| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 10 / 17
First pagePrevious page12Next pageLast page
1.
Izdelava mobilnega hranilnika električne energije : magistrsko delo
Jernej Frangež, 2022, master's thesis

Abstract: V magistrskem delu smo predstavili načrtovanje, izdelavo in preizkus prenosnega hranilnika električne energije. Najprej smo pregledali obstoječe komercialne rešitve in na osnovi njihove analize izdelali idejni načrt naprednega hranilnika. Nato smo narisali elektronsko vezje, nabavili komponente in izdelali prototip. Izdelan hranilnik lahko napajamo iz enosmernega (0–54,6 V) ali izmeničnega napetostnega vira (230 V). Kapaciteta baterije znaša okoli 700 Wh. Hranilnik ima napetostni enosmerni (10–54,6 V) in izmenični izhod (230 V). Hranilnik lahko izvaja tudi funkcijo brezprekinitvenega napajanja. Hranilnik smo opremili z grafičnim prikazovalnikom, s katerim prikazujemo vrednosti hranilnikovih veličin (trenutna poraba, napetost baterijskega paketa itd.). Opravili smo tudi preizkus delovanja in izmerili izkoristek hranilnika in posameznih komponent.
Keywords: shranjevanje električne energije, prenosni hranilnik, usmernik, razsmernik, brezprekinitveno napajanje, izdelava naprave, testiranje naprave
Published in DKUM: 14.03.2022; Views: 969; Downloads: 180
.pdf Full text (6,30 MB)

2.
Načrtovanje, izdelava in preizkušanje stabiliziranega usmernika
Benjamin Božič, 2020, undergraduate thesis

Abstract: Diplomsko delo obravnava topologije delovanja pretvornikov električne energije in se osredotoča na načrtovanje in izdelavo trifaznega polnovalnega diodnega usmernika, ki je zasnovan na industrijskem modularnem mostičnem vezju, sestavljenem iz šestih polprevodniških diod. Posebna pozornost je posvečena načrtovanju stabilizacije enosmerne napetosti s FILM kondenzatorji, ki imajo izredno nizke zaporedne upornosti in induktivnosti. Tako je v okvirju diplomske naloge v celoti izdelan usmernik z nazivno močjo 270 kW in maksimalnim termičnim tokom 300 A. Izdelan usmernik je na osnovi izvedenih testov preizkušen v eksperimentalnem okolju. Z opravljenimi testi je potrjena aplikativna uporaba izdelanega stabiliziranega usmernika v praksi.
Keywords: pretvarjanje električne energije, polprevodnik, mostično vezje, usmernik
Published in DKUM: 15.12.2021; Views: 978; Downloads: 38
.pdf Full text (4,74 MB)

3.
Izvedba vodenja trifaznega pretvornika v orientaciji omrežne napetosti : diplomsko delo
Jaka Rober, 2021, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu je predstavljena simulacijska in eksperimentalna izvedba vodenja aktivnega usmernika v orientaciji omrežne napetosti. Aktivni usmernik ima prednost štirikvadrantnega obratovanja in korekcije faktorja moči. Namen diplomskega dela je izvedba vodenja aktivnega usmernika, ki bo imela majhen vpliv na omrežje in bo zmožna regulirati enosmerno napetost na določeno vrednost. Izpeljan je model aktivnega usmernika in predstavljena je kaskadna regulacija z določitvijo parametrov regulatorjev tokovne in napetostne zanke. Opisano je določevanje parametrov LCL filtra za boljše dušenje višjih harmonskih komponent. Na simulacijskem modelu je izvedena primerjava delovanja z RL in LCL filtrom. Pri eksperimentalnem sistemu je uporabljen klasični RL filter.
Keywords: aktivni usmernik, vodenje v orientaciji omrežne napetosti, štirikvadrantno obratovanje, kaskadna regulacija, LCL filter
Published in DKUM: 18.10.2021; Views: 1143; Downloads: 200
.pdf Full text (9,50 MB)

4.
Tri fazni usmernik s korekcijo faktorja moči : magistrsko delo
Smiljan Lampret, 2021, master's thesis

Abstract: V magistrskem delu sta opisana načrtovanje in izvedba tri faznega usmernika s korekcijo faktorja moči. Cilj je bilo stabilno delovanje pretvornika z uporabo zmogljivega digitalnega krmilnika TMSF28335 proizvajalca Texas Instruments, stikalne frekvence 20 kHz in obstoječo strojno opremo v laboratoriju v realnem času. S simulacijsko shemo v programskem okolju Matlab/Simulnik smo preverili delovanje sistema in nastavili parametre PI regulatorjev, ki smo jih nato uporabili pri realnem procesu. Programsko kodo smo napisali v programskem jeziku C. Sistem je sestavljen iz treh močnostnih modulov, od katerih vsak pretvarja tok in napetost ene faze. Močnostna karta skrbi za povezavo modulov s krmilniško karto, ki vsebuje DSP. Regulacijo smo izvedli s tremi PI regulatorji, za izhodno napetost in tokova v d in q oseh. Uporabili smo Clarkino in Parkovo transformacijo ter algoritem fazno zaključene zanke. Izvedeno je bilo vektorsko vodenje.
Keywords: močnostna elektronika, pretvornik, usmernik, vodenje, digitalni signalni krmilnik, vektorska modulacija
Published in DKUM: 24.03.2021; Views: 1087; Downloads: 172
.pdf Full text (5,13 MB)

5.
Analiza in izboljšava usmernika zraka v sušilnem stroju
Vid Kovač, 2020, master's thesis

Abstract: V magistrskem delu sem se posvetil analizi in izboljšavi komponente usmernik zraka v sušilnem stroju. Glavni cilj je bil uvesti tehnološko in stroškovno sprejemljive izboljšave konstrukcije na določenih področjih. Zajet je proces analize obstoječe konstrukcije, gradnje novega 3D modela usmernika z novo osvetlitvijo bobna in vstavljenimi osmi, načrtovanje ojačitev s pomočjo trdnostnega numeričnega preračuna, primerjava analiz s predpisom kontaktnih površin in togih povezav vozlišč, naknadna sprememba konstrukcije za optimiziranje procesa brizganja plastike ter vmesno in končno testiranje prototipa v aparatu. Na podlagi pripravljene dokumentacije za novo konstrukcijo usmernika in osi se je izvedlo naročilo novega orodja za brizganje plastike ter tehnološke opreme za avtomatsko oskrbo brizgalnega stroja.
Keywords: sušilni stroj, usmernik zraka, konstruiranje, izboljšava
Published in DKUM: 19.06.2020; Views: 854; Downloads: 14
.pdf Full text (6,42 MB)

6.
Linrarni laboratorijski napajalnik
Jaka Vek, 2018, diploma project paper

Abstract: V zaključnem projektu je opisan razvoj linearnega napajalnika za laboratorijske potrebe, kar pomeni, da zanemarimo učinkovitost in prenosljivost v prid natančnosti in zanesljivosti. Namen izdelka je nadomestitev dražjih možnosti z enako dobrimi lastnostmi in možnostjo uporabnikovega nadgrajevanja. Napajalnik omogoča osnovne funkcionalnosti, kot sta nastavljanje napetosti in tokovno omejevanje. Za prikazovanje teh vrednosti sta za večjo preglednost uporabljena digitalna prikazovalnika. Napajalnik je narejen tako, da ima možnost dodajanja funkcij in uporabniških vmesnikov, tako da nismo omejeni na trenutno zasnovo. Opisan je postopek načrtovanja in izdelovanja delov, ki skupaj naredijo laboratorijski napajalnik. Navedeni so problemi, ki so nastali in kako so bili rešeni. Meritve so bile opravljene ter prikazane, s pomočjo katerih smo določili uspešnost projekta.
Keywords: Linearni napajalnik, operacijski ojačevalnik, usmernik, merjenje napetosti, A/D pretvornik, valovitost
Published in DKUM: 07.02.2019; Views: 2048; Downloads: 184
.pdf Full text (1,22 MB)

7.
Modeliranje in analiza sistema za brezžično polnjenje
Nataša Prosen, 2018, master's thesis

Abstract: Vse večje povpraševanje po električnih napravah in avtomobilih je povečalo tudi zanimanje za brezžično polnjenje baterij. V tem magistrskem delu je opisan splošen sistem za brezžičen prenos energije in brezžično polnjenje. Modelirali smo visokofrekvenčni razsmernik, resonator s sprejemnim in oddajnim navitjem ter kompenzacijskim vezjem ter usmernik z bremenskim DC‐DC pretvornikom. Izpeljali smo regulacijske sheme, ki smo jih tudi simulirali. Na koncu smo določili tudi pogoje pod katerimi bo izkoristek pretvornika najvišji.
Keywords: brezžično polnjenje, razsmernik, usmernik, kompenzacijsko vezje, DC‐DC pretvornik, načrtovanje regulacije
Published in DKUM: 31.08.2018; Views: 1578; Downloads: 330
.pdf Full text (2,50 MB)

8.
Meritve magnetnega polja v alternatorju v odvisnosti od vzbujanja
Jani Korez, 2017, diploma project paper

Abstract: V diplomski nalogi je opisano delovanje in zgradba alternatorja s krempljastimi poli. Podrobneje je razložen način delovanja, stacionarno obratovanje sinhronskega stroja ter zgradba in delovanje diodnega usmernika. V nadaljevanju so opisane merilne metode, potrebne za izvedbo izračunov. Opravljena je primerjava meritev in izračunov, izračun magnetnih polj v jarmu, zobu in polu ter izračun vzdolžne in prečne sinhronske reaktance.
Keywords: alternator, meritve magnetnega polje, usmernik
Published in DKUM: 29.01.2018; Views: 1401; Downloads: 214
.pdf Full text (5,21 MB)

9.
VPLIV SONČNIH ELEKTRARN IN POLNJENJA ELEKTRIČNIH VOZIL NA ELEKTRIČNO OMREŽJE
Denis Duh, 2012, undergraduate thesis

Abstract: Diplomsko delo obravnava vpliv sončnih elektrarn in polnjenja električnih vozil na električno omrežje, glede na prikazane različne napovedi njihovega povečanja. Opisan je različen vpliv harmonskih komponent na elemente električnega omrežja. Za namen izračuna vplivov harmonskih komponent na električno omrežje smo oblikovali simulacijski model električnih omrežij, polnilnih postaj in sončnih elektrarn v programskem orodju Matlab/Simulink. Iz rezultatov je razvidno, da so se pojavile harmonske komponente reda 5,7,11,13,17 itd., katere niso presegle standarda SIST EN 50160. Prav tako so rezulzati pokazali, da se je vrednost harmonskih komponent višala z večanjem števila sončnih elektrarn in polnilnih postaj.
Keywords: model sončne elektrarne, model polnilne postaje, model električnega omrežja, višje harmonske komponente, trifazni razsmernik, trifazni polnovalni usmernik, LCL filter
Published in DKUM: 28.08.2012; Views: 2865; Downloads: 315
.pdf Full text (3,69 MB)

10.
Usmerniki s faktorjem moči = 1 : diplomsko delo
Bojan Mohorko, 1993, undergraduate thesis

Keywords: energetska elektronika, tranzistorski usmerniki, Boost usmernik
Published in DKUM: 26.07.2007; Views: 2067; Downloads: 0

Search done in 1.07 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica