| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 4 / 4
First pagePrevious page1Next pageLast page
1.
Pripravljenost slovenskih bank do kreditiranja malih in srednjih podjetij v Sloveniji
Mateja Školnik, 2016, master's thesis

Abstract: V Sloveniji se je obseg kreditne aktivnosti bank od leta 2008 zmanjševal, kar je imelo za posledico precej manjšo ponudbo kot tudi povpraševanje po kreditih malim in srednjim podjetjem (v nadaljevanju MSP-jem). Ker je financiranje MSP-jev v obliki tveganega kapitala in poslovnih angelov v Sloveniji še dokaj nepoznano in nerazvito, je še vedno prvenstveni vir financiranja za MSP-je bančno kreditiranje. Tako v magistrski nalogi želimo ugotovit, kakšna je pripravljenost slovenskih bank (tako domačih kot tujih) do kreditrianja MSP-jev v Sloveniji. Magistrska naloga je tako sestavljena iz teoretičnega in empiričenega dela. V teoretičnem delu predstavljamo finančno sliko MSP-jev v Sloveniji in Evropski Uniji, kakšne tehnike kreditiranja uporabljajo banke ter kakšen je odnos banka – posojilojemalec, ter vlogo tujih bank v državah centralne in vzhodne Evrope ter v tranzicijskih državah. V okviru emiričnega dela so predstavljeni rezultati ankete, ki je bila narejena letu 2016 na vzorcu 14 bank v Sloveniji. Z analizo rezultatov ankete smo ugotovili, da domače banke v povprečju ne odobrijo večji obseg kreditov MSP-jem kot tuje banke v Sloveniji, jih pa odobrijo v povprečju po nižji ceni. Ugotovili smo tudi, da med lastništvom banke in spremljanimi tehnikami kreditiranja ne obstaja povezanost pri vseh opazovanih spremenljivkah in prav tako med lastništvom banke in spremljanim zavarovanjem kredita ne obstaja povezanost pri vseh opazovanih spremenljivkah.
Keywords: tuje banke, domače banke, MSP, kreditiranje
Published in DKUM: 14.09.2016; Views: 1124; Downloads: 81
.pdf Full text (4,32 MB)

2.
3.
MEDNARODNO BANČNIŠTVO
Irena Repa, 2009, undergraduate thesis

Abstract: Mednarodno bančništvo so vse bančne transakcije preko državnih mej. Dejavniki, ki vzpodbujajo tuje banke za vstop v državo, so naslednji: specifični lokacijski dejavniki, slediti strankam, gospodarska povezanost domače-gostiteljske države in predpisi v državi gostiteljici. Velikost bank, učinkovitost in omejitev domače države so za bančništvo pomembne determinante, zaradi katerih se širijo banke preko mej.
Keywords: mednarodne bančne storitve, bančni sistem, tveganje, regulacija in nadzor, mednarodne bančne združitve, tuje banke, mednarodne bančne krize
Published in DKUM: 22.03.2010; Views: 2329; Downloads: 221
.pdf Full text (438,36 KB)

4.
Search done in 0.08 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica