| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 2 / 2
First pagePrevious page1Next pageLast page
1.
PREDSTAVITEV POSLA OBRESTNE ZAMENJAVE KOT ENEGA IZMED OSNOVNIH IZVEDENIH FINANČNIH INSTRUMENTOV
Tanja Lakner, 2013, undergraduate thesis

Abstract: Izvedenih finančnih instrumentov je veliko več, kot jih je opisanih v diplomski nalogi, hkrati pa nastajajo novi. Vsak izvedeni finančni instrument ima svoje prednosti in slabosti pred ostalimi instrumenti, zato je od vsake posamezne situacije odvisno kateri instrument je v danem trenutku najprimernejši. Podjetja in banke se morajo pred neugodnimi spremembami deviznih tečajev in obrestnih mer ustrezno zavarovati, katero obliko zavarovanja pa bodo izbrali, je odvisno od njih samih. Skratka, izvedeni finančni instrumenti so orodje, s katerimi je mogoče doseči donos v situaciji, ko tečaji ali obrestne mere rastejo ali padajo.
Keywords: izvedeni finančni instrumenti, valutni terminski posel, valutna zamenjava, valutna opcija, volatilnost, obrestna zamenjava, obrestne opcije, obrestna kapica, obrestno dno, obrestna ovratnica.
Published: 13.08.2013; Views: 1369; Downloads: 138
.pdf Full text (627,06 KB)

2.
VALUTNA OPCIJA IN VALUTNA ZAMENA
Tanja Vedenik, 2015, undergraduate thesis

Abstract: Izvedeni finančni instrumenti so se razvili, da bi zmanjšali večja tečajna tveganja, spremembe in nihanja obrestnih mer ter večje spremembe na trgu delnic in obveznic. Gre za instrumente, katerih cena je odvisna ali izvedena iz vrednosti osnovnega instrumenta, na katerega je napisana. Osnova je lahko cena tuje valute, vrednostnega papirja, blaga, višina obrestne mere ali tržnega indeksa. Izvedene finančne instrumente razdeljujemo na nestandardizirane valutne terminske pogodbe, standardizirane valutne terminske pogodbe, valutne opcije in valutne zamene. V diplomskem seminarju opredeljujemo le valutno opcijo in valutno zameno. Valutna opcija pri Abanki omogoča pravico nakupa ali prodaje ene tuje valute proti drugi tuji valuti, izbere se lahko opcijo, pri kateri je datum izvršitve v prihodnosti točno določen, ali opcijo, ki se jo lahko izvrši kadar koli do datuma izvršitve. Valutna zamena je zavezujoč dogovor med Abanko in podjetjem o takojšnjem nakupu (prodaji) določenega zneska in hkratni terminski prodaji (nakupu) enakega zneska.
Keywords: Izvedeni finančni instrumenti, cena tuje valute, valutna opcija, valutna zamena, terminska prodaja.
Published: 04.11.2015; Views: 455; Downloads: 87
.pdf Full text (771,55 KB)

Search done in 0.04 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica