| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 8 / 8
First pagePrevious page1Next pageLast page
1.
UMETNA PREKINITEV NOSEČNOSTI
Mojca Horvat, 2009, undergraduate thesis

Abstract: Umetna prekinitev nosečnosti je ena izmed delikatnih tem, ki buri duhove po vsem svetu. Zgodovinsko ni povsem jasno, kako pogosto se je razpravljalo o etiki umetne prekinitve nosečnosti, vendar se je splošno pravno urejanje začelo šele v 18. stoletju. Danes je umetna prekinitev nosečnosti povsod po svetu zdravstveno in socialno neželen ukrep za uravnavanje rojstev in predstavlja le izhod v sili. Kljub vsem modernim metodam kontracepcije in njihovi široki dostopnosti, ter večji informiranosti, še vedno ostajajo številna dekleta in ženske, ki zaradi najrazličnejših razlogov svojo nosečnost zaznavajo kot neželeno. Umetna prekinitev nosečnosti ostaja edino sredstvo za preprečitev rojstva po spočetju. Za oblikovanje stališča in podajanje vrednostnih sodb je pomembno, da smo dobro informirani, saj nam le to omogoča objektivnejšo in bolj kritično presojo o umetni prekinitvi nosečnosti, vpogled v nasprotujoče stališče pa nam pripomore k večji tolerantnosti do slednjega. Stališča do umetne prekinitve nosečnosti temeljijo na tehtanju različnih vrednot, te pa so največkrat povezane tudi z moralno obsodbo žensk, ki so pripravljene te vrednote kršiti iz lastnih bolj ali manj sebičnih razlogov.
Keywords: umetna prekinitev nosečnosti, abortus, splav, zgodovina umetne prekinitve nosečnosti, pravna ureditev umetne prekinitve nosečnosti, pravni status zarodka
Published: 14.12.2009; Views: 5518; Downloads: 1763
.pdf Full text (5,48 MB)

2.
SVETOST ALI KAKOVOST ŽIVLJENJA
Bernarda Kovačič, 2011, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu sem tematiko svetosti ali kakovosti življenja razdelila v štiri poglavja. V prvem poglavju sem predstavila nekaj splošnih dejstev o pridobitvi in izgubi pravne sposobnosti, saj je le ta pomemben element predvsem iz vidika prava, ki se tako kot medicina ukvarja s pojmovanjem smrti, ki je moj osrednji vidik tematike. V drugem poglavju sem se podrobneje posvetila možganski smrti. Tukaj naj omenim pravilnik o medicinskih merilih, načinu in postopku ugotavljanja možganske smrti ter sestavi komisije za ugotavljanje možganske smrti, na temeljih katerega je opredeljena možganska smrt. Poudarila sem tudi teološko vrednotenje svetosti življenja, za katerega se zavzema katoliška cerkev. V tretjem poglavju sem na konkretnem primeru izvzetem iz nemške prakse želela prikazati, s kakšnimi težavami se srečuje medicina in vzporedno z njo pravo, ko gre za možgansko smrt noseče ženske. V različnih zakonodajah se takšnih primerov poslužujejo na različne načine, odvisno od tega, koliko pravic zakonodaja posamezne države daje še nerojenemu otroku. V zadnjem, četrtem poglavju pa sem se ukvarjala s problematiko umetne prekinitve nosečnosti, ki ima v razvitem delu sveta vedno večjo podporo tako s strani medicine, kot tudi prava. Države podeljujejo vedno večjo svobodo pri uresničevanju pravice do svobodnega odločanja o rojstvu otrok. Tako tudi zakonodaja v Republiki Sloveniji daje noseči ženski večjo vrednost, kot pravicam še nerojenega otroka. Otrok je varovan po naši zakonodaji zgolj pogojno s stani matere in njene volje, ter posredno preko nezakonite prekinitve nosečnosti. Tudi tukaj sem vključila stališče cerkve in na koncu dodala še svoje mnenje glede svetosti in kakovosti življenja v primeru umetne prekinitve nosečnosti.
Keywords: pravna sposobnost, smrt, možganska smrt, možganska smrt noseče ženske, umetna prekinitev nosečnosti, pravice noseče ženske, pravice še nerojenega otroka, nezakonita prekinitev nosečnosti, svetost življenja, kakovost življenja
Published: 24.03.2011; Views: 2245; Downloads: 286
.pdf Full text (341,17 KB)

3.
Umetna prekinitev nosečnosti z abortivno tableto
Marko Plateis, 2011, undergraduate thesis

Abstract: Umetna prekinitev nosečnosti (UPN) je danes še vedno pereč problem po vsem svetu. Kljub široki informiranosti in dostopnosti različnih kontraceptivov, še vedno veliko žensk navaja svojo nosečnost kot neželeno. Metod UPN je več vrst, najpogosteje uporabljena je seveda kirurška, ki pa lahko ima neželene učinke, tako kot vsi ostali kirurški posegi. Da bi se izognili ravno tovrstnim zapletom, so raziskovalci odkrili mifepriston (antiprogestagen) in misoprostol (prostaglandin), ki v kombinaciji sprožita abortus. Ker je takšna metoda UPN sicer bolj razvita v modernem svetu, pri nas pa še vedno v povojih, smo v empiričnem delu diplomskega dela povprašali medicinske sestre, zaposlene v ginekoloških ambulantah o seznanjenosti z abortivno tableto. Rdeča nit diplomskega dela je seveda sama abortivna tableta, njene lastnosti, dobre in slabe, njeno delovanje, njena razširjenost in uporaba po svetu in v Sloveniji. Poleg opisov najpogostejših UPN, je opisan tudi potek medikamentne prekinitve nosečnosti (MPN) in delo medicinske sestre pred, v in po MPN.
Keywords: umetna prekinitev nosečnosti, abortivna tableta, mifepriston, misoprostol, kirurški zapleti, medicinska sestra
Published: 06.06.2011; Views: 5773; Downloads: 905
.pdf Full text (337,38 KB)

4.
PRAVNA UREDITEV UMETNE PREKINITVE NOSEČNOSTI V REPUBLIKI SLOVENIJI
Suzana Pisnik, 2012, master's thesis

Abstract: Umetna prekinitev nosečnosti spada med občutljivejše teme po vsem svetu. Zgodovinsko ni jasno, kdaj se je začelo razpravljati o sami etiki umetne prekinitve nosečnosti, lahko pa povem, da se je njeno pravno urejanje začelo v 18. st. Tako med prvo državo, ki je uzakonila umetno prekinitev nosečnosti spada Sovjetska zveza. Njena uzakonitev pa je pozneje vplivala na večino drugih vzhodno evropskih držav. Vsaka odprava plodu in vsako dejanje proti človeškemu življenju, ki je spočeto v materinem telesu in ki se še ni rodilo ter vsaka ločitev plodu od materinega telesa, ki povzroči njegovo smrt, imenujemo umetna prekinitev nosečnosti. Zakon o zdravstvenih ukrepih pri uresničevanju pravic do svobodnega odločanja o rojstvu otrok opredeljuje umetno prekinitev nosečnosti kot medicinski poseg, ki se opravi na zahtevo nosečnice, če nosečnost ne traja več kot deset tednov. S tem medicinskim posegom se tako povzroči zaključek nosečnosti, še preden se otrok rodi. Umetna prekinitev nosečnosti je zelo delikatna tema in jo dandanes označujejo kot socialno nezaželeni ukrep za uravnavanje rojstev oziroma prekinjanje nezaželenih nosečnosti. Kljub današnjim številnim metodam kontracepcije, obstaja v svetu veliko žena in deklet, ki se odločajo za umetno prekinitev nosečnosti. Zakaj? Iz preprostega razloga in sicer zato, ker je to edino sredstvo za preprečevanje rojstev po spočetju. Med najpomembnejše zakone v Sloveniji, ki urejajo področje umetne prekinitve nosečnosti tako spada Zakon o zdravstvenih ukrepih pri uresničevanju pravic do svobodnega odločanja o rojstvu otrok, Zakon o zdravstveni dejavnosti (ZZDej), Zakon o zdravniški službi (ZZdrS) in ne nazadnje tudi Ustava Republike Slovenije ter ostali drugi pomembni predpisi.Umetna prekinitev nosečnosti je v Sloveniji legalna od leta 1977 in dovoljena pod pogojem, da nosečnost ne traja več kot deset tednov. Tako je z liberalizacijo zakonodaje postala umetna prekinitev nosečnosti varna in dostopna vsem ženskam v Sloveniji. Da bi si lahko sami oblikovali neko lastno mnenje in stališče pa je pomembno, da se podučimo o umetni prekinitvi nosečnosti, saj nam to daje nek vpogled v njo in tako lahko na podlagi dobrega poznavanja tega področja, podamo neko objektivnejšo in kritično presojo.
Keywords: umetna prekinitev nosečnosti, abortus, splav, zarodek, embrio, pravna ureditev umetne prekinitve nosečnosti, zgodovina umetne prekinitve nosečnosti, ugovor vesti, odgovornost za neuspešno opravljeno umetno prekinitev nosečnosti, pravica partnerja pri umetni prekinitvi nosečnosti.
Published: 16.03.2012; Views: 4699; Downloads: 1354
.pdf Full text (773,54 KB)

5.
Sociološki vidiki umetno prekinjene nosečnosti
Amanda Vrabl, 2013, undergraduate thesis

Abstract: Vsaka nosečnost ni načrtovana in umetna prekinitev nosečnosti je odgovor na nezaželeno nosečnost. Ko se ženska znajde v situaciji, ko se mora odločiti, ali naj prekine nosečnost ali ne, ji ni lahko. Doživlja osebno stisko, ostane sama in obupana. Najde kopico razlogov za odločitev za umetno prekinitev nosečnosti in ti so zelo pestri. Slovenska zakonodaja je pozitivno naravnana v podporo materinstvu, vendar so razlogi za odločitev nemalo kdaj prav socialne narave. Namen diplomskega dela je bil predstaviti umetno prekinitev nosečnosti iz sociološkega vidika, hkrati pa ugotoviti, zakaj se ženske znajdejo v situaciji, ko jim umetna prekinitev nosečnosti predstavlja edini izhod v sili, in kaj jih privede do teh odločitev. Metodologija raziskovanja. Analiza domače in tuje literature nam je omogočila opredelitev teoretičnih izhodišč. Raziskava je temeljila na kvantitativni metodologiji. Podatke za empirični del smo pridobili s pomočjo delno strukturiranega anketnega vprašalnika, ki je vseboval 20 vprašanj zaprtega tipa. Raziskovalni vzorec je zajemal 28 hospitaliziranih žensk. Rezultati. Na podlagi rezultatov smo ugotovili, da se v večini primerov za umetno prekinitev nosečnosti odločajo ženske stare do 30 let, pri katerih je nosečnost posledica nezaščitenih spolnih odnosov. Na odločitev za umetno prekinitev nosečnosti vplivajo predvsem slabi socialno – ekonomski dejavniki ženske in njene družine. Sklep. Glede na rezultate vidimo, da bi se morali zdravstveni delavci (medicinske sestre) še naprej truditi s pravočasno zdravstveno vzgojo, svetovanjem, osveščanjem in informiranostjo širše družbene skupnosti o kontracepciji, nosečnosti in umetni prekinitvi nosečnosti.
Keywords: umetna prekinitev nosečnosti, odločitev, ženska, medicinska sestra, zdravstvena vzgoja
Published: 10.05.2013; Views: 1503; Downloads: 318
.pdf Full text (2,01 MB)

6.
Umetna prekinitev nosečnosti z zdravili
Arton Skenderi, 2013, undergraduate thesis

Abstract: Takoj, ko pride do nezaželene nosečnosti in nosečnica obrne na ginekološko ambulanto, jo je smotrno čim prej seznaniti s tem, da ima možnost in pravico nosečnost prekiniti s pomočjo najbolj varne metode, to je umetne prekinitve nosečnosti z zdravili, in jo poučiti o celotnem procesu posega. Seznaniti jo je potrebno tudi o možnih načinih preprečevanja neželene nosečnosti. Raziskava je potekala na osnovi kvantitativne metodologije s pomočjo strukturnega vprašalnika, ki je vseboval zaprte tipe vprašanj. Raziskovalni vzorec je zajemal 50 žensk. Rezultati raziskave so pokazali, da so anketiranke relativno dobro informiranje o umetni prekinitvi nosečnosti, vendar pa bi želele pridobiti še več informacij o umetni prekinitvi nosečnosti z zdravili pomočjo informativnega gradiva in od strokovnih delavcev. Vzgojno zdravstveno delo in vloga medicinske sestre skozi informiranje in svetovanje je zelo pomembno za uspešno preprečevanju in odpravljanju neželenih nosečnosti. To delo je veliko in odgovorno. Pacientke mora vzgajati v duhu preudarnega in odgovornega načina razmišljanja in sprejemanja odločitev, pri čemer mora ostati strokovna in humana, čeprav je pri svoje delu lahko tudi časovno omejena.
Keywords: umetna prekinitev nosečnosti z zdravili, zdravstvena nega, medicinska sestra
Published: 06.08.2013; Views: 1622; Downloads: 447
.pdf Full text (572,92 KB)

7.
PREKINITEV NOSEČNOSTI Z METODO RU 486
Metka Damiš, 2013, master's thesis

Abstract: V magistrskem delu smo se posvetili medikamentozni prekinitvi nosečnosti ali metodi RU 486. Predstavili smo njene prednosti, slabosti in stranske učinke. Predstavili smo tudi protokol poteka metode RU 486 na Oddelku za splošno ginekologijo in ginekološko urologijo UKC Maribor. Namen magistrskega dela je ugotoviti, zakaj se ženske odločajo za medikamentozno oziroma kirurško prekinitev nosečnosti in kakšno je njihovo zadovoljstvo z obema metodama. Predstaviti želimo seznanjenost žensk o medikamentozni prekinitvi nosečnosti. Raziskovalna metodologija. Magistrsko delo temelji na kvantitativni metodi. Uporabili smo metodo deskripcije, anketiranja in komparativno metodo. Raziskovalni vzorec zajema 100 pacientk, ki so imele medikamentozno prekinitev nosečnosti, in 50 pacientk, ki so imele kirurško prekinitev nosečnosti. Zanimalo nas je njihovo zadovoljstvo z obema metodama en mesec po odpustu iz bolnišnice. Raziskavo smo izvedli na Oddelku za splošno ginekologijo in ginekološko urologijo Univerzitetnega kliničnega centra Maribor, zaradi upada kirurške prekinitve nosečnosti pa smo v raziskavo vključili še Splošno bolnišnico Slovenj Gradec in Murska Sobota. O seznanjenosti z medikamentozno metodo smo povprašali 100 študentk zdravstvene nege na Fakulteti za zdravstvene vede Univerze v Mariboru. Uporabili smo Pearsonov Hi-kvadrat, Fisherjev, Kruskal-Wallisov statistični test in Mann-Whitneyjev U-test. Rezultati. Metodo RU 486 v 71 % priporoča osebni ginekolog. Pacientke se v 40 % odločijo za medikamentozno UPN zaradi enostavnosti metode. 85 % žensk, ki še nima otrok, bi za UPN uporabilo medikamentozno metodo. Največja pomanjkljivost medikamentozne UPN je bolečina (45 %). Krvavitev pri medikamentozni UPN je bila močnejša pri 41 %. 72 % pacientk po medikamentozni UPN je splavilo v UKC. 51 % pacientk, ki so imele kirurško prekinitev nosečnosti, medikamentozne UPN ne pozna. Trajanje postopka je pri obeh metodah (medikamentozni, kirurški) v skladu s pričakovanji. 80 % samskih in 82 % žensk, ki živijo v izvenzakonski skupnosti, bi želelo nosečnost prekiniti v bolnišnici/UKC. Razdalja od bolnišnice/UKC ni povezana z izbiro UPN. 81 % žensk poskrbi za kontracepcijo po UPN. Sklep. Ženske so z medikamentozno prekinitvijo nosečnosti zadovoljne. Za kirurško metodo se še vedno odločajo, ker medikamentozne prekinitve ne poznajo. Ženske, ki so se z medikamentozno prekinitvijo nosečnosti seznanile v zdravstveni ustanovi, sicer trdijo, da metodo poznajo, pa vendar jih zelo malo pozna vse njene prednosti. Število kirurških prekinitev nosečnosti se zmanjšuje. Število žensk, ki se odloči za medikamentozno prekinitev nosečnosti, je vedno več. Tako sta se v zadnjem času ob upoštevanju prednosti in znanja o tveganjih izboljšala pristop in postopek prekinitve nosečnosti z zdravili.
Keywords: Umetna prekinitev nosečnosti, metoda RU 486, kirurška prekinitev nosečnosti.
Published: 12.07.2013; Views: 2149; Downloads: 632
.pdf Full text (2,39 MB)

8.
Umetna prekinitev nosečnosti pri mladostnicah
Majlinda Morina, 2013, undergraduate thesis

Abstract: Mladost je izmed najlepših življenjskih obdobij. Iz mladosti izhaja veliko spominov. Ti spomini so velikokrat povezani z ljubeznijo, s spolnostjo, z odraščanjem, itd. Vsaka mladostnica doživlja mladost drugače, saj odraščajo v različnih okoliščinah, v različnih kulturah in religijah, prav tako mladostnice doživljajo nosečnost v mladosti zelo različno. Veliko jih je takšnih, ki otroka obdrži, še več pa je takšnih, ki se odloči za umetno prekinitev nosečnosti. Umetna prekinitev nosečnosti je prekinitev nosečnosti na željo nosečnice. Izvede se na različne načine. Ti posegi, ki se izvajajo za umetno prekinitev nosečnosti velikokrat pustijo psihične in/ali fizične posledice pri mladostnicah. Da do umetne prekinitve nosečnosti ne bi prišlo, je potrebno mladostnice poučiti o zaščiti pred nezaželeno nosečnostjo, kontracepciji. Zelo pomembno vlogo ima pri tem medicinska sestra in njeno zdravstveno-vzgojno delovanje. Vloga medicinske sestre je pomembna, velik vpliv pa ima tudi religija. Namen diplomskega dela je bil opisati te probleme podrobneje. Namen raziskovanja pa je bil ugotoviti kako so mladostnice osveščene glede ginekoloških pregledov, kontracepcije, koliko vedo o umetni prekinitvi nosečnosti in kako pogosto je prisotna pri mladostnicah. Analiza rezultatov je pokazala, da o ginekoloških pregledih in kontracepciji so dokaj obveščene, glede umetne prekinitve nosečnosti pa dosti manj. Večina jih umetno prekinitev nosečnosti podpira.
Keywords: mladostniška nosečnost, umetna prekinitev nosečnosti, zdravstvena vzgoja
Published: 24.01.2014; Views: 1376; Downloads: 283
.pdf Full text (1002,52 KB)

Search done in 0.14 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica