| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 10 / 10
First pagePrevious page1Next pageLast page
1.
VZPOSTAVITEV PROJEKTA MOBI@TUR
Denis Medić, 2016, bachelor thesis/paper

Abstract: V Sloveniji ima dostop do interneta več kot 60 odstotkov gospodinjstev in več kot 85 odstotkov poslovnih subjektov. Takšno razširjenost in penetracijo interneta velja izkoristiti in vsem uporabnikom omogočiti dostop do teh storitev na vsakem koraku. V informacijsko družbo so posredno vključeni vsi, še zlasti pa je vanjo potrebno aktivno vključiti ponudnike raznovrstnih storitev, ki tako uporabnikom ponudijo novo uporabniško izkušnjo. Turistična infrastruktura je v Sloveniji dobro razvita, nujno pa jo je potrebno podpreti z ustrezno informacijsko infrastrukturo, saj tako povežemo obilje vsebin ter turističnih informacij z neposrednimi uporabniki – turisti. Do čim boljšega informiranja turistov želimo priti z izkoriščanjem potencialov sodobnih telekomunikacijskih naprav. Na vsakem koraku jim želimo ponuditi vse relevantne informacije (gostinska ponudba, turistične znamenitosti, razgledne točke, aktivnosti…). Te morajo do turistov priti samodejno in na uporabniku prijazen način. Rešitev teh izzivov je pomembna za razvoj lokalne skupnosti kot turistične destinacije. Vizija projekta je doživetje pristno sladke Radovljice, s pametnim telefonom ali tabličnim računalnikom v roki, s pestrim naborom e-vsebin in e-storitev. Projekt prinaša nov način komuniciranja in dela s turisti ter širšo javnostjo in vpeljuje dolgoročne smernice razvoja turizma tudi širše regije. Projekt je naravnan tehnološko sodobno in trajnostno razvojno, je vsebinsko bogat, usmerjen k uporabnikom, turizmu, kulturi in kulturni dediščini. V diplomskem delu je podan projektni plan za realizacijo razvoja turistične infrastrukture, ki skupaj z vsebinskim delom naloge podaja razvojne usmeritve e-regije.
Keywords: obvladovanje projektov, turistična infrastruktura, informacijsko – komunikacijske tehnologije in storitve
Published: 27.05.2016; Views: 744; Downloads: 43
.pdf Full text (1,17 MB)

2.
MESTNI TURIZEM NA PTUJU
Barbara Zajc, 2014, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu z naslovom Mestni turizem na Ptuju smo predstavili značilnosti mestnega turizma na primeru mesta Ptuj. Mesta so že od nekdaj pomembne turistične destinacije. Za turiste so privlačna zaradi pestre in raznolike ponudbe, ki jim omogoča, da lahko zadovoljijo več potreb hkrati. Mestni turizem se lahko razvije v velikih, kot tudi v manjših mestih. Prednost imajo seveda mesta, ki imajo nek turistični potencial v obliki kulturnih ali naravnih znamenitosti, kot tudi storitvene dejavnosti in dogodke, ki so zanimive za turiste, saj se lahko takrat turistična dejavnost hitreje razvije. Za sodobna mesta je značilna izrazita suburbanizacija. Posledica le-te so prazna mestna središča. Turizem je ena od možnih dejavnikov, ki vpliva na oživljanje mestnega središča. Razvoj turistične dejavnosti pa zahteva pojav novih vsebin in spremljevalnih dejavnosti, ki mesto ponovno oživijo. Diplomsko delo je sestavljeno iz teoretičnega in empiričnega dela. V teoretičnem delu smo opisali osnovne značilnosti mestnega turizma, kakšni so pogoji za razvoj turizma ter kakšne posledice prinaša. Predstavljene so tudi geografske značilnosti Ptuja. S pomočjo statističnih podatkov smo analizirali turistični obisk na Ptuju v povezavi z zdraviliškim turizmom. V empiričnem delu smo med turisti izvedli raziskavo, s katero smo želeli izvedeti njihove motive in potovalne navade.
Keywords: mestni turizem, mesto Ptuj, turistična ponudba, turistična infrastruktura, turistični obisk
Published: 09.12.2014; Views: 1703; Downloads: 288
.pdf Full text (10,12 MB)

3.
Turizem občine Lenart
Natalija Ludvik, 2014, undergraduate thesis

Abstract: Turizem je gospodarska dejavnost, v katero se vključuje zelo širok krog dejavnosti, s čimer se povečujejo gospodarske koristi, pospešuje regionalni razvoj, povečuje vrednost naravnih vrednot in kulturne dediščine ter omogoča povečevanje družbene koristi. Diplomsko delo predstavlja turistično ponudbo v občini Lenart in predlaga možnost razvoja turizma kot gospodarske dejavnosti. Občina Lenart je danes večinoma turistično zanimiva samo za domače izletniške turiste in nima razvite turistične ponudbe, privlačne tujim obiskovalcem. S pomočjo literature in virov sem predstavila značilnosti različnih vrst turizma, ki se pojavljajo na omenjenem območju, predstavila obstoječo turistično ponudbo in analizirala prednosti in slabosti območja ter s turizmom pogojene nevarnosti in priložnosti. Nanizala sem tudi osnovne naravne in družbeno-geografske značilnosti občine, saj so le-te osnova za razvoj turistične dejavnosti in turistične ponudbe. Z analizo statističnih podatkov sem pregledala turistični promet v občini. Anketni vprašalnik je služil za prikaz zadovoljstva krajanov s turistično ponudbo v občini z njihovimi mnenji in predlogi o turizmu v občini nasploh. Pri izdelavi diplomskega dela je bila uporabljena obstoječa literatura in obdelani statistični podatki. Učinki turizma niso samo kratkoročni, kažejo se tudi dolgoročno z razvojem terciarnih in drugih s turizmom povezanih dejavnosti.
Keywords: Ključne besede: Geografija turizma, turistični razvoj, občina Lenart, turistična ponudba, turistična infrastruktura, potenciali.
Published: 28.02.2014; Views: 1851; Downloads: 294
.pdf Full text (2,43 MB)

4.
TURIZEM V OBČINI HOČE SLIVNICA
Nataša Kraner, 2013, undergraduate thesis

Abstract: Na območju občine Hoče–Slivnica je bila v preteklosti razvita predvsem kmetijska dejavnost. Danes prihajajo v ospredje nove dejavnosti, med njimi tudi turizem. Turizem pospešuje regionalni razvoj ter povečuje vrednost naravne in kulturne dediščine. Za razvoj turizma je pomembna predvsem izgradnja apartmajskega naselja Bolfenk, ki je poleg številnih koč in počitniških ter mladinskih domov omogočila dodatne nočitvene kapacitete. Diplomsko delo predstavlja razvoj turizma v občini Hoče–Slivnica. Veliko je naravne in kulturne dediščine, ki krasijo občino ter privabljajo turiste. Številne gozdne poti po Pohorju omogočajo sprostitev v naravi in aktivno preživljanje dopustovanja. Navsezadnje vodi glavna pot do smučarskega središča Bellevue in Areh skozi občino Hoče–Slivnica. Predstavila sem vse turistično pomembne naravne in kulturne znamenitosti, značilnosti turizma, dejavnosti društev in prireditve. Z analizo statističnih podatkov sem pregledala turistični promet v občini. Z anketnim vprašalnikom so predstavljene ugotovitve o motivih in zadovoljstvu turističnih obiskovalcev apartmajskega naselja Bolfenk na Pohorju.
Keywords: geografija turizma, občina Hoče–Slivnica, turistična ponudba, turistična infrastruktura, značilnosti turistov
Published: 08.07.2013; Views: 2220; Downloads: 382
.pdf Full text (5,24 MB)

5.
Razvoj turizma v Mariboru
Tadej Turk, 2011, undergraduate thesis

Abstract: V moji diplomski nalogi je prikazan razvoj turizma v mestu Maribor. Mesto se je skozi različna zgodovinska obdobja različno turistično razvijala, njeni začetki pa segajo v 19. stoletje. Skozi celotno obdobje se je turizem razvijal in povečeval, z izjemo nekaterih vmesnih obdobij. Z razvojem turizma in turističnega prometa se je povečalo tudi število infrastrukture namenjeno za turizem. Tudi danes je tema turizma precej aktualna, saj bo prihodnje leto mesto gostilo Evropsko prestolnico kulture, leta 2013 pa tudi Zimsko univerzijado. V prvem delu so prikazani naravno in družbeno geografski dejavniki mesta Maribor, kot razvojni dejavnik. Prikazan je tudi mestni, kulturni in športni turizem, ki v mestu dobiva vse večji pomen in privablja vse več gostov. Predstavljeni so razni objekti in infrastrukturne naprave, ki dajejo mestu dodaten pečat. V drugem delu je predstavljen zgodovinski turistični razvoj mesta Maribor. V posameznih obdobjih je podan turistični razvoj, v katerih so dodatno analizirani razni grafikoni in tabele, ki prikazujejo turistični promet v posameznem obdobju. Glavnino diplomskega dela predstavlja analiza turistične ponudbe in turističnega prometa po letu 1960. Analiza je podana na podlagi letnih statističnih podatkov za turizem, na podlagi katerih so bili izdelani grafikoni in tabele. Diplomsko delo sem zaključil s predstavitvijo Evropske prestolnice kulture in Zimske univerzijade, katero bo mesto Maribor gostilo v letih 2012 in 2013, ter njihov vpliv in pomen za nadaljnji razvoj turizma v Mariboru. V zaključnem delu je podana tudi S.W.O.T. analiza.
Keywords: turistična geografija, turistični razvoj, turistični promet, Maribor, turistična infrastruktura, Evropska prestolnica kulture, Zimska univerzijada
Published: 07.11.2011; Views: 5151; Downloads: 857
.pdf Full text (18,37 MB)

6.
Turizem v občini Ruše
Katja Herič, 2011, undergraduate thesis

Abstract: Turizem je ena od najhitreje se razvijajočih panog. Pospešuje regionalni razvoj, povečuje vrednost naravnih vrednot in kulturne dediščine in omogoča povečevanje družbene blaginje. In zaradi tega, je občina Ruše svoj razvoj videla v razvoju turizma na tem območju.
Keywords: geografija turizma, turistični kraj, občina Ruše, turistični razvoj, turistična ponudba, turistična infrastruktura
Published: 05.09.2011; Views: 2431; Downloads: 489
.pdf Full text (3,07 MB)

7.
RAZVOJ TURISTIČNE TOČKE CELJSKA KOČA
Aleksandra Čater, 2011, undergraduate thesis

Abstract: V diplomski nalogi obravnavam načrtovanje in razvoj turistične destinacije Celjska koča. Posebno pozornost sem namenila aktivnostim za izboljšanje ponudbe po izteku zimske sezone, ki jih uvajajo v program aktivnosti, da bi tja privabile več gostov v vseh letnih časih. Ponudbo so obogatili z izgradnjo poletnega sankališča, poletne drče, eko igrišča, urejene Gozdne učne poti, Gobarske učne poti, mini živalskega vrta, organiziranega kolesarjenja in pohodništva. V diplomski nalogi sem izvedla raziskavo med prebivalci Celja o razvoju turistične destinacije Celjska koča. Poglavitne ugotovitve raziskave o turistični destinaciji so: • Obogatene in dodane aktivnosti izven smučarske sezone pritegnejo vse več obiskovalcev. • Anketiranci pozitivno sprejemajo večje število obiskovalcev. • Respondenti menijo, da posegi ob izgradnji turistične infrastrukture niso v veliki meri negativno vplivali na živalski in rastlinski ekosistem. • Anketiranci ugotavljajo, da bi lahko imeli več vpliva pri razvoju turističnih aktivnosti. • Upravljalec, družba Turizem in rekreacija Celje, d.o.o., je dober gospodar in uspešno sodeluje z ostalimi institucijami v občini pri načrtovanju turistične dejavnosti. • Pestrejša ponudba preko celega leta privablja vse več gostov, organizirane prireditve za mladino in odrasle pa so Celjsko kočo zaznamovale kot prepoznavno in priljubljeno točko na Celjskem.
Keywords: Celjska koča, razvoj turistične destinacije, turistična infrastruktura, poletne turistične aktivnosti, zimske turistične aktivnosti.
Published: 08.07.2011; Views: 1543; Downloads: 127
.pdf Full text (2,04 MB)

8.
RAZVOJ ZDRAVILIŠKEGA TURIZMA V MORAVSKIH TOPLICAH
Jožek Špilak, 2009, undergraduate thesis

Abstract: Diplomsko delo obravnava analizo razvoja zdraviliškega turizma v naselju Moravske Toplice od njegovih začetkov do danes. V diplomskem delu so bile uporabljene metoda opazovanja, kartiranja, izvedba in analiza anket, metoda analize nosilne zmogljivosti in SWOT analiza. Z anketiranjem smo preverili splošno zadovoljstvo turistov s turistično ponudbo v naselju in aktivnostmi, s katerimi se ukvarjajo. Moravske Toplice spadajo med pomembnejše slovensko zdraviliško naselje, kamor pride veliko število turistov. V nalogi je ugotovljeno, da je zdraviliški turizem v Moravskih Toplicah velik porabnik vode. Rezultati so pokazali, da predstavlja zdraviliški turizem problem glede ustvarjanja odpadkov. Na podlagi anket in raziskav je bilo v nalogi ugotovljeno, da je najboljši možni razvoj turizma v Moravskih Toplicah razvoj »blagega« turizma z visoko kvalitetno ponudbo.
Keywords: turistična geografija, nosilna zmogljivost, indikatorji, trajnosti razvoj, vplivi turizma, turistična infrastruktura, turistična superstruktura, Moravske Toplice.
Published: 06.01.2010; Views: 2731; Downloads: 561
.pdf Full text (19,31 MB)

9.
OBLIKOVANJE TURISTIČNE DESTINACIJE
Iztok Debevec, 2009, undergraduate thesis

Abstract: Diplomska naloga obravnava oblikovanje turistične destinacije »Kamnik«. Razdeljena je na pet poglavij. V uvodu opredeljujemo problem, namen, cilje in osnovne trditve ter predpostavke in omejitve pri raziskavi in uporabljene raziskovalne metode. V drugem poglavju smo predstavili osnovne pojme v turizmu, katerih poznavanje je pomembno za pripravo in obravnavo teme diplomske naloge. Večjo pozornost pri predstavitvi osnovnih pojmov smo namenili turistični destinaciji, integralni turistični storitvi (ITS) in oblikovanju ITS. Tretje poglavje vsebuje analizo turistične ponudbe v Kamniku in njegovi okolici v treh delih. Opravili smo analizo turističnega sektorja v občini Kamnik, analizo turistične infra- in suprastrukture ter predstavili obstoječe skupine turističnih storitev kot del trenutne ITS. V četrtem poglavju smo pripravili predlog ITS kot glavni vsebinski element oblikovanja turistične destinacije »Kamnik«. Predstavili smo ključne sestavine procesa oblikovanja turistične destinacije »Kamnik«, ki smo jih predstavili v posameznih točkah poglavja. Te točke so: vizija, poslanstvo in ključne ciljne skupine gostov, SWOT analiza, predlog osnovnih skupin turističnih storitev in nazadnje še predlog ITS kot osnovnega vsebinskega elementa turistične destinacije »Kamnik«. V zadnjem poglavju smo predstavili najpomembnejše ugotovitve naše diplomske naloge.
Keywords: Turizem, turistična destinacija, deležnik turistične destinacije, turistična infrastruktura, turistična suprastruktura, integralna turistična storitev (ITS), SWOT analiza, turistični sektor.
Published: 20.10.2009; Views: 4232; Downloads: 1007
.pdf Full text (295,99 KB)

10.
Search done in 0.29 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica