| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 10 / 12
First pagePrevious page12Next pageLast page
1.
ŠTUDIJA URBANEGA RAZVOJA NASELJA RAZVANJE
Eva Prelog, 2010, bachelor thesis/paper

Abstract: Trasa nove južne obvoznice v Mariboru vpliva na urbane in naravne danosti prostora. Locirana je na območju med naravnim robom Pohorja ter južnim robom mesta. Prostor ob obvoznici je zato potrebno skrbno ter premišljeno načrtovati. Del tega območja je tudi naselja Razvanje. Diplomsko delo zato analizira in sintetizira urbano sliko naselja Razvanje ter uvaja smernice, ki bi doprinesle h kvalitetnejšemu urbanemu razvoju. Za ugodno bivanje pa ni pomemben le prostor, v katerem se gibljemo, temveč tudi sama bivalna celica, v kateri domujemo. V sklopu tega obravnavamo tudi možnosti tipologij vrstnih hiš na robu naselja.
Keywords: arhitektura, urbani razvoj, Razvanje, grajeni rob, strnjeno naselje, vrstne hiše
Published: 08.10.2010; Views: 2363; Downloads: 340
.pdf Full text (7,01 MB)

2.
POSLOVNO TRGOVSKA CONA MB - JUG: SMERNICE ZA URBANI RAZVOJ
Vanja Rogina, 2011, undergraduate thesis

Abstract: Mariborska južna obvoznica poteka na območju med naravnim robom Pohorja in južnim robom mesta, zato vpliva na urbane in naravne danosti prostora. Oblikuje se kvalitetno in občutljivo območje na robu mesta, ki ga je potrebno zavarovati pred nenadzorovanim urbanim razvojem. V to območje spada tudi poslovno trgovska cona. Diplomsko delo analizira večje projekte revitalizacije industrijskih con in degradiranih območij v Evropi. Na podlagi pridobljenih podatkov so podane smernice, ki bi urbani razvoj usmerile v oblikovanje kakovostne poslovno trgovske cone, ki bi se lahko postavila ob bok uspešnim evropskim urbanim projektom.
Keywords: arhitektura, urbani razvoj, poslovno trgovska cona Maribor jug
Published: 07.10.2011; Views: 2048; Downloads: 86
.pdf Full text (3,04 MB)

3.
4.
5.
JAVNA RAZSVETLJAVA V FUNKCIJI UČINKOVITEGA POTEKANJA PROMETA IN URBANEGA RAZVOJA
Lidija Kokot, 2012, undergraduate thesis

Abstract: Kakovostna cestna razsvetljava ima pomembno vlogo, ko govorimo o varnosti v cestnem prometu. Da lahko izvedemo kvalitetno javno razsvetljavo, se moramo soočiti z več kriteriji, med katerimi je najpomembnejši zagotavljanje predpisanih svetlobnotehničnih parametrov glede na kategorizacijo ceste. Pomembna kriterija sta zagotovo tudi zmanjšanje potrošnje električne energije za obratovanje javne razsvetljave ter upoštevanje sprejete Uredbe o mejnih vrednostih svetlobnega onesnaževanja okolja. Za zagotovitev funkcionalne razsvetljave je potrebno upoštevati kriterije in sprejeto Uredbo o mejnih vrednostih svetlobnega onesnaževanja okolja.
Keywords: urbani razvoj, varnost prometa, javna razsvetljava
Published: 02.01.2013; Views: 1045; Downloads: 242
.pdf Full text (3,06 MB)

6.
URBANI RAZVOJ MESTA PTUJ OD RIMSKIH ČASOV DO SODOBNOSTI
Anja Selinšek, 2014, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu smo predstavili urbani razvoj mesta Ptuj od rimskih časov do sodobnosti. V raziskovalnem delu naloge smo analizirali zgodovinski prostorski razvoj mesta. Skozi petero pomembnih in hkrati prelomnih zgodovinskih obdobij, smo prikazali širjenje in ožanje območja mesta in značilne stavbne tipe. V nadaljevanju naloge je sledila primerjava mesta po II. svetovni vojni z današnjo podobo mesta. V sklepnem delu smo predstavili tudi zasnovo mesta prihodnosti – trajnostnega mesta in njegova glavna načela. Ptuj in njegov prostorski razvoj smo analizirali skozi različne kriterije in dobljene rezultate primerjali z usmeritvami za trajnostno mesto.
Keywords: urbani razvoj, trajnostno mesto, prostorski akti
Published: 18.09.2014; Views: 827; Downloads: 249
.pdf Full text (14,09 MB)

7.
Strategije razvoja mest med evropeizacijo, državo in regijo
Metka Sitar, 2005, original scientific article

Abstract: Prostorski in regionalni razvoj v strateških dokumentih Evrope in njenih nacionalnih držav, med njimi tudi Slovenije, v skladu z načeli trajnostnega razvoja poudarja zlasti cilje in usmeritve uravnoteženega prostorskega razvoja, medtem ko sodobni urbanizacijski procesi, odvisni od globalne konkurenčnosti postindustrijske dobe, poudarjajo vodilno vlogo velikih urbanih središč. Po drugi strani strukturna preobrazba Evrope vedno bolj spreminja prostorska razmerja med državami, regijami, mesti in aglomeracijami. Govorimo o nujnosti drugačnega perspektivnega pogleda na razvoj mest in urbanih območij, ki v središče prostorskih politik in strategij postavlja integralno obravnavo prostora. Pogoje za uspešno, konkurenčno urbano ekonomijo lahko oblikuje le v povezavi z ekonomsko politiko ter drugimi prostorsko relevantnimi sektorskimi politikami (prometno, okoljsko, kmetijsko itd.), z željo po splošni blaginji pa se ji vedno bolj izrazito pridružuje še komponenta socialne kohezije. Prispevek v posameznih poglavjih predstavlja raznovrstne globalne, regionalne in lokalne dejavnike in v evropskih razmerah prepoznava najznačilnejše dejavnike vloge in funkcij v razvoju mest. Na osnovi različnih teoretičnih izhodišč in izbranih praktičnih primerov iz različnih urbanih okolij poskuša opredeliti možnosti za prepoznavanje spodbud in priporočil za oblikovanje razvojnih politik in strategij, bistvenih tudi za slovenske razmere.
Keywords: Evropa, Evropska unija, razvoj mest, urbana mreža, urbani sistem
Published: 10.07.2015; Views: 417; Downloads: 57
URL Link to full text

8.
Strnjeni razvoj - ranljivost urbanega?
Uroš Lobnik, 2002, review article

Abstract: Stroke prostorskega planiranja morajo vzpostaviti in izoblikovati interdisciplinarno uravnotežene modele vrednotenja in načrtovanja prostorskegarazvoja s skupnimi usmeritvami in cilji. V nasprotnem primeru se bo urbani razvoj v Sloveniji še kar naprej in tudi vse bolj vrednotil z defenzivnega in podrejenega stališča. Dobro bi bilo čimprej raziskati, koliko in kako vplivajo sektorsko nepovezane obravnave prostora na koncept strnjenegarazvoja naselij in na sposobnost varovanja naravne in kulturne krajine. Urbanisti bi morali razmišljati v dveh smereh: kaj storiti, če interdisciplinarno uravnoteženega modela dlje ali pa sploh ne bo oziroma kako in v kakšnem merilu čim bolj učinkovito delovati? Rešitev se najbrž skriva v odgovoru, zakaj urbanistu ne pripada več pravica do kompleksnega urejanja grajenega prostora. Najbrž zato, ker je predvsem njegovo operativno orodje v novih družbenih razmerah skoraj povsem neustrezno.
Keywords: urbani prostor, ranljivost urbanega prostora, strnjeni razvoj, prostorski razvoj, urbani razvoj, urbanizacija
Published: 10.07.2015; Views: 507; Downloads: 52
URL Link to full text

9.
Perspektiven der Stadtentwicklung der Stadt Rehau/Oberfranken
Jörg Maier, Beate Kadner, Matthias Gutgesell, 2006, original scientific article

Abstract: Perspektive razvoja mesta Rehau/Oberfranken – Prispevek k aplikativnem geografskem proučevanju malih mest V preteklih letih so se pogoji razvoja mest in občin močno spremenili. Internacionalizacija gospodarstva, vse večje konkurenca, spremembe gospodarske strukture, novi življenjski stili ter zmanjševanje števila prebivalcev so v današnjem času pomembna izhodišča pri načrtovanju razvoja občin. Tudi v prihodnje je pričakovati spremembe glede oskrbe, gospodarskih razmer, socialnih razmer in okoljskih vprašanj, ob čemer se bo spreminjalo razmerje med možnostmi in pastmi gospodarskega in socialnega razvoja. To še posebej velja za mesta na podeželju, kakršno je Rehau. Mesto leži v bližini nemško češke meje, v območju, ki ga označuje neugoden demografski razvoj. Osrednje vprašanje bodočega razvoja mesta Rehau je, kako ohraniti obstoječo industrijsko usmerjenost. Nič manj aktualno ni vprašanje demografskega razvoja. Menimo, da je rešitev v gospodarskih povezavah s sosednjimi občinami v regiji in oblikovanju mreže interesnih skupin. Možni poudarki prihodnjega razvoja so naslednji: • oblikovanje interesnih povezav s sosednjimi območji in gospodarskimi subjekti v regiji • sodelovanje med generacijami bi lahko bila rešitev za probleme na socialnem področju • izobraževanje prebivalcev • aktivnejše vključevanje prebivalcev pri odpravljanju socialnih konfliktov • izkoriščanje strateškega položaja v središču „nove Evrope“ Ob tem se postavlja še vprašanje, kako pri geografskem proučevanju malih mest upoštevati njihovo specifiko; dosedanji pristopi so namreč v veliki meri prilagojeni proučevanju velikih mest in urbanih aglomeracij, kjer imamo opraviti z drugačno socialno in gospodarsko strukturo od tiste v malih mestih.
Keywords: mala mesta, urbani razvoj, razvojna strategija, urbani sistemi, Rehau, Oberfranken, Nemčija
Published: 02.03.2018; Views: 196; Downloads: 37
.pdf Full text (555,43 KB)
This document has many files! More...

10.
Interkommunale Kooperation am Beispiel der “Kernraumallianz-Voitsberg“ (West-Steiermark)
Walter Zsilincsar, 2006, original scientific article

Abstract: Medobčinsko sodelovanje na primeru zveze občin na območju Voitsberga (zahodna Štajerska) Pojav aglomeracij majhnih mest, kakršna je na območju Voitsberga na zahodnem Štajerskem v Avstriji, so nov izziv za načrtovalce regionalne politike. Urbani, socialni in liberalni trendi gospodarskega razvoja so vzrok številnim problemom na lokalni ravni, ki jih občine same ne morejo reševati. Zato se povezujejo v interesne skupnosti, ena od takšnih je prikazana v prispevku. Tvori jo pet manjših občin. Dodatni problem predstavlja tudi zadovoljevanje togih Maastrichtskih kriterijev, zaradi katerih so zmanjšujejo občinski prihodki in povečujejo izdatki. Vse to, ob potrebi po zagotavljanju novih delovnih mest, izboljšanju in modernizaciji komunalnih storitev ter zagotavljanju preživetja občin ob vedno večji tekmovalnosti, je prepričalo občinske oblasti, da je sodelovanje s sosednjimi občinami, ki imajo podobne probleme, najboljši način za iskanje optimalnih rešitev. Zveza občin tako poskuša reševati probleme s sodelovanjem na prostovoljni osnovi. Avtor poudarja, da je medobčinsko sodelovanje v območjih zgoščene urbane poselitve nujno ter zahteva nove prijeme v upravljanju.
Keywords: urbana geografija, urbana naselja, omrežja naselij, mala mesta, urbani razvoj, občine, sodelovanje, Avstrija, Štajerska
Published: 02.03.2018; Views: 282; Downloads: 49
.pdf Full text (885,90 KB)
This document has many files! More...

Search done in 0.44 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica