| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 10 / 13
First pagePrevious page12Next pageLast page
1.
Sistem tehničnega varovanja
Matej Cimerman, 2021, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu smo predstavili tehnično opremo, ki smo jo uporabili, postopek konfiguriranja naprav ter uporabili program DEXi. Podrobno smo opisali katero opremo smo uporabili sami, kje smo jo kupili in koliko smo zanjo odšteli. Razložili smo kaj pomenijo pojmi, ki smo jih uporabili in kje jih uporabiti. Pri uporabi tehnične opreme smo ugotovili, kako se ta odziva in koliko je uporabna v praksi. Ugotovili smo, da je oprema funkcionalna do določene mere, saj je oprema v nizkocenovnem razredu. Slabosti smo ugotovili predvsem pri občutljivosti kamer, saj so zaznavale premik listja, dreves in senc, česar po besedah proizvajalca ne bi smele. Stopnjo občutljivosti kamere za zaznavanje se lahko nastavi na nizko raven in v tem primeru bi morala kamera zaznati samo premike večjih objektov ali ljudi. Slaba vidljivost kamere je tudi v nočnem pogledu, saj se v popolni temi skoraj nič ne vidi. Slabost je tudi ta, da ni možno vse opreme dodati v eno aplikacijo in od tam vsega konfigurirati, saj določeni izdelki ne podpirajo te možnosti. S pomočjo programa DEXi smo ugotovili, da je naš sistem tehničnega varovanja priporočljiv v vseh kategorijah. Povezljivost kamer deluje dobro, prav tako obveščanje uporabnika na mobilni telefon. Z tehničnim sistemom smo relativno zadovoljni. Smo pa tudi bolj sproščeni z vidika varnosti.
Keywords: diplomske naloge, Wi-Fi, usmerjevalnik, mobilni telefon, aplikacija, tehnično varovanje, varovanje
Published: 27.10.2021; Views: 133; Downloads: 25
.pdf Full text (1,40 MB)

2.
Sprejem paketnih pošiljk in transportna sredstva notranjega transporta na pošti 2102 Maribor
Alem Salkić, 2021, undergraduate thesis

Abstract: Diplomsko delo obravnava sprejem paketov na pošti 2102 Maribor, predvsem pa transportna sredstva notranjega transpotra na tej pošti. Obravnavana tematika je aktualna, saj, med drugim, obravnava izredne razmere, ki smo jim bili priča jeseni leta 2020 in ki se, glede na trenutno stanje v svetu, lahko ponovijo tudi letošnjo jesen. Z nekaterimi rešitvami, predlaganimi v diplomskem delu, bi se lahko na takšen potek dogodkov bolje pripravili. V diplomskem delu so analizirani procesi in preračunana tehnična storilnost transportnih sredstev notranjega transporta. Predlagani so tudi ukrepi za izboljšanje storilnosti transportnih sredstev notranjega transporta. Ugotovitve, s katerimi so podani predlogi rešitev obstoječega stanja, so strnjene v zaključku diplomskega dela.
Keywords: sprejem paketov, avtomatski paketni usmerjevalnik, transportna sredstva notranjega transporta, Pošta Slovenije, d. o. o.
Published: 14.09.2021; Views: 153; Downloads: 33
.pdf Full text (4,01 MB)

3.
Razvoj vmesnika za konfiguriranje usmernika/stikala – primer operacijskega sistema Router OS
Peter Kavčič, 2020, master's thesis

Abstract: Raziskava obravnava konfiguriranje usmerjevalnika/stikala, ki ga poganja operacijski sistem RouterOS. Kratko so prikazane značilnosti proučevanega operacijskega sistema, topologije računalniških omrežij, strojni in programski gradniki računalniških omrežij ter programskega jezika Python. Namen raziskave je bil razvoj vmesnika, ki poenostavi konfiguriranje usmerjevalnika za manj vešče upravljalce manjših omrežij, pri tem pa vključuje najpogosteje uporabljene funkcije usmerjevalnika. Prikazan je primer tipičnega okolja, v katerem se uporabljajo usmerjevalniki z operacijskim sistemom RouterOS. Definirane so zahtevane lastnosti vmesnika. Razloženi so ukazi in predpisano zaporedje ukazov za vzpostavitev brezžičnega omrežja za zasebne ali poslovne namene ter dodatnega omrežja za goste, ki je lahko izolirano od prvega in omogoča tudi izolacijo posameznih gostov. Vmesnik je napisan v programskem jeziku Python, za komunikacijo z usmerjevalnikom pa uporablja telnet. Uporabnikove zahteve se kot skript zapišejo tudi v posebno datoteko, ki jo je možno izvesti na usmerjevalniku. Preskus pravilnosti delovanja skripta je bil izveden na dveh različnih napravah, ki ju poganja operacijski sistem RouterOS.
Keywords: operacijski sistem, RouterOS, konfiguriranje, usmerjevalnik, brezžično omrežje
Published: 03.11.2020; Views: 183; Downloads: 42
.pdf Full text (1,14 MB)

4.
Primerjava mostičenega in usmerjalnega brezžičnega podatkovnega omrežja z uporabo mikrotikove infrastrukture
Primož Jančar, 2017, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu sta predstavljena modela ISO/OSI in TCP/IP. Opisane so razlike med razdelilnikom, stikalom in usmerjevalnikom. Opisana je tudi namestitev in postavitev testnega brezžičnega podatkovnega omrežja. Za analizo podatkov in za lažje preučevanje so bili konfigurirani tudi zaledni sistemi, s pomočjo katerih je bilo ugotovljeno, kdaj brezžično omrežje v mostičeni konfiguraciji pri zagotavljanju ustreznih hitrosti, odzivnosti in varnosti prenosa podatkov ter enostavnosti nadzora samega omrežja, odpove, in ga je potrebno migrirati v usmerjalno brezžično omrežje. Uporabljena je bila oprema proizvajalca Mikrotik. Meritve so bile narejene na živem omrežju s priključenimi uporabniki. Predstavitev in analiza zajetih podatkov pa je bila izvedena s pomočjo MRTG analizatorja prenosa podatkov, ki je eden prosto dostopnih Netflow analizatorjev.
Keywords: brezžično omrežje, stikalo, usmerjevalnik, Mikrotik
Published: 27.10.2017; Views: 590; Downloads: 101
.pdf Full text (4,49 MB)

5.
Vzpostavitev in upravljanje orodja pfSense
Uroš Hlebec, 2017, undergraduate thesis

Abstract: Usmerjevalniki imajo danes veliko vlogo in pomembno nalogo na področju omrežnega usmerjanja. Najdemo jih skoraj vsepovsod, kjer je omogočen ali potreben internetni dostop, še posebej v obliki brezžične dostopne točke. pfSense je usmerjevalna programska oprema, ki vključuje vse, kar potrebujemo za upravljanje oz. usmerjanje omrežja. Skozi vzpostavitev ter upravljanje orodja pfSense bomo dokazali in utemeljili razloge, zakaj je pfSense, ko pride do usmerjanja ter upravljanja omrežja, ena izmed boljših izbir za uporabnika oziroma administratorja omrežja.
Keywords: pfSense, upravljanje, usmerjevalnik, omrežje, požarni zid
Published: 06.10.2017; Views: 3266; Downloads: 139
.pdf Full text (2,93 MB)

6.
PROBLEM PRENAPIHNJENIH MEDPOMNILNIKOV
Primož Prešern, 2016, undergraduate thesis

Abstract: V diplomski nalogi je predstavljen problem prenapihnjenosti medpomnilnikov. Zanimalo nas je, kdaj problem nastane, kako deluje usmerjevalnik in kakšne so metode nadzora nad količino podatkov, shranjenih v medpomnilniku omrežnega vozlišča. Opisali smo vlogo transportnega sloja pri nadzoru zamašitve. Raziskovali smo napredek pri odpravljanju problema prenapihnjenosti medpomnilnikov. Predstavili smo novo metodo za aktivno upravljanje vrst, ki lahko pripomore k zmanjšanju tega problema. Na koncu smo predstavili rezultate testov, ki smo jih izvedli za različne tehnologije dostopa do interneta. Z njimi smo ugotavljali prisotnost problema prenapihnjenosti medpomnilnikov in rezultate uporabili za izračun velikosti medpomnilnikov za uporabljeno opremo.
Keywords: prenapihnjenost medpomnilnikov, usmerjevalnik, aktivno upravljanje vrst, transportni sloj, nadzor zamašitve
Published: 20.10.2016; Views: 527; Downloads: 47
.pdf Full text (1,44 MB)

7.
ZAGOTAVLJANJE VARNOSTI RAČUNALNIŠKIH SISTEMOV
Boštjan Čeh, 2013, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu se bomo posvetili delovanju požarnega zida, sistemov za zaznavanje vdorov in nekaterim grožnjam, ki nam pretijo iz interneta. Cilj diplomske naloge je, da se seznanimo z delovanjem orodij, ki nas varujejo pred napadi in spoznati nekatere metode, ki se uporabljajo za napade na običajne uporabnike. V prvem delu diplomske naloge bomo predstavili delovanje obrambnega mehanizma našega računalniškega sistema in nekaterih protokolov, ki nam omogočajo prenos podatkov iz interneta. V drugem delu pa se bomo posvetili grožnjam našemu računalniškemu sistemu in nekaterim poizkusom vdora v sistem. Na koncu diplomskega dela bomo opisali možnosti za izboljšanje varnosti naših domačih računalniških omrežij.
Keywords: požarni zid, usmerjevalnik, varnost, napadalec, računalniški vdor
Published: 25.11.2013; Views: 1220; Downloads: 161
.pdf Full text (2,59 MB)

8.
ZAZNAVANJE NENAVADNIH DOGODKOV S POMOČJO KAMERE PRIKLJUČENE NA USMERJEVALNIK
Jernej Rezec, 2013, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu smo se ukvarjali z razvojem preprostega programskega sistema za zaznavo gibanja na osnovi računalniškega vida, ki se izvaja na usmerjevalniku. Sistem sestoji iz usmerjevalnika, na katerem je naložen operacijski sistem OpenWrt, spletne kamere in treh različnih računalniških algoritmov. Za zaznavanje gibanja smo implementirali naslednje tri algoritme, in sicer algoritem slika razlik, algoritem modeliranje ozadja in algoritem akumulirana slika razlik. Razvite algoritme smo pod istimi pogoji (tj. ob istem številu zajetih slik in isti sceni) preizkusili tako na osebnem računalniku, kakor tudi na usmerjevalniku. Rezultati so pokazali, da se zaradi svoje preprostosti najhitreje izvede algoritem slika razlik. Ugotovili pa smo tudi, da zaznavanje gibanja s tem algoritmom ni tako zanesljivo kot pri ostalih dveh algoritmih, ki sicer obdelata manjše število slik na sekundo. S pomočjo algoritma slika razlik lahko v povprečju obdelamo 34 slik na sekundo, z najpočasnejšim algoritmom, tj. algoritem modeliranje ozadja, pa obdelamo 9 slik na sekundo, pri čemer smo uporabili usmerjevalnik ASUS WL-500G V1.
Keywords: usmerjevalnik, kamera, OpenWrt, programski jezik C, računalniki vid, zaznavanje gibanja, obdelava digitalnih slik
Published: 22.05.2013; Views: 1430; Downloads: 123
.pdf Full text (2,17 MB)

9.
MODEL IZVEDBE KOMUNIKACIJ V RADIJSKEM NADZORNO-MERILNEM SISTEMU
Matija Brodnik, 2012, master's thesis

Abstract: Agencija za pošto in elektronske komunikacije Republike Slovenije uporablja za nadzor radiofrekvenčnega spektra dvanajst lokacij, ki so daljinsko upravljane in razporejene po ozemlju države. V magistrski nalogi je na kratko predstavljen radijski nadzorno-merilni sistem, ki se trenutno uporablja. Za daljinski dostop do posameznih lokacij se uporabljajo različne vrste tehnologij (ISDN, ADSL, UMTS, optika, mikrovalovna usmerjena zveza). Nekatere od teh tehnologij so že zastarele, nekatere aktualne in druge prihodnost. V magistrski nalogi je opravljena primerjalna analiza vseh uporabljanih komunikacijskih tehnologij in predlagan prihodnji razvoj po treh možnih različnih modelih sodobnejših tehnologij. Ti so uporaba optičnih priključkov, uporaba mikrovalovnih usmerjenih zvez in kombinacija uporabe obeh tehnologij. Za vsak model je narejena analiza SWOT. Izpostavljen je najprimernejši model izvedbe komunikacij, ki vsebuje kombinacijo uporabe obeh tehnologij. Utemeljen je po stroškovni strani in uporabnosti. Podanih je nekaj smernic in pogledov na nadaljnji razvoj.
Keywords: širokopasovni dostop (ADSL), mobilna telefonija tretje generacije (UMTS), optični priključek, mikrovalovna usmerjena zveza, kapaciteta prenosa, usmerjevalnik
Published: 21.01.2013; Views: 1277; Downloads: 102
.pdf Full text (2,09 MB)

10.
ZASNOVA KRAJEVNEGA OMREŽJA SREDNJE VELIKOSTI
Mitja Sekavčnik, 2011, bachelor thesis/paper

Abstract: V diplomskem delu predstavimo zasnovo srednje velikega krajevnega omrežja, ki je bilo postavljeno in skonfigurirano v programu Cisco Packet Tracer(PT). PT je emulator dejanskih omrežnih naprav in omrežja. Za neko novo podjetje moramo postaviti celotno omrežje. Ker se podjetje širi, pridobiva nove zaposlene, ter nove oddelke, moramo tudi njihovo omrežje nadgrajevati. V omrežje smo vključili usmerjevalnik, dostopna in distribucijska stikala, ter končne naprave. V začetku smo definirali krajevno omrežje in glavne značilnosti v njem. Izpostavili smo tudi vse Cisco-ve naprave, ki se v tem omrežju uporabljajo. Na praktičnem primeru je na različne načine prikazan postopek izgradnje in zasnove varnosti v omrežju. Posebej smo se posvetili konfiguracijam stikal, saj so pri takšni zasnovi ključnega pomena.
Keywords: računalniško omrežje, LAN, VLAN, konfiguracija, stikalo, usmerjevalnik
Published: 26.09.2011; Views: 1669; Downloads: 232
.pdf Full text (1,11 MB)

Search done in 0.16 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica