SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 3 / 3
First pagePrevious page1Next pageLast page
1.
AKREDITIV KOT MOŽNOST ZAVAROVANJA PRED TVEGANJI MEDNARODNEGA POSLOVANJA
Urška Žagar, 2009, undergraduate thesis

Abstract: Namen diplomske naloge je izpostaviti tveganja, ki se pojavljajo v mednarodnem poslovanju in predstaviti dokumentarni akreditiv, kot plačilni inštrument in inštrument zavarovanja, ter v primeru predstaviti standby akreditiv. Slovenija je majhna svetovna ekonomija, zato si mora prizadevati, da bi še povečala svoj izvoz. Izvoz je namreč eden glavnih generatorjev gospodarske rasti in dvigovanja konkurenčnosti države. Vsako sodelovanje na tujem trgu pa pomeni tudi tveganje, saj pomeni poslovanje v poslovno manj znanem okolju. Za podjetja je zato pomembno, da se zavedajo kakšnim tveganjem so izpostavljena in kako jih obvladovati. Dokumentarni akreditiv je varen plačilni inštrument, zato je tudi najbolj pogosto uporabljenih elementov financiranja. Uporabo dokumentarnega akreditiva ureja sklop pravil (Enotna pravila in običaji za dokumentarne akreditive), ki jih je izdala Mednarodna trgovinska zbornica. Osnova pri poslovanju z dokumentarnim akreditivom so dokumenti. Za nemoten potek dokumentarnega akreditiva je potrebno, da so dokumenti pravilni in popolni. Banka se kot udeleženec v akreditivnem poslu lahko pojavi v različnih vlogah. Glavna naloga banke, ki je odprla akreditiv je, da prevzame obveznost, da bo plačala akreditivni znesek upravičencu. Po nalogu akreditivne banke ta znesek lahko izplača tudi izplačilna banka, banka pa se pojavlja tudi kot obvestilna banka (korespondent).
Keywords: tveganja v mednarodnem poslovanju, dokumentarni akreditiv, standy akreditiv, akreditivna banka
Published: 10.07.2009; Views: 1894; Downloads: 294
.pdf Full text (1,24 MB)

2.
UPORABA DOKUMENTARNEGA AKREDITIVA KOT INSTRUMENTA ZAVAROVANJA PLAČILA
Marta Zorec, 2015, master's thesis

Abstract: S pojavom globalizacije in udejstvovanjem na tujih trgih so podjetja izpostavljena številnim tveganjem. Najpomembnejše med njimi je zagotovo tveganje, da podjetje za prodano blago ali storitev ne bo prejelo plačila, kar bo vplivalo na finančni tok in morebiti celo ogrozilo obstoj podjetja. Zato je pomembno, da vodstvo ta tveganja prepozna in sprejme ustrezne ukrepe zavarovanja plačila. Namen dela je bil raziskati instrumente zavarovanja plačil, ki poslovna partnerja ustrezno zaščitijo pred tveganji in ugotoviti, ali je dokumentarni akreditiv res najvarnejši instrument zavarovanja plačila. Glede na to, da varuje interese tako prodajalca kot kupca, obvezo plačila pa pod pogojem, da so izpolnjeni vsi v akreditivu navedeni pogoji, prevzame banka, smo prišli do zaključka, da je akreditiv najprimernejši in najvarnejši instrument zavarovanja plačila in tako potrdili zastavljeno H1. Hkrati smo ugotovili, da ne obstaja instrument zavarovanja plačila, ki bi nudil popolno zaščito tako prodajalcu kot kupcu. Na podlagi analize zbranih podatkov smo potrdili tudi H2, kjer nas je zanimalo poslovanje z akreditivi v obdobju od 2007 do 2013. Ugotovitve so potrdile naše domneve, da se je obseg poslovanja z akreditivi v omenjenem obdobju zmanjšal. Čeprav akreditiv velja za najvarnejši instrument zavarovanja plačila, pa se v praksi ne uporablja toliko kot bi pričakovali. Zato smo s H3 predvidevali, da se podjetja ne odločajo za njegovo uporabo, ker ga slabo poznajo oziroma celo ne poznajo. Rezultati anket so pokazali, da ga podjetja poznajo precej dobro, zaradi česar smo H3 ovrgli. Poslovanje z dokumentarnim akreditivom navzven mogoče deluje enostavno, vendar smo skozi nalogo nanizali številna dejstva, ki govorijo ravno nasprotno in dokazujejo, da so pri uporabi akreditiva potrebni velika skrbnost, natančnost in poznavanje materije.
Keywords: Mednarodno poslovanje, tveganja v mednarodnem poslovanju, instrumenti zavarovanja, dokumentarni akreditiv
Published: 24.08.2015; Views: 558; Downloads: 89
.pdf Full text (5,62 MB)

3.
TVEGANJA V MEDNARODNEM POSLOVANJU IN BANČNA GARANCIJA KOT INSTRUMENT ZAVAROVANJA PLAČIL
Martina Repič, 2016, undergraduate thesis

Abstract: V mednarodnem poslovanju se podjetja srečujejo z raznimi tveganji, pred katerimi se lahko zavarujejo z različnimi instrumenti. Eden izmed najbolj učinkovitih in varnih je prav gotovo bančna garancija, ki je v sedanji poslovni praksi urejena z Enotnimi pravili za garancije na poziv 758 (EPGP 758), ki jih je sprejela Mednarodna trgovinska zbornica (MTZ) in veljajo od 1. julija 2010. Ta pravila prav tako opredeljujejo glavne elemente, ki jih mora vsebovati garancija, kar zmanjšuje tveganje, da bo kasneje prišlo do nejasnosti pri poslovanju z garancijo oz. celo do spora med pogodbenima strankama in posledično do unovčitve garancije. Garancija je veljavna od dneva, ko je izdana s strani garanta, oziroma kasneje, če je tako določeno z garancijo. Preneha pa veljati z datumom izteka veljavnosti, ki je prav tako naveden v garanciji, kar pomeni, da mora upravičenec podati zahtevo za izplačilo garancijskega zneska najkasneje do tega datuma oziroma pred njim. V primeru, da pride do unovčenja garancij, mora upravičenec, ki s tem zahteva izplačilo garancijskega zneska, pri podani zahtevi predložiti vse dokumente, ki so za ta namen določeni v sami garanciji. V nasprotnem primeru ni upravičen do izplačila. Prav tako v tem primeru garant ni zavezan k plačilu garantiranega zneska. Pri poslovanju z garancijami pa obstaja tudi tveganje zlorab garancij s strani upravičenca, da bo ta neupravičeno zahteval plačilo garancijskega zneska od garanta, s čimer bo povzročena poslovna škoda nalogodajalcu, ki nato lahko s sicer zamudnimi sodnimi postopki zahteva povrnitev neupravičeno izplačanega garancijskega zneska. Garant je v primeru morebitnega uveljavljanja plačila po garanciji zavarovan s kritjem, za katerega se je dogovoril in sklenil pogodbo o izdaji garancije med njim in nalogodajalcem.
Keywords: tveganja v mednarodnem poslovanju, zavarovanje plačil, bančna garancija, storitvene garancije, plačilne garancije
Published: 06.07.2016; Views: 541; Downloads: 53
.pdf Full text (980,76 KB)

Search done in 0.09 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica