| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 7 / 7
First pagePrevious page1Next pageLast page
1.
2.
Ugrabitve in spolne zlorabe otrok : primer Natasche Kampusch
Meta Cerkvenik, 2009, undergraduate thesis

Keywords: ugrabitve, ugrabitelji, žrtve, spolne zlorabe, otroci, primeri, diplomske naloge
Published: 12.01.2010; Views: 1855; Downloads: 240
.pdf Full text (364,36 KB)

3.
Postopek policije pri iskanju pogrešanih otrok : diplomsko delo
Lidija Nemec, 2011, bachelor thesis/paper

Abstract:
Keywords: pogrešane osebe, otroci, ugrabitve, policija, policijsko delo, iskanje, iskalne akcije, diplomske naloge
Published: 18.10.2011; Views: 1330; Downloads: 392
.pdf Full text (466,03 KB)

4.
Kaznivo dejanje ugrabitve v povezavi z mednarodnim okoljem : diplomsko delo visokošolskega strokovnega študija Varnost in policijsko delo
Tomaž Rakar, 2013, undergraduate thesis

Abstract: Diplomska naloga obravnava obliko kaznivega dejanja ugrabitve, ki ga uvrščamo med najhujše oblike kaznivih dejanj zoper človekove pravice in svoboščine. Gre za eno izmed najhujših ogrozitvenih kaznivih dejanj, največkrat uperjeno zoper posameznika ali skupino, storjeno z organizirano obliko kriminalitete. V prvem delu je predstavljenih nekaj oblik kaznivih dejanj ugrabitev, ki so se v zadnjih letih zgodile na območju Republike Slovenije. V nadaljevanju je opisana razlika med določenimi podobnimi kaznivimi dejanji, njihov pomen in okoliščine, ki so potrebne za obstoj elementov kaznivega dejanja ugrabitve v Republiki Sloveniji. Prikazana so pooblastila policije, ki so potrebna za samo zaznavo, preiskavo, odkritje in prijetje storilcev te vrste kaznivega dejanja, kjer je policiji z uporabo različnih metod in taktik osnovno ter temeljno vodilo predvsem rešiti žrtev kaznivega dejanja iz rok in nadzora ugrabitelja. V osrednjem delu je prikazana analiza ter primerjava primera storitve kaznivega dejanja ugrabitve, ki je bilo storjeno v mednarodnem okolju z udeleženimi organi pregona več evropskih držav, in primer nadaljevanega kaznivega dejanja ugrabitve, ki se je v letu 2012 zgodilo na območju Avstrije in se nadaljevalo v Republiki Sloveniji. Predstavljena pa je tudi primerjava obravnave ob storitvi istovrstnega kaznivega dejanja v Veliki Britaniji. V zadnjem delu diplomskega dela je predstavljenih več dejavnikov, ki so prednostnega pomena pri obravnavi organov pregona, saj te oblike storitve najhujših kaznivih dejanj z gotovostjo lahko uvrščamo v zelo kompleksno in dolgotrajno krizno situacijo, kjer razpleta ni moč predvideti.
Keywords: kazniva dejanja, ugrabitve, preiskovanje, policija, policijska pooblastila, mednarodno sodelovanje, primeri, diplomske naloge
Published: 12.06.2013; Views: 972; Downloads: 199
.pdf Full text (323,07 KB)

5.
Primerjava stockholmskega in londonskega sindroma : diplomsko delo univerzitetnega študija
Irma Faflek, 2013, undergraduate thesis

Abstract: Prvi del diplomske naloge govori o ugrabiteljih in talcih ter vlogi pogajalskih skupin pri reševanju kriznih situacij glede na to, da je pojav zgoraj navedenih sindromov pogojevan z ugrabitvami talcev. Da bi laže razumeli stockholmski in londonski sindrom, podajam opis nekaterih tipov ugrabiteljev ter njihovih psiholoških faz, nekaj tipov talcev in žrtev ter reakcije žrtev na ugrabitev. V drugem delu sta podrobno predstavljena stockholmski in londonski sindrom. Tretji del diplomske naloge opisuje nekaj primerov ugrabitev in njihov razplet. V zadnjem delu so povzeta najpomembnejša dejstva in ugotovitve kot rezultat raziskovanja literature diplomske naloge.
Keywords: ugrabitve, ugrabitelji, talci, žrtve, stockholmski sindrom, londonski sindrom, primeri, diplomske naloge
Published: 02.12.2013; Views: 1223; Downloads: 213
.pdf Full text (567,46 KB)

6.
Ugrabitve otrok - pogajanja in posledice
Katarina Paradinovič, 2015, undergraduate thesis

Abstract: Diplomsko delo je sestavljeno iz treh delov oziroma je predstavljeno iz treh različnih zornih kotov ugrabitve otroka. Zajete so informacije o ugrabitvah otrok in kakšne so tipične značilnosti takih vrst ugrabitev, pogajanja z ugrabitelji in pa posledice, ki jih take stresne situacije pustijo na mladoletnih osebah. Pri nas ugrabitve otrok predstavljajo majhen delež kaznivih dejanj s katerimi se srečujejo pogajalci. Vendar pa je situacija vseeno pomembna in stresna za otrokove skrbnike ter okolje. Na začetku se opredelimo na ugrabitev otroka, kakšna je tipologija žrtve in kakšna je tipologija storilcev. Vendar dandanes še vedno ni posebnega pravila kdaj, kje, kdo, zakaj in kako do ugrabitve pride. Tukaj se začne delo pogajalcev. V Sloveniji ne beležimo večjega števila ugrabitev otrok, še manj s sodelovanjem s pogajalci, vendar le-ti vseeno temeljito opravljajo svoje delo in se na področju pogajanja stalno izobražujejo. Celotno delo temelji predvsem na intervjuju s pogajalcem, s katerim smo pridobili vpogled v delo pogajalcev, v njihove primere pri katerih so sodelovali in v način, s katerim postopajo v krizni situaciji. Ena izmed najpomembnejših stvari, kjer se delo policistov in policijskih pogajalcev konča, pa je soočanje s posledicami, ki jih ugrabitev pusti na otroku. Posledice se lahko kažejo tako v fizični kot tudi v psihični obliki, in včasih ne najdemo ustrezne pomoči, ki bi otroku oziroma žrtvi kar najbolje pomagala. Človek kot žrtev se po travmi ponovno rodi. Rodi pa se v življenje, katerega si nikoli ni želel. Rodi se v življenje polno predsodkov in nenehnega strahu.
Keywords: kazniva dejanja, ugrabitve, ugrabitelji, žrtve, otroci, preiskovanje, pogajanja, pogajalci, posledice, diplomske naloge
Published: 19.10.2015; Views: 784; Downloads: 107
.pdf Full text (417,28 KB)

7.
ZAVRNITEV VRNITVE OTROKA PO HAAŠKI KONVENCIJI O CIVILNOPRAVNIH VIDIKIH MEDNARODNE UGRABITVE OTROKA
Tjaša Jovanovič, 2016, undergraduate thesis

Abstract: Do pojava mednarodne starševske ugrabitve otroka pride v trenutku, ko en od staršev otroka protipravno odpelje v tujino oz. ga protipravno zadržuje v tujini, in na ta način ne samo krši pravico drugega starša do varstva, vzgoje in stikov s skupnim otrokom, ampak obenem krši tudi pravico otroka do osebnega odnosa in stikov z obema staršema. Ena pomembnejših pravic vsakega otroka je namreč prav pravica živet s svojimi starši, poleg tega pa je tudi starševska skrb, razen izjemoma, pravica in dolžnost obeh staršev, tako matere kot očeta in jo morata izvrševati oba. Družina je ne samo osnovna celica družbe, ampak tudi pomemben družbeni sistem, njene glavne funkcije pa poleg biološke, tudi psihološka in sociološka, kar je še posebej občutljivo v povezavi s varovanjem otrokovih pravic.
Keywords: otrok, mednarodna ugrabitev, protipraven odvzem, protipravno zadržanje, načelo največje koristi otroka, Haaška konvencija o civilnopravnih vidikih mednarodne ugrabitve otroka, Uredba Sveta (ES) št. 2201/2003.
Published: 23.05.2016; Views: 1365; Downloads: 165
.pdf Full text (918,57 KB)

Search done in 0.18 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica