| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 6 / 6
First pagePrevious page1Next pageLast page
1.
2.
3.
Policijski postopek ugotavljanja identitete : diplomsko delo visokošolskega študijskega programa Informacijska varnost
Diana Dizdarević, 2021, undergraduate thesis

Abstract: Diplomsko delo proučuje trenutno zelo aktualno tematiko uporabe policijskih pooblastil v okviru njihovega poseganja v ustavno varovane kategorije človekovih pravic ter varnosti, dolžnosti in pravice tako policistov kot občanov pri izvedbi policijskega postopka. Delo se osredotoča na policijski postopek v okviru izvedbe splošnega policijskega pooblastila ugotavljanja identitete, posebnosti izvedbe postopka ugotavljanja identitete in identifikacijskega postopka, katerega lahko razumemo kot nadgradnjo oziroma bolj intenziven poseg v človekove pravice pri ugotavljanju identitete. Diplomsko delo policijsko pooblastilo ugotavljanja identitete proučuje z vidika stopnje posega v človekove pravice, tj. v pravico do varstva osebne svobode, prav tako pa pojasnjuje in umešča pojem policijskega postopka, postopka ugotavljanja identitete in identifikacijskega postopka. Bralca diplomsko delo vodi skozi zakonsko podlago, iz katere izhajajo policijska pooblastila, opredelitev le-teh in njihova delitev na varnostna in procesna pooblastila. V nadaljevanju opredeli pojem in namen, razloge in pomožne metode postopka ugotavljanja identitete, čemur sledi vsebinski sklop z opredelitvijo identifikacijskega postopka, njegova delitev na običajen, občutljiv in nevaren tip postopka ter posebnosti in oblike le-tega. Navedeno materijo avtorica z uporabo deskriptivnih in retrospektivnih metod prouči in problematizira tako, da poda jasno umestitev osnovnega in enega najpogosteje uporabljenih policijskih pooblastil in postopkov v kontekst človekovih pravic, pri tem pa svoj cilj in edinstven doprinos izkaže v zaključku, kjer ugotovitve tudi uspešno poveže s postavljenimi hipotezami ter tako poda vpogled v kompleksnost prepletanja pravic in pooblastil policije v primerjavi s poseganjem v človekove pravice občanov.
Keywords: diplomske naloge, identiteta, pooblastilo, ugotavljanje identitete
Published in DKUM: 15.03.2021; Views: 1035; Downloads: 123
.pdf Full text (997,62 KB)

4.
Ugotavljanje identitete kot pooblastilo ali ukrep različnih varnostnih organov : diplomsko delo visokošolskega strokovnega študija Varnost in policijsko delo
Marina Kovačević, 2017, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu z naslovom Ugotavljanje identitete kot pooblastilo ali ukrep različnih varnostnih organov smo proučevali, kaj sta identiteta in istovetnost, kateri državni in nadzorni varnostni organi smejo s pooblastilom ugotavljanja identitete in istovetnosti poseči v človekove pravice ter kako vsak opisani organ preverja oziroma ugotavlja istovetnost ali identiteto osebe v postopku. Ob pisanju naloge smo ugotovili, da je termin ugotavljanje identitete sinonim terminu ugotavljanje istovetnosti, to pomeni, da sta termina po pomenu enaka oziroma podobna. Ugotovili smo tudi, da je policija tisti varnostni organ v državi, ki ima poleg drugih državnih in nadzornih varnostnih organov največ razlogov, zakaj sme izvesti postopek ugotavljanja identitete ali istovetnosti. Ugotovili smo, da osebna izkaznica ni edini dokument, s katerim dokažemo identiteto. Za dokazovanje identitete se lahko uporabljajo tudi drugi dokumenti (delovna knjižica, vozniško dovoljenje, potni list), ki lahko potrdijo identiteto določene osebe. Uradne osebe, ki od osebe zahtevajo osebni dokument, morajo osebi pojasniti razloge, zaradi katerih želijo ugotoviti njeno identiteto.
Keywords: ugotavljanje identitete, identifikacijski postopek, varnostni organi, pooblastila, diplomske naloge
Published in DKUM: 01.02.2017; Views: 2442; Downloads: 291
.pdf Full text (714,66 KB)

5.
6.
Search done in 1 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica