| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 10 / 12
First pagePrevious page12Next pageLast page
1.
2.
3.
Numerična analiza postopka kovanja ohišja krmilnega mehanizma
Franci Gačnik, Zoran Ren, 2008, published scientific conference contribution

Abstract: V prispevku je predstavljena numerična analiza postopka kovanja ohišja krmilnega mehanizma, ki je sestavni del vsakega avtomobila. Analiziran izdelek se kuje s postopkom vročega utopnega kovanja z brado. V članku je opisana priprava numeričnih modelov, ki so bili uporabljeni v računalniških simulacijah. Opis zajema sestavo numeričnih modelov, materialne parametre in robne pogoje. Analiza postopka kovanja je bila izvedena s pomočjo računalniških simulacij po metodi končnih elementov s programskim paketom Deform 3D, ki uporablja eksplicitno iteracijsko metodo za reševanje vodilnih enačb, kar znatno skrajša potrebni računski čas. S pomočjo parametričnih simulacij je bila določena optimalna geometrija surovca, ki v fazi kovanja v celoti zapolni gravuro orodja. Rezultati analiz kažejo, da je mogoče z uporabo računalniških simulacij postopka kovanja prihraniti precej materiala. Prav tako je mogoče dokaj dobro oceniti potrebno preoblikovalno silo.
Keywords: kovanje, krmilni mehanizem, utopno kovanje, numerično modeliranje
Published: 31.05.2012; Views: 1214; Downloads: 42
URL Link to full text

4.
Odkovki iz gnetnih magnezijevih zlitin (GMZ) in Mg/SiC kompozitov za novo generacijo osebnih avtomobilov
Varužan Kevorkijan, 2002, review article

Abstract: V okviru predloženega evropskega projekta želimo v polindustrijskem merilu raziskati tehnološke možnosti in ekonomsko upravičenost izdelave lahkih, vroče utopno kovanih avtomobilskih delov iz: a) komercialnih, gnetnih magnezijevih zlitin b) Mg-kompozitov, diskontinuirano ojačanih s keramičnimi delci ter c) Mg-Li-zlitin s kubično centrirarno kristalno strukturo, od katerih se pričakuje večja preoblikovalnost. Načrtujemo, da bomo najprej določili novo obliko in dimenzije izbrane avtomobilske ojnice, ki jo domači proizvajalci komercialno izdelujejo iz Al-zlitine 2014. S tem bo omogočeno ustrezno funkcionalno nadomeščanje aluminijeve zlitine 2014 z različnimi GMZ s heksagonalno kristalno zgradbo (AZ80A, ZK60A, WE43) in Mg-kompozitom, ojačanim z delci SiC (MELRAM) ter vsaj z eno Mg-Li-zlitino, ki ima kubično centrirano kristalno strukturo. Z vročim utopnim kovanjem bomo v (pol)industrijskem merilu iz vsake uporabljene Mg-zlitine oz. kompozita (MELRAM) izdelali 30-50 ojnic, ki jih bomo obrezali in termično obdelali. Določili bomo mehanske lastnosti izdelanih prototipnih ojnic in na podlagi dobljenih rezultatov preverjali ekvivalentnost njihovih mehanskih lastnosti z ojnicami, izdelanimi iz Al-zlitne 2014. Na osnovi eksperimentalnih ugotovitev bomo po potrebi spreminjali in dopolnjevali prej določeno obliko in geometrijo avtomobilskih ojnic, vse dokler ne bodo njihove funkcionalne lastnosti v praksi enake lastnostim ojnic, izdelanih iz zlitine 2014. Ugotavljali bomo tudi morebitne razlike v preoblikovalnosti med Mg-zlitinami s heksagonalno in kubično centrirano kristalno zgradbo. V nadaljevanju bomo eksperimentalno določali prihranek mase, ki ga povzroča nadomeščanje aluminijeve zlitine 2014 z omenjenimi magnezijevimi zlitinami in kompozitom-Mg/SiC (MELRAM). Ugotovljen prihranek mase bomo tržno ovrednotili in hkrati raziskali, ali bi lahko z obstoječo tehnologijo vročega utopnega kovanja ponudili trgu zadosti konkurenčne odkovke iz Mg-zlitin in Mg/SiC-kompozita (MELRAM). Sodeč po svojih mehanskih lastnostih, ki so primerljive z nekaterimi Al-zlitinami, bi ti lahko v bližnji prihodnosti omogočili nadomeščanje jeklenih in v določenih primerih aluminijastih avtomobilskih delov z lažjimi, izdelanimi iz materialov na osnovi magnezija. Pred tem bi tehnološka in ekonomska analiza morali pokazati, ali bi se in pod kakšnimi pogoji tovrstna zamenjava materialov tržno izplačala. Cilj projekta je ponuditi avtomobilskemu trgu novo generacijo zelo lahkih odkovkov. Ti bodo prispevali k manjši porabi goriva v osebnih avtomobilih in s tem v zvezi k manjšemu onesnaževanju okolja.
Keywords: metalurgija, gnetne magnezijeve zlitine, vroče utopno kovanje, odkovki, osebni avtomobili, avtomobilska industrija, zniževanje teže
Published: 01.06.2012; Views: 1425; Downloads: 78
.pdf Full text (83,45 KB)
This document has many files! More...

5.
Optimiranje izdelave orodja za utopno kovanje
Milan Leskovar, 2012, undergraduate thesis

Abstract: V kolikor želi podjetje čimbolj izkoristiti svoj potencial in s čim večjim dobičkom proizvesti kar se da veliko kvalitetnih izdelkov v čim krajšem času je nujno, da so vsi procesi, ki privedejo do končnega rezultata izvedeni z optimalno porabo časa in denarja. V diplomski nalogi bom preučil postopek izdelave vložkov za utopno kovanje in poskušal tehnološki postopek prirediti tako, da bo izdelava čim krajša in cenejša. Dotaknil se bom tudi izdelave preostalih orodij za utopno kovanje in izdelal njihove stroškovne analize.
Keywords: utopno kovanje, tehnološki postopek, stroškovna analiza, orodje, stroški
Published: 26.11.2012; Views: 1751; Downloads: 393
.pdf Full text (7,91 MB)

6.
Konstrukcija orodja za utopno kovanje spodnjega križa prednjih vilic motorja
Matic Očko, 2013, undergraduate thesis

Abstract: Osnovo za konstruiranje orodja za utopno kovanje spodnjega križa prednjih vilic motornega kolesa predstavlja virtualen model križa pred končno obdelavo. Če kupec pošlje model, na katerem so zmodelirane že končne obdelave (rezkanje, vrtanje, struženje), je najprej potrebno model spremeniti tako, da ga bo sploh mogoče kovati, torej zapreti luknje, spremeniti naklon površin itd. Naslednji problem je, da se ugotovi, ali se za ta model potrebuje upogibno in pred-kovalno orodje, da ne bi prišlo do kasnejših zagub in nepravilnosti na odkovku. Potrebno je tudi razčistiti, kje bo potekala delitev in na kakšen način naj bo skonstruirano obrezilno orodje.
Keywords: utopno kovanje, model, končne obdelave, upogibno orodje, pred-kovalno orodje, obrezilno orodje, konstruiranje, modeliranje
Published: 16.01.2014; Views: 1397; Downloads: 305
.pdf Full text (5,22 MB)

7.
Postopki kovanja jekla
Primož Pečoler, 2014, undergraduate thesis

Abstract: Cilj diplomske naloge je predstaviti postopke preoblikovanja jekla z različnimi postopki kovanja. Pred samim začetkom kovanja je dobro pridobiti nekaj osnovnega znanja o samem delu in o napakah, na katere je potrebno biti pozoren, da ne poškodujemo orodja in stroja za kovanje. Navedel sem nekaj strojev za preoblikovanje, ki se v današnjem času najpogosteje uporabljajo v malih in srednje velikih proizvodnjah, nekaj besed pa sem namenil tudi ročnemu kovanju. Glavna težava kovanja pa se pojavi pri samem začetku načrtovanja, kjer je potrebno vedeti, ali bo utopno orodje potrebovalo upogibno in predkovalno orodje, saj lahko le tako preprečimo nepravilnosti na odkovku.
Keywords: Ključne besede: kovanje, kovaški zamiki, Pro/ENGINEER, stroji za kovanje, utopno kovanje, surovec, AutoCAD, konstruiranje.
Published: 11.12.2014; Views: 1068; Downloads: 405
.pdf Full text (4,09 MB)

8.
Manipulacija surovcev in ohlajanje odkovkov pri toplem kovanju
Andraž Koren, 2015, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu Manipulacija surovcev in ohlajanje odkovkov pri toplem kovanju je zajeto iskanje primerne rešitve za zmanjšanje poškodb surovcev, ki nimajo primerne temperature za kovanje. V uvodnem delu so predstavljene zahteve, katere morajo biti izpolnjene za nemoteno delovanje same proizvodnje, glavni cilj pa je predvsem, da bi se s to napravo zmanjšale poškodbe surovcev, zaradi česar bi se zmanjšalo število reklamacij. V drugem delu je predstavljeno konstruiranje izolacijskih pokrovov za ohlajevalne trakove, katerih cilj je zagotoviti čim bolj optimalne pogoje za ohlajanje odkovkov. Za modeliranje smo uporabili programski paket Catia V5R20.
Keywords: toplo kovanje, utopno kovanje, ohlajanje odkovkov
Published: 27.10.2015; Views: 484; Downloads: 85
.pdf Full text (2,45 MB)

9.
Konstruiranje samodejne podajalne naprave za segrevanje surovcev
Marcel Mikša, 2016, undergraduate thesis

Abstract: Diplomsko delo opisuje konstruiranje samodejne podajalne naprave za segrevanje surovcev. Pripravljeno je bilo v sodelovanju s podjetjem Marovt d.o.o. iz Stranic. V uvodnem delu je opisana problematika, cilji in zahteve diplomskega dela. Glavni cilji diplomske naloge je skonstruirati napravo za segrevanje in podajanje surovcev, s katero bi razbremenili delavca in povečali učinkovitost ter kakovost kovanja. V drugem delu je predstavljeno konstruiranje same naprave, katere cilj je čim bolj učinkovito in natančno delovanje. Za modeliranje smo uporabili programski paket Visi Vero 20.
Keywords: kovanje, toplo kovanje, utopno kovanje, surovec, konstruiranje, podajalna naprava
Published: 03.03.2016; Views: 615; Downloads: 47
.pdf Full text (3,44 MB)

10.
Postopki kovanja jekla
Damjan Hribernik, 2016, undergraduate thesis

Abstract: Cilj diplomske naloge je predstaviti postopke preoblikovanja jekla, izzive pri kovanju, preoblikovalne stroje primerne za kovanje ter njihovo izbiro pri kovanju. Pri preoblikovanju jekla ločimo prosto in utopno kovanje, pri čemer prosto delimo na ročno in strojno kovanje. Zelo pomembna je tudi pravilna izbira peči, saj če dosežemo pravilno temperaturo v peči, na surovcih nastane manj okujin. V diplomski nalogi pa sem navedel tudi nekaj strojev, ki so primerni za kovanje, opisal kaj je pomembno pri njihovi izbiri ter naredil izračun za izbiro primernega stroja. V diplomi sem želel raziskati, ali je pravilna izbira postopka kovanja pomembna za kakovost izdelka, čas izdelave in njegovo ceno. Omejitve, ki sem jih pričakoval pa so povezane z dimenzijo in ceno končnega izdelka.
Keywords: AutoCAD, kovanje, prosto kovanje, utopno kovanje, ročno kovanje, preoblikovalni stroji, konstruiranje, surovec, Pro/ENGINEER.
Published: 21.09.2016; Views: 1544; Downloads: 270
.pdf Full text (5,95 MB)

Search done in 0.17 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica