksid, korozija, pasivacija, čiščenje
Published in DKUM: 23.09.2022; Views: 192; Downloads: 0
.pdf Full text (12,16 MB)

3.
Metodologija za izračun lastne cene varjenih izdelkov iz polimernih materialov : diplomsko delo
Matic Benčič, 2022, undergraduate thesis

Abstract: Diplomsko delo je namenjeno izdelavi metodologije, ki bo poenostavila in skrajšala čas preračuna lastne cene rezervoarjev. Za to je potrebno dobro poznavanje tehnoloških postopkov in načinov dela v podjetju. Prepoznati je bilo treba ključne dejavnike, ki vplivajo na ceno izdelka, kot so: oblika, število priključkov, število dodatnih zvarov, kontrolne odprtine, kompleksnost izdelka, število pregrad in način varjenja.
Keywords: Metodologija, polimeri, varjenje, lastna cena
Published in DKUM: 13.07.2022; Views: 304; Downloads: 0

4.
Razvoj odpraševalnega sistema za cnc rezkalni stroj : diplomsko delo
Marcel Huič, 2022, undergraduate thesis

Abstract: Odpraševalni sistem ni nujna investicija, saj imamo lahko tudi sesalec, s katerim odpadni material posesamo in izpraznimo vrečko. Ampak po mojem mnenju se splača investirati v odpraševalni sistem, saj ga lahko pritrdimo na CNC-rezkalni stroj in lahko odstranjuje odvečni material med delovanjem stroja, kar nam posledično prihrani čas čiščenja in nam tudi ustvari čisto okolje. Odpraševalni sistem mora biti pravilno dimenzioniran glede na vrsto materiala (les, kovina), težo in velikost delcev, velikost prostora in tudi glede na obsežnost obdelovalnih strojev. Pomembna sta oblika odpraševalnega sistema, s katero omogočimo učinkovitost odstranjevanja odpadnih delcev, in tudi filter, ki je najpomembnejši element za odstranjevanje finih delcev, torej prahu, ki ga sploh več ne vidimo s prostim očesom, ampak se nam vseeno lahko nabira v pljučih ob vdihovanju ter povzroči zelo resne poškodbe in bolezni, če nimamo nameščenega pravilnega filtra.
Keywords: odpraševalni sistem, odpadni delci, varjenje, ciklon, zračni pretok
Published in DKUM: 01.06.2022; Views: 198; Downloads: 28
.pdf Full text (3,58 MB)

5.
Vpeljava kolaborativnih robotov za aplikacije industrijskega varjenja : diplomsko delo
Dejvid Gal, 2021, undergraduate thesis

Abstract: Cilj diplomske naloge je raziskati funkcionalnosti in zmožnosti ter morebitne zakonske omejitve treh robotskih rok (Universal Robots UR10e, Fanuc CRX 10iA/L in Fanuc ARC Mate 100iD) in podati končno poročilo glede specifikacij vseh treh robotov na osnovi izvajanja vnaprej določenih gibov. Glavni kriteriji ocenjevanja robotskih rok so hitrost, natančnost, ponovljivost, zanesljivost, kvaliteta gibov in prilagajanja, navsezadnje pa tudi tehnični in varnostni predpisi tako doma kot tudi v tujini. Na koncu diplomske naloge je podano poročilo, kjer smo se na podlagi vnaprej določenih zahtev opredelili za najprimernejšo robotsko roko. Izdelali smo tudi cenovno analizo delovne ure robota in delavca.
Keywords: Kolaborativni robot, robotska roka, programiranje, varjenje
Published in DKUM: 18.10.2021; Views: 563; Downloads: 132
.pdf Full text (4,66 MB)

6.
Varjenje bagerske roke : diplomsko delo
Žan Varga, 2021, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu so predstavljeni postopki varjenja, ki se uporabljajo pri varjenju bagerske roke. Predstavljene so tudi vse napake, ki se pojavljajo pri varjenju ter razlogi za nastanek le-teh. V nadaljevanju sem preučil neporušne preiskave, ki jih uporabljamo za ugotavljanje kakovosti in skladnosti zvarnih spojev s podanimi zahtevami. Po preučitvi postopkov sem nadaljeval s konstruiranjem priprave za varjenje bagerske roke. Priprava je zasnovana v programskem paketu SolidWorks in zajema načrtovanje, konstruiranje ter izdelavo tehnične dokumentacije.
Keywords: varjenje, varilni postopki, napake pri varjenju, neporušne preiskave, konstruiranje, priprava za varjenje.
Published in DKUM: 05.10.2021; Views: 607; Downloads: 121
.pdf Full text (3,27 MB)

7.
Predstavitev prednosti/pomanjkljivosti vrtljivo-nagibnega pozicionerja v primerjavi z L – pozicionerjem – primer iz prakse : diplomsko delo
Aljoša Jerič, 2021, undergraduate thesis

Abstract: Diplomsko delo predstavlja starejši projekt podjetja Daihen Varstroj, ki se nahaja v Lendavi. V diplomskem delu je opisana robotska varilska celica, ki je bila zasnovana za zunanjega naročnika. V diplomski nalogi sem predstavil vse komponente, ki robotsko celico sestavljajo in so pomembne za delovanje le-te. V največji meri sem se v diplomskem delu posvetil pozicionerjem in poskušal predstaviti prednosti in slabosti vrtljivo-nagibnega pozicionerja v primerjavi z L-pozicionerjem.
Keywords: robotizacija, vrtljivo-nagibni pozicioner, L-pozicioner, varilska celica, robotsko varjenje
Published in DKUM: 20.09.2021; Views: 440; Downloads: 53
.pdf Full text (1,97 MB)

8.
Obločno varjenje čepov na konstrukcijskem jeklu : magistrsko delo
Alen Žveglič, 2021, master's thesis

Abstract: Magistrsko delo je bilo osredotočeno na preučevanje obločnega varjenja čepov s konstrukcijskim jeklom. V preiskavi so bili uporabljeni visokotrdnostni varilni čepi oz. vijaki razreda 8.8, katerih varivost smo preverili skozi uporabo vizualnega ocenjevanja, mehanskih preizkusov, kamor spadata upogibni in natezni preizkus, makro preiskav in meritev trdot. V nalogi smo želeli ugotoviti, ali je trenutni postopek varjenja, ki ga uporabljamo v podjetju Preis Sevnica, d. o. o., primeren za varjenje čepov iz tovrstnega materiala. Če je odgovor ne, potem smo želeli izboljšati postopek v tej smeri, da bi se lahko na zvarjenih čepih izognili dodatnemu (preventivnemu) pretaljevanju zvara s postopkom TIG. V magistrskem delu bom predstavil celotno raziskavo, ki se je začela s preučevanjem varilnih standardov, člankov in materialnih lastnosti, končala pa z analiziranjem podatkov, pridobljenih iz eksperimentalnega dela, ter zbranih zaključkov.
Keywords: obločno varjenje čepov, mehanski preizkusi, meritve trdot, upogibni preizkusi, natezni preizkusi, makro preiskave, visokotrdnostni varilni čepi, konstrukcijsko jeklo
Published in DKUM: 16.09.2021; Views: 666; Downloads: 62
.pdf Full text (5,18 MB)

9.
Postopek izdelave livnega kolesa in analiza proizvodnih časov : diplomsko delo
Gašper Colja, 2021, undergraduate thesis

Abstract: Cilj diplomske naloge je bil predstaviti postopek izdelave livnega kolesa, ki ga je izdelalo podjetje Tehnika – SET, d. d. Podjetje se ukvarja s proizvodnjo in montažo kovinskih konstrukcij ter njihovih delov, proizvodnjo strojev in naprav za posebne namene, obdelavo kovin, vzdrževanjem in servisiranjem strojev. Livno kolo se uporablja pri kontinuirnem litju aluminija. V diplomskem delu so opisani vsi postopki izdelave le-tega, od načrtovanja procesa pa vse do izdelka. Na koncu naloge je izdelava livnega kolesa časovno ovrednotena.
Keywords: livno kolo, kontinuirno litje, razrez, varjenje, toplotna obdelava, strojna obdelava.
Published in DKUM: 15.09.2021; Views: 529; Downloads: 45
.pdf Full text (3,75 MB)

10.
Varjenje visokotrdnostnega drobno zrnatega jekla s960 ql s kovinsko polnjeno brezšivno žico : diplomsko delo
Nino Dikavčič, 2021, undergraduate thesis

Abstract: Diplomska naloga v začetni fazi obravnava teoretično osnovno MAG varjenja ter podrobneje obravnava kovinsko polnjeno brezšivno žico proizvajalca Böhler, ter navaja prednosti žice, ki ima vsebnost difuzijskega vodika manjšo od 2ml/100g varka. Obravnavana so prav tako visokotrdnostna drobno zrnata jekla in njihov pomen za strojništvo. V drugi fazi naloge je opisano in prikazano praktičen postopek MAG varjenja visokotrdnostnega drobno zrnatega jekla S960 QL s prej omenjeno žico. Temu delu sledijo trdnostne analize in pridobitev WPQR.
Keywords: MAG z žico, Navodila za varjenje (WPS), Odobritev varilnega postopka (WPQR), kovinsko polnjeno brezšivno žico
Published in DKUM: 08.09.2021; Views: 455; Downloads: 54
.pdf Full text (11,30 MB)

Search done in 0.19 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica