| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 3 / 3
First pagePrevious page1Next pageLast page
1.
Vpliv certifikata družini prijazno podjetje na zaposlene v podjetju x
Tina Rotar, 2019, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu smo se osredotočili na problematiko usklajevanja dela in družine. Zanimal nas je predvsem vpliv vpeljave certifikata Družini prijazno podjetje na lažje usklajevanje tako delovnih kot družinskih obveznosti. V teoretičnem delu smo predstavili obe področji življenja, tako delo kot družino, konflikt kot predhodnik usklajevanja ter kaj in kdo pravzaprav vpliva na uspešno usklajevanje dela ter družine. Naprej smo se dotaknili opisa certifikata Družini prijazno podjetje, kako ga podjetje pridobi ter na kakšen način ga vpelje v podjetje oziroma preko katerih ukrepov podjetje lahko zaposlenim olajša situacijo. V empiričnem delu smo preko anketnega vprašalnika raziskovali, kakšni so odzivi zaposlenih na izvajanje ukrepov ter koliko in kateri ukrepi jim pravzaprav najbolj koristijo pri lažjem usklajevanju dela in družine.
Keywords: Delo in družina, družinsko življenje, delovno življenje, certifikat Družini prijazno podjetje, usklajevanje dela in družine
Published: 15.01.2020; Views: 432; Downloads: 56
.pdf Full text (775,76 KB)

2.
Vpliv usklajevanja dela in družine na zavzetost pri delu
Neža Studen, 2019, master's thesis

Abstract: POVZETEK Dandanes veliko časa preživimo v delovnem okolju in zato nam posledično vedno manj časa preostane za kakovostno preživljanje časa z družino. Pomembno je, da si posameznik zna uskladiti delo in družino in hkrati prepozna vpliv usklajevanja na zavzetost pri delu. Glede usklajevanja dela in družine je veliko teorij, praksa pa kaže drugače. Vodstvo v povezavi z usklajevanjem še vedno nima dovolj posluha za svoje zaposlene. Večji poudarek je treba nameniti povezavi med delom in družino ter zavzetostjo, saj je le-ta zelo pomembna. Zavzetost je pomembna za vsakega posameznika, kajti oseba, ki je zavzeta, je bolj produktivna, učinkovita, uspešneje dosega cilje tako v delovnem kot tudi v družinskem okolju. Bistvenega pomena je ozaveščanje organizacij o pomenu usklajevanja dela in družine, saj se na žalost le-to prevečkrat spregleda. V magistrski nalogi smo raziskali, kakšne izkušnje imajo zaposleni glede usklajevanja dela in družine ter kakšen vpliv in povezavo ima to z zavzetostjo pri delu. Poleg tega nas je zanimalo tudi, ali družini prijazni ukrepi podjetja pomagajo zaposlenim pri lažjem usklajevanju dela in družine ter mnenje zaposlenih glede lastne zavzetosti pri delu. Raziskavo smo izvedli na družbenih omrežjih med naključno izbranimi zaposlenimi v Sloveniji. Pridobljene rezultate smo analizirali s statističnim programom SPSS. V razpravi smo rezultate interpretirali in komentirali. Ugotovili smo, da družini prijazni ukrepi podjetja pomagajo pri lažjem usklajevanju dela in družine, zaposleni imajo usklajeno delovno in družinsko življenje, prav tako so zavzeti pri delu. Ugotovili pa smo tudi, da sta usklajeno delovno in družinsko življenje in zavzetost pri delu pozitivno povezana.
Keywords: KLJUČNE BESEDE: - usklajevanje, - delo, - družina, - zavzetost, - vpliv usklajevanja dela in družine.
Published: 14.01.2020; Views: 530; Downloads: 161
.pdf Full text (1,74 MB)

3.
USKLAJEVANJE DELOVNEGA IN ZASEBNEGA ŽIVLJENJA V PODJETJU VEYANCE TECHOLOGIES EUROPE, D.O.O.
Urška Lopatič, 2016, bachelor thesis/paper

Abstract: Usklajevanje dela in družine je problematika, ki ji posamezniki in družba že nekaj časa namenjajo pozornost oziroma se zavedajo, da je problem usklajevanja potrebno tako ali drugače reševati. S težavo usklajevanja se srečujejo tako ženske kot moški, vendar še vedno dostikrat velja tradicionalno prepričanje, da so ženske tiste, ki naj bi prevzele večji del bremena skrbi za gospodinjstvo in otroke ter za druge družinske obveznosti. Država zaposlenim pomaga na področju dobro organiziranega otroškega varstva in starševskih dopustov, podjetja pa staršem pomagajo s fleksibilnimi oblikami zaposlovanja in dela, različnimi možnostmi dopustov ipd. Empirični del smo izvedli v podjetju Veyance Technologies Europe, d.o.o., cilj naloge pa je bil odgovoriti na naslednja raziskovalna vprašanja: kako se zaposleni v podjetju soočajo z usklajevanjem delovnega in zasebnega življenja, kako podjetje pomaga zaposlenim usklajevati delovno in zasebno življenje, kako zaposleni dojemajo ukrepe podjetja glede na spol in kako glede na področje dela (proizvodnja / administracija). Na začetku smo pogledali, katere ukrepe za lažje usklajevanje dela in družine je podjetje že vpeljalo, nato pa smo s pomočjo anketnega vprašalnika ugotovili, da je zaposlenim v obravnavanem podjetju usklajevanje delovnega in zasebnega življenja pomembno, da večina zaposlenih meni, da delo in družino uspejo usklajevati in da se več kot polovica vprašanih strinja, da podjetje izvaja ukrepe za lažje usklajevanje delovnega in družinskega življenja. V nadaljevanju smo ugotovili, da se dojemanje vprašanih glede izvajanja ukrepov podjetja razlikuje glede na spol, saj so bili moški do tega vprašanja bolj kritični kot ženske, nismo pa mogli potrditi, da obstaja razlika dojemanja ukrepov glede na področje dela, saj so bili odgovori proizvodnih in administrativnih delavcev zelo podobni. Rezultati raziskave so torej pokazali, da zaposleni pozitivno dojemajo sprejete ukrepe, vseeno pa so izpostavili kar nekaj idej, ki bi še pripomogle k lažjemu usklajevanju obeh sfer.
Keywords: Delo, Družina, Usklajevanje dela in družine, Fleksibilne oblike zaposlovanja, Družini prijazna politika
Published: 06.10.2016; Views: 842; Downloads: 116
.pdf Full text (750,40 KB)

Search done in 0.03 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica