| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 10 / 13
First pagePrevious page12Next pageLast page
1.
Predlog ukrepov za izboljšanje prometne varnosti na odseku Ljubljanske ceste v Celju
Sara Grad, 2019, master's thesis

Abstract: Magistrska naloga obravnava predlog izboljšave prometne varnosti na odseku Ljubljanske ceste v mestu Celje – skupaj z opravljeno analizo obstoječega stanja in predlaganimi ukrepi za izboljšanje prometne varnosti. Območje obravnave sega od cestnega priključka Ljubljanska cesta – Medlog do semaforiziranega križišča Ljubljanska cesta – Čopova ulica. Namen magistrskega dela je analizirati obstoječe stanje (tudi ugotavljanje problematike prehitre vožnje), analiza elementov cestno-prometne infrastrukture (dimenzije voznih pasov, primanjkovanje oz. neustreznost infrastrukture za kolesarje ter pešce ter slaba preglednost na določenih stranskih prometnih smereh Ljubljanske ceste) itd. Pri analizi je bilo potrebno upoštevati bližino srednje šole, osnovne šole, vrtca ter značilnosti naselja. Smisel raziskave je poglobljeno raziskati navedeno problematiko, ki vključuje obstoječo infrastrukturo za vse prometne udeležence in tudi signalizacijo, prometne obremenitve ter analizo prometnih nesreč na odseku. Namen dela je podati predlog potrebnih ukrepov za izboljšanje prometne varnosti oz. načrtovati ukrepe tako, da bo na obravnavanem odseku doseženo izboljšanje ravni prometne varnosti za vse udeležence v prometu.
Keywords: prometna varnost, cestna infrastruktura, površine za pešce in kolesarje, umirjanje prometa, ukrepi za umirjanje prometa
Published: 30.10.2019; Views: 744; Downloads: 167
.pdf Full text (8,62 MB)
This document has many files! More...

2.
Umirjanje prometa v naselju Spuhlja
Matjaž Golob, 2018, undergraduate thesis

Abstract: Z uvedbo ukrepov za umirjanje prometa je v diplomskem delu podan predlog za zmanjšanje voznih hitrosti motoriziranega prometa, ne da bi s tem občutno povečali raven hrupa, vibracij in drugih emisij, ki bi za stanovalce lahko bile moteče. Diplomsko delo zajema obravnavano zakonodajo, predstavljeno zgodovino naprav in ukrepov za umirjanje prometa tako pri nas kot v tujini ter opis naprav in ukrepov, ki jih uporabljamo v današnjem času. Pri tem je izvedena analiza konkretnega odseka ceste v naselju Spuhlja (štetje prometa, ugotovitev tranzita, meritve voznih hitrosti) in podan predlog ukrepa za umirjanje hitrosti.
Keywords: umirjanje prometa, vozna hitrost, tranzit, ukrepi, cestni odsek
Published: 07.11.2018; Views: 565; Downloads: 64
.pdf Full text (3,15 MB)

3.
ANALIZA MOŽNIH UKREPOV ZA UMIRJANJE PROMETA V KRIŽIŠČIH ZNOTRAJ NASELJA - PRIMER KRIŽIŠČA NA PTUJU
Tamara Skok, 2015, master's thesis

Abstract: Predmet obravnave magistrskega dela je izdelava variantnih rešitev rekonstrukcije križišča in izbor najustreznejše izmed njih, s katero želimo umiriti promet v križišču. V teoretičnemu delu so predstavljene možne naprave in ukrepi za umirjanje, ki jih podaja Tehnična specifikacija za javne ceste. Predstavljenih je tudi nekaj primerov naprav in ukrepov za umirjanje prometa v križiščih iz Slovenije in tujine. Praktični del magistrskega dela predstavlja izbor ukrepa za umirjanje prometa v križišču. Za potrebe izvedbe ukrepa za umirjanje prometa v križišču je bila opravljena analiza obstoječega stanja v križišču, analiza prometne varnosti, analiza horizontalnih in vertikalnih elementov, analiza preglednosti, analiza vozne površine, analiza prometne signalizacije in prometne opreme, opazovanje prometa in skrite meritve hitrosti, analiza prepustnosti obstoječega stanja danes in na koncu planske dobe.
Keywords: nesemaforizirana nivojska križišča, ukrepi za umirjanje prometa, krožno križišče
Published: 17.09.2015; Views: 1009; Downloads: 113
.pdf Full text (4,64 MB)

4.
ANALIZA UKREPOV ZA UMIRJANJE PROMETA - PRIMER TRAPEZNIH PLOŠČADI
Damjan Bernad, 2015, master's thesis

Abstract: Povzetek Umirjanje prometa je lahko eden izmed osnovnih dejavnikov s katerim zmanjšamo hitrost na določenih delih cestnega omrežja. Z zmanjšanjem hitrosti v cestnem prometu lahko posledično izboljšamo varnost in kvaliteto življenja v urbanih okoljih. V magistrski nalogi so predstavljene vrste naprav in ukrepov za umirjanje prometa. Osnovni del naloge predstavlja analiza prevoznih hitrosti na različno izvedenih trapeznih ploščadih na območju Maribora. S pomočjo skritih meritev hitrosti smo pridobili hitrosti na posameznih trapeznih ploščadih. Bistven del naloge predstavlja ugotavljanje povezave med izvedbo trapezne ploščadi (naklon rampe na trapezni ploščadi) in prevozno hitrostjo čez trapezno ploščad. V sklopu naloge je ugotovljena korelacija oziroma odvisnost naklona rampe in prevozne hitrosti čez trapezno ploščad.
Keywords: umirjanje prometa, naprave za umirjanje prometa, ukrepi za umirjanje prometa
Published: 17.07.2015; Views: 1070; Downloads: 153
.pdf Full text (4,01 MB)

5.
PROMETNO VARNOSTNA ANALIZA OBMOČIJ OMEJENE HITROSTI (CONA 30 KM/H)
Aljaž Fijačko, 2015, master's thesis

Abstract: V magistrskem delu je obravnavana prometno varnostna analiza območij omejene hitrosti na izbranih lokacijah znotraj naselij. V Sloveniji je uvedba območij omejene hitrosti prepoznana kot eden izmed osnovnih primerov / načinov za umirjanje prometa, ki se pogosto uporablja v bližini vzgojno-izobraževalnih ustanov (vrtci, osnovne šole ipd.). Namen magistrskega dela je bila podrobnejša prometno-varnostna analiza območij omejene hitrosti (cona 30). Predstavljene so naprave in ukrepi za umirjanje prometa, ki so sestavni del omenjenih con izbrani so bili odseki primerni za analizo, opravljena njihova podrobna analiza (prometne značilnosti, prometne nesreče, skrite meritve hitrosti, opazovanje prometnega dogajanja, izvedba anket ipd.). Cilj magistrskega dela je ugotoviti, vpliv (pozitiven, negativen) obravnavanih območij na potek prometa, število prometnih nesreč, hitrosti motornih vozil, "privlačnost" in na osnovi pridobljenih podatkov (analiza obstoječega stanja) napraviti oziroma predstaviti ustrezne zaključke.
Keywords: prometno varnostna analiza, prometne nesreče, prometna varnost, ukrepi za umirjanje prometa, cona 30
Published: 14.07.2015; Views: 1684; Downloads: 152
.pdf Full text (2,66 MB)

6.
ZAGOTAVLJANJE VARNOSTI PEŠCEV NA PREHODIH ZA PEŠCE
Špela Vogrinec, 2014, master's thesis

Abstract: V magistrskem delu je predstavljena problematika varnosti pešcev v prometu v Republiki Sloveniji (RS) in v Mestni občini Maribor (MOM). Varnost pešcev v prometu na prehodih za pešce je prikazana z analizo prometne varnosti, izdelane posebej za RS in MOM. V analizi so prometne nesreče, v katerih so bili udeleženi pešci, razdeljene glede na merila, ki kažejo stanje varnosti pešcev v prometu. Na osnovi analize prometne varnosti pešcev so izdelani predlogi rešitev. Predlagana je uvedba ukrepov in naprav za umirjanja prometa, saj ti pripomorejo k povečanju prometne varnosti. V delu je opisano in predstavljeno trenutno stanje na treh prehodih za pešce v MOM ter analizirana je prometna varnost na teh prehodih. Nato so predstavljeni predlogi rešitev izboljšanja prometne varnosti na teh prehodih.
Keywords: prometne nesreče, promet pešcev, pešci, ukrepi in naprave za umirjanje prometa, rekonstrukcija
Published: 18.02.2014; Views: 1181; Downloads: 464
.pdf Full text (6,44 MB)

7.
ANALIZA NAPRAV IN UKREPOV ZA UMIRJANJE PROMETA NA OBMOČJU MESTNE OBČINE SLOVENJ GRADEC
Jerneja Skrivarnik, 2011, undergraduate thesis

Abstract: Umirjanje prometa je eden izmed osnovnih načinov, s katerimi v urbanih okoljih izboljšujemo prometno-varnostne razmere in zagotavljamo uspešnejše sobivanje različnih uporabnikov v cestnem prometu. Osnovni cilj naprav in ukrepov za umirjanje prometa je namreč zmanjšati hitrosti motornih vozil, s čimer posledično dosežemo izboljšanje prometne varnosti in izboljšanje pogojev bivanja. V diplomskem delu je prikazana analiza naprav in ukrepov za umirjanje prometa na območju Mestne občine Slovenj Gradec. Preverjala se je ustreznost izvedenih naprav in ukrepov in ugotavljala njihova skladnost z veljavno tehnično regulativo. Med občani Mestne občine Slovenj Gradec je bila izvedena tudi anketa, s katero so bila pridobljena mnenja anketirancev o ustreznosti izvedenih naprav in ukrepov ter njihovi učinkovitosti.
Keywords: umirjanje prometa, ukrepi za umirjanje prometa, naprave za umirjanje prometa
Published: 15.12.2011; Views: 1654; Downloads: 162
.pdf Full text (5,28 MB)

8.
ANALIZA VPLIVA PREVENTIVNIH RADARSKIH TABEL NA HITROST MOTORNIH VOZIL
Andraž Mlaker, 2010, undergraduate thesis

Abstract: Diplomsko delo predstavlja analizo vpliva preventivnih radarskih tabel na hitrosti vozil v cestnem prometu. Skozi izvajanje analiz tritedenskih meritev je bilo ugotovljeno, kakšni so vplivi preventivnih radarskih tabel na hitrosti motornih vozil - povprečne hitrosti, percentilne vrednosti, spreminjanje števila vozil in določitev frekvence vozil. Na podlagi izvedenih meritev je bilo ugotovljeno, da preventivne radarske table vplivajo na zmanjšanje hitrosti motornih vozil. Prav tako preventivne radarske table omogočajo upravljavcu cest izvajanje natančnih analiz hitrosti motornih vozil v cestnem prometu, ki so potrebne pri morebitnem načrtovanju ukrepov za umirjanje prometa.
Keywords: promet, umirjanje prometa, ukrepi za umirjanje prometa, omejitev hitrosti
Published: 09.03.2010; Views: 2859; Downloads: 309
.pdf Full text (2,61 MB)

9.
UKREPI IN NAPRAVE ZA UMIRJANJE PROMETA V OBČINI ORMOŽ
Mateja Gregorinčič, 2009, undergraduate thesis

Abstract: Zaradi pogostih kršitev hitrosti vožnje, povečanja števila prometnih nesreč, onesnaževanja okolja in vpliva drugih dejavnikov je uvedba ukrepov in naprav za umirjanje prometa v Sloveniji vse pogostejša. S pomočjo le teh je možno učinkovito izboljšati varnost udeležencev v prometu. V diplomskem delu so podrobno predstavljeni ukrepi in naprave za umirjanje prometa. Predstavljeno je obstoječe stanje umirjanja prometa v treh krajih v občini Ormož. Opravljena je analiza, podani so predlogi za izboljšanje obstoječega stanja.
Keywords: umirjanje prometa, ukrepi, naprave
Published: 21.12.2009; Views: 3149; Downloads: 368
.pdf Full text (2,30 MB)

10.
NAPRAVE IN UKREPI ZA UMIRJANJE PROMETA V OKOLICI ŠOL
Tanja Božič, 2009, undergraduate thesis

Abstract: Varnost otrok na poti v šolo je v nemalo primerih ogrožena. Šolske poti v neposredni bližini šol niso povsod primerno urejene, zato so otroci na poti v šolo marsikje izpostavljeni nevarnim situacijam, ki se lahko tudi tragično končajo. Problematika varnosti otrok v prometu na poti v šolo zahteva iskanje celostnih rešitev, ki bi prispevale k izboljšanju obstoječega stanja. V diplomskem delu so najprej predstavljene naprave in ukrepi za umirjanje prometa nasploh, tako na odsekih cest kot v križiščih. Poglavitni del diplomskega dela obsega prikaz konkretnih primerov uporabe naprav in ukrepov za umirjanje prometa v okolici šol na območju Maribora in njegove bližnje okolice. Podani so opisi stanja na posameznih lokacijah in ugotovitve o ustreznosti naprav ali ukrepov. Na podlagi analize obstoječega stanja so podani predlogi izboljšav, ki bi prispevali k izboljšanju ravni prometne varnosti otrok v okolici šol.
Keywords: varne šolske poti, umirjanje prometa, ukrepi za umirjanje prometa, naprave za umirjanje prometa
Published: 03.12.2009; Views: 3264; Downloads: 417
.pdf Full text (13,74 MB)

Search done in 0.25 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica