| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 10 / 21
First pagePrevious page123Next pageLast page
1.
2.
3.
4.
5.
6.
7.
8.
MEDLABORATORIJSKE PRIMERJALNE MERITVE
Nejc Preložnjak, 2010, undergraduate thesis

Abstract: Medlaboratorijska primerjava je primerjanje merilnih rezultatov med dvema ali več laboratoriji po vnaprej določenem tehnološkem procesu in služijo za določitev točnosti (kakovosti) merilnih rezultatov posameznih laboratorijev. Organizirajo jih lahko akreditacijski organi, posamezni laboratoriji v medsebojnih dogovorih, BIPM (mednarodni urad za mere in uteži) in druge meroslovne organizacije kot je npr. Euramet (evropska organizacija za sodelovanje med evropskimi nacionalnimi meroslovnimi inštituti). V nalogi sem obravnaval vsa pomembna organizacijska in tehnična načela medlaboratorijskih primerjav. Opisani so cilji izvajanja, organizacija, tehnična dokumentacija, izvedba, poročanje in obdelava merilnih rezultatov. Poseben poudarek je na statistični obdelavi merilnih rezultatov na osnovi podanih merilnih zmogljivosti (negotovosti) ter različnih načinov izračunavanja referenčne vrednosti. Celovite informacije in navodila, ki so podana v nalogi, je mogoče v praksi uporabiti za organizacijo in izvedbov vseh tipov medlaboratorijskih primerjav na nacionalnem in mednarodnem nivoju.
Keywords: medlaboratorijske primerjave, meroslovna zmogljivost, umerjanje, merilna negotovost
Published: 23.06.2010; Views: 2033; Downloads: 264
.pdf Full text (1,74 MB)

9.
Analiza postopkov umerjanja anestezijskega aparata
Sebastjan Jekl, 2010, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu smo raziskovali poznavanje postopkov umerjanja anestezijskega aparata v dveh bolnišnicah. Z anketnim vprašalnikom smo preverjali, ali zaposleni zdravstveni delavci na področju anestezije umerjajo anestezijski aparat v skladu s protokoli, ki jih predlagajo proizvajalci aparatov. Rezultati kažejo, da ni razlike med poznavanjem umerjanja med obema bolnišnicama. Kljub temu smo opazili manjše napake pri protokolu umerjanja, ki pa bistveno ne vplivajo na delovanje aparata. Poudarili bi potrebo po osveščanju zaposlenih glede na vsakodnevno testiranje, saj smo ugotovili, da so primeri, kjer anketiranci aparata ne testirajo dnevno. Iz raziskave ugotavljamo, da vseeno manjši delež zaposlenih potrebuje izobraževanje na področju umerjanja, zaradi morebitnih redkih primerov, ki se lahko pripetijo v operacijski dvorani, kot je na primer napaka v centralnem dovodu kisika, ki zahteva takojšnjo menjavo jeklenke s kisikom.
Keywords: Ključne besede: anestezijska medicinska sestra, anestezijski aparat, predihavanje, umerjanje anestezijskega aparata, anestezijski dihalni sistem, lahkohlapni anestetiki, pretočni merilnik.
Published: 11.06.2010; Views: 2146; Downloads: 270
.pdf Full text (1,42 MB)

10.
UMERJANJE LASERSKIH MERILNIKOV DOLŽIN
Jernej Žunter, 2010, undergraduate thesis

Abstract: Laserske merilnike uporabljamo za meritve razdalj do 100 m, točnost meritve pa je v območju nekaj milimetrov. Ker merilnike v zadnjem času vse več uporabljajo tudi za meritve v različnih panogah (industrija, promet, geodezija, …), kjer je potrebno zagotoviti sledljivost meritve, jih je potrebno ustrezno umerjati. V Sloveniji trenutno še ni akreditiranega laboratorija za umerjanje teh merilnikov, zato so se v Laboratoriju za tehnološke meritve odločili, da izdelajo ustrezno merilno metodo in postopek, ter ustvarijo pogoje za akreditiranje te dejavnosti. V sklopu izdelave postopka za umerjanje je potrebno ovrednotiti vse vplivne dejavnike na negotovost meritve. Meroslovni področji, ki jih bom v nalogi obdelal, sta predvsem umerjanje in sledljivost ter merilna negotovost. V nalogi sem opisal podroben postopek za umerjanje laserskih merilnikov dolžin ter ovrednotil vse pogoje umerjanja in izrazil njihov vpliv na meritev z merilno negotovostjo. Vplivne veličine na negotovost pri tem umerjanju so predvsem kakovost merilne podlage, temperatura merjenja, negotovost umerjanja etalona ter točnost razbiranja ničelne in merilne točke. Vse omenjene parametre sem ovrednotil na osnovi eksperimentov, ki sem jih izvedel v Laboratoriju za tehnološke meritve.
Keywords: umerjanje, laserski merilnik, merilna negotovost, premost
Published: 07.05.2010; Views: 2181; Downloads: 175
.pdf Full text (2,51 MB)

Search done in 0.18 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica