| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 2 / 2
First pagePrevious page1Next pageLast page
1.
Slovenske tradicionalne jedi v angleškem jeziku: primer prleških jedi
Anja Govedič, 2020, undergraduate thesis

Abstract: Prlekija ima pestro tradicionalno kulinariko, ki se je prenašala iz roda v rod. Zajema različne jedi, od takšnih, ki jih lahko ponudimo kot predjedi, pa vse do slanih in sladkih sladic. Ker je območje prepleteno z vinogradi, lahko turisti hrano pokušajo ob ponudbi lokalnih vin. Ponudba ni namenjena le domačim turistom, ampak je zanimiva predvsem za tuje, ki se s tovrstno kulinariko srečujejo prvič. Da bi tujim gostom lažje ponudili lastno kulinariko, jim jo moramo približati tudi jezikovno. V diplomski nalogi smo se odločili raziskati, kako tradicionalne jedi prevajamo v angleški jezik, ki ima v svetu status lingua franca. Ugotovili smo, da je imena tradicionalnih jedi zelo težko prevesti dobesedno. Iz tega razloga imajo po navadi ponudniki jedi prevedene s krajšimi opisi, da si tudi gostje lažje predstavljajo, kaj je v ponudbi.
Keywords: tradicionalna prleška kulinarika, turizem v Prlekiji, kulinarična terminologija, prevajanje, angleški jezik
Published: 04.12.2020; Views: 254; Downloads: 81
.pdf Full text (2,58 MB)

2.
MNENJA DOMAČINOV O RAZVOJU ZDRAVILIŠKEGA TURIZMA V PRLEKIJI
Maja Potočnik, 2012, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem seminarju sem raziskala zaznavanje domačinov v Banovcih, Radencih in Mali Nedelji o razvoju zdraviliškega turizma v njihovem kraju. Dejavniki turističnega razvoja so za lokalno prebivalstvo zelo pomembni, saj razvoj turizma prinaša pozitivne in negativne učinke, ki jih domačini najbolj opazijo. Predstavila sem razvoj zdraviliškega turizma skozi zgodovino in pomen termalne vode kot dela zdravstvene ponudbe od preteklosti (Sumercev) do danes. Ker je termalna voda vir zdravja in dobrega počutja, je danes nepogrešljiv del turistične ponudbe Prlekije. Rezultati raziskave so pokazali: • Večina domačinov je zadovoljna z razvojem zdraviliškega turizma, saj menijo da je pomemben za kraj v katerem stanujejo. • Kot najpomembnejši pozitivni učinek navajajo možnost zaposlitve. • Lokalno prebivalstvo se zaveda, da turizem spodbuja tudi druge vrste razvoja in da zaradi tega obstaja veliko več možnosti za rekreacijo, zabavo in sprostitev. • Opazijo pa tudi negativne vplive, kot so onesnaževanje, hrup in zviševanje cen, vendar je teh v primerjavi s pozitivnimi učinki občutno manj. • Tako domačini vidijo pozitivno prihodnost v nadaljnjem razvoju zdraviliškega turizma in so pripravljeni sodelovati s turisti.
Keywords: zgodovina zdraviliškega turizma, trajnostni razvoj turizma, zdraviliški turizem v Prlekiji, pozitivni in negativni učinki, mnenja domačinov o razvoju zdraviliškega turizma.
Published: 13.12.2012; Views: 1423; Downloads: 123
.pdf Full text (818,54 KB)

Search done in 0.06 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica