| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 7 / 7
First pagePrevious page1Next pageLast page
1.
Učinkovitost aktivnih politik zaposlovanja v nekaterih evropskih državah
Brina Kos, 2020, undergraduate thesis

Abstract: S problematiko brezposelnosti se sooča praktično vsaka država. Pojav, ki označuje ekonomsko-socialno stanje, ko je posameznik zmožen za delo, a ga ne more dobiti, ima posledice na družbo in posameznika, ki so lahko tako ekonomske kot socialne narave. Namen dela diplomskega projekta je predstaviti, kako različne evropske države posegajo na trg dela in tako uravnavajo njegovo delovaje z namenom vzdrževanja visoke stopnje zaposlenosti in zmanjšanja stopnje brezposelnosti. V drugem in tretjem poglavju dela so opisani pojmi trga delovne sile, brezposelnosti in aktivne politike zaposlovanja (APZ). Četrto poglavje je namenjeno predstavitvi trgov delovne sile določenih evropskih držav ter ukrepom in programom APZ, ki se jih določene države poslužujejo. Zaradi precej velikih razlik med stopnjami zaposlenosti in brezposelnosti so bile ciljne države dela diplomskega projekta Slovenija, Češka, Grčija, Nizozemska in Španija. Na podlagi naše raziskave smo ugotovili, da so bile vse analizirane države uspešne z vidika kriterijev povečanja stopnje zaposlenosti in zmanjšanja stopnje brezposelnosti s pomočjo ukrepov in programov politike zaposlovanja.
Keywords: trg delovne sile, brezposelnost, aktivna politika zaposlovanja, ukrepi aktivne politike zaposlovanja
Published: 02.12.2020; Views: 150; Downloads: 18
.pdf Full text (1,08 MB)

2.
ZAPOSLOVANJE DOLGOTRAJNO BREZPOSELNIH OSEB V POSAVJU
Venesa Muhar, 2016, bachelor thesis/paper

Abstract: Brezposelnost je močno povezana z gospodarskimi tokovi. V času, ko so gospodarski tokovi ugodni, ko se ustvarjajo delovna mesta, se osebe lažje zaposlujejo. V času neugodnih gospodarskih tokov pa delovnih mest primanjkuje in pri zaposlovanju so previdni tako delodajalci kot tudi delojemalci. Dlje kot traja brezposelnost, manjše so možnosti za zaposlitev. Tako se ustvarja problem dolgotrajne brezposelnosti. Dolgotrajno brezposelne osebe spadajo v skupino težje zaposljivih oseb in se pri iskanju zaposlitve srečujejo s številnimi dejavniki, ki jim onemogočajo pridobiti ustrezno zaposlitev. Tako kot v celotni Sloveniji se tudi v Posavju soočamo z zelo velikim deležem dolgotrajno brezposelnih oseb. Čeprav se s problematiko dolgotrajno brezposelnih, z različnimi ukrepi aktivne politike zaposlovanja ukvarja država s pomočjo Zavoda RS za zaposlovanje, le-ta še vedno predstavlja zelo pereč problem na trgu dela. V diplomski nalogi smo prikazali strukturne značilnosti dolgotrajno brezposelnih v Posavju v določenem časovnem obdobju, in sicer gibanje števila dolgotrajno brezposelnih ter vrste in uspešnost ukrepov aktivne politike zaposlovanja, ki se izvajajo na področju Posavja in prinašajo največ zaposlitev. Na podlagi rezultatov analize smo podali predloge za učinkovitejše reševanje problema. Ugotovili smo, da bo potrebno bolj učinkovito izvajati ukrepe aktivne politike zaposlovanja in storitve na trgu dela, v okviru katerih se lahko razvijajo nova delovna mesta za ranljive skupine na trgu dela, torej tudi za dolgotrajno brezposelne.
Keywords: brezposelnost, dolgotrajno brezposelne osebe, zaposlitvene možnosti, aktivna politika zaposlovanja, ukrepi aktivne politike zaposlovanja
Published: 25.05.2016; Views: 506; Downloads: 84
.pdf Full text (903,64 KB)

3.
4.
ZAPOSLENOST IN BREZPOSELNOST NA OBMOČJU UPRAVNE ENOTE ŠKOFJA LOKA
Helena Koračin Dizdarević, 2011, undergraduate thesis

Abstract: Občine na območju Upravne enote Škofja Loka (Gorenja vas – Poljane, Škofja Loka, Železniki, Žiri) so bile glede zaposlovanja in brezposelnosti dolga desetletja med najboljšimi v Sloveniji. Brezposelnost v Sloveniji je po daljšem ugodnem zmanjševanju zaradi recesije v letu 2008 začela naraščati. Da bi se število brezposelnih oseb zmanjšalo in zaposlenost povečala, je Vlada Republike Slovenije sprejela vrsto ukrepov aktivne politike zaposlovanja, ki so namenjeni brezposelnim osebam in delodajalcem. Te ukrepe smo tudi opisali v zadnjem delu diplomskega dela. Sicer smo v teoretičnem delu opredelili definicije pojmov, ki se nanašajo na zaposlenost in brezposelnost, opisali vrste brezposelnosti ter pravice brezposelnih oseb. V empiričnem razdelku tega diplomskega dela smo izvedli sorazmerno obširno empirično raziskavo za preverjanje štirih hipotez. Za obdobje od leta 2005 do 2009 smo analizirali ključne kazalce na področju zaposlenosti ter brezposelnosti na območju Upravne enote Škofja Loka. Rezultate smo primerjali z Gorenjsko regijo in državo. Ugotovili smo, da je v pretežni meri po mnogih kazalcih to območje primerjalno še vedno v ugodnem položaju, vendar pa se je prednost zlasti v obdobju krize znatno zmanjšala.
Keywords: zaposlenost, brezposelnost, Upravna enota Škofja Loka, ukrepi aktivne politike zaposlovanja
Published: 09.03.2012; Views: 2078; Downloads: 90
.pdf Full text (1,90 MB)

5.
BREZPOSELNOST V OBČINI TRŽIČ
Mateja Močnik, 2010, undergraduate thesis

Abstract: Brezposelnost je v zadnjem času ena izmed bolj perečih tem, s katero se sooča sodobna družba in posameznik. Zavedamo se, da razvojna rast gospodarstva ključno vpliva tudi na brezposelnost v regijah oziroma v občinah. Vlada je bila prisiljena sprejeti aktivne ukrepe za zmanjšanje brezposelnosti za obdobje med leti 2007-2013, v tem času so se namreč pojavili prvi znaki gospodarske krize. Osredotočili smo se na brezposelnost v občini Tržič in sicer med leti 2003-2009. Vse podatke smo pridobili na zavodu RS za zaposlovanje in sicer v letnih in mesečnih poročilih. Za boljšo predstavo pa smo izvedli tudi anketo. V sklepnem delu so predstavljeni predlogi za zmanjšanje brezposelnosti, diplomsko delo pa nam daje tudi odgovore na vrsto zastavljenih vprašanj in nakazuje potrebo po nadaljnjih usmeritvah na področju zaposlovanja.
Keywords: • brezposelnost, • zaposlovanje, • zavod za zaposlovanje, • ukrepi aktivne politike zaposlovanja.
Published: 13.01.2011; Views: 1548; Downloads: 98
.pdf Full text (1,08 MB)

6.
VPLIV ZAVODA REPUBLIKE SLOVENIJE ZA ZAPOSLOVANJE NA ZMANJŠANJE BREZPOSELNOSTI
Marjan Sevčnikar, 2010, undergraduate thesis

Abstract: Vsesplošna recesija in z njo porast brezposelnosti je zajela številne države, med njimi tudi Slovenijo. V Sloveniji, ki ima vse bolj odprto gospodarstvo, sta vpliv zunanjih trgovin ter posledica prestrukturiranja gospodarstva povzročila, da je vprašanje brezposelnosti postalo eden največjih ekonomskih in socialnih problemov. Država z ukrepi aktivne politike zaposlovanja že od začetka devetdesetih let posega na trg dela, s čimer omogoča brezposelnim osebam, da se aktivno vključujejo v proces zaposlovanja. Z vključevanjem v ukrepe aktivne politike zaposlovanja brezposelne osebe postanejo tržno zanimivejše, zato se jim povečujejo možnosti za zaposlitev, hkrati pa je s pomočjo aktivne politike zaposlovanja možno tudi preprečevati brezposelnost, zato so ti ukrepi namenjeni tudi delodajalcem. V diplomskem delu bomo raziskali problem, ki se nanaša na zmanjšanje brezposelnosti v okviru aktivne politike zaposlovanja. V teoretičnem delu bomo predstavili Zavod Republike Slovenije za zaposlovanje kot organizacijo, njegovo dejavnost in cilje. Prikazana bo hierarhična urejenost Zavoda ter opisano delovanje Zavoda po Sloveniji preko območnih služb in uradov za delo. V nadaljevanju bomo opredelili brezposelnost, pojem brezposelne osebe, vzroke za nastanek brezposelnosti ter vrste brezposelnosti. Več pozornosti bomo posvetili ukrepom aktivne politike zaposlovanja, s katerimi država posega na trg delovne sile z namenom, da bi zmanjšala brezposelnost, ki je v letih socialne in ekonomsko gospodarske krize postala ena izmed glavnih smernic socialnovarstvene politike. V empiričnem delu bomo statistično obdelali in analizirali podatke o vključenih brezposelnih osebah v ukrepe aktivne politike zaposlovanja v letu 2009, ki smo jih pridobili na Zavodu Republike Slovenije za zaposlovanje. Analiza bo potekala po kriterijih glede na starost in stopnjo izobrazbe brezposelnih oseb na območju Območne službe Velenje in na nivoju cele Slovenije. Na koncu bomo ugotavljali deleže izhodov v zaposlitev iz vsakega posameznega ukrepa aktivne politike zaposlovanja. Prikazana bo primerjava med Območno službo Velenje in Slovenijo, potrjene ali ovržene bodo hipoteze. Podali bomo oceno učinkov vključevanja brezposelnih oseb v ukrepe aktivne politike zaposlovanja ter poskušali predvideti pomen vključevanja v bodoče.
Keywords: brezposelnost, zaposlovanje, delo, kadrovska dejavnost, aktivna politika zaposlovanja, ukrepi aktivne politike zaposlovanja
Published: 20.12.2010; Views: 1889; Downloads: 205
.pdf Full text (1,28 MB)

7.
Search done in 0.19 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica