| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 5 / 5
First pagePrevious page1Next pageLast page
1.
Ultrazvočno merjenje nivoja tekočine
Matija Sušec, 2016, diploma project paper

Abstract: Zaključno projektno delo podaja pregled in razvoj vezja za merjenje nivoja tekočine v rezervoarju. V našem projektnem delu se podrobneje opisuje delovanje vezja in opis komponent, ki so prispevale končnemu izdelku. Sistem je izgrajen na testni ploščici in vsebuje vse komponente za optimalno delovanje v testnem okolju. Komunikacija z zunanjim okoljem uporablja standardne protokole in vmesnike. Meritve temeljijo na kombinaciji mikrokrmilnika in ultrazvočnega senzorja.
Keywords: merjenje hitrosti ultrazvoka, ultrazvok, ultrazvočni senzorji
Published: 21.03.2017; Views: 942; Downloads: 130
.pdf Full text (2,52 MB)

2.
MOBILNI ROBOT Z IZOGIBANJEM OVIRAM, KRMILJEN Z MIKROKRMILNIKOM ARDUINO UNO
Damjan Velkovski, 2015, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu opisujemo izdelavo nizkocenovnega samostojnega mobilnega robota, ki se je sposoben premikati po prostoru in se pri tem izogibati oviram na poti. Sestavili smo mobilnega robota, ki je krmiljen z mikrokrmilnikom arduino uno in uporablja en servomotor, dva koračna motorja, en ultrazvočni in dva infrardeče senzorja. Vse omenjene komponente so priključene na 9 V napajanje. Razvili smo tudi dva algoritma, ki robotu omogočata izogibanje oviram. Na koncu smo primerjali učinkovitost obeh razvitih algoritmov in analizirali njihove prednosti in slabosti v izbranih testnih primerih.
Keywords: robotika, izogibanje oviram, senzorji, ultrazvočni senzor, infrardeči senzor
Published: 14.10.2015; Views: 1761; Downloads: 154
.pdf Full text (1,51 MB)

3.
MERJENJE NIVOJA GLADINE TEKOČINE Z INFRARDEČIMI IN ULTRAZVOČNIMI SENZORJI
Martina Viltužnik, 2015, bachelor thesis/paper

Abstract: V sklopu diplomskega dela je bilo s pomočjo poizkusa ugotovljeno kako se obneseta infrardeči (Sharp 0A02YK) in ultrazvočni (Maxbotics LV-WR1) senzor pri merjenju nivoja tekočin. Za izvedbo poizkusa sta bili uporabljeni dve tekočini; olje in voda. Senzorja s katerima je bil izmerjen nivo tekočine sta bila napajana z enosmerno napetostjo 5 V in sta glede na oddaljenost med senzorjem in gladino ustrezno uravnala analogno izhodno napetost. Meritve višine gladine so bile izvedene diskretno v razmiku 10 cm. Rezultati meritev so v delu predstavljeni grafično, kjer je dobro razvidno ali je senzor primeren za merjenje ali ne. Na podlagi dobljenih rezultatov je bilo ugotovljeno, da infrardeči senzor ni primeren za merjenje nivoja gladine olja. Oba senzorja tako ultrazvočni kot infrardeči pa sta primerna za merjenje nivoja vode.
Keywords: Meritev razdalje, meritev gladine, ultrazvočni senzorji, infrardeči senzorji
Published: 30.01.2015; Views: 1230; Downloads: 208
.pdf Full text (4,35 MB)

4.
KOMUNIKACIJSKE POVEZAVE SENZORIKE NA INVALIDSKEM VOZIČKU
Marko Karlovčec, 2014, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu so opisane povezave senzorjev in ostalih modulov na invalidskem vozičku. V začetku diplomskega dela sem opisal in predstavil strojno in programsko opremo. Opisal sem tudi že obstoječe module ter njihovo povezovanje med seboj in povezavo z računalnikom. Opisal sem CAN vodilo, saj preko njega so povezani in komunicirajo vsi moduli. V nadaljevanju je opisan razvoj Bluetooth modula za brezžično komunikacijo z osebnim računalnikom.
Keywords: Ultrazvočni senzorji, Bluetooth WT12, CAN vodilo, colibri evolution board, mobilna robotika
Published: 10.02.2014; Views: 1541; Downloads: 102
.pdf Full text (6,02 MB)

5.
VGRADNJA ULTRAZVOČNIH SENZORJEV NA INVALIDSKEM VOZIČKU
Tanja Žvar, 2011, undergraduate thesis

Abstract: Diplomsko delo zajema vgradnjo ultrazvočnih senzorjev na invalidskem vozičku. V prvem delu diplomske naloge sem predstavila strojno in programsko opremo, ki je potrebna za samo krmiljenje invalidskega vozička. V drugem delu sem predstavila izdelavo oziroma postavitev ultrazvočnih senzorjev SRF04 in SRF08 okoli invalidskega vozička, tako da smo pokrili čim večje območje. S tem je invalidski voziček bolj varen za uporabnika. Invalidski voziček z govornim upravljanjem bo uporabniku olajšal njegovo prihodnost in kakovost življenja.
Keywords: Ultrazvočni senzorji, SRF08, SRF04, vodenje invalidskega vozička z izrečenimi ukazi, colibri evolution board
Published: 03.06.2011; Views: 1496; Downloads: 145
.pdf Full text (3,37 MB)

Search done in 0.1 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica