| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 2 / 2
First pagePrevious page1Next pageLast page
1.
MANAGEMENT KONFLIKTOV V PODJETJU
Barbara Tischler, 2009, undergraduate thesis

Abstract: Sodobni globalni svet, kjer je dinamika procesov izredno hitra, zahteva od zaposlenih, njihovih vodij ter podjetij nenehno prilagajanje in z njimi povezane spremembe, ki pa lahko privedejo do konfliktnih situacij v nas samih, v podjetjih, nenazadnje pa tudi v okolju, v katerem živimo. Vzrok za nastajanje konfliktov je lahko naša nepripravljenost na spremembe in toga drža ali pa tudi načini upravljanja in vodenja podjetij in njihova nepripravljenost za nove izzive globalnega okolja. Lahko rečemo, da ni podjetja ali organizacije, v kateri med sodelavci ne bi bilo konfliktov. Podjetje, ki trdi, da znotraj njega ni konfliktov, živi v iluziji, pa naj bo to posledica namernega ali nenamernega prikrivanja resnice. Obstaja več vrst konfliktov, med katerimi smo se bolj posvetili konfliktom v podjetju, ki jih lahko delimo na interpersonalne, intrapersonalne, konflikte med skupinami, konflikte v skupini in konflikte interesov. Konflikte je potrebno reševati in ne bežati pred njimi, kajti s tem situacijo samo še poslabšamo. Za uspešno reševanje konflikta pa je potrebno poznati njegov izvor, nato pa se lahko posvetimo reševanju le-tega. V podjetju je veliko vzrokov, ki pripomorejo k nastanku konflikta, kot na primer preobremenjenost z delo, prenizka plača, različni interesi med zaposlenimi in vodstvom podjetja, tekmovalnost, ipd. Zato je v vsakem podjetju potrebna dobra organizacija in sposobno vodstvo, ki mora uspešno upravljati s nastalimi konflikti. Z izvedeno anketo smo v izbranem podjetju prikazali pogostost konfliktov, njihove najpogostejše vzroke, posledice, tako negativne kot tudi pozitivne ter protikonfliktne ukrepe vodstva podjetja. V izbranem podjetju se pojavljajo tako močni oziroma intenzivni konflikti, da je veliko ljudi celo razmišljalo o menjavi službe, vendar so se kasneje uspešno pogovorili z vodstvom podjetja, ki jim je obljubilo spremembe, in so se odločili ostati. V podjetju bi bilo potrebno posvetiti več pozornosti motiviranju in nagrajevanju zaposlenih ter bolj skrbeti za ohranitev kadra, da ne bi več razmišljal o menjavi službe. To lahko dosežemo na več načinov, zagotovo pa je najpomembneje, da se z ljudmi odkrito pogovarjamo in jim damo vedeti, kako dragoceni in posebni so za nas, tu in tam jim pa lahko nakažemo naklonjenost tudi z majhnimi darili ali finančno stimuliramo. Zavedati se je namreč potrebno, da je dobro podjetje sestavljeno iz še boljšega kadra.
Keywords: konflikt, interpersonalni konflikt, intrapersonalni konflit, konflikt v skupini, konflikt med skupinami, konflikt interesov, vzroki konfliktov, posledice konfliktov, organizacija, upravljanje konfliktov.
Published: 05.11.2010; Views: 2240; Downloads: 323
.pdf Full text (1,34 MB)

2.
OBVLADOVANJE KONFLIKTOV V PODJETJU
Darko Rožman, 2013, undergraduate thesis

Abstract: Konflikti so prisotni v našem vsakdanjem življenju. Vsak dan slišimo, beremo in se pogovarjamo o konfliktih med političnimi strankami, družinskimi člani, podjetji. Nobena izjema pa niso niti konflikti na delovnem mestu v organizaciji. Pogosto se jih branimo, saj imajo konflikti negativen pred zvok, v diplomski nalogi pa smo se naučili in predstavili tudi pozitivne lastnosti konfliktov, ki so koristni za razvoj podjetja. Vzrok za nastanek konfliktov je lahko naša nepripravljenost na spremembe ali pa tudi način upravljanja podjetja, ki je neprilagodljiv za nove izzive okolja. V praksi ni podjetja kjer ne bi bili prisotni konflikti. Podjetje, ki trdi, da znotraj njega ni konfliktov živi v iluziji. Konflikte je potrebno reševati in ne bežati pred njimi, kajti v tem primeru se lahko situacija samo poglobi in poslabša. Za uspešno reševanje konflikta je potrebno poznati njegov izvor, nato pa se lahko lotimo reševanja le-tega. V podjetju je veliko vzrokov, ki lahko privedejo do nastanka konfliktov, kot so preobremenjenost z delom, prenizka plača, različni cilji in interesi zaposlenih, zato je potrebno vzpostaviti dobro vodstvo in organizacijo, ki mora uspešno upravljati z nastalimi konflikti.
Keywords: konflikt, upravljanje konfliktov, intrapersonalni konflikt, posledice konfliktov, reševanje konfliktov, komunikacija, medosebni odnosi
Published: 09.07.2013; Views: 1244; Downloads: 151
.pdf Full text (411,44 KB)

Search done in 0.06 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica