| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 6 / 6
First pagePrevious page1Next pageLast page
1.
2.
MODELNO USMERJEN RAZVOJ PROGRAMSKE OPREME ZA VODENJE PROCESOV
Giovanni Godena, 2009, master's thesis

Abstract: Tekom celotne zgodovine razvoja programskega inženirstva ugotavljamo, da je v krizi in da je dejansko bolj podobno umetnosti kot inženirstvu. To velja za vse problemske domene, pri čemer domena vodenja procesov ni izjema. Veliko je bilo poskusov premagovanja krize programske opreme skozi iskanje ustreznih tehnologij (metod, orodij ali procesov). V zadnjem času se kot zelo perspektivna kažeta dva pristopa, in sicer uporaba visokonivojskih domensko-specifičnih abstrakcij (modelov) in ponovna uporaba znanja in artefaktov na visokem nivoju abstrakcije. Z združevanjem teh dveh pristopov pridemo do tistega, čemur danes rečemo domensko usmerjena generativna ponovna uporaba na osnovi modelov. Modelno usmerjene pristope k graditvi programske opreme delimo v dve konceptualno različni skupini, ki temeljita na dveh različnih filozofijah modeliranja. Prva skupina temelji na splošnonamenskem modeliranju (GPM) in na splošnonamenskih jezikih (katerih najbolj znani predstavnik je UML). Druga filozofija modeliranja temelji na domensko-specifičnem modeliranju (DSM) in domensko specifičnih modelirnih jezikih (DSML), kjer kot model smatramo visokonivojsko, domensko-specifično abstrakcijo, to je abstrakcijo, v kateri nastopajo relevantne entitete iz problemske domene. Med obema pristopoma je prišlo do tekmovanja, pri čemer lahko ugotovimo, da vsak izmed njiju ima tako prednosti kot pomanjkljivosti. V zadnjem času kaže, da se tehtnica nagiba proti domenski usmerjenosti in generativni ponovni uporabi, kar je skladno tudi z našim stališčem. Jedro dela predstavlja rezultate aktivnosti domenskega inženirstva za izbrano domeno vodenja procesov. Najprej predstavimo model izbrane domene, to je entitete in njihove medsebojne relacije. V nadaljevanju predstavimo glavni dosežek tega dela, in sicer domensko specifični modelirni jezik ProcGraph. Sledi opis preslikave iz jezika ProcGraph v izvorno kodo jezikov ciljne platforme (industrijskih krmilnikov). Preslikavo določimo za dve ciljni platformi, in sicer Mitsubishi in Siemens. V nadaljevanju dela podamo ilustracijo modela v jeziku ProcGraph za realen projekt avtomatizacije srednje velikega industrijskega procesa. Na konkretnem primeru prikažemo in razložimo vse pomembne elemente jezika.
Keywords: modelno usmerjeno programsko inženirstvo, modelno usmerjen razvoj, modelirni jeziki, domensko specifični modelirni jeziki, domensko inženirstvo, produktne linije, ponovna uporaba, ProcGraph
Published: 23.12.2009; Views: 2394; Downloads: 128
.pdf Full text (1,49 MB)

3.
ANALIZA GENERATORJEV MDA V SODOBNEM RAZVOJU
Tadej Kovačič, 2010, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu smo predstavili orodja za generiranje programske kode. Osredotočili smo se na modelno orientirano arhitekturo in analizirali, kakšne rezultate dobimo pri orodjih, ki podpirajo modelno orientiran razvoj programske opreme. Teoretično smo naredili pregled modelno orientirane arhitekture ter opisali vsa orodja, ki smo jih uporabili. Za raznolikost raziskovanja smo dodali tudi orodja, ki ne delujejo povsem po modelno orientirani arhitekturi. V praktičnem delu smo opravili razvoj primera aplikacije. Korake razvoja smo priredili zahtevam orodja, v katerem smo razvijali aplikacijo.
Keywords: modelno orientirana arhitektura, MDA, orodja MDA, generatorji kode, modelno usmerjen razvoj, MDD
Published: 16.03.2010; Views: 1155; Downloads: 74
.pdf Full text (3,16 MB)

4.
UPORABNIŠKO USMERJEN RAZVOJ MOBILNIH APLIKACIJ
Aleš Černezel, 2011, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu obravnavamo uporabniško usmerjen razvoj mobilnih aplikacij. Natančneje bomo spoznali uporabniško usmerjen razvoj in tri analitična orodja, ki nam jih le-ta nudi (osebnosti, scenariji in primeri uporabe). Dodali bomo še specifičnost mobilnih naprav in napotke kako jih uporabiti za razvoj uporabniško usmerjenih mobilnih aplikacij. Praktični del obsega študijo primera razvoja mobilne aplikacije na uporabniško usmerjen način, kjer najprej opišemo problem in predstavimo zahteve ter jih podrobneje razdelamo z uporabo analitičnih orodij. Sledi opis mobilne aplikacije, ki je sestavljena iz dveh delov. Strežniški del temelji na tehnologijah Java EE, medtem ko smo za odjemalski del uporabili platformo Android.
Keywords: Uporabniško usmerjen razvoj, mobilne aplikacije, Android, Java EE, nadgrajena resničnost, kontekstno zavedne aplikacije
Published: 07.09.2011; Views: 1916; Downloads: 343
.pdf Full text (2,09 MB)

5.
RAZVOJ IN TESTIRANJE SPLETNIH APLIKACIJ Z UPORABO MVC 4 BETA
Rok Povodnik, 2012, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu je predstavljen razvoj spletnih aplikacij z uporabo ASP.NET MVC 4 beta. Predstavljene so tudi arhitektura in prednosti vzorca MVC ter določene novosti, ki jih prinaša ASP.NET MVC 4. V nadaljevanju je prikazan koncept gradnje šibko sklopljenih aplikacijskih komponent z uporabo principa obračanja odvisnosti in nadzora. Predstavljena je tehnika injiciranja odvisnosti s pomočjo zabojnikov, katera je v nadaljevanju naloge na kratko predstavljena in medsebojno primerjana. Prikazano je kako poteka testiranje aplikacij z uporabo testov enot in kakšne so smernice testno usmerjenega razvoja. Naloga je zaokrožena z izgradnjo aplikacije s pomočjo katere so zgoraj omenjeni pojmi dejansko udejanjeni.
Keywords: Microsoft, ASP.NET, MVC 4, Visual Studio, princip obračanja odvisnosti, injiciranje odvisnosti, obračanje nadzora, IOC zabojnik, test enote, testno usmerjen razvoj, šibka sklopljenost aplikacijskih komponent
Published: 21.11.2012; Views: 1876; Downloads: 214
.pdf Full text (3,68 MB)

6.
Prenova prikaza informacij na spletnem portalu e-vem
Matej Jurko, 2018, bachelor thesis/paper

Abstract: V diplomskem delu obravnavamo razvoj prototipne rešitve za prikaz informacij o dejavnostih na spletnem mestu eVem. Zahtevnost in obsežnost vsebine v trenutni aplikaciji sta privedla do zmede pri uporabi. Zahteva uporabnikov aplikacije je med drugimi imeti jasen pregled nad uporabljanimi informacijami. Cilj diplomske naloge je opisati načrtovanje in razvoj spletne aplikacije, ki najbolj ustreza zahtevam uporabnikov aplikacije. Da bi uporabnikom omogočili karseda dobro uporabniško izkušnjo, smo preučili analitiko uporabe trenutne aplikacije. Razvoj spletne aplikacije vključuje zaleden (back-end) program v programskem jeziku PHP in čelni (front-end) program v programskem jeziku jQuery. Poleg tega smo v diplomski nalogi razložili osnovne pojme razvoja spletnih aplikacij, trenutno stanje problema in strukturo podatkov, ki se uporabljajo v trenutni aplikaciji. Opisali smo tudi postopek sprotnega testiranja, generiranje predpomnjenih podatkov in orodja ter drugo programsko opremo, uporabljeno pri razvoju programske opreme in za njeno uporabo. Za pridobivanje povratnih informacij skrbi vprašalnik, ki je prilagojen rešitvi. Rezultat diplomske naloge je spletna aplikacija, ki ni odvisna od sistema za upravljanje z vsebino ter je zmožna predstaviti podatke na uporabniku razumljiv in pregleden način.
Keywords: spletna aplikacija, na uporabnika usmerjen razvoj, uporabniška izkušnja, jQuery, PHP, MySql
Published: 17.09.2018; Views: 186; Downloads: 23
.pdf Full text (2,15 MB)

Search done in 0.11 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica