| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 9 / 9
First pagePrevious page1Next pageLast page
1.
Okoljsko izobraževanje zaposlenih in zmanjšanje obremenjevanja ozračja v podjetju Avtoprevozništvo KRBO d. o. o.
Lea Križnar, 2018, bachelor thesis/paper

Abstract: Diplomsko delo obravnava uvedbo programa za zmanjšanje škodljivih plinov v podjetju KRBO d.o.o.. Diplomsko delo predstavi ključne dejavnike v cestnem prometu, ki vplivanjo na onesnaženost okolja. Predstavi vplivne dejavnike, ki neposredno vplivajo na porabo goriva, in ukrepe za obvladovanje le-teh. Diplomsko delo prikaže, da je z izobraževanjem in usposabljanjem voznikov po modelu varčne vožnje mogoče znižati porabo goriva in s tem zmanjšati stopnjo onnesnaževanja.
Keywords: promet, emisije, onesnaževanje okolja, varčna vožnja, okoljevarstveno izobraževanje, usposabljanje voznikov
Published: 07.05.2018; Views: 330; Downloads: 30
.pdf Full text (1,27 MB)

2.
Analiza stroškov prevoza po Sloveniji v izbranem podjetju
Ingrid Kralj, 2016, bachelor thesis/paper

Abstract: V diplomski nalogi bo predstavljena analiza stroškov prevoza po Sloveniji v izbranem podjetju. Podjetje, katerega smo izbrali se ukvarja s proizvajanjem in prevozom lastnih proizvodov. Pomembno je, da ugotovimo stroške prevozov, ki nastajajo ob dostavi njihovih naročil, saj tako ugotovimo ali le-ti predstavljajo izgubo. Stroški prevozov dosegajo stroške, kateri vplivajo na poslovanje podjetja. Ti stroški so: strošek goriva, strošek vzdrževanja, strošek zavarovanja, strošek amortizacije, strošek gum, strošek dela in strošek cestnine. Z vpeljavo novih rešitev bi uspeli zmanjšati stroške prevoza in s tem pripomogli k večji uspešnosti izbranega podjetja na trgu proizvodnih podjetij. V prvem delu diplomske naloge smo navedli teoretične osnove, ki govorijo o transportu, stroških prevoza in dejavnikih, kateri vplivajo na le-te. V drugem delu diplomske naloge navajamo organizacijo dela logistike izbranega podjetja ter potek organiziranja prevozov naročil po Sloveniji. Sledi predstavitev analize vseh stroškov prevoza v izbranem podjetju, katera se nanaša na vozilo izbranega podjetja in sicer na tri različne razdalje prevozov, katera se redno izvajajo v izbranem podjetju s tovorom enake teže. Stroške prevoza izbranega podjetja primerjamo s cenami storitve prevozov zunanjega izvajalca z enako prevoženo razdaljo in enako težo tovora. V zaključnem delu predlagamo rešitve, katere bi zmanjšale stroške prevoza in s tem izboljšale konkurenčnost podjetja na trgu.
Keywords: transport, analiza prevoznih stroškov, razdalja, zunanji izvajalec prevozov, varčna vožnja
Published: 18.01.2017; Views: 871; Downloads: 129
.pdf Full text (1,16 MB)

3.
Znižanje porabe goriva in toplogrednih emisij cestnega transporta z varčno vožnjo in nagrajevanjem zaposlenih
Katja Hanžič, 2012, professional article

Abstract: Poraba energije, in s tem povezane emisije toplogrednih plinov, v transportnem sektorju strmo narašča. V Sloveniji kar tretjina skupne porabljene energije odpade na promet, ki predstavlja enega največjih porabnikov neobnovljivih virov energije iz fosilnih goriv, kar pomeni, da je predvsem cestni promet eden izmed pomembnejših virov emisij toplogrednih plinov. Nezanemarljivo je dejstvo, da stroški goriva v transportnem podjetju predstavljajo kar tretjino vseh stroškov in v interesu podjetij in družbe je zmanjšanje porabe goriva v cestnem transportu. Eden izmed možnih načinov za takojšnje zmanjšanje porabe goriva v transportnih podjetjih, ob ohranjanju obstoječega voznega parka in obsega dela, je sprememba načina tehnike vožnje. Izkušnje namreč kažejo, da je mogoče z izvajanjem načel varčne vožnje prihraniti tudi do 10 % goriva. Za trajnostno doseganje zmanjšane porabe goriva je potreben celosten pristop k izobraževanju zaposlenih in motiviranju pridobivanja in vsakodnevne uporabe novih znanj. Trajnostno zmanjšanje porabe goriva doseženo s spremenjenim načinom vožnje, kar je v veliki meri odvisno od motiviranosti zaposlenih, ki ob pomanjkanju spodbude s strani podjetja skozi čas upada. Priporočljivo je, da podjetje uvede oblike spodbud, ki zaposlene motivirajo k želenemu (ekonomičnemu) obnašanju pri vsakdanjem delu, za kar je potrebno oblikovati in uvesti sistem nagrajevanja na osnovi spoznanj motivacijskih teorij ter zaposlene nagrajevati za želene oblike vedenja. Sistem prepoznavanja uspešnosti in nagrajevanja za zmanjšano porabo goriva je potrebno integrirati kot sestavni del sistema upravljanja voznega parka za trajnostno zmanjšanje porabe goriva ob nespremenjenem obsegu dela. Ob upoštevanju faktorjev, ki vplivajo na porabo goriva, osnovnih zakonitosti sistemov nagrajevanja in okolja v podjetju, je bil zasnovan model, ki podjetjem olajša vpeljavo nagrajevanja za energetsko varčno vedenje zaposlenih. Izkušnje podjetij so pokazale, da je z uvedbo predlaganega modela možno doseganje trajne zmanjšane porabe goriva, pri čemer je pomembno upoštevanje kulture in načina delovanja vsakega posamičnega podjetja, saj v nasprotnem primeru sistem nagrajevanja ne zaživi in ne prinese želenih učinkov.
Keywords: transport, cestni transport, varčna vožnja, motivacija, nagrajevanje zaposlenih, poraba goriva, model varčne vožnje, nagrajevanje
Published: 10.07.2015; Views: 443; Downloads: 43
URL Link to full text

4.
Problem porabe goriva v prevoznem podjetju Branko Kolenc s.p.
Sara Fijavž, 2015, bachelor thesis/paper

Abstract: S problemom prevelike porabe goriva se srečujejo v vsakem prevoznem podjetju. Naloga vodstva in pa voznikov pa je, da se znajo s tem spopasti in poiskati optimalne rešitve, ki pripomorejo k čim manjši porabi goriva. V diplomskem delu smo poskušali poiskati rešitev za omenjeni problem. Nam trenutno najbolj dostopen način za zmanjševanje porabe goriva je tečaj varčne vožnje, kjer poskušajo voznika usmeriti v to, kako pravilno voziti, da bo poraba čim manjša. Drugi način, kako zmanjšati preveliko poraba goriva, je motivacija voznikov. Motivacija ima lahko zelo pozitivne učinke na voznike, saj lahko z minimalnim naporom veliko doprinese podjetju na koncu pa tudi vozniku samemu. Tretji način za zmanjševanje prevelike porabe goriva pa so priporočila strokovnjakov, ki so vozila razvijali. Vsak izmed načinov ima svoje prednosti in slabosti, a če ne bomo poskušali najti rešitve, ki je za podjetje najboljša, smo kvečjemu naredili kaj slabega kot pa dobrega za podjetje.
Keywords: poraba goriva, varčna vožnja, motivacija
Published: 11.05.2015; Views: 573; Downloads: 114
.pdf Full text (1,12 MB)

5.
Zmanjšanje porabe goriva in emisij v voznem parku podjetja Setrans d.o.o.
Samo Kolar, 2013, undergraduate thesis

Abstract: Temeljni cilj vsakega transportnega podjetja je ohranjanje konkurenčnosti na trgu. To zahteva dobro obvladovanje stroškov ter trajnostni razvoj podjetja. Pri tem je najbolj izpostavljena problematika porabe goriva, saj se zaradi naraščajočih cen goriva stroški nenehno večajo. Za zmanjšanje stroškov je potrebno iskati rešitve v zmanjšanju porabe goriva in s tem povezanih emisij, ki negativno vplivajo na okolje in nas. V delu bomo prikazali, kako zmanjšanje porabe goriva odločilno vpliva na zmanjšanje stroškov in emisij. Voznik je z načinom vožnje ključen dejavnik, ki neposredno vpliva na porabo goriva, zato bomo predstavili rešitev s telemetrijo in program varčne vožnje. Hkrati bomo predstavili alternativno gorivo biodizel, ter možnosti za uvajanje biodizla v podjetju. Izbrano podjetje se pretežno ukvarja z mednarodnimi izrednimi prevozi, pri katerih prihaja do velikih porab goriva. Z uvedbo varčne vožnje in tehnologije za nadzor porabe goriva se stroški občutno zmanjšajo. Uvedba biodizla pomeni bistveno zmanjšanje emisij, vendar je iz stroškovnega vidika trenutno neracionalna rešitev.
Keywords: poraba goriva, emisije, stroški, varčna vožnja, telemetrija, biodizel
Published: 21.10.2013; Views: 1292; Downloads: 276
.pdf Full text (1,83 MB)

6.
Model trajnostne uporabe varčne vožnje v podjetjih
Katja Hanžič, Tomislav Letnik, 2010, published professional conference contribution abstract

Keywords: varčna vožnja, poraba goriva, motivacijske teorije, sistemi nagrajevanja, projekt RECODRIVE
Published: 01.06.2012; Views: 1218; Downloads: 44
URL Link to full text

7.
Okoljski, ekonomski in sistemski vidiki varčne vožnje
2010, other monographs and other completed works

Keywords: promet, varčna vožnja, poraba goriva, raziskovalni projekti, trajnostno upravljanje voznega parka
Published: 01.06.2012; Views: 981; Downloads: 76
URL Link to full text

8.
ANALIZA IZBOLJŠAV V AVTOMOBILSKI INDUSTRIJI IN NJIHOV VPLIV NA EKOLOGIJO
Damjan Bernad, 2010, undergraduate thesis

Abstract: Naloga prikazuje izboljšave v avtomobilski industriji, kakšne bodo pogonske novosti v bližnji in daljni prihodnosti, ter kakšen je vpliv prometa na onesnaževanje okolja. Predstavljeni so možni alternativni pogonski sistemi za pogon cestnih vozil. Prav tako so opisani nekateri primerki konceptnih vozil, ki uporabljajo alternativne pogonske sisteme. Prikazani so ukrepi Evropske komisije in Slovenije za zmanjševanje emisij ogljikovega dioksida. Naloga opisuje še ekološko učinkovito vožnjo ECO- driving. V zaključku naloge je naveden primer, kako lahko z energetsko učinkovito vožnjo porabimo manj goriva in s tem izpustimo tudi manj škodljivih emisij v ozračje.
Keywords: izboljšave na avtomobilih, ekologija, ekološka varčna vožnja
Published: 08.09.2010; Views: 1804; Downloads: 201
.pdf Full text (1,76 MB)

9.
MODEL VARČNE VOŽNJE ZA PODJETJE SUROVINA D.D. RADLJE OB DRAVI
Ciril Vilar, 2010, undergraduate thesis

Abstract: Diplomska naloga obravnava uvedbo modela varčne vožnje v podjetju Surovina, d. d., Radlje ob Dravi. Predstavi vplivne dejavnike, ki neposredno vplivajo na porabo goriva, in ukrepe za obvladovanje le-teh. Rezultati uvedbe modela varčne vožnje so spodbudni, saj ugotavljamo, da je mogoče s šolanjem voznikov za varčno vožnjo, z doslednim spremljanjem porabe goriva in z ustreznim stimulacijskim sistemom za voznike trajno znižati porabo goriva.
Keywords: varčna vožnja, tovorna vozila, šolanje voznikov, zmanjšanje porabe goriva, emisije, model varčne vožnje, Surovina, d. d., Radlje ob Dravi.
Published: 14.01.2010; Views: 2794; Downloads: 299
.pdf Full text (1,07 MB)

Search done in 0.29 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica