| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 10 / 20
First pagePrevious page12Next pageLast page
1.
UVAJANJE REŠITVE SAP V PODJETJE PERUTNINA PTUJ D.D.
Tamara Horvat, 2009, undergraduate thesis

Abstract: Prenova informacijskega sistema ne pomeni samo nakup nove strojne opreme in nove rešitve ERP. Taka prenova mora upoštevati predvsem zadovoljevanje vidika poslovnih potreb, poslovnih procesov, učinkov na poslovanje ter ne nazadnje tudi sposobnosti zaposlenih ter vplivov na zaposlene. Zaradi tega je prenova informacijskega sistema ena zahtevnejših nalog, ki se jih organizacije lotevajo. Pristop k prenovi informacijskega sistema mora tako upoštevati strateške usmeritve poslovanja organizacije. Ko organizacije ocenjujejo produkt, morajo biti pozorne na to, da sistem ERP že v osnovi pokriva čim širšo paleto dejavnosti, da vsebuje čim več funkcionalnosti, da je čim bolje parametriziran, da ga lahko sočasno uporabljajo uporabniki, ki govorijo in razumejo različne jezike, ter da deluje na sodobnih vse bolj odprtih tehnologijah in bazah podatkov. Ker pa tako s stališča tehnologije kot potreb ne vedo z gotovostjo, kaj prinaša prihodnost, je bistvenega pomena, da je sistem ERP prilagodljiv in povezan z drugimi produkti in tehnologijami. Pomembne pa so tudi ustrezna lokalizirana pomoč, dokumentacija in podpora. V septembru 2008 se je za uvedbo rešitve SAP ERP odločila tudi Perutnina Ptuj d.d. Gre za največje mesnopredelovalno podjetje v Sloveniji, ki širi svoje poslovanje tudi v tujino. Perutnina Ptuj je zraven rešitve SAP potrebovala tudi rešitev MyMEAT za podporo procesni proizvodnji. Odločitev o uvedbi je bila težka, zahtevala je precej časa in nekaj let priprav, da so popisali vse procese in se pripravili na uvedbo. S pripravo projekta uvedbe informacijskega sistema se je začelo obilo delavnic. Ker podjetje širi svoje poslovanje tudi v tujino, bo uvedba sistema trajala dobri dve leti in pol. V tem delu dajemo poudarek uvedbi rešitve SAP v podjetje Perutnina Ptuj d.d. Opisali smo celoten potek izbire, uvedbe in predstavili cilje, ki si jih podjetje z uvedbo rešitve SAP želi doseči.
Keywords: Ključne besede: ERP rešitev, uvajanje, implementacija, SAP ERP, metodologija ASAP, moduli, podjetje Perutnina Ptuj, MRP, kritični dejavniki uspeha, MyMEAT, izbira ERP rešitev, Roll-out, dobra praksa
Published: 16.10.2009; Views: 3661; Downloads: 737
.pdf Full text (876,84 KB)

2.
UVAJANJE REŠITVE HIBIS V BANKO HYPO ALPE-ADRIA-BANK D. D., HRVAŠKA
Aleš Krmelj, 2010, undergraduate thesis

Abstract: Poslovna banka mora za svoj razvoj in obstoj pridobiti čim več komitentov. Komitente lahko pridobi z velikim naborom inovativnih storitev. Predpogoj za inovacije je sodoben informacijski sistem. Poznamo več pristopov uvajanja informacijskih sistemov. Vsak pristop ima tako prednosti kot tudi slabosti. Prikazan je bil fazni pristop uvajanja. Pri uvajanju lahko zaradi prilagajanja programske opreme prihaja tudi do prekoračitev rokov in stroškov uvedbe. To lahko preprečimo z dobro GAP analizo.
Keywords: informacijski sistem, poslovna banka, bančne storitve, informacijski sistemi za podporo bančnemu poslovanju, uvajanje informacijskega sistema, prilagajanje programske opreme, računalniška rešitev HIBIS.
Published: 19.08.2010; Views: 2625; Downloads: 231
.pdf Full text (2,30 MB)

3.
UVAJANJE INFORMACIJSKE REŠITVE MICROSOFT DYNAMICS NAV NA PRIMERU PODJETJA GOZDNO GOSPODARSTVO SLOVENJ GRADEC
Tina Jeromel, 2010, final seminar paper

Abstract: Informacijski sistem podjetja ima velik vpliv oz. veliko vlogo pri zagotavljanju konkurenčnih prednosti. Slediti mora vsakodnevnim spremembam in zagotavljati točne in tekoče podatke, kadarkoli in na različnih ravneh organizacije. Vendar pa prav slednjega klasični informacijski sistemi niso zmožni zagotavljati, zato se veliko podjetij raje odloči za bodisi gradnjo bodisi nakup novih informacijskih sistemov. Nekaj podjetij pa se tudi odloči za prenovo oz. nadgradnjo že obstoječega informacijske sistema, vendar kmalu ugotovijo, da so z nadgradnjo in velikim vložkom denarja le za določen čas podaljšali življenjski cikel starega informacijskega sistema. Rešitev NAV je ena izmed rešitev ERP, katero izberejo nekatera podjetja, ki se odločijo za uvedbo novega informacijskega sistema. Podjetje GGSG se je v letu 2006 odločilo za uvedbo omenjenega informacijskega sistema, saj jim je obstoječi sistem povzročal težave, skratka je zastarel. Na sam projekt uvedbe se podjetje ni dobro pripravilo, kajti po analizi kritičnih dejavnikov uspeha uvedbe se je pokazalo veliko pomanjkljivosti. Organizacija je bila slaba, tim ni deloval enotno, vodstvo ni motiviralo zaposlenih ter stroški, predvideni na začetku, so se na koncu precej povečali.
Keywords: Rešitev ERP, Microsoft Dynamics NAV, uvajanje rešitev ERP, kritični dejavniki uspeha uvedbe, Gozdno gospodarstvo Slovenj Gradec
Published: 02.12.2010; Views: 1949; Downloads: 200
.pdf Full text (836,84 KB)

4.
PRIMERJALNA ANALIZA SISTEMOV ERP MICROSOFT DYNAMICS NAV IN PANTHEON
Jasmina Sobočan, 2010, final seminar paper

Abstract: Rešitve ERP predstavljajo za podjetja v poslovnem svetu konkurenčno prednost ter učinkovitejše poslovanje, saj lahko podjetje s stalnim prilagajanjem in hitrimi informacijami sledi vsakodnevnim spremembam. Zaradi tega se tudi vse več podjetij odloča za uvedbo ali pa zamenjavo obstoječe rešitve ERP. Ponudba rešitev ERP je dandanes zelo pestra, tako na svetovnem kot slovenskem tržišču, zato možnost, da bi podjetja izdelovala svoje lastne rešitve ERP, tako rekoč odpade, saj to zahteva veliko časa, stroškov, obstaja pa tudi veliko tveganje, saj so obstoječe rešitve ERP že preverjene. NAV in Pantheon SE sta celoviti rešitvi, ki zagotavljata hiter dostop do informacij ter omogočata celovito poslovanje. Tako Pantheon SE kot NAV sta namenjeni majhnim in srednje velikim podjetjem v svetovnem merilu. Za obe rešitvi je značilna modularna zgradba, saj sta sestavljeni iz različnih modulov, ki pokrivata celotno poslovanje podjetja. Podjetja pa se lahko odločijo, če bodo kupile in vpeljale vse module ali pa samo določene, ki jih potrebujejo za svoje poslovanje. Rešitev NAV se uvaja z metodologijo Sure Step, medtem ko se Pantheon uvaja po projektnem vodenju. V zadnjem delu diplomske naloge smo tudi primerjali obe rešitvi in izpostavili njune prednosti ter primerjali njuni metodologiji uvajanja. Uvajanje obeh rešitev poteka v šestih fazah, medtem ko pri metodologiji Sure Step, po sami uvedbi, sledita še dve dodatni fazi.
Keywords: rešitve ERP, Microsoft Dynamics NAV, Pantheon, metodologija Microsofr Dynamics Sure step, uvajanje rešitev ERP
Published: 06.12.2010; Views: 2627; Downloads: 450
.pdf Full text (777,05 KB)

5.
PRIMERJALNA ANLIZA ERP SISTEMOV MICROSOFT DYNAMICS NAV IN PERFTECH.LARGO
Anja Ferenčak, 2011, final seminar paper

Abstract: ERP rešitve so programske rešitve, ki podpirajo celotno poslovanje podjetja. So gotove programske rešitve narejene po konceptu odjemalec – strežnik. Omogočajo enkraten vnos podatkov, podpirajo večjezičnost, omogočajo sledljivost podatkov in so prilagodljive glede na dejavnost podjetja ter na želje ključnih uporabnikov. V delu diplomskega seminarja smo naredili primerjalno analizo dveh ERP rešitev: Microsoft Dynamics NAV in Perftech.Largo. Ugotovili smo, da sta si ERP rešitvi podobni z vseh zornih kotov primerjave. Obe ERP rešitvi sta namenjeni za srednje velika in mala podjetja in podpirata vse poslovne procese in funkcije, ki potekajo v podjetju. Obe imata enako tri nivojsko arhitekturo, kar pomeni, da odjemalci dostopajo do podatkovne baze preko programskega strežnika. Razvojno okolje obeh ERP rešitev razvijalcem omogoča prilagajanje ERP rešitve glede na želje uporabnikov. Microsoft Dynamics NAV uvajamo po metodologiji Sure Step. Perftech.Largo se uvaja po podobnih korakih, le faze so drugače imenovane. Cena ERP rešitev je podobna, le Perftech.Largo je za 30 – 50% cenejši od Microsoft Dynamics NAV, če primerjamo enake funkcionalnosti.
Keywords: ERP rešitve, Microsoft Dynamics NAV, Perftech.Largo, tehnologija rešitev ERP, uvajanje rešitev ERP.
Published: 18.11.2011; Views: 2509; Downloads: 386
.pdf Full text (1,06 MB)

6.
MODEL UVAJANJA POSLOVNO INFORMACIJSKEGA SISTEMA ZA POTREBE GOSPODARSKE ZBORNICE SLOVENIJE
Tina Žitnik, 2010, master's thesis

Abstract: Podjetje, ki želi uspešno prebroditi tako hitre spremembe v okolju kot so v tem času, si mora zagotoviti takšen informacijski sistem, ki mu bo zagotavljal kvalitetne informacije. Točne, pravočasne in primerne informacije lahko zagotovi le tak informacijski sistem, ki temelji na sodobni informacijski tehnologiji in pokriva vse procese v podjetju. Pred uvedbo celovite programske rešitve je najprej potrebno veliko napora vložiti v raziskavo trga in poiskati najustreznejšo rešitev. Pomembna je postavitev projektnih skupin in določitev pristojnosti posameznega člana skupine. V začetni fazi projekta je bistvenega pomena narediti čim bolj podroben opis procesov in predvidenih dodelav v programu. Zelo pomembno je medsebojno sodelovanje in pravilno razumevanje obeh projektnih timov. Brez sprotnega pregleda projekta lahko kmalu zaidemo izven začrtanih ciljev, projekt se časovno zamakne ali pa v skrajnem primeru lahko pride celo prekinitve projekta. Vsi člani tako na naročnikovi kot na izvajalčevi strani se morajo zavedati pomembnosti prenove. V nalogi smo opisali uvedbo informacijskega sistema Largo v Gospodarski zbornici Slovenije. V načrtu uvedbe smo opisali poslovne procese, potrebne dodelave ter plan prehoda na nov sistem. Po končanem projektu smo ocenili kritične dejavnike uspeha.
Keywords: informacijski sistem, uvajanje in načrtovanje, celovita programska rešitev, poslovni proces, projekt
Published: 15.04.2011; Views: 1431; Downloads: 114
.pdf Full text (1,60 MB)

7.
PRIMERJALNA ANALIZA ERP REŠITEV V SLOVENIJI
Goran Knežević, 2011, final seminar paper

Abstract: Podjetja iščejo načine, kako bi postala uspešnejša, konkurenčnejša, produktivnejša in podobno. Eden izmed načinov, da to dosežejo, je prenova poslovnih procesov in vpeljava informacijskega sistema. Z vpeljavo ERP rešitve se lahko podjetja temu cilju zelo približajo in izboljšajo svoje poslovanje. V teoretičnem delu diplomskega seminarja smo opisali značilnosti, razvoj in strukturo ERP rešitev. Pri implementaciji ERP rešitev smo se razpisali o tem, kakšne možnosti imamo pri izbiri ERP rešitev, kateri so dejavniki, ki vplivajo na izbiro, kako poteka uvajanje ERP rešitev v podjetju ter kateri so ključni dejavniki uspeha. Nato smo se posvetili trgu ERP rešitev. Predstavili smo tako svetovne kot tudi domače ponudnike rešitev ter jih tudi nekaj opisali. ERP rešitve smo tudi razdelili glede na to, katere so primerne za velika, srednja in majhna podjetja. Sledila je analiza ponudbe ERP rešitev v Sloveniji. Raziskali smo, kateri ponudniki se pojavljajo na slovenskem trgu, kakšne tržne deleže dosegajo ponudniki na našem trgu v primerjavi s svetovnim in analizirali uspešnost uvedb ERP rešitev pri nas. Zaključili smo s kratkim pogledom v prihodnost trga ERP rešitev in kakšne trende lahko pričakujemo.
Keywords: ERP rešitev, uvajanje ERP rešitev, trg ERP rešitev, ponudniki ERP rešitev
Published: 02.12.2011; Views: 3671; Downloads: 660
.pdf Full text (1,71 MB)

8.
ERP-REŠITVE V AVTOMOBILSKI INDUSTRIJI NA PRIMERU PODJETJA AKRAPOVIČ
Danijel Vrblač, 2011, final seminar paper

Abstract: Rešitve ERP predstavljajo informacijsko zavestnim podjetjem mnogo več kot samo konkurenčno prednost. Sama narava poslovanja v modernem času nas je prisilila, da svoje izdelke ali storitve dodelamo do perfekcije, če želimo ostati na neizprosnem in vedno borbenem trgu. Zato podjetja iščejo mnogo načinov, kako izboljšati svoje poslovanje. Veliko organizacij je našlo ključ prav v IS, saj se zavedajo, kako pomemben je tak sistem, še posebej če je podjetje vpeto v tako posebno industrijo, kot je avtomobilska. V teoretičnem delu diplomskega dela smo navedli nekaj splošnih dejstev glede rešitev ERP, razpisali smo se tudi o ponudnikih teh rešitev, ki jih najdemo na tujem in slovenskem trgu. Nadalje smo vam predstavili, kako pravzaprav poteka uvedba takšne rešitve, kaj to pomeni za podjetje in kako je sam projekt uvedbe pomemben. Ker je v avtomobilski industriji SAP dominantna ERP rešitev smo tudi navedli nekaj splošnih dejstev o metodologiji uvajanja prej omenjenega sistem, predstavili smo vam tudi najpomembnejše module za avtomobilsko industrijo v rešitvi SAP ter na kratko opisali metodologijo ASAP. Sledila je kratka kronološka predstavitev avtomobilske industrije. Povedali smo tudi nekaj o pritiskih okolja, ki so še posebej dovzetni v tej industriji pri izbiri IS za manjša podjetja v celotni verigi izvajalcev. Nadalje smo vam predstavili podjetje Akrapovič d.d. iz Ivančne Gorice, ki se ukvarja s proizvodnjo in prodajo vrhunskih izpušnih sistemov. Predstavili smo vam, kako je v njihovem podjetju potekala sama implementacija rešitve My SAP All in one, kaj je nov IS podjetju doprinesel in kakšne so bile posledice uvedbe oziroma čas po uvedbi ter kakšen strošek je to predstavljalo podjetju. Kot smo že velikokrat povedali, podjetja brez naprednega in kvalitetnega IS danes ne morejo več poslovati in tega se zavedajo tudi v podjetju Akrapovič d.d..
Keywords: rešitev ERP, uvajanje rešitev ERP, informacijski sistem, podjetje Akrapovič, avtomobilska industrija.
Published: 18.11.2011; Views: 1721; Downloads: 372
.pdf Full text (3,63 MB)

9.
PRIMERJALNA ANALIZA ERP SISTEMOV SAP IN MICROSOFT DYNAMICS NAV
Nino Antonin Polajner, 2011, final seminar paper

Abstract: ERP rešitve so za današnja podjetja ena izmed ključnih sestavin poslovanja. Le z njimi lahko podjetje sledi stalnemu napredku in je konkurenčno na samem trgu. Vendar pa je sama izdelava programske opreme ERP zelo draga. Zaradi te težave podjetja ne izdelujejo svojih ERP rešitev in raje prepustijo strokovnjakom na tem področju, da uvedejo samo rešitev v podjetje. Ker pa je ponudba na tržišču tako zelo pestra, imajo zato podjetja na voljo veliko rešitev. Zato je bistveno, da se pred odločitvijo, katero bi radi uporabljali, v podjetju podrobno posvetijo poslovnemu procesu podjetja in nato izberejo najprimernejšo. SAP R/3 in NAV sta celoviti informacijski rešitvi. Razlikujeta se v tem, da je SAP R/3 programiran za srednje velika, še bolj pa za velika podjetja. NAV pa je programiran bolj za majhna in srednje velika podjetja (Microsoft ima namreč za velika podjetja razvito rešitev Microsoft Dynamics AX). Skupno obema je, da imata modularno zgradbo, zato sta sestavljeni iz različnih modulov. Podjetja pa se sama odločijo ali bodo zakupila licenco za vse module ali pa samo za tiste, ki jih resnično potrebujejo v podjetju. Uvajanje obeh rešitev poteka po podobnih poteh z razliko v samih fazah. SAP-ova ASAP metodologija uvajanja ima pet faz, medtem ko ima NAV metodologija SureStep najprej šest faz, ki pa se lahko razširijo v dve dodatni fazi. V zadnjem delu diplomskega seminarja sledi primerjava obeh ERP rešitev, izpostavili smo skupne točke in primerjali njuni metodologiji uvajanja.
Keywords: ERP, SAP R/3, Microsoft Dynamics NAV, metodologija SureStep, metodologija ASAP, uvajanje ERP rešitev
Published: 24.11.2011; Views: 2735; Downloads: 217
.pdf Full text (1,09 MB)

10.
REŠITEV ZA EVIDENTIRANJE DELOVNEGA ČASA Z MOBILNIM TELEFONOM
Ana Malešič, 2011, master's thesis

Abstract: V magistrski nalogi je predstavljena programska rešitev za evidentiranje delovnega časa z mobilnim telefonom s pomočjo tehnologije Modri-zob. Programska rešitev je bila preverjena s pomočjo emulatorja Wireless Toolkit 2.5.2 in štirih telefonov. Programska rešitev poleg evidence prisotnosti omogoča tudi pomoč pri generiranju mesečnih poročil po opravljenih dejavnostih. Razvita je s pomočjo orodja Java ME in ostalimi pomembnimi podpornimi orodji. Cilj magistrske naloge je bil ugotoviti ali lahko razvita mobilna rešitev nadomesti obstoječo rešitev na osnovi magnetnih kartic. V uvodnem delu magistrske naloge je predstavljen problem, okolje, cilji naloge, predvideni rezultati naloge in metode dela. Izvedena je primerjava med tehnologijama NFC (Near Field Communication) in Modri-zob. Sledi opis uporabljenih orodij in njihovih lastnosti ter pomen pri razvoju programske rešitve. Razvoj programske rešitve je izveden po načelih prototipnega pristopa in zajema analizo, načrtovanje, implementacijo, testiranje ter predlog prototipa programske rešitve s prikazi pomembnejših delov kode. Z metodama Backer in Abacon je izvedena primerjava med novo in obstoječo programsko rešitvijo. Sledi SWOT analiza nove rešitve. S pomočjo orodja SPSS 17.0 je narejena analiza rezultatov spletne ankete dvesto dveh anketiranih o prednostih in slabostih uporabe magnetne kartice ali mobilnega telefona za evidentiranje delovnega časa. Rezultati so pokazali, da sicer večina anketiranih pripisuje več prednosti uporabi mobilnega telefona, a hkrati ne bi dovolili, da se programska rešitev naloži na njihove privatne telefone. V zaključku magistrske naloge je ocena učinkov, pogojev za uvedbo programske rešitve za mobilne telefone v organizacijo, potrebnih tehničnih in finančnih sredstev ter možnosti za nadaljnji razvoj programske rešitve za mobilne telefone.
Keywords: • Java Micro Edition • Modri-zob tehnologija • Mobilna tehnologija • Programska rešitev za mobilne telefone za evidentiranje delovnega časa • Uvajanje informacijskega sistema v organizacijo
Published: 18.11.2011; Views: 1794; Downloads: 212
.pdf Full text (2,33 MB)

Search done in 0.12 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica