| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 2 / 2
First pagePrevious page1Next pageLast page
1.
ELEKTRONSKO POSLOVANJE V SODNEM REGISTRU
Helena Gasser, 2013, undergraduate thesis

Abstract: Pred letom 2008 so bili postopki registracije d.o.o. zapleteni in počasni, stranke so morale hoditi od ene ustanove do druge, lovile so čas uradnih ur. Vse to je v veliki meri vplivalo na njihovo nezadovoljstvo. Z uvedbo portala e-VEM za gospodarske družbe je postopek registracije d.o.o. postal hiter, strankam pa veliko bolj prijazen in dostopen. Glavni cilj portala e-VEM za gospodarske družbe je, da se ustanoviteljem družb omogoči, da brezplačno, enostavno in brez izpolnjevanja obrazcev, na enem mestu opravijo vse potrebne postopke, ki se zahtevajo za registracijo družbe in za začetek poslovanja. Ti postopki se lahko opravijo tudi preko spleta od doma. Za tiste, ki nimajo kvalificiranega digitalnega potrdila, se postopki opravijo na točki VEM. Vstopna točka za oddajo predlogov je tudi notar. Razlogi za elektronsko poslovanje so bili usmerjeni v racionalizacijo in poenostavitev poslovanja sodnega registra, prav tako pa tudi v to, da se družbenikom omogoči hitrejšo registracijo družbe in da se zmanjšajo stroški, ki so jih imeli z ustanavljanjem družb. Uvedba elektronskega poslovanja v sodnem registru je prinesla s seboj veliko sprememb pri delu zaposlenih v sodnih registrih. Tudi za nas je postopek registracije d.o.o. postal hitrejši in enostavnejši.
Keywords: sodni register, ustanovitev d.o.o., portal e-VEM za gospodarske družbe, elektronsko poslovanje
Published: 01.04.2014; Views: 494; Downloads: 72
.pdf Full text (1,23 MB)

2.
PRAVNO ORGANIZACIJSKI OKVIR ZA OPRAVLJANJE GOSPODARSKE DEJAVNOSTI V ZDRUŽENIH ARABSKIH EMIRATIH
Teja Herič, 2016, undergraduate thesis

Abstract: Diplomsko delo obravnava pravno organizacijski okvir v smislu oblike gospodarskih družb, ki se lahko ustanovijo v Združenih Arabskih Emiratih, natančenje v Dubaju, ter razpravlja o tem, katere izmed njih smejo ustanavljati tujci. Lokalno prebivalstvo je načeloma vedno prisotno pri ustanovitvi gospodarske družbe, ki jo želi ustanoviti tujec. Glede na dejstvo, da pravna ureditev v Dubaju razlikuje ustanovitev družbe na »onshore« in »offshore«, je v diplomski delu opredeljena razlika med obema. Pravni okvir je urejen na zvezni ravni z Zveznim zakonom št. 2/2015 o gospodarskih družbah, ki sem ga primerjala z ureditvijo v Republiki Sloveniji. Podrobneje je na fiktivnem primeru predstavljena ustanovitev družbe z omejeno odgovornostjo (korporacijski koraki ustanovitve družbe v ZAE) kot tudi pravni okvir in možnosti ustanovitve družbe za tujce.
Keywords: Združeni Arabski Emirati, Dubaj, ustanovitev gospodarske družbe, Zvezni zakon, »onshore«, »offshore«, prosto ekonomsko območje, družbena pogodba, lokalno prebivalstvo, tujec.
Published: 16.02.2017; Views: 559; Downloads: 51
.pdf Full text (671,77 KB)

Search done in 0.06 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica