| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 4 / 4
First pagePrevious page1Next pageLast page
1.
2.
UPRAVLJANJE IN VZDRŽEVANJE JAVNIH CEST V OBČINI MAKOLE
Davor Galun, 2014, undergraduate thesis

Abstract: Upravljanje in gospodarjenje s cestno infrastrukturo sta dejavnosti, ki sta medsebojno povezani. Na nivoju občin pa ta povezava sistemsko ni urejena, saj vzdrževanje velikokrat ni plansko določeno zaradi pomanjkanja podatkov iz banke cestnih podatkov, na podlagi katerih bi lahko določili potrebne ukrepe vzdrževanja glede na staranje konstrukcije. Kljub širokemu pomenu te povezanosti lahko rečemo, da k upravljanju in gospodarjenju spadajo vsa načrtovalna in organizacijska dela, vodstvo in nadzor nad stanjem cest. Za vzdrževanje cest se je Občina Makole odločila, da podeli koncesijo Cestnemu podjetju Ptuj. Slednje se zelo trudi, da bi zagotavljalo kvalitetno in dolgoročno vzdrževanje vseh lokalnih cest in javnih poti, vendar se zaradi reliefne strukture v občini nenehno srečuje s težavami, kot je dostop do poškodovanih cest z mehanizacijo in ostalimi stroji. Pa vendar je stanje cest v občini dobro, čeprav so občani drugačnega mnenja, do katerega pa velikokrat pride zaradi prevelikih pričakovanj. Toda dokler bo Občina Makole s finančnimi sredstvi ravnala gospodarno, k temu dodala pravilen pristop k načrtovanju in vzdrževanju občinskih cest ter vpeljevala dolgoročne rešitve, bodo ceste v stanju, ki bo skladno z vso zakonodajo in predpisi.
Keywords: javne ceste, vzdrževanje cest, vzdrževanje cestne infrastrukture, upravljanje s cestami
Published: 28.10.2014; Views: 1069; Downloads: 164
.pdf Full text (3,73 MB)

3.
ORGANIZIRANJE ZIMSKE SLUŽBE NA OBMOČJU MESTNE OBČINE PTUJ
Tamara Slatič, 2016, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu so predstavljeni zakoni, pravilniki, uredbe in pravne podlage za organiziranje ter izvajanje zimske službe. Opisan je sistem vzdrževanja cest v zimskem času. Za izvajanje zimske službe so potrebni predvsem strokovne podlage, transportna sredstva za pluženje in posipanje, materialna sredstva ter usposobljeni delavci. V času izvajanja zimske službe je pomemben vrstni red aktivnosti, ki jih je treba izvesti. Razdelimo jih na predhodne aktivnosti, aktivnosti v zimskih razmerah in aktivnosti po končani zimski službi. Diplomsko delo natančneje obravnava izvajanje zimske službe na območju Mestne občine Ptuj. Podrobneje sta analizirana organizacija in tehnični ter stroškovni vidik izvajanja zimske službe na območju Mestne občine Ptuj
Keywords: redno vzdrževanje cest, zimsko vzdrževanje cest, upravljanje z zimskim vzdrževanjem, pluženje
Published: 25.01.2016; Views: 907; Downloads: 145
.pdf Full text (2,83 MB)

4.
IZBOLJŠANJE KVALITETE OBČINSKEGA CESTNEGA OMREŽJA S PREDLOGI ZA IZBOLJŠANJE POSTOPKOV VZDRŽEVANJA
Uroš Brumec, 2016, undergraduate thesis

Abstract: Upravljanje in gospodarjenje s cestno infrastrukturo je zelo kompleksna dejavnost, kjer je poleg izrecno strokovnega mnenja treba največkrat dajati prednost ostalim, predvsem finančnim, okoliščinam pred stroškovnimi. V vsakdanjih fazah dela vzdrževanja je z okrnjenimi sredstvi v vsakem primeru treba izvesti tako, da zagotovimo zakonodaji in predvsem varnosti v prometu. S podelitvijo koncesije se z dolžnostjo opravljanja vzdrževanja na občinskih cestah, podeli še odgovornost, ki se s požrtvovalnostjo odraža v zagotovitvi kakovosti vzdrževanja in hitrosti izvedbe posameznih del. To se pokaže predvsem v zimskem času, ko je v občini Lenart pozornost cest ob vsakem času odlična glede na dane okoliščine. Režijski obrat in koncesionarji za vzdrževanje občinskih cest so kljub omejenim finančnim sredstvom in dotrajanim cesta, trudijo vsako leto zagotoviti prevoznost in varnost cestnega omrežja ter vzporedno z RV še v okviru investicijskega vzdrževanja nenehno po svojih močeh izboljšujejo dotrajano infrastrukturo in s tem zagotavljajo dolgoročnejše rešitve za ceste.
Keywords: javne ceste, upravljanje s cestami, vzdrževanje cest, gospodarjenje s cestno infrastrukturo
Published: 06.07.2016; Views: 496; Downloads: 52
.pdf Full text (18,00 MB)

Search done in 0.07 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica