| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 3 / 3
First pagePrevious page1Next pageLast page
1.
Turistični kompleks Manjača
Maja Lukić, 2020, master's thesis

Abstract: Tema magistrskega dela je zasnova turističnega kompleksa ob jezeru Manjača v Bosni in Hercegovini. V teoretskem delu je obravnavana splošna tema turizma v Bosni in Hercegovini. Izdelane so analize širšega in ožjega območja obravnave, na katerih temelji projektni del. Prostorske in programske intervencije so zasnovane glede na potenciale in potrebe na podlagi analize tradicionalnih elementov arhitekture ter glede na značilnosti same lokacije. Projektni del obsega zasnovo osrednjega nadkritega dela ob jezeru z recepcijo, gostinskim objektom, objektom za izposojo športne opreme ter sanitarijami. Nedaleč stran je zasnovana ureditev avtokampa s priključki za avtodome in servisnim objektom. Južno od jezera je zasnovano turistično naselje s počitniškimi hiškami. Vse ureditve povezuje sistem poti in zunanjih ureditev. Ureditev ob jezeru Manjača daje programski in prostorski okvir za razvoj rekreacijskega, adrenalinskega in etno turizma, ki bi oživil tudi širše območje obravnave. Zasnova turističnega kompleksa z dopolnilnimi dejavnosti sledi ciljem trajnostnega razvoja in nakazuje možnosti razvoja turizma v regiji.
Keywords: arhitektura, Manjača, tradicija, turistični kompleks, trajnostni razvoj
Published: 18.06.2020; Views: 433; Downloads: 100
.pdf Full text (30,38 MB)

2.
Turistični kompleks, Mežica
Anej Lešnik, 2020, master's thesis

Abstract: Mežica je v drugi polovici prejšnjega stoletja veljala za turistični center letnih in zimskih športov. Hotel in smučišče z dvema vlečnicama in sedežnico sta predstavljala osnovno turistično infrastrukturo, ki pa je s časom začela propadati in prihod turistov je počasi usahnil. V zadnjih letih sledimo porastu števila turistov, ki jih zanimajo tudi nove oblike turizma, Koroška z Mežico pa je soočena s pomanjkanjem turističnih kapacitet. V magistrskem delu smo na zapuščenem območju nekdanje postaje sedežnice na robu mesta Mežica zasnovali nov turistični kompleks, ki bi gostom ponudil izhodiščno točko za raziskovanje pestre ponudbe kraja in krajine. Poleg nastanitvenih kapacitet in gostinske ponudbe obsega še velnes center z bazeni, masažni salon in fitnes. Sodobno zasnovani turistični kompleks se vklaplja v morfološko celoto grajenega mestnega tkiva in se z izbiro materialov odziva na prvine tradicionalne gradnje.
Keywords: arhitektura, turizem, turistični kompleks, Mežica
Published: 04.02.2020; Views: 558; Downloads: 183
.pdf Full text (149,88 MB)

3.
Celostna prenova turističnega kompleksa, hotela Areh
Jaka Potočnik, 2017, master's thesis

Abstract: Pohorje predstavlja velik potencial v razvoju zimskega in letnega turizma. Območje hotela, ki ga ta naloga obravnava, predstavlja velik potencial za regeneracijo in nadaljnji razvoj območja. S pomočjo celostne prenove bomo dosegli boljše pogoje za razvoj turizma na območju Ruškega Pohorja. S pomočjo analiz tipologije smučarskih hotelov, kvalitetnih primerov iz prakse ter analize novih trendov visokogorskega turizma smo postavili okvirna programska izhodišča za snovanje novega trajnostnostnega hotela. Ugotovili smo, da sodobni smučarski hoteli potrebujejo raznoliko hotelsko ponudbo, kajti le tako lahko uspešno poslujejo skozi celotno leto. Podrobno smo preučili obstoječe stanje hotela. Spoznali smo, da je arhitektura potrebna temeljite prenove. Zato smo se odločili za prenovo, ki bo ohranila le glavne konstrukcije hotela. V projektnem delu magistrske naloge smo zasnovali objekt, ki sledi sodobnim trendom trajnostne gradnje in istočasno upošteva lokalni kontekst, kar predstavlja eno izmed poglavitnih izhodišč naše arhitekture. V zaključku smo spoznali, da je mogoče s pomočjo večje in temeljitejše prenove ter dobrim premislekom ustvariti arhitekturo, ki bo predstavljala novo turistično točko na Ruškem Pohorju in izboljšala razvoj turizma na Pohorju.
Keywords: hotel, prenova, turistični kompleks, obnova, energetska učinkovitost, trajnostna arhitektura, trajnostnost, Pohorje
Published: 13.09.2017; Views: 1058; Downloads: 318
.pdf Full text (59,15 MB)
This document has many files! More...

Search done in 0.09 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica