| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 10 / 11
First pagePrevious page12Next pageLast page
1.
Dimenzioniranje orodja za upogibanje pločevine
Vito Kokol Bogme, 2021, master's thesis

Abstract: V magistrskem delu je predstavljen postopek dimenzioniranja orodja za upogibanje pločevine. Ker se pločevina trajno deformira zaradi plastične deformacije, smo predstavili razliko med inženirskim in dejanskim diagramom napetost – deformacija, na kratko opisali mehanizme plastične deformacije kovin in predstavili tehnološke parametre pri procesu upogibanja pločevine s premočrtnim gibanjem orodja. Na podlagi tehnoloških parametrov smo naredili parametrični model orodja, ki nam je omogočal najenostavnejše spreminjanje dimenzij orodja. Ker je orodje dinamično obremenjeno, smo za dimenzioniranje uporabili napetostno metodo. Izvedli smo numerične simulacije po MKE v programskem paketu Ansys za začetno in končno geometrijo orodja ter primerjali analitično in numerično izračunano dobo trajanja.
Keywords: upogibanje pločevine, dimenzioniranje, napetostna metoda, MKE
Published: 24.09.2021; Views: 154; Downloads: 27
.pdf Full text (4,51 MB)

2.
Zasnova in izdelava stroja za oplaščenje elektrod za elektro obločne peči v proizvodnji korunda
Luka Lešnik, 2019, undergraduate thesis

Abstract: V diplomski nalogi je predstavljena zasnova namenske naprave za oplaščenje elektrod v podjetju Imerys Ruše d.o.o.. Zasnova mehanskega dela naprave je po korakih predstavljena s pomočjo CAD modelov. Za gibanje in krmiljenje naprave skrbijo hidravlični elementi, ki so krmiljeni s pomočjo relejne tehnike. Načrtovano povezavo hidravličnih in električnih komponent prikazujeta hidravlična in električni shema. Kot dodatek k napravi so predstavljeni še zgodovina podjetja, dodatni dvižni sistem, varnostni ukrepi ter navodila za uporabo in vzdrževanje naprave.
Keywords: Naprava za oplaščenje elektrod, preoblikovanje pločevine, upogibanje pločevine, ovijanje, zasnova.
Published: 04.10.2019; Views: 527; Downloads: 39
.pdf Full text (6,29 MB)

3.
Vpliv radija pestiča in širine materiala na elastično poravnavanje pri procesu upogibanja
Jure Vezonik, 2019, undergraduate thesis

Abstract: Diplomska naloga opisuje proces upogibanja, ki velja za enega najbolj razširjenih tehnoloških postopkov za preoblikovanje pločevine. Namen diplomskega dela je z eksperimentalnim delom ugotoviti, kako nekateri geometrijski parametri vplivajo na elastično poravnavo pri upogibanju po razbremenitvi. Rezultati eksperimentalnega dela, ki so prikazani v obliki grafov in preglednic ter so primerjani z analitičnimi preračuni, so pokazali, da je vpliv radija pestiča na velikost elastične poravnave zelo velik, medtem ko širina komada nima pomembnejšega vpliva na elastično poravnavanje.
Keywords: upogibanje pločevine, radij pestiča, elastična poravnava, kot zravnanja
Published: 01.10.2019; Views: 440; Downloads: 94
.pdf Full text (2,70 MB)

4.
Analitično in eksperimentalno določanje sile pri upogibanju pločevine
Ermin Dunić, 2018, undergraduate thesis

Abstract: V diplomski nalogi je najprej na splošno opisan proces upogibanja pločevine in upogibanje v matrici. Postopek upogibanja je v proizvodnih podjetjih zelo razširjen in pomemben proces pri izdelavi nekega izdelka. V diplomski nalogi smo analitično in eksperimentalno določili upogibne sile v odvisnosti od nekaterih parametrov: matrice in pestiča, kvalitete materiala in debeline pločevine. Rezultati eksperimentov so pokazali, da se pojavijo razlike pri dejanskih in analitično določenih upogibnih silah. Vpliv preiskovanih upogibnih parametrov je pri tem različen. Rezultate eksperimentov, analitičnih preračunov ter vplivnost parametrov smo predstavili v obliki grafov.
Keywords: preoblikovanje, upogibanje pločevine, sile, visokotrdnostna jekla
Published: 18.09.2018; Views: 700; Downloads: 94
.pdf Full text (2,42 MB)
This document has many files! More...

5.
Eksperimentalno in analitično določanje razvite dolžine pri upogibanju pločevine
Klemen Kos, 2018, undergraduate thesis

Abstract: V diplomski nalogi so na kratko opisani postopki preoblikovanja pločevine, nato pa podrobneje proces upogibanja pločevine in K - faktor. K – faktor je pomemben parameter pri upogibanju, ki ima zelo velik vpliv na razvito mero dolžine izdelka. V diplomski nalogi so predstavljeni analitični in eksperimentalni rezultati, dobljeni z upoštevanjem različnih K – faktorjev ter vpliv le-tega na razvito mero dolžine. Izvedeni so bili preizkusi z različnimi vrednostmi K – faktorjev na treh različnih debelinah jekla S355 ter primerjava rezultatov preizkušancev s konstruiranimi izdelki v programu SolidWorks. Ugotovili smo, da so izračunane vrednosti razvite dolžine v veliki meri odvisne od vrednosti K-faktorja.
Keywords: Preoblikovanje, Upogibanje pločevine, K – faktor, Razvita dolžina.
Published: 06.09.2018; Views: 1184; Downloads: 192
.pdf Full text (2,49 MB)

6.
Konstruiranje orodja za preoblikovanje pločevine
Daniel Petek, 2015, undergraduate thesis

Abstract: Izdelava orodja za preoblikovanje pločevine zahteva veliko znanja in truda. Za dobro konkurenčnost pa so orodjarne prisiljene v uvajanje novih tehnologij, saj so samo tako lahko konkurenčne na trgu. V diplomski nalogi smo opisali konstruiranje progresivnega orodja. Teoretično smo opisali vrste orodij in osnovne preoblikovalne tehnike, ki so potrebne za konstruiranje orodja. V osnovah preoblikovalne tehnike smo predstavili upogibanje, globoki vlek in rezanje. Pri konstruiranju smo upoštevali zahteve od kupca. Preračunali smo sile, ki so potrebne za izbiro stiskalnice in za konstruiranje orodja. Določili smo metodni plan, s pomočjo katerega smo nadalje konstruirali celotno orodje. Celotno orodje smo prilagodili standardnim delom. Izdelana je bila tehniška dokumentacija za izdelavo orodja.
Keywords: preoblikovanje pločevine, upogibanje, progresivno orodje, orodjarstvo, konstruiranje
Published: 20.10.2015; Views: 2821; Downloads: 817
.pdf Full text (3,39 MB)

7.
Razvoj metode za inteligentno napovedovanje tehnoloških parametrov upogibanja pločevine v dveh stopnjah
Jernej Šenveter, 2013, doctoral dissertation

Abstract: V doktorskem delu je znanstveno opisano doslej slabo poznano in raziskano upogibanje v dveh stopnjah za kot 90 ali več v večstopenjskih progresivnih orodjih. Omenjeno upogibanje je proces, pri katerem v prvi fazi pločevino pred-deformiramo do pred-upogibnega kota ter nato v drugi stopnji upogibanja pločevino upognemo do končnega kota upogiba. Osrednji del naloge zavzema razvoj ter implementacija metode za inteligentno napovedovanje tehnoloških parametrov. Za uspešno uporabe inteligentne metode, smo preučili postopke upogibanja ter podrobneje raziskali in analizirali upogibanje v dveh stopnjah. Pomemben vidik za zadovoljivo uporabo metode je tudi razvito in izdelano testno orodje za upogibanje pločevine. Na testnem orodju so bili opravljeni preizkusi, ki smo jih izvedli z različnimi vrstami pločevin. Pri spremljanju procesa upogibanja pločevine, smo merili oziroma beležili naslednje parametre: pred-upogibni kot, zamik matrice pri drugem upogibu, debelino pločevine, mejo plastičnosti, natezno trdnost ter končni kot upogiba. Po temeljiti analizi ter overitvi izmerjenih parametrov smo z uporabo umetne inteligence-nevronske mreže implementirali inteligentne metode za napovedovanje končnega kota upogiba, zamika matrice pri drugem upogibu ter pred-upogibnega kota pri postopku upogibanja v dveh stopnjah. Inteligentna metoda povečuje kakovost uporabe postopka in zmanjšuje število preizkusov. Na osnovi metode za napovedovanje tehnoloških parametrov je moč postopek enostavno uporabiti v večstopenjskih progresivnih orodjih za preoblikovanje pločevine. Razvita inteligentna metoda napovedovanja končnega kota upogiba, zamika matrice pri drugem upogibu ter pred-upogibnega kota uporabnikom omogoča učinkovito ekonomsko in tehnično enostavno uporabo postopka.
Keywords: upogibanje, upogibanje v dveh stopnjah, inteligentni sistem, napovedovanje tehnoloških parametrov, elastično izravnavanje pločevine
Published: 08.01.2014; Views: 1336; Downloads: 184
.pdf Full text (7,88 MB)

8.
SNOVANJE PREOBLIKOVALNIH ORODIJ ZA UPOGIBANJE PLOČEVINE
Jernej Hribernik, 2011, bachelor thesis/paper

Abstract: Diplomsko delo zajema osnove preoblikovanja, ena izmed vrst preoblikovanja je tudi upogibanje, ki je tudi bolj podrobno opisano. Predstavljene so tri najpogosteje uporabljene vrste upogibanja; to so upogibanje na letvi, upogibanje na prizmi in upogibanje na valjih. V sami diplomski nalogi so zajete tudi razne enačbe, katere nam pridejo v pomoč pri samem upogibanju. V nadaljevanju diplomskega dela je predstavljen upogibni stroj za upogibanje na prizmi »Carter 200x4000«, katerega imajo v podjetju, kjer sem opravljal praktično usposabljanje. Kot primer sem uporabil zadnjo stranico bagrske žlice, izdelal sem potrebno tehniško dokumentacijo in tehnološki postopek upogibanja.
Keywords: preoblikovanje, pločevina, upogibanje pločevine, orodja za upogibanje, stroji za upogibanje.
Published: 12.10.2011; Views: 4623; Downloads: 1209
.pdf Full text (2,17 MB)

9.
UPORABA SODOBNIH TEHNOLOGIJ PRI IZDELAVI TRAKTORSKIH PRIKOLIC
Sebastjan Zadravec, 2011, undergraduate thesis

Abstract: V diplomi so predstavljene tehnologije, ki se uporabljajo pri izdelavi traktorskih prikolic. Na kratko je opisano samo podjetje in organizacija znotraj njega. Podrobneje so prikazane tehnologije, ki se uporabljajo pri izdelavi traktorskih prikolic, lasersko in plazemsko rezanje ter upogibanje pločevine. Na podlagi teh tehnologij je prikazan primer izdelave pločevine blatnika – vse od delavniške risbe, pripisovanja delovnih postopkov, izdelovanja programa za lasersko rezanje in upogibanje pločevine ter do končnega varjenja stičnih mest. Zaradi potrebe po inovacijah v podjetju je prikazana možnost izboljšave proizvodnega procesa traktorskih prikolic. Ta inovacija teži k izdelovanju izdelkov po zahtevi kupcev.
Keywords: Sodobne tehnologije, lasersko rezanje, plazemsko rezanje, upogibanje pločevine, delovni postopki, traktorske prikolice.
Published: 06.10.2011; Views: 2266; Downloads: 265
.pdf Full text (3,42 MB)

10.
SODOBNI POSTOPKI PREOBLIKOVANJA PLOČEVINE ZA MALOSERIJSKO PROIZVODNJO
Aleksander Stanojević, 2011, undergraduate thesis

Abstract: Diplomsko delo se začne s kratkim uvodom in predstavitvijo podjetja Ko-Lovec, d. o. o. Osrednja tema diplomskega dela je predstavitev sodobnih preoblikovalnih postopkov pločevine za maloserijsko proizvodnjo v podjetju. Preoblikovalni postopki bodo omejeni na vzorčni izdelek. Predstavil sem visoko produktivni računalniško voden sistem za prebijanje in upogibni stroj na podlagi izdelave omenjenega izdelka. V sklepnem delu pa sem obdelal stroškovne cene izdelka ter naredil časovno analizo.
Keywords: maloserijska proizvodnja, preoblikovanje pločevine, prebijanje, upogibanje, čas izdelave, stroški
Published: 08.07.2011; Views: 2210; Downloads: 817
.pdf Full text (3,43 MB)

Search done in 0.2 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica