| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 7 / 7
First pagePrevious page1Next pageLast page
1.
2.
3.
UPRAVLJANJE VHODNIH ZALOG MATERIALA V PODJETJU TRANSPAK D.O.O.
Amadej Lipič, 2011, undergraduate thesis

Abstract: Diplomsko delo prikazuje in obravnava eno izmed ključnih nalog Proizvodnega managementa pri načrtovanju in vodenju proizvodnje - to je upravljanje z vhodnimi zalogami materiala. V prvem delu diplomskega dela je prikazan teoretičen pomen zalog in njihovo optimiranje, ki je danes ključno za dobro poslovanje podjetja. Pri pisanju diplomskega dela smo teoretična izhodišča primerjali z izkušnjami podjetja Transpak d.o.o., ki smo ga predstavili v drugem delu diplomske naloge. V tretjem delu, predstavljamo izračune potrebnih parametrov pri optimiziranju zalog vhodnega materiala na primerih podjetja Transpak d.o.o.
Keywords: zaloge, upravljanje z zalogami, stroški zalog, optimalne količine naročanja, Transpak d.o.o.
Published: 13.10.2011; Views: 1750; Downloads: 157
.pdf Full text (3,70 MB)

4.
UPRAVLJANJE Z ZALOGAMI V PODJETJU EPB D.O.O.
Milena Kržišnik, 2014, undergraduate thesis

Abstract: Upravljanje z zalogami spada med izjemno pomembne operativne funkcije podjetja, saj je v njih vezan velik del finančnih sredstev. Za dolgoročno uspešnost mora podjetje proizvodni in prodajni proces opravljati tako, da bo kupčevo povpraševanje zadovoljeno, hkrati pa skrbeti, da stroški zalog ostanejo na čim nižji ravni. V diplomskem delu se ukvarjamo z vprašanjem, kako optimalno upravljati z zalogami, da bo dosežena čim večja učinkovitost, saj po eni strani povzročajo stroške, po drugi strani pa so za tekoče izvajanje poslovne dejavnosti v določenem obsegu nujno potrebne. V teoretičnem delu naloge smo zaloge opredelili, prikazali proces upravljanja z njimi, pregledali sisteme naročanja in uravnavanja, si ogledali načine analiziranja, predstavili zaloge kot del obratnega kapitala in opisali način spremljanja in evidentiranja zalog. Predstavljeni so različni načini vrednotenja zalog. V praktičnem delu obravnavamo in analiziramo podjetje, ki je specializirano za izvedbo in vodenje projektov. Zaradi projektne naravnanosti podjetja se tudi zaloge obravnavajo projektno.
Keywords: upravljanje z zalogami, modeli uravnavanja zalog, kazalniki obračanja zalog, ABC analiza, vrednotenje zalog
Published: 02.04.2014; Views: 1489; Downloads: 207
.pdf Full text (1016,12 KB)

5.
Skladiščenje in upravljanje zalog v podjetju Sgerm d.o.o.
Maja Firm, 2014, bachelor thesis/paper

Abstract: Marsikatero podjetje se srečuje s problemom velikosti zalog, saj se v skladiščih nahajajo obratna sredstva, ki so lahko velika ali majhna. Podjetja morajo poskrbeti za optimalne zaloge, ki bodo ob najnižjih stroških zagotavljale normalno prodajo izdelkov. Diplomsko delo obravnava upravljanje zalog v podjetju Sgerm, d. o. o., konkretno želimo rešiti problem upravljanja zalog z ustrezno metodo. Za dobro upravljanje zalog potrebujemo celotne podatke o gibanju zalog v podjetju, kakšna je njihova prodaja in nabava. V zalogah je vezan velik del sredstev, zato je upravljanje zalog zelo pomembna funkcija v podjetju Sgerm, d. o. o. Problem podjetja Sgerm, d. o. o., je neučinkovito upravljanje zalog, za kar obstaja več vzrokov. S pravilnim upravljanjem zalog bodo v podjetju skušali ohraniti optimalno količino zalog, zato bomo predlagali najučinkovitejšo metodo upravljanja z zalogami. Diplomsko delo je sestavljeno iz teoretičnega in iz praktičnega dela. V uvodu naloge smo opredelili problem, ki je predmet raziskave. Opredelili smo namen, cilje, osnovne trditve, predpostavke in omejitve dela ter metode raziskovanja samega problema. V prvem delu so obravnavane teoretične osnove skladiščenja in njegovih funkcij ter opredelitve zalog in njihova vloga v podjetjih. V drugem, praktičnem, delu diplomskega dela je opredeljeno obstoječe stanje podjetja Sgerm, d. o. o., v sklopu katerega je opisano skladiščno poslovanje in upravljanje zalog. Izračunan je tudi koeficient obračanja zalog in dnevi vezave zalog, s pomočjo katerih ugotovimo učinkovitost obvladovanja zalog. Glede na obstoječe stanje podjetja smo predlagali, da v podjetju neučinkovito obvladovanje zalog rešujejo z učinkovitejšim sistemom naročanja izdelkov ter na ta način optimirajo zalogo in odpravijo nekurantno zalogo. V zaključku smo povzeli ugotovitve in pogoje za uvedbo ter možnosti nadaljnjega razvoja.
Keywords: Skladiščenje, funkcije skladiščenja, zaloge, upravljanje z zalogami, gospodarjenje z zalogami.
Published: 22.08.2014; Views: 1318; Downloads: 211
.pdf Full text (1,24 MB)

6.
GOSPODARJENJE Z ZALOGAMI - NA PRIMERU PODJETJA X
Mateja Polanec, 2016, undergraduate thesis

Abstract: Vsako proizvodno podjetje se mora zavedati, da je uspešnost njegovega poslovanja odvisna tudi od gospodarjenja z zalogami. Znotraj proizvodnega procesa se pojavijo številna vprašanja, kako najbolj učinkovito ravnati z njimi, saj različne vrste zalog, ki jih lahko drži podjetje, ne povzročajo le materialnih stroškov, ampak tudi organizacijske stroške in stroške financiranja. Učinkovito vodenje in oblikovanje zalog vpliva na dober finančni izid. Diplomsko delo v teoretičnem delu zajema splošne teoretične opredelitve. Prikazani so kazalniki, različne oblike obvladovanja in vodenja zalog, možni načini financiranja ter različne vrste stroškov zalog. Primeren informacijski sistem je nepogrešljiv v poslovanju podjetja, saj omogoča natančno in tekoče spremljanje vseh procesov v podjetju, zato je v nalogi govora tudi o tem. Predstavljeno Podjetje X deluje v kovinski industriji. Način njegovega poslovanja je zelo kompleksen in finančno zahteven. Osnovna surovina predstavlja velik finančni zalogaj, zato je upravljanje zaloge le-te strateškega pomena. Veliko vlogo pri gospodarjenju z zalogami v Podjetju X ima njihov lastni informacijski sistem.
Keywords: zaloge, upravljanje z zalogami, optimizacija zalog, stroški zalog, financiranje zalog
Published: 31.08.2016; Views: 636; Downloads: 80
.pdf Full text (1,30 MB)

7.
Upravljanje zalog v podjetju roto slovenija d. o. o.
Katja Vöröš, 2018, undergraduate thesis

Abstract: Skoraj ni podjetja, ki se ne bi srečevalo s problemom zalog, ker so le-te vezane v obratna sredstva. Cilj vsakega je tako poskrbeti za optimalne zaloge, ob hkratnem normalnem delovanju, torej utečeni prodaji in izdobavi. Da bi pojasnili delovanje zalog in podjetja, smo zaloge opisali na primeru podjetja Roto Slovenija d.o.o. V prvem delu bomo zaloge opisali teoretično, torej kaj zaloge za podjetje sploh pomenijo, ter kako se podjetja soočajo z upravljanjem zalog. Razčlenili bomo zaloge po vrstah, ki jih poznamo. Pojasnili bomo tudi, kakšne stroške podjetju prinesejo zaloge. V drugem delu, na praktičnem primeru podjetja Roto Slovenija, pojasnimo obstoječe stanje podjetja in upravljanje zalog v podjetju. Predstavili bomo tudi praktičen primer, ki ga bomo prikazali na podlagi enega izmed najbolj prodajanih izdelkov.
Keywords: upravljanje z zalogami, vrste zalog, stroški zalog
Published: 19.11.2018; Views: 316; Downloads: 71
.pdf Full text (984,17 KB)

Search done in 0.12 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica