| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 10 / 183
First pagePrevious page12345678910Next pageLast page
1.
Razvoj in izdelava višinsko prilagodljivega stopnišča : diplomsko delo
David Trstenjak, 2023, undergraduate thesis

Abstract: V zaključnem delu smo konstruirali in izdelali višinsko prilagodljivo stopnišče. Za izdelavo tega smo se odločili zaradi neravnega in težko dostopnega terena v podjetju, ki je stopnišče naročilo. Tako smo konstruirali logično razstavljivo stopnišče. S pomočjo računalniškega programa SolidWorks smo izdelali 3D model in vso potrebno dokumentacijo za razrez na cevnem laserju ter CNC plazmi. Znotraj naloge smo izdelek tudi izdelali in dosegli vse zadane cilje.
Keywords: Stopnišče, cevni laser, CNC plazma, CNC upogibni stroj, MIG MAG varjenje.
Published in DKUM: 28.02.2024; Views: 200; Downloads: 15
.pdf Full text (5,32 MB)

2.
Navarjevanje jeklenih površin z uporabo robotskega varjenja : diplomsko delo
Luka Perović, 2023, undergraduate thesis

Abstract: Varjenje je spajanje dveh ali več delov v eno, nerazdružljivo celoto, ki jo imenujemo zvarjenec. Z varjenjem je mogoče spojiti kovine, polimere, stekla, keramike, karbide, kompozite itd.. Lahko pa se med seboj varijo tudi kovine in nekovine. Pri varjenju kovinskih materialov poznamo v osnovi dva tipa varjenja. Prvi tip varjenja je varjenje pod pritiskom, drugi način pa je varjenje s taljenjem. Ker svetovni trg vedno bolj teži k avtomatizaciji proizvodnih procesov, so se roboti do danes uveljavili v marsikaterem tehnološkem in proizvodnem procesu, saj so se izkazali za zelo učinkovite. Glavni razlog za avtomatizacijo so kakovost, nižji stroški in razbremenitev delavcev. Kljub temu, da se robotsko varjenje še vedno razvija, pa je vedno bolj uveljavljeno v več podjetjih. Robotsko varjenje izvajajo izključno v naprej programirani roboti, ki se odlikujejo predvsem po svoji zanesljivosti. Če se na primer postavimo v vlogo varilca, je znano, da smo s tem izpostavljeni različnim poškodbam in tudi boleznim dihal, zato je verjetnost bolniškega dopusta toliko večja. Z uvajanjem robotov v proces varjenja tako bistveno prispevamo k večji zanesljivosti in tudi kakovosti delovanja, saj so sposobni nemoteno delovati tudi po 24 ur in več. Podjetja s tem dosegajo večjo kakovost, produktivnost in tudi manjše stroške proizvodnje. Zato se robotsko varjenje splača predvsem ob večjih naročilih, saj je ponovljivost varjenja brez napak izjemno visoka, res pa je, da je potrebno robote v tem primeru ustrezno sprogramirati. V nalogi bodo obravnavani enovarkovni navari na ravnih ploščah, ki se v praksi veliko uporabljajo za popravilo poškodovanih površin energetskih komponent in zvišanje mehanskih lastnosti osnovnega materiala. Izvedena bo kontrola kvalitete navarkov (var + toplotno vplivano področje) s pomočjo razreza navarov in izvedbo metalografske preiskave prereza navarka.
Keywords: navarjevanje, zavarjevanje materiala, eksperimentalno preizkušanje, robotsko varjenje, kemična analiza
Published in DKUM: 16.01.2024; Views: 264; Downloads: 24
.pdf Full text (3,10 MB)

3.
Robotsko varjenje cevnih jeklenih zvarnih spojev : diplomsko delo
Aleksa Radovanović, 2023, undergraduate thesis

Abstract: Cilj diplomske naloge z naslovom Robotsko varjenje cevnih jeklenih zvarnih spojev je bil raziskati in ovrednotiti učinkovitost ter kakovost avtomatiziranega varilnega postopka pri spajanju cevnih jeklenih elementov. Poudarek je bil na primerjavi med tradicionalnimi ročnimi varilnimi metodami in sodobnim robotskim varjenjem. Analizirali smo, kako se mehanske lastnosti, kot so trdota in žilavost zvarov, spreminjajo z uporabo robotskega varjenja. Prav tako smo preučili mikrotrdoto različnih območij zvarnega spoja, vključno z osnovnim materialom, toplotno vplivanim področjem in samim varom. Naloga prav tako obravna pomen pravilne priprave materiala pred varjenjem in optimizacijo parametrov varilne opreme.
Keywords: robotsko varjenje, cevni zvarni spoj, mikrotrdota, kemična analiza, toplotno vplivano področje
Published in DKUM: 16.01.2024; Views: 151; Downloads: 19
.pdf Full text (6,48 MB)

4.
Izdelava poprocesorja v Siemens NX za 3D varjenje s KUKA robotom : magistrsko delo
Robert Plevčak, 2023, master's thesis

Abstract: Cilj magistrske naloge , je bila zasnova in realizacijaizvedba poprocesorja za vodenje zavariti ravno steno s pomočjo industrijskega robota KUKA in inverterskega varilnega aparata, s katerim smo varili s postopkom MAG, z namenom kreiranja varjenih volumskih oblik.naloge je bil zavariti ravno steno s pomočjo robota. Za generiranje programa smo uporabili programsko opremo Siemens NX, kjer je bilo potrebno na novo vnesti željeniželeni robot v knjižico obdelovalnih strojev. Pred vnosom smo določili kinematiko in območje delovanja robotskega manipulatorja. Za lažjoe konfiguracijo točke vrha orodja, smo v knjižico orodij prav tako na novo vnesli novo le tegaorodje v knjižico orodij. Pred testiranjem na realnem sistemu smo uredili poprocesor, ter ugotovili optimalne parametre varjenja. Po uspešnem varjenju ravne stene smo zavarili še polni kvader in nagnjeno steno.
Keywords: Siemens NX, industrijski robot, varjenje, dodajalna proizvodnja, KUKA
Published in DKUM: 21.12.2023; Views: 397; Downloads: 36
.pdf Full text (8,24 MB)

5.
Preiskava navara iz kobaltove zlitine na avstenitno nerjavno jeklo : diplomsko delo
Andrej Smrtnik, 2023, undergraduate thesis

Abstract: V diplomski nalogi bom najprej predstavil problem, ter cilj same naloge. Nato bom predstavil teoretične osnove za boljšo razumevanje eksperimentalnega dela. Eksperimentalni del bo zajemal merjenje trdote vseh preizkušancev s pomočjo Vickersove metode pri kateri se bo ugotavljala trdota osnovnega materiala, navara ter mesto TVP področja. Nato bom na instrumentiranem Charpy udarnem kladivo izvedel preizkus udarne žilavosti ko material obremenimo iz mehkega področja (osnovni material) proti trdemu (navar). Prelome bom analiziral pod svetlobnim mikroskopom, ter jih nato primerjal z že storjenimi preizkusi in sicer ko je bil material obremenjen iz trdega področja proti mehkemu.
Keywords: plazemsko varjenje, zvar, navar, trdota, udarna žilavost
Published in DKUM: 09.10.2023; Views: 432; Downloads: 29
.pdf Full text (4,08 MB)

6.
Določanje udarne žilavosti na atig zvarnih spojih iz nerjavnega jekla : diplomsko delo
Jan Rebernik, 2023, undergraduate thesis

Abstract: V diplomski nalogi smo najprej opisali cilje same naloge. Temu je sledila predstavitev problema in prevzem določenih delov že zaključene podobne diplomske naloge. Pred eksperimentalnim delom diplomske naloge je opisano še teoretično ozadje za splošno razumevanje tematike. Prav tako smo opisali materiale in postopke, ki smo jih koristili, pred eksperimentalnim delom. Nato pa je po korakih detajlno opisano eksperimentalno delo od začetka, ko so bili pridobljeni preizkušanci, do vseh analiz in preizkusov, kjer je pred prikazom preizkusa vsaka metoda tudi kratko teoretično predstavljena. Na koncu pa so predstavljene tudi vse primerjave in ugotovitve zaključnega dela.
Keywords: varjenje, mehanski preizkusi, trdota, udarna žilavost
Published in DKUM: 09.10.2023; Views: 440; Downloads: 20
.pdf Full text (4,58 MB)

7.
Koncipiranje in snovanje variabilne priprave za točkovno varjenje : diplomsko delo
Glorija Perdija, 2023, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu je predstavljen postopek koncipiranja in snovanja variabilne priprave za točkovno varjenje, ki ga bo podjetje potrebovalo pri varjenju določenih izdelkov. V začetku je predstavljen namen in cilji diplomskega dela ter možne omejitve. Sledi krajši opis variabilne priprave za točkovno varjenje ter teoretične osnove točkovnega varjenja. Zajet je tudi postopek kako je potekala izdelava variabilne priprave od začetka do konca, ki vključuje modeliranje določenih elementov, uporabo prevzetih standardnih elementov, preverjanje učinkovitosti variabilne priprave za točkovno varjenje s pomočjo parametričnega modeliranja in ergonomije. Preverjanje ustreznosti naprave je bilo ključnega pomena, saj bo variabilna priprava za točkovno varjenje v vsakodnevni uporabi v podjetju. Tu je bilo potrebno upoštevati ergonomske zahteve.
Keywords: koncipiranje, konstruiranje, PTC Creo, točkovno varjenje, ergonomija.
Published in DKUM: 09.10.2023; Views: 224; Downloads: 41
.pdf Full text (2,30 MB)

8.
Koncipiranje in snovanje konstrukcije za linearno voden balanser točkovnega varilnega aparata : diplomsko delo
Doris Perdija, 2023, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu je opisan potek koncipiranja in snovanja konstrukcije za linearno voden balanser točkovno varilnega aparata. V uvodnem delu so predstavljeni nameni, cilji, omejitve ter predvidene metode zaključnega dela. Sledijo teoretične osnove, kjer je predstavljen linearno voden balanser točkovno vodenega varilnega aparata, ter osnove točkovnega varjenja. Prav tako so v diplomskem delu zajeti še opis samega poteka konstruiranja ter opis metod, zaradi katerih smo dosegli želene rešitve ter rezultate samega izdelka. Za tem so še posamično predstavljeni 3D-modeli podelementov, ki so zmodelirani s pomočjo programa Creo Parametric. Končen rezultat je bil izdelan zanesljiv ter funkcionalen 3D-model, ki bo v vsakodnevni uporabi v proizvodnji. Nazadnje je izvedena še metoda končnih elementov (MKE) ob samem trku balanserja ob blokado oz. končni nosilec ter preračuni notranjih sil.
Keywords: točkovno varjenje, 3D-model, koncipiranje, snovanje
Published in DKUM: 09.10.2023; Views: 261; Downloads: 24
.pdf Full text (1,33 MB)

9.
Konstruiranje univerzalne priprave za varjenje ogrodja stroja : diplomsko delo
Alen Lovenjak, 2023, undergraduate thesis

Abstract: Tema diplomskega dela izhaja iz podjetja Farmtech d.o.o. za produkt okoljskega programa. Delo obravnava razvoj varilne priprave za varjenje ogrodja stroja. Razlog za izdelavo nove priprave je tehnična pomanjkljivost ter obsežnost dosedanje. Priprava mora tako omogočati prilagajanje različnim tipom ogrodja stroja. V delu je predstavljen dosedanji problem ter idejna rešitev problema. V nadaljevanju je analiziran postopek konstruiranja po zadanih zahtevah in izdelave tehniške dokumentacije. V zaključku je predstavljen analitični preračun elementa priprave in povzetek končne izvedbe.
Keywords: Konstruiranje, varilna priprava, modeliranje, varjenje.
Published in DKUM: 05.10.2023; Views: 301; Downloads: 43
.pdf Full text (4,34 MB)

10.
Konstruiranje stroja za ultrasonično varjenje folij : diplomsko delo
Aljaž Breznik, 2023, undergraduate thesis

Abstract: V diplomski nalogi je predstavljeno konstruiranje stroja, ki bo s pomočjo cilindrov, raznih ročic in ultrasoničnega varjenja preložil in zavaril plastične cevke oziroma plastične folije. Prikazan je potek izdelave od konstruiranja do sestave v delujoč stroj. Natančneje je opisan verižni trak, na katerem je bilo narejenih največ popravkov zaradi njegove zahtevnosti, saj se v enem gibu zgodi veliko postopkov. Modeliranje se je izvedlo v programskem paketu Creo Parametrics. Narisane komponente sem razdelil na kupljene dele in izdelke, ki smo jih izdelali kar v podjetju na CNC rezkalnem stroju.
Keywords: konstruiranje, ultrasonično varjenje, verižni trak, Creo Parametrics, CNC rezkalni stroj
Published in DKUM: 07.07.2023; Views: 460; Downloads: 0

Search done in 0.2 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica