| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 10 / 10
First pagePrevious page1Next pageLast page
1.
Vloga družine pri ustni higieni predšolskih otrok : diplomsko delo
Petra Pušnik, 2021, undergraduate thesis

Abstract: Ustno zdravje predstavlja komponento zdravega življenjskega sloga. Pri različni starosti otroka je za nego ust treba prilagajati pripomočke kakor tudi pristop k ustni higieni. Dobre navade ščetkanja lahko otroku koristijo skozi vse življenje, starši pa so tisti, ki s pozitivnim zgledom pripomorejo k otrokovemu odnosu do čiščenja zob. Naloga staršev je, da otroke poučijo o pravilnem ščetkanju zob in dobrih prehranjevalnih navadah, ki bodo otroku pomagale ohraniti zdrave in čiste zobe. V teoretičnem delu diplomskega dela je predstavljena družina, njena vloga in funkcije. Prav tako je predstavljen razvoj zobovja otroka, skrb za zdrave zobe in ustno higieno ter prehrana predšolskega otroka. Pojasnjena je tudi vloga staršev pri ustni higieni in skrbi za zdrave zobe predšolskega otroka. V empiričnem delu so predstavljeni rezultati, ki smo jih pridobili na podlagi spletnega anketnega vprašalnika, pri katerem je sodelovalo 135 staršev predšolskih otrok. Zanimalo nas je, kakšna je vloga staršev pri ustni higieni in skrb za otrokove zobe glede na spol in izobrazbo anketirancev ter glede na starost otroka. Zbrane podatke smo analizirali s statističnim programom SPSS. Rezultati raziskave kažejo, da starši ne glede na spol ali stopnjo izobrazbe in starosti otroka, ustrezno skrbijo za otrokovo ustno higieno in mu predstavljajo pozitiven vzgled.
Keywords: družina, ustna higiena, zobozdravnik, predšolski otrok, vloga staršev.
Published in DKUM: 13.12.2021; Views: 369; Downloads: 95
.pdf Full text (1011,55 KB)

2.
Patronažno varstvo in ohranjanje oralnega zdravja otrok
Patricija Šraj, 2020, undergraduate thesis

Abstract: Izhodišča in namen: Patronažno varstvo s pomočjo celostne preventivne in kurativne obravnave pomembno vpliva na zdravstveno stanje prebivalstva. Zdravje zobovja in ustne votline je del splošnega zdravja otrok, diplomirane medicinske sestre v patronažnem varstvu imajo pomembno vlogo tudi pri ohranjanju in izboljševanju le-tega. Namen zaključnega dela je raziskati preventivno vlogo diplomirane medicinskih sester v patronažnem varstvu na področju oralnega zdravja otrok ter ugotoviti ali so matere zadovoljne s preventivnimi patronažnimi obiski. Raziskovalna metoda: V teoretičnem delu je bila uporabljena deskriptivna metoda dela, v empiričnem delu kvalitativna metodologija, kjer smo izvedli tri študije primerov s pomočjo intervjuja. Zbrane podatke smo opisno predstavili. Rezultati: Ugotovili smo, da so starši največ informacij prejeli s strani zdravstvenih delavcev in preko interneta. Matere so bile zadovoljne s preventivnimi patronažnimi obiski. Informacije in nasveti, ki so jih bile deležne, so bili uporabni in razumljivi. Diskusija in zaključek: Za oralno zdravje otroka je potrebno začeti skrbeti že pred njegovim rojstvom. Ključno vlogo pri tem ima tudi diplomirana medicinska sestra v patronažnem varstvu, s tem, ko promovira zdrav življenjski slog nosečnice, primerno prehrano otroka, razlaga pomen ustrezne ustne higiene ter poudarja škodljivost različnih razvad.
Keywords: zobovje, ustna higiena, preventiva, diplomirana medicinska sestra v patronažnem varstvu, pediatrična populacija
Published in DKUM: 12.03.2020; Views: 1016; Downloads: 251
.pdf Full text (880,91 KB)

3.
Osveščenost staršev o higieni ustne votline
Sandra Tašner, 2019, undergraduate thesis

Abstract: Zdravje ustne votline je ključni kazalnik splošnega zdravja, dobrega počutja in kakovosti življenja. Veliko vlogo pri učenju ima tudi medicinska sestra, ki dela na preventivnem zobozdravstvenem področju, saj je prva v stiku z otroci in njihovimi starši ter jih uči pravilne tehnike čiščenje zob in preprečevanja bolezni ustne votline. Nepravilna skrb za zdravje ustne votline v otroštvu lahko pomeni večjo tveganje za nastanek bolezni v odrasli dobi.V teoretičnem delu smo uporabili opisno metodo dela. V empiričnem delu smo uporabili kvantitativno metodologijo. Izvedli smo anonimno anketo, ki je bila objavljena na spletnem omrežju. V anketi je sodelovalo 150 staršev otrok starih do 12 let. Podatki iz anket so bili obdelani z deskriptivno statistiko, rezultati so prikazani v grafih.Rezultati so pokazali, da so starši dokaj dobro osveščeni o ustni higieni otroka. Vendar smo menja, da je še vedno premalo pozornosti namenjene pravilni negi ustne votline in preprečevanju nastanka kariesa.Ustno zdravje ima velik vpliv na kakovost življenja posameznika. Starši že v zgodnjem obdobju poskrbijo, da se otrok nauči pravilne ustne higiene in s tem zmanjšajo pojavnost kariesa.
Keywords: ustna higiena, vloga staršev, vloga medicinske sestre, ustno zdravje, preventivna vloga.
Published in DKUM: 09.01.2020; Views: 989; Downloads: 206
.pdf Full text (550,32 KB)

4.
Obravnava šolskega otroka v kabinetu za zdravstveno-vzgojno in preventivno dejavnost v zobozdravstvu
Anja Hameršak, 2018, undergraduate thesis

Abstract: Teoretična izhodišča. Zdrava ustna votlina je pomembna za fizično in psihično zdravje ter je v tesni povezavi z zdravjem celotnega telesa. Bolezenske spremembe v ustni votlini zaradi pogostosti še vedno predstavljajo precejšen zdravstveni ter družbeni problem. Namen diplomskega dela je predstaviti obravnavo šolskega otroka v kabinetu za zdravstveno - vzgojno in preventivno dejavnost v zobozdravstvu ter preko študije primera s pomočjo teorije V. Henderson ugotoviti ali starši in otrok skrbijo za higieno zob. Metodologija raziskovanja. Diplomsko delo temelji na uporabi deskriptivne metode dela. V raziskavi je bila uporabljena kvalitativna metodologijo. S pomočjo tehnike intervjuja, ki je vseboval vprašanja odrtega tipa, smo izvedli študijo primera. Rezultate intervjuja smo opisno predstavili. Rezultati. Ugotovili smo, da 14 osnovnih življenjskih aktivnosti po Virginiji Henderson zagotavlja kakovostno in kontinuirano zdravstveno nego. Z izpostavljenimi negovalnimi diagnozami smo ugotovili, da zaradi nepravilne ustne nege potrebuje otrok pomoč pri vsakdanjih aktivnostih ter da ima otrokov odnos do ustne nege velik vpliv na celotno družino. Diskusija in zaključek. Daleč največ zobozdravstvene vzgoje opravi medicinska sestra. Ta mora za uspešno delo oblikovati stališča, pričakovanja, cilje in k sodelovanju pritegniti bodoče starše, otroke, vzgojitelje, učitelje, zdravstvene delavce v zobnih ambulantah, otroških in šolskih dispanzerjih.
Keywords: ustno zdravje, karies, plak, ustna higiena, fluoridi, zobna pasta, zobna preventiva
Published in DKUM: 15.11.2018; Views: 974; Downloads: 167
.pdf Full text (612,11 KB)

5.
Osveščenost staršev predšolskih otrok o ustni higieni na območju Slovenskih Konjic
Tamara Marguč, 2016, undergraduate thesis

Abstract: Teoretična izhodišča: Pri ustni higieni predšolskih otrok je nepogrešljiva skrb staršev, ki omogočajo pravilno in temeljito čiščenje zob svojih otrok. Starši se morajo zavedati pomembnosti dobrega zdravja zob svojih otrok in skrbi za ustno higieno od prvega izrastlega mlečnega zoba dalje. Ena izmed nalog medicinske sestre je, da spodbuja starše k skrbi za ustno zdravje njihovih otrok. Namen diplomskega dela je bil predstaviti pomembnost ustne higiene in vlogo medicinske sestre pri vzgajanju tako staršev kot otrok ter raziskavo ugotoviti ali starši v občini Slovenske Konjice skrbijo za ustno higieno svojih otrok. Metodologija raziskave: V diplomskem delu sta bili uporabljeni deskriptivna in kvantitativna metoda dela. V raziskavi je sodelovalo 60 staršev predšolskih otrok. S pomočjo anketnega vprašalnika, ki je bil sestavljen iz odprtega, pol zaprtega in zaprtega tipa vprašanj, smo pridobili podatke. Pri obdelavi le-teh smo uporabili deskriptivno statistično metodo s frekvenčno distribucijo in grafično prikazanostjo. Rezultati so bili obdelani s pomočjo računalniških programov Microsoft Office Word 2007 in Microsoft Office Excel 2007. Rezultati raziskave: Na podlagi rezultatov raziskave smo ugotovili, da starši skrbijo za ustno higieno svojih otrok. Največ informacij dobijo od medicinske sestre. Prav tako smo ugotovili, da stopnja izobrazbe staršev ne vpliva na kakovost ustne higiene otrok. Večina otrok je že obiskalo zobozdravnika, razlog pa je bilo vabilo na sistematični pregled. Sklep: Rezultati raziskave nam povedo, da so starši načeloma seznanjeni s pravilno ustno higieno predšolskih otrok. Medsebojno sodelovanje vseh, ki so odgovorni za otroka in njegovo zdravje, je glaven ključ za najboljši vzgled otroku, da se bo skozi življenje zavedal pomembnosti dobre ustne higiene.
Keywords: zob, ustna higiena, predšolski otrok, zobozdravstvo, vloga medicinske sestre.
Published in DKUM: 24.10.2016; Views: 1132; Downloads: 171
.pdf Full text (869,63 KB)

6.
PREDŠOLSKI OTROK IN ZOBOZDRAVNIK
Ada Tomanič, 2013, undergraduate thesis

Abstract: Diplomsko delo z naslovom Predšolski otrok in zobozdravnik je sestavljeno iz dveh delov, teoretičnega in empiričnega dela. V teoretičnem delu smo predstavili zgradbo zob in razvoj zobovja v predšolskem obdobju. Velik poudarek je na negi otroških zob, ki zajema različne tehnike umivanja zob in sredstva za ustno higieno. Pri ustni higieni je najpomembnejša vloga staršev, vzgojitelja in pa seveda samega zobozdravnika, katerega pristop in obravnavo določajo starost, razvoj in bolezensko dogajanje otroka. Izpustiti ne smemo tudi pomen preventivnih pregledov, saj je bolezni lažje preprečiti kot zdraviti. Brez dvoma lahko rečemo, da otroški zobozdravnik s svojim delom in sodelovanjem s starši, vzgojitelji in učitelji izoblikuje odnos otroka pacienta do zobozdravnika ter zobozdravstva in vzgoji sodelujočega ali odklonilnega pacienta za vse življenje. Empirični del zajema ugotovitve, ki smo jih pridobili s pomočjo anketnega vprašalnika, ki so ga izpolnili starši predšolskih otrok vrtca Braslovče. Namen raziskave je bil ugotoviti začetek ustne higiene pri predšolskem otroku, poznavanje pravilne tehnike umivanja zob, pogostost umivanja zob, starost otroka ob prvem obisku zobozdravnika, odnos zobozdravnika do predšolskega otroka in pomen preventivnih pregledov. Z rezultati anket smo prišli do dejstev, ki nakazujejo, da so starši dovolj skrbni pri negi ustne higiene predšolskega otroka, poznavanju pravilne tehnike in pogostosti umivanja zob in redno sodelujejo in obiskujejo zobozdravnika, katerega odnos do malčkov naj bi bil s strani staršev zadovoljiv.
Keywords: predšolski otrok, starši, zobozdravnik, ustna higiena
Published in DKUM: 03.06.2013; Views: 2635; Downloads: 503
.pdf Full text (974,46 KB)

7.
VPLIV RAZVAD NA ZDRAVJE ZOB PREDŠOLSKIH OTROK
Mateja Ančimer, 2010, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu Vpliv razvad na zdravje zob predšolskih otrok smo predstavili anatomijo zob, osnovne značilnosti zobne rasti, razvoj zobovja pri otroku po starostnih skupinah ter mlečno in stalno zobovje. Opisali smo pitje po steklenički, pitje sladkih sokov, sesanje prsta, sesanje dude, uživanje sladkarij, grizenje raznih predmetov, dihanje skozi usta in predolgo dojenje otroka. Predstavljena je bila tudi zobozdravstvena vzgoja ter vzgoja v nosečnosti, v času dojenja, v času prve detencije in popolnega mlečnega zobovja ter v začetnem obdobju menjalnega zobovja. Opisali smo tudi pomen preventivnih obiskov pri zobozdravniku ter vlogo staršev in vlogo vrtca pri ohranjanju zdravih zob. V empiričnem delu so predstavljeni rezultati raziskave, ki smo jo izvedli med 50 starši otrok v vrtcu Kidričevo, v letu 2009. Namen raziskave je bilo ugotoviti najpogostejše razvade, ki vplivajo na zdravje zob 50 otrok v vrtcu Kidričevo in ali se starši zavedajo teh razvad pri svojem otroku in če jih poskušajo odpraviti. Vzorec raziskave so predstavljali naključno izbrani starši, ki so želeli prostovoljno sodelovati pri izpolnjevanju anonimne ankete. Dobljene rezultate smo preučili in grafično prikazali. Prišli smo do ugotovitev, da so najpogostejše razvade otrok v vrtcu Kidričevo pitje sladkih sokov, sledi uživanje sladkarij, nato sesanje prsta, pitje po steklenički ter sesanje dude. Starši se teh razvad zavedajo in so v večini primerov pri odpravljanju razvad pri svojem otroku tudi uspešni.
Keywords: Zobje, predšolski otrok, razvade, zobozdravstvena vzgoja, ustna higiena, vrtec.
Published in DKUM: 17.11.2010; Views: 2875; Downloads: 525
.pdf Full text (817,92 KB)

8.
NEGA ZOB IN USTNE VOTLINE PREDŠOLSKEGA OTROKA
Alenka Škrubej, 2010, undergraduate thesis

Abstract: Diplomsko delo z naslovom Nega zob in ustne votline predšolskega otroka je sestavljeno iz dveh delov, teoretičnega in empiričnega dela. V teoretičnem delu smo predstavili ustno votlino, kjer smo zajeli razvoj zobovja, zgradbo zob, razporeditev zob in zobne skupine, obzobna tkiva, slino, jezik in zobne obloge. Ugotovili smo, da zobna gniloba v Sloveniji že nekaj let upada. V nadaljevanju smo predstavili še skrb za zobe, kjer smo opisali metodo čiščenja zob, sredstva za nego zob, zdravo prehrano predšolskega otroka in pomen dobrega sodelovanja med zobozdravnikom, starši otrok in vzgojiteljem. Empirični del zajema ugotovitve, ki smo jih pridobili s pomočjo anketnega vprašalnika, ki so ga izpolnili starši otrok Vrtca Čebelica iz Šentjerneja. Namen raziskave je bil ugotoviti odnos otrok in staršev do ustne higiene in higiene zob, njihov odnos do zdrave prehrane in stopnjo preventivne zobozdravstvene osveščenosti staršev. Dobljene rezultate anonimnega anketnega vprašalnika smo prikazali s tabelami in grafi. Pri zbiranju podatkov smo uporabili deskriptivno neeksperimentalno metodo raziskovanja. Pri obdelavi podatkov smo prišli do ugotovitve, da so starši z vzgojiteljičino skrbjo za nego otrokovih zob v vrtcu izredno zadovoljni (90,6 %), da se več kot polovica predšolskih otrok prehranjuje zdravo. Ugotovili pa smo tudi, da le manj kot polovica manj kot polovica anketiranih staršev pomaga svojim otrokom pri čiščenju zob, drugi jim pomagajo samo občasno, ali pa jim sploh ne pomagajo. Prišli smo do zaključka, da je še vedno preveč staršev, ki ne posveča dovolj pozornosti negi otrokovih zob.
Keywords: Ključne besede: predšolski otrok, zobna gniloba, starši, vzgojitelji, ustna higiena, zdrava prehrana
Published in DKUM: 12.07.2010; Views: 4754; Downloads: 1016
.pdf Full text (2,88 MB)

9.
Vzdrževanje ustne higiene starostnika
Tatjana Jesenšek, 2010, undergraduate thesis

Abstract: S primerno ustno higieno lahko pri starostniku preprečimo številne bolezni v sami ustni votlini. Istočasno se lahko s pravilno ustno higieno izognemo mnogim komplikacijam in razvoju sistemskih bolezni, katerih povzročitelji so bakterije, ki jih srečamo v zobnih oblogah. Bolezni kot so parodontoza, spremembe ustne sluznice in druge pogosto spremljajo starostnika. Pri preprečevanju obolenj in vzdrževanju primerne ustne nege ima pomembno vlogo medicinska sestra, ki mora biti še posebej pozorna v zdravstveno vzgojnem delovanju s posameznim starostnikom v zvezi z ustno higieno. Empirični del diplomskega dela govori o vzdrževanju ustne higiene starostnikov v starosti od 75 let do 89 let. Rezultati raziskave so pokazali, da starostniki še niso seznanjeni s tehnikami čiščenja zob in ustne votline. Prav tako večina starostnikov zajetih v raziskavi ne pozna dodatnih pripomočkov za čiščenje ustne votline. Negovalno osebje bi moralo nameniti več svojega časa in volje za dodatno informiranje starostnikov, saj je raziskava pokazala, da starostniki premalokrat na dan izvajajo ustno nego. Ugotavljamo, da več kot polovica starostnikov, ki je sodelovala v raziskavi, ne želi dodatnih informacij povezanih z ustno higieno. Medicinska sestra naj s svojim strokovnim znanjem starostnike motivira za izvajanje optimalne ustne nege, demonstrira načine ustne nege in kontrolira njeno izvedbo.
Keywords: Ključne besede: starostnik, ustna votlina, ustna higiena, bolezni ustne votline, medicinska sestra, zdravje.
Published in DKUM: 02.07.2010; Views: 5188; Downloads: 884
.pdf Full text (1,12 MB)

10.
USTNA HIGIENA IN PREDŠOLSKI OTROK
Nina Polanec, 2009, undergraduate thesis

Abstract: Namen diplomskega dela Ustna higiena in predšolski otrok je predvsem predstavitev, kako so starši ozaveščeni o pomembnosti pravilne ustne higiene in skrbi za zdrave otrokove zobe. V teoretičnem delu je predstavljena ustna votlina, ki zajema jezik, slino in zobe, kjer so posebej predstavljene oblike zoba, zobne skupine, razporeditev zob, obzobna tkiva ter razvoj in zgradba zobovja. Predstavljene so bolezni ustne votline in zob, ki zajemajo zobno gnilobo, vnetje dlesni, razjede v ustih in zobni ognojek. Opisan je tudi vpliv prehrane na zdravje zob in ustne votline in vpliv razvad na nepravilnosti v rasti in razvoju zob in čeljusti. Predstavljena je še skrb za zdravje zob in ustne votline, kjer je pomembna tako vloga staršev kot vzgojiteljev. Na koncu teoretičnega dela je predstavljen še pomen preventivnih zobozdravstvenih pregledov predšolskih otrok. V empiričnem delu so predstavljeni rezultati anonimnega anketnega vprašalnika, ki so ga izpolnili starši predšolskih otrok vrtca Otona Župančič Maribor. Raziskovali smo, kako starši predšolskih otrok skrbijo za zdravje zob svojih otrok. Pri zbiranju podatkov smo uporabili deskriptivno neeksperimentalno metodo pedagoškega raziskovanja. Z rezultati ankete smo prišli do dejstev, ki nakazujejo, da so starši dovolj skrbni pri negi otrokovih zob, prav tako skrbijo za pravilno, zdravo prehrano in redno sodelujejo z zobozdravnikom.
Keywords: Ključne besede: predšolski otrok, starši, vzgojitelj-ica, ustna higiena, zdrava prehrana.
Published in DKUM: 25.11.2009; Views: 4509; Downloads: 902
.pdf Full text (2,07 MB)

Search done in 0.16 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica