| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 6 / 6
First pagePrevious page1Next pageLast page
1.
Dinamika procesa oskrbe pri dragih komponentah
Žiga Božič, 2016, undergraduate thesis

Abstract: Dobaviteljske verige se spoprijemajo s težavami na področju proizvodnje, zalog in s tem s pretočnimi časi. Oskrba je nujen proces za delovanje verig, zato se problem pojavlja v primeru dinamične oskrbe, ki je nepredvidljiva. Vsa nepredvidljivost v dinamični oskrbi cenovno dragih komponent še dodatno oteži tudi dejstvo, da gre za komponente, ki so zahtevnejše oblike in s tem tudi dražja. V diplomski nalogi je bil izdelan model, s pomočjo katerega smo naredili simulacijo pri različnih povpraševanjih in z različnimi predpostavkami. V resničnem svetu pride najpogosteje v poštev model, ki se hitro spreminja, predpostavke so omejene in kjer prihaja do pojavljanja napak v samem procesu naročil in dela. Učinek biča je tukaj neizbežen in tako pride do velikih stroškov zaradi netočnih zalog. Ugotovili smo, da so zelo pomembni točni podatki o proizvodnem dobavnem roku in pri obnovi delov. Naročanje mora biti čimbolj natančno, da proces deluje pravilno, ker drugače pride zelo hitro do učinka biča.
Keywords: Dobaviteljske verige, učinek biča, zaloge, povpraševanje, proizvodnja, drage komponente
Published: 14.10.2016; Views: 654; Downloads: 70
.pdf Full text (2,38 MB)

2.
Analiza učinka biča v oskrbovalnih verigah z nivojskimi omejitvami
Darko Friščič, 2013, doctoral dissertation

Abstract: Zadnja leta se gospodarske družbe in posamezna podjetja povezana v oskrbovalne verige soočajo z nestabilnimi razmerami, med katerimi je pomembnejše nihanje v potrebah kupcev. Ob upoštevanju nivojskih omejitev in različnih ovir pri prenosu informacij med posameznimi udeleženci v verigi, lahko nastanejo razlike v variancah naročil do dobaviteljev glede na povpraševanja kupcev. Velikost teh razlik pri premikanju po verigi navzdol ni vedno enaka in se odraža z nihanjem, ki je glavni pokazatelj obnašanja verige. Ta pojav je opredeljen kot učinek biča. Manjša kot je velikost učinka biča, manjše je nihanje in boljše je obnašanje verige. Takrat so tudi ostali rezultati verige boljši. V konceptu servisiranja kupcev iz zaloge plani proizvodnje in ostale aktivnosti temeljijo na napovedih povpraševanja kupcev. Da bi družbe in podjetja, vključena v oskrbovalno verigo, lahko imela vpogled v svoje potenciale v prihodnjih obdobjih, je bil v doktorski disertaciji analiziran učinek biča v oskrbovalnih verigah z nivojskimi omejitvami za prihodnje obdobje. V ta namen je bil zgrajen simulacijski model tročlenske verige s časovno vrsto sezonskega in desezoniranega značaja. V model je vgrajena skupna učinkovitost proizvodnih procesov (ang. Overall equipment effectiveness – OEE) in različna politika zalog. Simulacije različnih situacij so pokazale, da trenutni kazalec OEE in izbrana politika zalog vplivata na velikost učinka biča in s tem na obnašanje verige v prihodnje. Rezultati simulacij so potrdili naša pričakovanja, zato je model lahko uporaben tudi v širšem aplikativnem smislu.
Keywords: učinek biča, oskrbovalna veriga, simulacijski model, merila konkurenčnosti, nivojske omejitve v oskrbovalni verigi, kazalec OEE, nivo varnostnih zalog
Published: 05.12.2013; Views: 1546; Downloads: 205
.pdf Full text (2,32 MB)

3.
OBVLADOVANJE TVEGANJ V DOBAVNI VERIGI V SLOVENSKI ŽIVILSKOPREDELOVALNI INDUSTRIJI
Primož Bauman, master's thesis

Abstract: Vsaka organizacija se pri svojem delovanju sooča z različnimi tveganji, ne glede na to, ali se tveganj zaveda in jih sistematično obvladuje ali pa jih v celoti ignorira. Tveganje razumemo kot vsak neugoden dogodek ali okoliščino, ki ima vpliv na doseganje ciljev podjetja in lahko vpliva na kakovost ali dostopnost dobrin in storitev ter ovira zmožnost zadovoljevanja potreb kupcev. Sodobno poslovno okolje, ki je zaradi naraščajoče internacionalizacije in globalizacije vedno bolj nepredvidljivo, zahteva prenovo procesov v podjetju in celotni dobavni verigi. Pri tem je ključno obvladovanje hitrih sprememb in negotovosti, zato v tej nalogi dajemo velik poudarek predstavitvi dobavne verige, ključnih izzivov, ki jih negotovo okolje prinaša podjetjem, ter obvladovanju tveganj v dobavni verigi. Razumevanje koncepta tveganj je namreč nujno za uspešno obvladovanje tveganj, ki postaja eno najpomembnejših načel doseganja konkurenčnosti in učinkovitosti celotne dobavne verige. V našem okolju gre za relativno nov pojav in tudi slovenska proizvodna podjetja se v primerjavi s tujimi premalo zavedajo pomembnosti proaktivnega pristopa k obvladovanju tveganj. Glavni namen magistrske naloge je bil opozoriti na problematiko nezadostnega obvladovanja tveganj v slovenski živilskopredelovalni industriji in predstaviti možne korake uspešnega obvladovanja tveganj. Raziskava je pokazala, da je koncept obvladovanja tveganj relativno slabo poznan, čeprav nekatera slovenska podjetja že izvajajo nekatere bolj strukturirane korake obvladovanja tveganj, predvsem prepoznavanje in ocenjevanje tveganj.
Keywords: dobavna veriga, upravljanje dobavne verige, učinek biča, tveganje, agencijska teorija, ekonomika transakcijskih stroškov, dejavniki tveganja, ranljivost dobavne verige, proces obvladovanja tveganj, aktivnosti obvladovanja tveganj, živilskopredelovalna industrija
Published: 04.04.2012; Views: 2306; Downloads: 483
.pdf Full text (1,56 MB)

4.
TRAJNOSTNE KONKURENČNE PREDNOSTI IN STRATEGIJE POSLOVNEGA MODELA ZARA
Jasmina Ferlinc, 2011, undergraduate thesis

Abstract: Globalizacija v oblačilni industriji je pomenila določeno stopnjo homogenizacije trga, povezano z ogromnimi stroškovnimi pritiski. Podjetja morajo imeti možnost za izgradnjo in upravljanje proizvodne in distribucijske mreže, ki jim omogoča svetovno povezanost in distribucijo svojih izdelkov na najbolj dobičkonosne lokacije. Prav tako izredno dinamičen trg potrošnikov in hitro spreminjajoči se modni trendi zahtevajo od ponudnikov oblačil, da zagotovijo take zmogljivosti, ki bodo imele sposobnost razumeti spreminjajoče se potrebe kupcev in prilagoditi svoje dobavne verige. Pri tem pa bo potrebno skrbno loviti ravnotežje med konkurenčnimi prednostnimi nalogami. Inditex s svojo glavno trgovsko verigo Zaro je bil že od vsega začetka zasnovan kot vertikalno integrirano podjetje, ki opravlja večino svojih procesov kar v svoji državi blizu sedeža podjetja, občutno izboljšuje odzivnost oskrbovalne verige in zmanjšuje stroške. Njegova učinkovitost je realizirana v ekonomiji obsega, poenostavljeni komunikaciji in usklajevanjem dejavnosti od zasnove in proizvodnje do prodaje v trgovinah. Upravlja z velikim številom trgovin, racionaliziranim proizvodnim in distribucijskim omrežjem in centraliziranim centrom za oblikovanje. Ta enotna, celostno povezana oblika organizacije oskrbovalne verige mu omogoča ustvarjanje veliko večjega števila vzorcev in modelov, ki jih testira v trgovinah po vsem svetu ter zbere takojšnje povratne informacije preko informacijskih sistemov na prodajnem mestu. Zelo odzivna dobavna veriga omogoča nenehno spreminjanje in prilagajanje izdelkov vsaki trgovini glede na lokalne potrošnikove preference. Zraven vertikalne integracije zasnove in načrtovanja izdelkov, proizvodnje in distribucije ter prodajnih mest, ki je odločilnega pomena za Zarin uspeh poslovnega modela, podjetje sodeluje tudi z zunanjimi podizvajalci za opravljanje manj bistvenih nalog. Nove tehnologije in proizvodne zmogljivosti v državah s cenejšo delovno silo in cenejšimi proizvodnimi viri so bistveno zmanjšale stroške. Vendar prizadevanje za stroškovno najbolj ugodno oskrbovalno verigo se odraža v daljši, manj prilagodljivi verigi, ki v končni fazi proizvede izdelke, po katerih stranke več ne povprašujejo. Po drugi strani je izredno hitra, fleksibilna veriga najverjetneje zelo draga. Ključno je doseči pravo ravnovesje med obema in segmentirati dobavne tokove glede na različne karakteristike povpraševanja. Kombinacija vseh Zarinih strategij: od usklajevanja oblikovanja in proizvodnje skozi optimalen dobavni rok, postopne proizvodnje do optimizacije sistema distribucije še maksimizira koristi poslovnega modela.
Keywords: Inditex, Amancio Ortega Gaona, skupna vlaganja, franšizing, strategija multikoncepta, primerjalna LFL prodaja, Zarina dobavna veriga, Zarina veriga vrednosti, življenjski cikel proizvodov, vertikalna integracija, učinek volovskega biča, strategija hitrega odziva, optimizacijski model določanja količin za distribucijo, model napovedi, postopna proizvodnja, optimizacija dobavnih rokov, evrocentričen model, globalna širitev, just-in-time proizvodna strategija
Published: 18.01.2012; Views: 2726; Downloads: 500
.pdf Full text (3,37 MB)

5.
PREDLOG IZBOLJŠANJA PROCESOV SKLADIŠČENJA V PODJETJU INTEREUROPA D.D.
Mirjana Zarnec, 2011, undergraduate thesis

Abstract: Vsaka organizacije je del vsaj ene ali več oskrbnih verig. Za uspešno integracijo oskrbne verige je ena od pomembnejših stvari delitev informacij. Pomanjkanje komunikacije in delitve informacij s poslovnimi partnerji lahko pripelje do učinka biča, kar bo povečalo ceno izdelka ali storitve za končnega porabnika. V diplomskem delu so predstavljene teoretične osnove oskrbnih verig, procesov skladiščenja in informatizacije. V nadaljevanju smo analizirali obstoječe stanje v podjetju. Analizirali smo procese uskladiščenja in izskladiščenja, predstavili dokumente, ki nastanejo pri vsakodnevnih opravilih. S pomočjo analize smo določili ozka grla v oskrbni verigi, na podlagi analize pa smo predlagali rešitev, ki bi prihranila veliko časa pri procesu skladiščenja. Laţja bi bila tudi delitev informacij skozi oskrbno verigo in pridobljeni podatki bi bili bolj točni.
Keywords: oskrbna veriga, učinek biča, RFID tehnologija, skladiščenje
Published: 25.10.2011; Views: 1890; Downloads: 229
.pdf Full text (3,05 MB)

6.
PRIKAZ DINAMIČNEGA VEDENJA V OSKRBNI VERIGI TRGOVSKEGA PODJETJA
Matjaž Vrtič, 2011, undergraduate thesis

Abstract: Konkurenčna prednost podjetij je v veliki meri odvisna od razvitosti njihovih oskrbnih verig in njihovega managementa. K temu pripomore dobro poznavanje procesov, ki potekajo v oskrbnih verigah, saj management oskrbnih verig povezuje različne funkcije, ki pripomorejo k racionalizaciji stroškov in boljšemu pretoku blaga ter informacij. V diplomskem delu smo predstavili te procese na primeru distribucijske igre »Beer Game«, ki simulira osnovno oskrbno verigo, v katero so vpeti proizvodnja, distributer, grosist in trgovec. Diplomsko delo je razdeljeno na dva dela. V prvem delu smo podali teoretične osnove tematike oskrbnih verig, ki temeljijo na spoznanjih drugih avtorjev. Drugi del pa obsega predstavitev distribucijske igre »Beer Game« in prikaz poteka igranja. V zaključnem delu smo še analizirali rezultate in predlagali boljše ravnanje posameznih igralcev v določenih situacijah.
Keywords: oskrbna veriga, simulacija, distribucijska igra »Beer Game«, trgovsko podjetje, učinek biča.
Published: 22.10.2011; Views: 1646; Downloads: 190
.pdf Full text (943,47 KB)

Search done in 0.21 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica